Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
@Ipsissimus , не не, не те разбира @thorse пак :)
Треба повеќе од една реченица извадок од нашите книги... вака ќе се збунат уште поеќе :)
Мислам дека не му намерата да разбере. Но за оние што сакаат и ја следат темата, овој вовед од книгата на законот е добра основа:

II. Унивезрумот

Оваа Книга го објаснува универзумот.

Основните елементи се Нуит – Простор, т.е. севкупните можности од сите видови и Хадит – било која точка која има искуство на тие можности (Оваа идеја, заради литерарни погоднисти, симболизирана е преку египетската божица Нуит, жена што се свива долу как Свод на Ноќното небо. Хадит е симболизиран како Крилестиот Глобус во срцето на Нуит).

Секој настан е соединување на една монада со едно од нејзините можни искуства.

„Секој маж и секоја жена е ѕвезда“, т.е. збир на таквите искуства, кои постојано се менуваат со секој нов настан, и коишто влијаат врз него или неа свесно или несвесно.

Секој од нас има свој сопствен универзум, но тоа е истиот универзум за секого се додека тој го вклучува сето можно искуство.
Тоа подразбира проширување на свеста за да ги вклучи сите други свести за себе.

На нашето сегашно ниво, објектот што ти го гледаш никогаш не е истиот како оној што јас го гледам; ние заклучуваме дека тој е ист, затоа што твоето искуство се совпаѓа со моето во толку многу точки што фактичките разлики во нашето набљудување се занемарливи. На пример, ако некој пријател оди меѓу нас, ти ја гледаш неговата лева страна, а јас десната, но ние се сложуваме дека тоа е истиот човек, иако можеме да се разликуваме не само според тоа што можеме да видиме од неговото тело, туку и по тоа што знаеме за неговите квалитети. Таа убеденост за идентичноста станува посилна колку почесто го гледаме и подобро го запознаваме.

Сепак, за тоа време никој од нас не може ништо да дознае за него, без оглед на целосниот впечаток што го остава на нашите умови.

Горенаведеното е крајно груб обид да се објасни системот којшто ги ускладува сите постоечки школи на филозофијата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Секој од нас има свој сопствен универзум, но тоа е истиот универзум за секого се додека тој го вклучува сето можно искуство.
Тоа подразбира проширување на свеста за да ги вклучи сите други свести за себе.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Ме интересира,бидејќи од други извори прочитав за Алистер Кроули и за неговите дела и пишани дела.Дали во неговата литература за Телемата има практична магија и ритуали?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ме интересира,бидејќи од други извори прочитав за Алистер Кроули и за неговите дела и пишани дела.Дали во неговата литература за Телемата има практична магија и ритуали?
Првин да те поправам. Во делата на Кроули се зборува за магика, не за магија, комплетно различни поими се, немаат врска еден со друг.
Меѓу најважните дела со практична примена се Liber ABA (Book 4) или Магика во теорија и пракса, Goetia, The Book of Thot и Liber 777.
Морам да ја споменам и "
The Magick of Thelema: A Handbook of the Rituals of Aleister Crowley" Не е пишувана од Кроули, туку од Lon Milo DuQuette, но е инзвонредно корисна да се има.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Првин да те поправам. Во делата на Кроули се зборува за магика, не за магија, комплетно различни поими се, немаат врска еден со друг.
Меѓу најважните дела со практична примена се Liber ABA (Book 4) или Магика во теорија и пракса, Goetia, The Book of Thot и Liber 777.
Морам да ја споменам и "
The Magick of Thelema: A Handbook of the Rituals of Aleister Crowley" Не е пишувана од Кроули, туку од Lon Milo DuQuette, но е инзвонредно корисна да се има.
Веќе кога спомна дека има разлика помеѓу магија и магика,требаше конкретно и да ја објасниш таа разлика.Бидејќи јас досега познавав разлика помеѓи маѓепсништво и магионичарство.Ме интересираше дали има ритуали од типот како кај Wicca,дали се користи олтар,свеќи,дали всушност има практичен дел,или не.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Веќе кога спомна дека има разлика помеѓу магија и магика,требаше конкретно и да ја објасниш таа разлика.Бидејќи јас досега познавав разлика помеѓи маѓепсништво и магионичарство.Ме интересираше дали има ритуали од типот како кај Wicca,дали се користи олтар,свеќи,дали всушност има практичен дел,или не.
Објаснувано е....да не барам назад на темава, повели линк имаш овде што е магика: Link, и овде: Link.
Исто така многу битно е да се знае кога се зборува за чиста волја, дека тоа не е исто што и намера или желба, туку дека таа е суштината на битието, негов динамички аспект, предодреденоста на секој човек.

