Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Оф-топик: :D
Не знаев дека веруваш во Зевс и Тифон како богови...
Ниту пак дека се заморуваш со астрологија :D
Браво :)

На темата:
Да се насмееме бидејќи не можам да бидам сериозен денес :)

Член од
4 јули 2014
Мислења
288
Поени од реакции
74
Оф-топик: :D
Не знаев дека веруваш во Зевс и Тифон како богови...
Ниту пак дека се заморуваш со астрологија :D
Браво :)

На темата:
Да се насмееме бидејќи не можам да бидам сериозен денес :)

Добар си ја не реков дека верувам немој погрешно да ме тумачиш :)

Ne se zamoruvam naprotiv

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Добар си ја не реков дека верувам немој погрешно да ме тумачиш :)

Ne se zamoruvam naprotiv
По муабетот како мене ме осудуваш дека потекнувам од некаков си Зевс и Тифон, заедно со цел Ред познат како О.Т.О. - ти мора да веруваш во овие муабети кои тука ги презентираш.

Како не веруваш во астрологија кога постојано зборуваш за некакви си планети?
Што знаеш ти од астрологијата, на пример?

Или само лаички си запознаен со извесни податоци кои ги има на нет?

Ти си веруваш во овие муабети, а со тоа веруваш и во некаков си грчки бог Зевс, кој што мава со громови, или пак некаков си бог Тифон, дури од далечната земја Кем...

Немаш потреба да негираш, ништо лошо што веруваш - јас сум Телемит - нема да те осудам заради твоите лудости. Ами ќе те подржам. :)

Замисли, ти си направил профил на Кајгана форумов, само за да ги раскажуваш овие сказни за Телема.
Ти си опседнат со О.Т.О. како тајна организација, нели?
Си нашол начин преку нет да си го ситиш недостатокот на инфо и си се заборавил...

Не е добро тоа. Верувај.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Opsto poznato e sto pretstavuva izvor na kreacija i mikrokozmicki gospodar ,kako sto e sonceto u univerzumot :)

Poentata so tifon i zevs e kako sto dobro znaes koj planeti gi pretstavuvaat i kako se vikaat u RImska,Grcka i Egipatska mitologija e informacija za vaseto poteklo i kogoa skrieno obozavate :)
Митологиите, филозофиите и религиите се само сенки на Апсолутната вистина. Тие не се потекло, туку алатка. Ако мислиш од историски аспект, потеклото на ОТО го имаш на овој линк: Историјата на Редот.

Член од
4 јули 2014
Мислења
288
Поени од реакции
74
По муабетот како мене ме осудуваш дека потекнувам од некаков си Зевс и Тифон, заедно со цел Ред познат како О.Т.О. - ти мора да веруваш во овие муабети кои тука ги презентираш.

Ne ti licno tvojata organizacija ima razlika i ne od Zevs nego od Tifon i ne nekakov si nego ti dobro znaes samo ti odgovara vaka segobiec da se prais :)

Како не веруваш во астрологија кога постојано зборуваш за некакви си планети?
Што знаеш ти од астрологијата, на пример?

Postojano zboram ednas spomnav planeti zborot i postojano zboram hahaha

Ja sto znam ne e bitno nemas korist ti niti ja sem ogranicena :)

Или само лаички си запознаен со извесни податоци кои ги има на нет?

Laicki sum bil pred mnogu godini dodeka ne me povlece magnito xray

Ти си веруваш во овие муабети, а со тоа веруваш и во некаков си грчки бог Зевс, кој што мава со громови, или пак некаков си бог Тифон, дури од далечната земја Кем...

Ne veruvam vo nisto niti pak vo nesto ,nema potreba od licno veruvanje ako prezentiram veke postoecki informacii Tifon e haosot od koj proizleglo sve sakal razberi go bukvalno sakal razberi go kako entitet tvoja rabota

Немаш потреба да негираш, ништо лошо што веруваш - јас сум Телемит - нема да те осудам заради твоите лудости. Ами ќе те подржам. :)

Ami moralna i eticka podrska ne postoi da sakav da se oslonam na nekoj ke se uclanev kaj vas ili ke se sprijatelev so Jackie :)

Preku negacija se doaga do izvorot i sam znaes koga te nema teba toa e :)

Замисли, ти си направил профил на Кајгана форумов, само за да ги раскажуваш овие сказни за Телема.
Ти си опседнат со О.Т.О. како тајна организација, нели?
Си нашол начин преку нет да си го ситиш недостатокот на инфо и си се заборавил...

