Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ништо поразлично од останатите видови заедници(партии).Разбирам дека партиите земаат чланарина,протестантските заедници исто така,вие исто функционирате на тој принцип.
ОТО е организација, но од организација до организација итекако има разлика.
Неможеш да кажеш дека и ватикан и ISIS фукционираат на ист принцип, затоа што се темелат на религија и се нарекуваат држава.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не е исто, бидејќи непостои телемитско правило кое вели дека материјалноста е погрешна, дека бесплатно сме добиле и бесплатно треба да даваме, дека оној што го сака овој свет нема љубов за небесниот отец...итн, итн. Значи мешање баби и жаби! Ако јас проповедам дека материјалноста е погрешна, а возам џип од 100 000 евра, или купувам хотел од 1,5 милиони евра во кеш, тогаш нема да бидам лицемер?
Otkaj znaes sto propovedaat?

Mene, vaka od strana mi ste ist proizvod u razlicno pakovanje.

Demek, ako ne propovedas deka materijalnosta e pogresna, togas e se vo red?

I jas dobiv vpecatok deka toa licemerie i prostotilak, gi upatuvas kon vernicite, a ne samo kon svestenite lica.

Da ne sum zgresil slucajno?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Otkaj znaes sto propovedaat?

Mene, vaka od strana mi ste ist proizvod u razlicno pakovanje.

Demek, ako ne propovedas deka materijalnosta e pogresna, togas e se vo red?

I jas dobiv vpecatok deka toa licemerie i prostotilak, gi upatuvas kon vernicite, a ne samo kon svestenite lica.

Da ne sum zgresil slucajno?
Како од каде знам што проповедаат? Па евангелијата и стариот завет се достапни, секој може да ги прочита.
И зошто би упатувал забелешка за наплаќање на религиозна дејност на верник....?
П.С. Друга тема е тоа, да не одиме офтопик овде.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
ОТО е организација, но од организација до организација итекако има разлика.
Неможеш да кажеш дека и ватикан и ISIS фукционираат на ист принцип, затоа што се темелат на религија и се нарекуваат држава.
Те сваќам но мене друго не ми е јасно.Гледам по нет се е дадено секој слободно да прави,и да ја учи телемата,сите тие принципи и ритуали.Значи човек може и сам да се научи и усоврши.Но што е иницирањето,дали постарите членови да те прифатат во организацијата?Нешто што христијаните го прават како покајанието,крштевањето,и сите работи каде што е потребен свештеник за да биде некој прифатен во црквата.Или за да се стане муслиман треба пред оџа да се каже шехадетот,слично како кај христијаните со симболот на верата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Те сваќам но мене друго не ми е јасно.Гледам по нет се е дадено секој слободно да прави,и да ја учи телемата,сите тие принципи и ритуали.Значи човек може и сам да се научи и усоврши.Но што е иницирањето,дали постарите членови да те прифатат во организацијата?Нешто што христијаните го прават како покајанието,крштевањето,и сите работи каде што е потребен свештеник за да биде некој прифатен во црквата.Или за да се стане муслиман треба пред оџа да се каже шехадетот,слично како кај христијаните со симболот на верата.
На нет има се и сешто, и погрешни и точни информации, но има и нешта кои не се достапни на нет и кои се битни за иницијантот. Тука секако е и подучувањето, подршката и помошта за иницијантот, споделувањето на искуствата со членовите, работилници, консултации и слично.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
На нет има се и сешто, и погрешни и точни информации, но има и нешта кои не се достапни на нет и кои се битни за иницијантот. Тука секако е и подучувањето, подршката и помошта за иницијантот, споделувањето на искуствата со членовите, работилници, консултации и слично.
Тоа е тоа,како што рекол Исус Христос "Кој не е со нас тој е против нас".Самостојното делување го имало секогаш,но никогаш не се сметало за валидно.Битна е групата,а не поединецот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа е тоа,како што рекол Исус Христос "Кој не е со нас тој е против нас".Самостојното делување го имало секогаш,но никогаш не се сметало за валидно.Битна е групата,а не поединецот.
Никаде нема таква порака во телемата, дека ако некој не е со нас тогаш би бил против нас.
ОТО е Ред во кој своето место може да го најдат оние што сакаат тимска работа, за останатите доколку сметаат дека за нив постои поадекватен начин, метод или учење, слободни се да го практикуваат. Ниеден иницијант нема да посочува некого како практикант на погрешно учење или метода, се додека тој метод, учење или пракса не се наметнува како единствено прифатлив за сите луѓе.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Спомна преведени книги на македонски.Дај ми линк да видам за каталог.Инаку јас имам доста симнато литература од херменаутика,вклучувајќи и од телемата,ама сите ми се на англиски и во електронска форма.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Спомна преведени книги на македонски.Дај ми линк да видам за каталог.Инаку јас имам доста симнато литература од херменаутика,вклучувајќи и од телемата,ама сите ми се на англиски и во електронска форма.
Сигурно мислиш херметика....
Како и да е, еве ги книгите:

P.S. Во листава не е прикажана "Книга на лаги" која исто така е достапна.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Сигурно мислиш херметика....
Како и да е, еве ги книгите:

P.S. Во листава не е прикажана "Книга на лаги" која исто така е достапна.
Да,херметика,моја грешка.Инаку фала за каталогов,кога ќе идам во Скопје ке побарам некоја книга по книжариве.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.433
Поени од реакции
9.084
Oд линковите што ми ги посочивте а кои се однесуваа за Црните браќа, ако добро разбрав, тоа се луѓе кои биле иницирани во мистичните редови, но не успеале да го изодат Патот бидејќи не можеле да го надвладеат својот егоизам и поради тоа се одметнале. Сега каква е поврзаноста на О.Т.О. (оÎо,
) со Череп и Коски и сличните езотериски редови? Дали Владарите во сенка се всушност отпаднати Ѳелемити? Или тоа а треба да се разбере како тандем добар полицаец - лош полицаец, односно оние што се во Редот и се колку толку транспарентни, активни по форуми и мирољубиви се Гулабите, а оние што сакаат да го подјармат целиот свет се Јастребите на една иста идеологија?

P.S. Koj степен е Ljubawolja Telemaagape и дали неговите мислења можат да се земат за релевантни?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Пак теории на заговори. А рековме дека не сакаме теории на заговори :)

Не знам ништо за Череп и Коски, а со тоа ниту на нив слични „редови“. Не знам ни за какви владари, со големо в, зборуваш.

Но, може да те упатам на Манифестот на О.Т.О. ! :)

И да, ете за црниот брат:

"Црниот Брат" не е исто што и "црн магичар". "Црн Брат" се станува заради страв од прескокнување на бездната, додека "црни магичари" обично се психички неурамнотежени личности, кои многу лесно се препознаваат. "Црниот Брат" има делумно право знаење, кое го користи како би создал впечаток за значењето на неговата личност без поседување на вистински авторитет, и кој го користи тоа свое знаење за манипулација на своите заведени приврзаници, кои му веруваат зошто наизглед работи "за нивно добро", спрема нив "црните магичари" се прави лаици. "Црните магичари" видно без прикривање работат само за своја лична (главно материјална) корист. Интересно е што "црните магичари" и "Црните Браќа" постојано се обидуваат да изнајдат рационален (разумски- Руах) премин преку бездната што е невозможно), па подоцна стануваат отфрлени далеку во Сферата на Елементите (Малкут) или дури клипотите.

Љубовта е закон, љубов под волја!

Треба да е тамам.

Ок, уште ова:
Разликата помеѓу Мајстор на Храмот и Црниот Брат е тоа што Мајсторот знае дека тој е Центар на Универзумот за себе, но истовремено разбира дека истата работа е вистина за кое било друго битие. Црниот Брат знае дека тој е Центар на Универзумот, но не разбира дека истото важи и за другите. За сите други. Уште повеќе, тој не ни сака да разбере. Тој го објаснува било чие манифестирање на самостојнист како напад на својот углед. Намерите на Црниот Брат обично се најдобри. Тој ви сака среќа. Но бидејќи неговата дефиниција на вашата среќа е заснована на она што тој смета дека е најдобро за вас, затоа тој може да ви причини многу зла со обидувањето да ви помогне. Магистерот, по правило, воопшто нема да се обидува да ви помогне. Тој си ја гледа својата работа а не туѓата. :)

Потполниот недостаток на хумор е карактеристична одлика за Црното Братство.

Постојат одредени аналогии помежу Црното Братство и паранојата, но додека паранојата е ментална, Црното Братство е Даат-овска болест и многу поопасна. Религиозните прогонувања во историјата секогаш биле предизвикани од човек, кој преку дисциплина од одредена вера стигнал до прагот на Бездната, а потоа се плашел да ја прескокне. Неговата болест тогаш, телепатски и магички делувала на луѓето од неговата вера, кое нешто резултирало со Света Инквизиција итн...

Благодарност до Д Магус :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сега каква е поврзаноста на О.Т.О. (оÎо,
) со Череп и Коски и сличните езотериски редови? Дали Владарите во сенка се всушност отпаднати Ѳелемити? Или тоа а треба да се разбере како тандем добар полицаец - лош полицаец, односно оние што се во Редот и се колку толку транспарентни, активни по форуми и мирољубиви се Гулабите, а оние што сакаат да го подјармат целиот свет се Јастребите на една иста идеологија?

P.S. Koj степен е Ljubawolja Telemaagape и дали неговите мислења можат да се земат за релевантни?
ОТО нема никаква поврзаност со Череп и Коски, тоа е посебно братство....теориите на заговор според кои ОТО е дел од некаков си глобален план за владеење на светот, се едноставно смешни. Обид на одредени луѓе да привлечат внимание преку сензационалност, да продадат по некоја книга и да станат познати.

P.S. Еден од основните етички принципи на Редот е дека никој не смее да кажува за друг дали е член или не без дозвола на таа личност. Јас би ти предложил да го контактираш тој човек и да разговараш со него. Јас не ги познавам сите членови а и тие што ги познавам, неможам да изнесувам информации за нив без нивна согласност.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.433
Поени од реакции
9.084
Благодарам на експресните одговори. Точно е дека рековте дека не сакате теории на заговори, но едноставно морав да прашам. Кому би поставил такво прашање, ако не вас? Кој би бил порелевантен да ми одговори од вас:icon_lol:?

Kajgana Shop

На врв Bottom