Загрозени, ретки и изумрени животни

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
11.970
Поени од реакции
18.089
Среда, 07 Март 2012 15:12​

Сподели
83

Споделете ја веста со Вашите пријатели

Македонското еколошко друштво (МЕС) утре ќе ги истакне податоците од ловењето на уште еден балкански рис-мажјак.


Ова е втор рис кој е уловен на територијата на Македонија за потреби на науката и му е поставен ГПС уред. Од МЕС информираат дека рисот со име Ристе во понеделникот бил фатен со специјална замка поставена на планината Стогово на територијата на ловиштето „Душегубица“ во сопственост на Македонски шуми.
МЕС веќе шест години работи на Програмата за закрепнување на балканскиот рис. Првиот рис на кој исто така му беше поставен ГПС околувратник беше уловен во замка во март 2010 година во Националниот парк „Маврово“ по долината на Радика во близина на Сенце. Двете единки моментно се наоѓаат на слобода.
 
Член од
20 септември 2016
Мислења
475
Поени од реакции
732
Што се случува со Амурскиот/сибирскиот Тигар? И сите други Тигри на светот?
Можеби денеска има повеќе Тигри како миленици отколку во дивината...
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
11.970
Поени од реакции
18.089
Маврово (2) ✔ , Стогово (2) ✔ , Пелистер (1) ✔ :)Останати за регистрирање според сведоштва на ловџии - на Галичица, Јабланица, Осогово многу веројатно и под знак прашалник Караџица и Плачковица каде најверојатно е истребен.

ЕБОР ја усвои жалбата за „Бошков Мост“ поднесена од Еко-свест
Рисови има и на Пелистер
Само повозрасните планинари и ловџии од Битола и околните села досега раскажуваа дека има рис и на Пелистер, но, се остануваше само на раскажување. Се до пред неколку дена. Скриената камера на ренџерската служба на Националниот парк Пелистер регистрира ноќна снимка на рис.
„Националниот парк Пелистер, покрај заштитата на растителниот и животинскиот свет во рамките на паркот, се повеќе полага внимание и на мониторингот и научното следење на дел од видовите кои се постојани жители на Пелистер. Покрај мечката, волкот, дивата свиња, лисицата, срните и срндаците, дивата коза и друг покрупен дивеч, сега можеме да се пофалиме и со автентично присуството на Балканскиот рис (Lynx lynx). Нашата желба и настојување во иднина ќе биде да направиме дневна и поубава снимка на рисот. Еден од нашите наредни проекти сигурно е дека ќе биде и целосно истражување на рисот на Пелистер, и да го утврдиме ареалот на неговото движење“, вели Пеце Цветановски, одговорен за односи со јавноста на НП Пелистер.​
Тој вели дека пред два месеца била направена уште една снимка на две единки, кои многу наликувале на рис, но фотографијата не била доволно јасна, па заради тоа не ја објавиле таа информација. Исто така, раскажува Цветановски, имале и снимени крици, ноќна љубовна игра на рисот, снимени од еден британски научник кој се занимавал со проучување на крици и гласови на птиците, „но тоа го зедовме како позитивен, но недоволен доказ“.​
Лани во ноември, членовите на Македонското еколошко друштво (МЕД) соопштија дека заловиле и трет рис на планината Стогово, Кичевско, а по поставувањето на околувратник за следење на движењето бил пуштен. МЕД веќе седум години работи на проект за закрепнување на балканскиот рис.​
Рисот Марко, кому прв му беше поставен ГПС-околувратник, беше заловен во замка во март 2010 година, во Националниот парк Маврово.​
Вториот рис со истиот метод беше фатен и ослободен во март 2012 година на територијата на ловиштето „Душегубица“ на Македонски шуми, подружница Лопушник-Кичево.​
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Clouded Leopard е загрозен вид. Прекрасни животни се. Тешко се размножуваат зошто ако не е запознаен мажјакот со женката пред да наполни година, тој ја убива.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom