Законот на Телема

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Фениксот е стар симбол и означува сешто (дури и алегорија е за Исус)... за такви симболи тешко е да се одреди од каде започнале, ниту пак каде ќе завршат и како еден човек може да ги искористи!

Не те разбрав со прашањето инаку... што дали е изложено во нашите кампови, оази и ложи?

Ние учиме луѓето да не гледаат на Законот преку тоа кој како го применува и колку добро !!! Законот на Телема е даден за поединецот: да прочита, да научи и да применува во секојдневниот живот!

Ако јас некаде сум паднал, не значи дека некој друг одлично ќе помине и ќе најде подобро искористување на Законот на Телема...

Негативна пропаганда имало и ќе има... тоа не влијае на Законот! Не може некој мене да ми влијае да не бидам слободен и да не љубам! :)
За фениксот може да се отвори посебна тема и таму да дискутираме.

Дали некогаш биле изложени? Мислам дали ти лично си ги видел?

Зошто гледаш како негативна пропаганда? Јас мислам дека е малку заштитнички настоен кон масоните, братствата и тајните Редови!:)[DOUBLEPOST=1405873909][/DOUBLEPOST]
ај рест мај кејс

(добро што не мислеше на Џејмс Браун)
Каква врска има Џејмс Браун со темава?
Бил писател на книги за масони?! :)

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Дали некогаш биле изложени? Мислам дали ти лично си ги видел?
Не зборував за Ден Браун и неговите романи, зборував за било каква негативна пропаганда од страна на луѓето.

Ах, сега разбрав од муабетот... ме прашуваш за книгите на Кроули, неговите дневници... дали се изложени некаде...
Не сум видел се (а и се нема шанса да се види се). Тоа е премногу... знаеш дека Кроули се „убил“ од пишување! Каде може тоа да се изложи?
На некој стадио :D

Само за „Книгата на Законот“ има изнапишано стотици есеи, книги, пишувано писма...

Најдобро се чуваат некои работи во музеј :)

Има и во О.Т.О. архивите многу од Кроули ...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не зборував за Ден Браун и неговите романи, зборував за било каква негативна пропаганда од страна на луѓето.

Ах, сега разбрав од муабетот... ме прашуваш за книгите на Кроули, неговите дневници... дали се изложени некаде...
Не сум видел се (а и се нема шанса да се види се). Тоа е премногу... знаеш дека Кроули се „убил“ од пишување! Каде може тоа да се изложи?
На некој стадио :D

Само за „Книгата на Законот“ има изнапишано стотици есеи, книги, пишувано писма...

Најдобро се чуваат некои работи во музеј :)

Има и во О.Т.О. архивите многу од Кроули ...
Значи си видел барем нешто.

Рече дека негативната кампања влијае врз Законот. Како допира до истиот?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Значи си видел барем нешто.
Рече дека негативната кампања влијае врз Законот. Како допира до истиот?

Не си прочитал добро - читај внимателно!

Негативна пропаганда имало и ќе има... тоа не влијае на Законот! Не може некој мене да ми влијае да не бидам слободен и да не љубам! :)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не си прочитал добро - читај внимателно!
Не се сеќавам, дека сум го прочитал. Тоа е, не преспиени ноќи, концентрацијата опаѓа.....
Јас мислев на првиот пасус од претходниот коментар. Но ова е одговорот на прашањето. :)[DOUBLEPOST=1405882419][/DOUBLEPOST]Имам уште едно прашање.:)
Треба да немаш никакви проблеми со законот за да станеш телемит. Дали од како ќе станеш телемит и по било кој основ извршиш кривично дело, и нормално завршиш зад решетки одреден временски период, ќе престанеш да бидеш телемит? (иако е во второ лице, нормално се однесува на некоја Х особина) :)