Opsednat duri nemozam ni da spijam segde ste mi isarani od glava do peti ,hahaha kakva prikazna za sluga u pra eonski red :)

Не е добро тоа. Верувај.
[DOUBLEPOST=1415393427][/DOUBLEPOST]
Митологиите, филозофиите и религиите се само сенки на Апсолутната вистина. Тие не се потекло, туку алатка. Ако мислиш од историски аспект, потеклото на ОТО го имаш на овој линк: Историјата на Редот.
Megutoa ako vie ste najstar red daleku od toa deka ke ubedis nekogo so novo formirana istorija laicki da se veruva na nekoj si tamu entitet koj go vodi A.K
A dobro se znae za Telemata i predtoa

Senki se de ali apsolutno nisto ne e pa i samata vistina :)

Nekoj od niv zboruvaat za potekloto preku izrazuvanje bilo da e skrieno u simboli ,alegorii i razni skazni :)

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Megutoa ako vie ste najstar red daleku od toa deka ke ubedis nekogo so novo formirana istorija laicki da se veruva na nekoj si tamu entitet koj go vodi A.K
A dobro se znae za Telemata i predtoa
Што да убедуваме? Која новоформирана историја? Имаш линк, прочитај што пишува за историјата на ОТО како Ред.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168

Сега секој би требало совршено едноставно да ја сфати Пораката на Мајсторот Терион.
Ти мораш

1. да откриеш што е твоја Волја.
  2. Да ја извршуваш таа Волја со :
    1. едно-насочност;
    2. непристрасност ;
    3. мир.
Тогаш и само тогаш, ти си во хармонија со движењето на Работите, а твојата волја е дел од Божјата, и спрема тоа еднаква на неа. И бидејќи волјата е само динамички аспект на нашето битие, и бидејќи две различни битија не можат да имаат идентични волји тогаш ако твојата волја е Божја волја, значи Ти си тоа. - LIBER II ( Порака на Мајсторот Терион )

Член од
4 јули 2014
Мислења
288
Поени од реакции
74
Kakov e toj zakon na Telemata ?

Volja rakovodena pod zakon ili zakonodavec masala

Eve nesto u vas domen iako vie u Makedonija seuste ne go prakticirate bukvalno za potajno nemozam da zboram nemalo uste slucai

MAGISTER TEMPLI. 1.<> Brother Aquarius, what is the time? AQUARIUS. Midnight. MAGISTER TEMPLI. 1. Brother Capricornus, what is the place? CAPRICORNUS. The Fortress that is upon the Frontier of the Abyss. MAGISTER TEMPLI. 1. Brothers Aquarius and Capricornus, is the Beloved with us? AQUARIUS "and" CAPRICORNUS. The Mother of Heaven is enthroned. MAGISTER TEMPLI. Mother of Heaven, let us lament together! ["Recites Swinburne's "Ilicet".<>" [MATER COELI "plays accordingly.<>" MAGISTER TEMPLI. 1. Brother Aquarius, to what end are we assembled? AQUARIUS. ["Rises and whispers in his ear."] Shabbathai. ALL ["aloud"]. Shabbathai. MAGISTER TEMPLI. 1. Are the brethren fed? {10} AQUARIUS. Upon the corpses of their children. MAGISTER TEMPLI. 1. Have they quenched their thirst? AQUARIUS. Upon poppy-heads infused in blood.

Glaven akcent e na deca

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Kakov e toj zakon na Telemata ?

Glaven akcent e na deca
Добро бре човек.....може ли да си ги средиш мислите и речениците? Што тресеш зелени? Што сакаш да кажеш? Или спамираш само?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Убав ритуал е ова!
Ова е „Ритуалот на Сатурн“ кој што е поместен во „Елевзинските Ритуали“ на Алистер Кроули.
Ова дело може да го најдете во Еквинокс Том I, бр.6 како специјален додаток во ова издание на списанието.

Еве да те просвелтам, тука имаш нешто интересно. Погледни. Научи. Разбери! Не биди неук!

П.С. Сатурн = Времето кое си ги јаде децата! Затоа деца! Колку ли ти е тешко тебе што си неук за овие работи.
Анализирајте ги ритуалите кои ве интересираат многу внимателно и истражувајте, практикувајте! Само така ќе ги надмините профаните бладања.

Вниманието треба да ти биде свртено кон други нешта, не кон деца, не биди педофил - научи ги симболите кои ги користиме!

P.P.S Практикуваме во Македонија Телема ! ;)[DOUBLEPOST=1415547948][/DOUBLEPOST]
Добро бре човек.....може ли да си ги средиш мислите и речениците? Што тресеш зелени? Што сакаш да кажеш? Или спамираш само?
Толку може. Што му се нервираш, гледаш дека си има проблеми (ништо не го разбирам што сака да каже, но ми помага во идејата јас да зборувам за Телема).
Да не е тој - друг ќе е! :)

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Толку може. Што му се нервираш, гледаш дека си има проблеми (ништо не го разбирам што сака да каже, но ми помага во идејата јас да зборувам за Телема).
Да не е тој - друг ќе е! :)
И тоа што викаш. Главен акцент бил на деца.....:pos:
Зини земјо голтни ме. Гностичкото кредо сигурно има главен акцент на зоолошката градина, змии, лавови.....

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.417
Поени од реакции
9.044
П.С. Сатурн = Времето кое си ги јаде децата! Затоа деца! Колку ли ти е тешко тебе што си неук за овие работи.
Mислиш Χρόνος = Времето кое си ги јаде сопствените деца?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Kој и да го земеш систем - битна е суштината на ритуалот. Затоа и стои на мојот блог - бидејќи лесно вие знаете да ги помешате симболите. Иако со години пишуваме, објаснуваме - пак се појавуваат луѓе кои, обожаваат да имаат ужасни размисли за работите кои не ги знаат.

Нема врска ритуалот со деца како што напомена @thorse , нели. :)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.417
Поени од реакции
9.044
http://jelenanikolic2.wordpress.com/anticka-grcka/

Сега, ако се поврзат имињата на митолошките битија од текстот со нивните етимолошки значења може многу работи да се разјаснат. Така, кога ќе се каже: Tитаните се синови на Уран и Геа, јас го разбирам како: Деновите се производ на небото и земјата (тлото), односно производ на сончевата светлина (од небото) и земјината ротација.

Gaia
Earth as a goddess, from Greek Gaia, spouse of Uranus, mother of the Titans, personification of gaia "earth," as opposed to heaven, "land," as opposed to sea, "a land, country, soil," a collateral form of ge (Dorian ga) "earth," of unknown origin, perhaps pre-Indo-European. The Roman equivalent goddess of the earth was Tellus (seetellurian), sometimes used in English poetically or rhetorically for "Earth personified" or "the Earth as a planet."

Uranus
first planet discovered that was not known in ancient times, named for the god of Heaven, husband of Gaia, the Earth, from Latin Uranus, from Greek Ouranos literally "heaven, the sky;" in Greek cosmology, the god who personifies the heavens, father of the titans.

titan (n.)
early 15c., from Latin titan, from Greek titan, member of a mythological race of giants who attempted to scale heaven by piling Mount Pelion on Mount Ossa but were overthrown by Zeus and the other gods. They descended from Titan, elder brother (or grandson) of Kronos. The name is perhaps from tito "sun, day," which probably is a loan-word from a language of Asia Minor. Sense of "person or thing of enormous size or ability" first recorded 1828. Applied to planet Saturn's largest satellite in 1831; it was discovered 1655 by Dutch astronomer Christiaan Huygens, who named it Saturni Luna "moon of Saturn." Related: Titaness; titanian.

nymph (n.)
late 14c., "class of semi-divine female beings," from Old French nimphe (13c.), from Latin nympha "nymph, demi-goddess; bride, mistress, young woman," from Greeknymphe "bride, young wife," later "beautiful young woman," then "semi-divine being in the form of a beautiful maiden;" related to Latin nubere "to marry, wed" (seenuptial). Sub-groups include dryads, hamadryads, naiads, nereids, and oreads.

Cronus
from Greek Kronos, youngest of the first generation of Titans, and their leader; of uncertain origin, but probably not related to Khronos, personification of time.

Zeus
supreme god of the ancient Greeks and master of the others, 1706, from Greek, from PIE *dewos- "god" (cognates: Latin deus "god," Old Persian daiva- "demon, evil god," Old Church Slavonic deivai, Sanskrit deva-), from root *dyeu- "to gleam, to shine;" also the root of words for "sky" and "day" (see diurnal). The god-sense is originally "shining," but "whether as originally sun-god or as lightener" is not now clear.

Poseidon (n.)
Greek god of the sea and earthquakes, Greek Poseidon (Doric Poteidan), of uncertain origin.

Hades
1590s, from Greek Haides, in Homer the name of the god of the underworld, of unknown origin. Perhaps literally "the invisible" [Watkins]. The name of the god transferred in later Greek writing to his kingdom. Related: Hadal (adj.), 1964; Hadean.

Hestia
goddess of the hearth, from Greek hestia "hearth, house, home, family"

Demeter
goddess of agriculture, mother of Persephone, from Greek Demeter; the second element generally given as mater (see mother); the first element possibly from da, Doric form of Greek ge "earth" (see Gaia), but Liddell & Scott find this "improbable." The Latin masc. proper name Demetrius means "son of Demeter."

Hera
sister and wife of Zeus, from Greek Hera, literally "protectress," related to heros "hero," originally "defender, protector."

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Ако може држи се на темата, Законот на Телема. Мислиш дека ќе зборувам за суштината на елевзинските ритуали? Не, нема. Со по две реченици за овие грчки богови - ништо не правиме.
Како ги разбираш, така. :)
Мора со практична примена на призивање, да видиш дали навистина имаат вакви карактеристики овие богови. Како и со секој симбол!

Ете ви линк, да читате... ништо страшно, малку е, не дава кој знае колку. Ама барем нешто ќе се знае.

А тука ги имате Еквиноксите на A.'.A.'. !!!
Доволно за читање!

Kajgana Shop

На врв Bottom