Што се однесува до ритуалите, ги има повеќе, но централен ритуал е Гностичката Миса. Еве како изгледа олтарот и храмот:
Mass altar.jpg

P.S. Wicca е религија основана од иницијант во ОТО - Џералд Гарднер, VII степен.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.513
Поени од реакции
85.015
Евидентни се масонските влијанија (и неук може да заклучи, гледајќи го храмот).
Масонските влијанија ги има ама баш во сите западни школи.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Објаснувано е....да не барам назад на темава, повели линк имаш овде што е магика: Link, и овде: Link.
Исто така многу битно е да се знае кога се зборува за чиста волја, дека тоа не е исто што и намера или желба, туку дека таа е суштината на битието, негов динамички аспект, предодреденоста на секој човек.

Што се однесува до ритуалите, ги има повеќе, но централен ритуал е Гностичката Миса. Еве како изгледа олтарот и храмот:
Прегледај го приврзокот 101379

P.S. Wika е религија основана од иницијант во ОТО - Џералд Гарднер, VII степен.
Аха те сваќам,ова ќе му дојде како организирана религија нешто како католицизмот и православието,со свои миси и олтари и свештеници.Мене посебно ми се допадна Wicca бидејќи таму секој сам си е свештеник,сам си врши служба,си има свое свето место каде му е поставен олтарот.Но тоа не е практично за Македонија,бидејќи тоа е келтско-друидска форма на верување(Иако таа е прастарата религија која од овие простори Илирско-Тракиско-Македонски мигрира на северозапад).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Аха те сваќам,ова ќе му дојде како организирана религија нешто како католицизмот и православието,со свои миси и олтари и свештеници.Мене посебно ми се допадна Wicca бидејќи таму секој сам си е свештеник,сам си врши служба,си има свое свето место каде му е поставен олтарот.Но тоа не е практично за Македонија,бидејќи тоа е келтско-друидска форма на верување(Иако таа е прастарата религија која од овие простори Илирско-Тракиско-Македонски мигрира на северозапад).
Телемата не е како организираните религии од типот на католизизам или православие, бидејќи нема догми.
Секој сам треба да одкрие што е неговата суштина и да живее според неа без да го спречува истото на останатите. Нема унифицирани правила за сите, нема закани со вечни маки или ветувања за рај....
Телемата е максимално индивидуална, а сепак универзална.

Што се однесува до Wicca, веќе реков, таа е основана од Гарднер - VII степен во О.Т.О.
Повеќе за тоа овде: Link.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.513
Поени од реакции
85.015
...бидејќи тоа е келтско-друидска форма на верување(Иако таа е прастарата религија која од овие простори Илирско-Тракиско-Македонски мигрира на северозапад).
Келтско-друидското во Вика, денес не е баш 100%. Модерната Вика исто така има масонски и телемитски влијанија, односно Кабала, во себе.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Што се однесува до Wicca, веќе реков, таа е основана од Гарднер - VII степен во О.Т.О.
Јас се мислам дека стигнал до IV степен и ништо повеќе! Бидејќи и ... не можел да биде повеќе...

П.С. Видете ја „Гностичката миса“ и побарајте ги иницијаторските ритуали на Wicca (барем описно) и споредете... :) Мене ми имаат сличности, не знам за вас дали ќе имаат...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Existence, as we know it, is full of sorrow. To mention only one minor point: every man is a condemned criminal, only he does not know the date of his execution. This is unpleasant for every man. Consequently every man does everything possible to postpone the date, and would sacrifice anything that he has if he could reverse the sentence.

Practically all religions and all philosophies have started thus crudely, by promising their adherents some such reward as immortality.

Aleister Crowley, Magick: Liber ABA (Book 4)

Kajgana Shop

На врв Bottom