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали од како ќе станеш телемит и по било кој основ извршиш кривично дело, и нормално завршиш зад решетки одреден временски период, ќе престанеш да бидеш телемит? (иако е во второ лице, нормално се однесува на некоја Х особина) :)
Ако се докаже дека членот ги прекршил законите на државата во која се наоѓа кампот, оазата или ложата, тогаш тој член се исклучува од Редот. Но телемит може да биде и некој што живее во земји каде Редот е невозможно да биде формиран поради законите на државата... На пример во исламските земји како што се Саудиска Арабија, Иран, Ирак....и слично, масонеријата, ОТО и сите останати езотериски Редови се забранети со закон. Во тој случај, ако некој е осуден поради нешто кое не е во спротивност со принципите на Liber Oz, тој неможе да престане да биде телемит, може само да му биде спречено да биде член. Тие луѓе може да се сметаат за телемити, но тоа нема да можат јавно да го експонираат бидејќи истото ќе може да ги чини живот.

Член од
16 јули 2014
Мислења
9
Поени од реакции
13
Фениксот е стар симбол и означува сешто (дури и алегорија е за Исус)... за такви симболи тешко е да се одреди од каде започнале, ниту пак каде ќе завршат и како еден човек може да ги искористи!
Интересно е што пред мојата иницијација во езотеричното суфистичко учење, мојата духовна учителка шеика ми даде пристап до некои духовни вежби. Во тие три недели пред иницијацијата почнав да имам сонови во кои целосно имав свест дека сонувам. Дури и враќањето во физичкото тело беше свесно. Во еден таков сон јас бев внатре во пирамида гледајќи го египетскиот симбол на ,,окото кое гледа се". Пораката која ја добив во сонот е дека ,, Господ помогнал". Преку овој сон мојата шеика знаеше дека сум спремна да влезам во нивниот ред.
пирамидата, окото кое гледа се, триаголниците кои формираат Давидова ѕвезда се прастари симболи, кои не можат да се препишат исклучиво на една религија или духовен правец. Секој од нас може да ги види внатре во себе, ако е спремен длабоко да ,,загњури" свесно во потсвеста.
Дури и змијата која ја прочитав во некој од текстовите тука е најверојатно будење на кундалинито, по кое се пали внатрешното светло, со што просветлувањето добива буквално значење.
Но поентата на духовниот пат не е во заглавувањето во овие визии. Далеку поважно е отварањето на срцето и со тоа зголемување на капацитетот на безусловното сакање, толеранција, внатрешна смиреност.
Што ако некој има визии, а внатре во себе носи гнев и бес, сака да се одмаздува? Со моќите кои ќе ги стекне може да почне да се одмаздува и со тоа духовно да падне. Тоа и се случило со некои големи претходни цивилизации, а тоа е јасно спомнато во Куранот.
Затоа најважното нешто со кое се почнува на духовниот пат е ,, разбивање " на сегашното его со сите негови негативни карактеристики. Нема поента во тоа ученикот да се чувствува надмоќен во однос на другиот или да ги навредува оние кои се уште не се спремни да започнат одредено духовно учење.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Убаво кажано...
Ќе те надополнам само со цитати од Liber Librae:

Затоа ти што ги посакуваш Магиските Подароци, биди сигурен дека е твојата душа цврста и постојана; зошто ласкајќи им на твоите слабости, Слабиот ќе има моќ над тебе.

Затоа, не плаши се од Духови, туку биди цврст и љубезен со нив; зошто немаш право да ги презираш или мачиш; и тоа исто така може да те заведе. Наредувај им и терај ги, заколнувај ги со Големите Имиња ако треба, но не им се потсмевај и не ги мачи, зошто, без сомнение, тоа ќе те одведе во грешка.

Затоа биди раздвижен и активен како Силфите, но одбегнувај ја лекоумноста и непостојаноста; биди огнен и цврст како Саламандерите, но одбегнувај ја раздразливоста и суровоста; биди прилагодлив и внимателен кон формата како Ундините, но одбегнувај ја мрзливоста и променливоста; биди работен и вреден како Гномите, но одбегнувај ги грубоста и алчноста.

Така постапно ќе ја развиеш моќта на својата душа и ќе станеш соодветен за управување со Духовите на елементите. Зошто, ако ги повикаш Гномите да угодуваат на твојата алчност, ти повеќе нема да управуваш со нив, туку тие со тебе. Дали би ги злоупотребил чистите суштества на шумите и планините за да ги наполниш торбите и да ја задоволиш својата глад за злато? Би ги понижил ли Духовите на Живиот Огин за да му служат на твојот бес и омраза? Би ги повредил ли чистите Водени Души за да и угодуваат на твојата расипана страст? Дали би ги силел Духовите на Ноќниот Ветрец да им служат на твојата лудост и ќеф? Знај дека со такви желби можеш да привлечеш само Слаб, а не Силен, и во тој случај Слабиот ќе има моќ врз тебе.“ - Книга на Рамнотежата

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
".....where wisdom is perceived by the world to be ignorance; love is considered sin, and all that is best in the human spirit is condemned and repressed, the road by which a seeker of enlightenment must travel takes many curious turns. On such a journey one’s companions are outlaws and rebels; sacredness breeds in blaspheme, truth falls from the lips of false prophets, heaven is sought in hell, and God is the Devil himself." --- Angels, Demons, & Gods of the New Millennium.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Не мора... ама добри размисли има :)
И од Кроули не мора книги да се цитираат тука - ама има добри размисли.
Исто и од мојот блог не мора, ама ете...

„Реклами“ што не ти чинат - ги одминуваш, ако си барем малку разумен! Ти не може да не издржиш Телемата и О.Т.О. да не ти ја мачат старо-еонската душа по се изгледа... Ок, ќе помогнам во врска со тоа :)

Еве на пример ова се телемитските книги достапни на македонски јазик по нашите книжарници (и библиотеки)! Нормално тука ја додади и најновата книга „Книга на Лаги“ која излезе неодамна! Побарајте ги книгите, ќе знаете повеќе, ќе знаете подобро дали да прифатите или отфрлите философија како Телемата!

И сега? Пак ќе досадуваш во врска со „рекламирањето“? Иди си на некоја тема што ќе ти чини и знаеш што да напишеш во врска со истата, не ти треба оваа заморување....
You can not stop me! I'm the God of War and the Flame! :sneaky:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Среди цитатите... пак истото...

Нормално дека ќе „рекламирам“! Што, сакаш само старо-еонски христијанско-исламски размисли тука на форумов? НЕ! Кога веќе постои темава, вреди да се споделува нешто во врска со истата... бидејќи такви ко тебе неуки, мора да читаат! Едноставно мора...

Не се сатанистички, само не се христијански овие размисли тука, затоа реков ако не ти чинат, одминувај ја темава - оти постојано ќе читаш нешто што не ти лежи на срце :)

Телемата можеби може да те извади од тие ѕидини од каде што на сите покажуваш со прст како се сатанисти...
Треба да си ги контролираш мислите. Ете нешто интересно во врска со тоа, на исток го нарекуваат Дарана. Ќе пишуваш паметно, ќе судиш трезвено.
Според „Премин“ порталот (православно христијанско гласило) овие учења од истокот се чист сатанизам! Ќе ти се допадне, исти размисли имате, оди читај Премин!

П.С. Не можам да бидам христијанин, не го барај тоа од мене - бесцелно твојот сатанизам го додаваш на учењето на Телема, се „знае“ дека Телемата е „посатанистичка“ и од самиот сатанизам, „похристијанска“ и од самото христијанство ;)

Член од
4 јули 2014
Мислења
289
Поени од реакции
74
Среди цитатите... пак истото...
Istoto de mora staro eonski ,ne sum vest kao tebe da go maskiram

Нормално дека ќе „рекламирам“! Што, сакаш само старо-еонски христијанско-исламски размисли тука на форумов? НЕ! Кога веќе постои темава, вреди да се споделува нешто во врска со истата... бидејќи такви ко тебе неуки, мора да читаат! Едноставно мора...

Koga veke postoi temata moze koj sto saka da zbori a ne samo nejzini pripadnici :)
Ti bidejki si ucen i dobro skoluvan sto baras na forum so neuki te ispolnuva da poducuvas neli :)

Не се сатанистички, само не се христијански овие размисли тука, затоа реков ако не ти чинат, одминувај ја темава - оти постојано ќе читаш нешто што не ти лежи на срце :)
Pa nemora da mi lezi za da diskutiram nesto sto e lazno :)

Телемата можеби може да те извади од тие ѕидини од каде што на сите покажуваш со прст како се сатанисти...

Ah sega ovde zvucis kako jehovin svedok ne pokazuvam na site nego na vas :)

Треба да си ги контролираш мислите. Ете нешто интересно во врска со тоа, на исток го нарекуваат Дарана. Ќе пишуваш паметно, ќе судиш трезвено.
Според „Премин“ порталот (православно христијанско гласило) овие учења од истокот се чист сатанизам! Ќе ти се допадне, исти размисли имате, оди читај Премин!

Pak ideali bre momce kontroliraj si go zivotot ti sto se upustas u orgii i razni drogi :)

Premin nema da mi se dopadnje bidejki istiot koj vladee so vas vladee i so preminuvanjeto :)

П.С. Не можам да бидам христијанин, не го барај тоа од мене - бесцелно твојот сатанизам го додаваш на учењето на Телема, се „знае“ дека Телемата е „посатанистичка“ и од самиот сатанизам, „похристијанска“ и од самото христијанство ;)

Koj go bara bidi sto sakas samo ne reklamiraj i ne nametnuvaj kako sto pravis na forumov so tvoite okultni dosadni tehniki .Bescelno za onoj koj se krie so maski za onoj koj cita informacii ne e bescelno .Pa da be sve naj naj toa e taa ideologija nad mokni :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Koj go bara bidi sto sakas samo ne reklamiraj i ne nametnuvaj kako sto pravis na forumov so tvoite okultni dosadni tehniki .Bescelno za onoj koj se krie so maski za onoj koj cita informacii ne e bescelno .Pa da be sve naj naj toa e taa ideologija nad mokni :)
Јас сум тоа што сум!
Ако ти се досадни „моите окултни“ техники - не ги применувај, не читај, одмини... :)
Иако грешиш, тука нема окултни техники... ги мешаш источните учења со окултно бидејќи не си запознаен со истите - ништо страшно!

Јас не рекламирам, јас зборувам на темава... а темата е ТЕЛЕМА и нејзината философија! :) Реков дека не може да не се зборува за Телема тука...
Еве нешто одлично за да разберите како оди сето она што Хептаграм го прави тука... :)

Spreading the Law of Thelema is not done out of a desire to boost your ego; on the contrary, experiences while promulgating are often quite a blow to the ego along with the fact that one is naturally exposing oneself to outside elements that must be integrated by “love under will.” Spreading the Law of Thelema is not done out of a desire to recruit for a particular organization, although exposing people to the teachings of an Order like the O.T.O. is certainly a valid expression of promulgation. The goal is not to get a group that is the biggest, baddest person on the block so you can revel in its power but rather the goal is for each individual, on their own terms and in their own way, to acknowledge, understand, and begin to enact the Law of Thelema in their own lives.

За целиот текст, тука.
Oбрати се до администраторите да ја избришат темава, што... све е ова сатанизам и не смее да постои... Ц ц ц :) Дури не можам ни да бидам саркасичен за вакви глупости.

Не се наметнува ништо: ти реков јас МОРА ова или она? МОРА да прифатиш? Дали некаде е речено МОРА?

Јас постојано на секој велам да истражува, и тоа не мора да го правите, но паметно е да се истражува... сепак Новиот Еон е искуство, а не догма! ;)

А тоа што тебе ти смета нешто - нема потреба да се обидуваш да не навредуваш... глупо е така. Седни и учи.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom