Законот на Телема

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
И каква врска има тоа со јогата?
Питај го атеистот кој не е телемит и кој тресна глупост, па се сокри.[DOUBLEPOST=1401061358][/DOUBLEPOST]Aufiderzein и од мене, мои чеда Божји.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.279
Ќе ме банират ако ме тужиш. А сакаш да ме тужиш? Кој друг тука збори на телема? Сите бан?
Ако се обидуваш да ги навредуваш соговорниците и ако тролаш по темава, секако ќе бидеш пријавен, па модераторите ќе си имаат работа да одлучуваат.
Ако не ти чини темата, избегнува ја. И си завршил.[/quote]

Ех успеваме да ве одржиме будни после 1 часот по полноќ! Ама лета времето... :)
А ете го изгрејсонцето, Поздрав на Сонцето според Liber Resh ! :D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.279
Кај си бе Хептаграм.....као Заратустра се враќаш, беш му матер :vozbud:
Како ќе се појави потреба, така :)
Поздрав :)[DOUBLEPOST=1401061882][/DOUBLEPOST]Текстот е од Првото поглавје од „Книгата на Законот“.
Уживајте...
[DOUBLEPOST=1401083868][/DOUBLEPOST]„Некој си Јогин мислел дека ќе биде извонредно достигнување ако научи да оди преку реката Ганг. По четириесет години успеал и отишол кај својот Гуру за да ја демонстрира својата моќ и да ја прими очекуваната награда. Се случило овој Гуру да биде ист како мене, барем во однос на неговиот Непријатен Карактер; кога ученикот пристигнал весело чекорејќи преку Светата Река, очекувајќи комплименти, се сретнал со: „Па добро, мислам дека ти си комплетен будала, сите овие години твоите соседи одеа преку река со сплав за две парички!“.“ - Магиска моќ ( извадок од книгата Магика без Солзи)

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.279

„Повеќето луѓе ги измамуваат децата намерно, наведувајќи ја нужноста како штит. Една измама ги збунува правилните концепции; мозокот збунет наскоро пронаоѓа конфликтни докази. Контрадикцијата помеѓу посматраните факти и учењето ја револтира нивната праведност.

Децата се сомневаат во Универзумот; интелегенцијата се револтира; годините на болната несигурност ја одмаздуваат оригиналната измама. Децата, исто така се учат да фалсификуваат, корумпираат, негираат или да забораваат факти; забранети за нивно соочување.

Ракувајќи со погрешни оружја, тие се среќаваат со непознати и лажни непријатели.“

- За Едукација на Децата, Препород на Магиката - А.Кроули

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
„Повеќето луѓе ги измамуваат децата намерно, наведувајќи ја нужноста како штит. Една измама ги збунува правилните концепции; мозокот збунет наскоро пронаоѓа конфликтни докази. Контрадикцијата помеѓу посматраните факти и учењето ја револтира нивната праведност.

Децата се сомневаат во Универзумот; интелегенцијата се револтира; годините на болната несигурност ја одмаздуваат оригиналната измама. Децата, исто така се учат да фалсификуваат, корумпираат, негираат или да забораваат факти; забранети за нивно соочување.

Ракувајќи со погрешни оружја, тие се среќаваат со непознати и лажни непријатели.“

- За Едукација на Децата, Препород на Магиката - А.Кроули
Прашање. Знам дека имате некави ритуали, е сега што прави еден поединец за време траењето на еден ритуал?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.279
Прашање. Знам дека имате некави ритуали, е сега што прави еден поединец за време траењето на еден ритуал?
Не го разбрав баш прашањето добро...
Како мислиш што прави за време на траењето на еден ритуал? Додека го изведува ритуалот, самиот ритуал трае, онака нема ритуал :)

Нели :)

Или прашуваш за одреден ритуал како се изведува од поединецот?
Или пак што ефект има еден ритуал врз поединецот додека го изведува?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не го разбрав баш прашањето добро...
Како мислиш што прави за време на траењето на еден ритуал? Додека го изведува ритуалот, самиот ритуал трае, онака нема ритуал :)

Нели :)

Или прашуваш за одреден ритуал како се изведува од поединецот?
Или пак што ефект има еден ритуал врз поединецот додека го изведува?
Болд. Мислев на нешто така. :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.279
Болд. Мислев на нешто така. :)
Различни ритуали (кои се всушност формули) се изведуваат различно...
Различни движења, различни мириси, различни бои, различни симболи, различни системи - се е различно во зависност од ритуал до ритуал, па дури и од магичар до магичар.

За да биде појасно, еве ако имаш време читни го
овој текст за тоа што е ритуал, бидејќи со читање на одреден ритуал како текст во кој се опишува што и како (ете на пример Liber Resh - Поздрав на Сонцето) нема да ти се разјасни многу.

П.С. За некои ритуал е пиењето кафе наутро. Целото подготвување на кафето, седнувањето во фотеља, првиот мирис на кафе измешан со цигара - му дава на тој што го изведува овој ритуал одреден стимул. :) Ова е онака, површно опишување на еден ритуал. :) Да биде малкуу појасно.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Различни ритуали (кои се всушност формули) се изведуваат различно...
Различни движења, различни мириси, различни бои, различни симболи, различни системи - се е различно во зависност од ритуал до ритуал, па дури и од магичар до магичар.

За да биде појасно, еве ако имаш време читни го
овој текст за тоа што е ритуал, бидејќи со читање на одреден ритуал како текст во кој се опишува што и како (ете на пример Liber Resh - Поздрав на Сонцето) нема да ти се разјасни многу.

П.С. За некои ритуал е пиењето кафе наутро. Целото подготвување на кафето, седнувањето во фотеља, првиот мирис на кафе измешан со цигара - му дава на тој што го изведува овој ритуал одреден стимул. :) Ова е онака, површно опишување на еден ритуал. :) Да биде малкуу појасно.
ОК, јасно ми е.
Имам подпрашање. Видов на сликите (линкот кој ми го прати со ритуалите) крст. Дали тој за тебе има поинакво значење од неговото значење на христијаните? Односно дали тој е крстот на златна зора? :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.279
ОК, јасно ми е.
Имам подпрашање. Видов на сликите (линкот кој ми го прати со ритуалите) крст. Дали тој за тебе има поинакво значење од неговото значење на христијаните? Односно дали тој е крстот на златна зора? :)
Јас не би носел крст на кој бил распнат туѓинец за да спаси друг туѓинец !!!
За другите, не знам.

Мислам дека тука крстот е поврзан со четирите сонце-стои преку денот и преку целата година. Нели ритуалот е Обожавање на Сонцето :)
Не мора да се носи крст, во секој случај... за друго е нацртан тој крст...

Кој е тој крст на „Златна зора“?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
За другите, не знам.

Мислам дека тука крстот е поврзан со четирите сонце-стои преку денот и преку целата година. Нели ритуалот е Обожавање на Сонцето :)
Не мора да се носи крст, во секој случај... за друго е нацртан тој крст...

Кој е тој крст на „Златна зора“?
ОК, јас реков дека тоа ми го привлече вниманието. :)
Значи вие имате Обожавање на сонцето односно култ кон сонцето. Од која причина е тоа така?

И тебе ќе те прашам, какво политичко уредување најмногу ќе ви одговара? Ме интересира твој став.:)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.356
Поени од реакции
84.578
За другите, не знам.
Викаш Христијанството е еврејско, што имаме па ние со тоа?
А кажи ми што имаме ние со индијските или египетските мистики?
Нема сигурно да се осмелиш да кажеш дека овие ги нема во Телемата.
Дали по оваа логика, некој од тука не би требало да ги следи?

Види, ја скроз го подржувам тоа што Дион го кажа, а тоа е дека нашата еволуција како раса, си има свој развоен пат, а да речеме, расите од индискиот потконтинент, си имаат свој. Па според тоа не треба да очекуваме системите да бидат универзално адекватни за секоја раса. Затоа и (меѓу другото) не сум приврзаник на Телемата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.287
Поени од реакции
12.279
Да, велам.
Премногу имаш со сите ако ме мене прашуваш!

Но не за да на нивните темели градиш религија, за да го деградираш туѓиот закон и да бараш ексклузивитет над божественото.

Има вакви „мистики“ во О.Т.О. !
Зарем не си читал по нашите книги?

Телемата како философија ги користи тие симболи на старите школи и учења за да пренесе знаења и пракси, не вера и празни ветувања. Тоа го нема кај позајмениот ти еврејски закон, од кој изградивте религија и прекрасното „спасување на души“ и „спасување на светот“. Да не се мешаат работите.

Едно е врз туѓ закон да изградиш религија - друго е да се користат нивните знаења и симболи за да се пренесе кодирана порака!

П.С.
Ти воопшто не подржуваш ништо што Дион зборувала, само ти се допаѓа до некаде таквата размисла.
Ако до некаде ја подржуваш идејата за „еволуција“ - тогаш ја подржуваш идејата за менување на Еоните.
Умирачките богови заминаа со стариот еон, кога Сонцето умираше секој ден за да воскресне.
Сега знаеме дека сонцето никогаш не заоѓа, тоа само така им се чини на оние кои премногу долго биле на Земјата.

Земи го John Yarker и неговата „Arcane Schools“ - тие идеи таму може ќе ти се допаднат повеќе.[DOUBLEPOST=1401141552][/DOUBLEPOST]
Од многу причини.
Сонцето Е центар на сончевиот систем. Центар е и во многу езотериски системи.
Во објаснувањето за степенот Минервал во О.Т.О., се вели ова: Во (O) Егото, Богот скитник е привлечен кон Соларниот Систем.

Види ја и Liber XV, таму има некои интересни атрибуции за Сонцето, како симбол.
Може ќе најдеш нешто и во „Книга на Законот“ и популарните коментари на истата, позната како „Законот е за Сите“.

А за политичко уредување... не знам какво уредување најмногу би сакал во светот.
Секако ќе е хиерархиско уредување - на кое би се напредувало преку сериозно проверување на знаењата и можностите на индивидуата од секој можен аспект. Секој мора да си го знае местото до каде може за да биде најдобар ! :)
Утопија нели, ако ја погледнеш денес Земјата и човештвото. Ама 110 години татни Законот на Телема... има време за промени.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom