Загрозени, ретки и изумрени животни

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Син кит
-Синиот кит е цицач и најголем жив организам кој некогаш живеел на Земјата. Сините китови ги имало во голем број во скоро сите океани во светот до почетокот на дваесетиот век. Во 2002 година е проценето дека во светот живеат уште 5.000 до 12.000 сини китови во пет групи. Пред да почнат да се ловат најголема популација на овие китови имало на Антарктикот од 239.000 единки, но денес живеат во многу помали концентрации од по 2.000 единки во североисточен Пацифик, Индискиот и Јужниот океан.

Тасмански тигар
-Сеуште не се знае дали е истребен или не.
tasmaniantigerpainting.jpg

Џиновска Панда
-Џиновската Панда живее на неколку планини во централна Кина, во провинциите Сечуан, Шансји и Гансу, и е на листата на загрозени животни. Според последните информации, Кина има 239 панди кои живеат во заробеништво и уште 27 кои живеат надвор од земјата. Во дивината се проценува дека има 1590 панди. Според ДНК истражување во 2006 година, се мисли дека можно е да има 2000 до 3000 панди во дивината. Иако сите истражувања покажуваат дека бројот на пандите се зголемува, сепак МСЗП (меѓународен сојуз за заштита на природата) смета дека се уште е рано да се симне пандата од листата на загрозени животни.

-Снежен Леопард (загрозен вид)
-Бенгалски и Малајски Тигар (загрозен вид)
-Тасмански Ѓавол (загрозен вид)
-Ригеста ајкула-чекан (загрозен вид)
-Гарска и Перистерска Пастрмка (загрозен вид)

И некои други, се наоѓаат во Загрозени видови на Црвената листа на МСЗП.
Повеќето тигри се загрозени, а скоро и другите видови на диви мачки ќе бидат загрозени. :(
 
Член од
15 ноември 2011
Мислења
100
Поени од реакции
42
Па кој ги знае, едни викаат изумрен други викаат не. :D Иначе интересно изгледа.
Прогласен е за изумрен у 1989. Демек ќе го клонираа али ништо од тоа.
Еве уште еден вид на загрозено животно.
Пелистерскиот рис
 

Attachments

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Сега ќе направам листа на животни изумрени во дивината, и critically endangered:

EW(Extinct in the Wild):
1.Alagoas Curassow (extinct in the wild since 1988)
2.Barbary Lion (extinct in the wild since 1922)
3.Black Soft-shell Turtle (extinct in the wild since 2002)
4.Guam Rail (extinct in the wild since 1980)
5.Hawaiian Crow (extinct in the wild since 2002)
6.Père David's Deer (extinct in the wild since 1865 and probably long before that)
7.Scimitar Oryx (extinct in the wild since 2000)
8.Seychelles giant tortoise (extinct in the wild since 1840)
9.Socorro Dove (extinct in the wild since 1972)
10.Wyoming Toad (extinct in the wild since 1991)

Critically Endangered
1.Addax
2.Alabama Cavefish (less than 100 remaining)
3.Anderson's Salamander
4.Amur Leopard (between 30 and 35)
5.Araripe Manakin (between 250 and 500)
6.Asiatic Cheetah (Less than 100 remaining)
7.Axolotl
8.Blue-throated Macaw
9.California Condor
10.Cross River Gorilla (estimated 280 remaining individuals)
11.European Eel
12.European Sturgeon (protected in Europe since 1982)
13.Greater Bamboo Lemur
14.Golden Lancehead
15.Hawaiian Monk Seal
16.Hawksbill sea turtle
17.Iriomote cat
18.Iberian Lynx (estimated 150 remaining)
19.Javan Rhino
20.Kakapo
21.Mediterranean Monk Seal (at some 450-510 remaining individuals)
22.Mountain Gorilla (790 remaining individuals)
23.Northern bluefin tuna
24.Philippine Eagle (between 180 and 500)
25.Przewalski's Horse
26.Puerto Rican Parrot
27.Red Wolf
28.Saola
29.Southern bluefin tuna
30.Spix's Macaw
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
И Рисот кај нас е заштитен. Загрозен вид е. А за другите видови на животни кај нас, незнам. Штета што изумреа диносаурусите. Ќе беше поинтересно со нив. :D
 
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Крзното на рисот од Галичица се почест декор во албанските угостителски објекти
21.12.2011,

Исчезнува Балканскиот рис од Галичица. Популацијата на ова исклучително итро животно е доведена на работ на изумирање поради криволов.
Криволовците го убиваат рисот бидејќи неговото крзно чини повеќе илјади евра. Полицијата неколку пати се соочи со ловџии од соседна Албанија, кои илегално ловеа на Галичица.
Добрите познавачи велат во Албанија често се среќаваат крзна од рисот и мечката поставени како декор во угостителските објекти.
- Наша визија и цел е да ги замениме пушките со фотоапарати и двогледи кои што ќе им ги понудиме на се поголемиот број странски заинтересирани туристи, вели Аврамоски.
Покрај криволовот дополнителна причина за исчезнување на рисот е намалувањето на сточарството во планинските предели, со што рисот останал без плен.
- Дивиот плен, дивечот како што се срни, кози, зајаци не е со таква динамика да го надосмести изгубениот плен односно стоката, вели Оливер Аврамоски од НП Галичица.

Од НП Галичица последниве години засилено работат на заштита на ретките и загрозени видови дивеч. Се зајакнува контролата на криволовот, се поставија камери за редовен мониторинг и се реконструираа поилата во паркот.

Соња РилковскаСнемува уште еден од симболите на Македонија, а државата не се интересира за заштита. Иако ова животно е вистинска реткост на Балканот, ако државата не превземе ништо може целосно да исчезне, а доколку се вложи во негова заштита може да биде вистинска мамка за привлекување на тусристи кој би сакале да го видат. :/
 
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Па Македонче,гзот за пари ќе си го даде,а не па рисот.
Ме интересриаше,некој да не знае уште колку пара/единки има останато?
Јас мислам дека нема повеќе од 5 пара.
 
Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Па Македонче,гзот за пари ќе си го даде,а не па рисот.
Ме интересриаше,некој да не знае уште колку пара/единки има останато?
Јас мислам дека нема повеќе од 5 пара.
Мислам дека во 2005та година биле регистрирани околу 38 единки. Претпоставувам, тој број низ годините е преполовен.
Штета...
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Последниот жив Тасмански тигар.... жалосно...

 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Веќе пробуваат да ги клонираат, пронајдена е ДНК во малечко бебенце кое седело во тегла алкохол над 140 години. Истиот научник што ја клонираше и првата овца, работи на тоа... не ми текнува како се викаше типот. Баш сега гледам една документарка за тоа, фантастично изгледало, а тоа глупавите Британци го уништиле, бидејќи сметале дека им ги јаде овците- а он си се хранел само со мали пленови. Можеби ќе успеат...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom