Забрана на мобилните телефони во образовните установи!?

• Креатор на темата Грејвдигер
  • Време на започнување

Забрана - да или не

• Вкупно гласачи
    139

PiNkGiRl

Queen of rain
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.717
Поени од реакции
8
Normalno deka NE. Zosto da se zabranat ako mobilnite se na vibracii. Sto smeta toa? A ako nekoj naumil da se snima vo skolo, toa moze da go napravi i so kameri i sl. Nema veza telefonot.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Гласав ЗА. Ќе прашате зошто... ќе ви кажам. Затоа што на училиште нема потреба од телефон во никоја насока. На страна проблемите со снимањето, телефон не треба. И мобилен телефон не е потреба, туку луксуз. Плус, она што сите го бараат, еднаквост на децата по социјален статус, мобилните директно го негираат. ако има исти униформи, може да има и исти телефони. Бидејќи телефони не може да имаат сите исти, мобилни ќе немааааааа... :)

CT

Член од
21 февруари 2007
Мислења
384
Поени од реакции
2
Maca напиша:
Ne bi trebalo da ima zabrana za mobilnite vo obrazovnite institucii, bi mozelo da ima zabrana za na cas da ne se koristat, zasto e glupavo aj sega profesorot raskazuva i pocnuva da zvoni eden mobilen, pa drug, pa tret itn i sto ke stane toa? cas nema da bide... zatoa za na cas da se isklucat t.s. na vibracii da se stavat
Aj sega realno.. kolku pati mobilen ke zacvoni na chas? Eve, od 30 dushi.. na site po ednash da im zacvoni, da stisnat no, i da go iskluchat.. ke odzeme se na se 2 minuti..
I ? VRSKA nema muabetov.. ne e problemot do moblnite.. glupost, toa e NAJmaliot problem.

~Ann~

~sweety~
Член од
11 февруари 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
Сеедно ми е... Која е потребата од мобилен телефон на училиште? Освен за слушање музика и разменување сликички друга потреба нема. Така да, не знам што ви смета.

Black Rose

дете на цвеќето
Член од
12 февруари 2007
Мислења
1.972
Поени од реакции
38
A*1*T*E*A*M напиша:
како што чув,за кратко време ке биде донесен закон за забрана на поседување на мобилните телефони во школите и училниците..се затоа што учениците ја злоупотребуваат примената на мобилните телефони за време на часовите..дали сте за или против за забраната
:pos: :pos: :pos: професорите се тие шо злоупотребуваат бе! Сред час испаѓаат муабет да си праат демек "важно било"! У секој случај сеедно ми е, телефонон ми е најневажната работа, цел живот е негде метнат, не ретко и го заборавам, го користам само коа ќе затреба!

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Бре како скокнавте сите, како да ви бранат да носите алишта на училиште:nesvest:

Како оделе на училиште оние кои во нивно време немало мобилни телефони? Средство за комуникација било.. Па што? Ќе си комуницирате кога ќе имате одмор, кога ќе излезете надвор. Мора ли на час да се разменуваат пораки, да се слуша ѕврцкање и да се ремети часот? Повеќе внимание му се обрнува на телефонот отколку на предавањето.

Некој погоре спомна за препишувањето... Бог да чува.

P.Overdrive убаво си кажа, тоа со блокирање на сигналот би било најпаметно.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Fortune напиша:
Бре како скокнавте сите, како да ви бранат да носите алишта на училиште:nesvest:

Како оделе на училиште оние кои во нивно време немало мобилни телефони? Средство за комуникација било.. Па што? Ќе си комуницирате кога ќе имате одмор, кога ќе излезете надвор. Мора ли на час да се разменуваат пораки, да се слуша ѕврцкање и да се ремети часот? Повеќе внимание му се обрнува на телефонот отколку на предавањето.

Некој погоре спомна за препишувањето... Бог да чува.

P.Overdrive убаво си кажа, тоа со блокирање на сигналот би било најпаметно.
јас спомнав за препишувањето! вистина е, кај мене на факс пола студенти така ги дадоа испитите! само блокада на сигналот му е мајката!

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Да, меѓутоа некој друг скокна на темава како да го горат додека пишуваше за користа од телефоните за препишување.
И после тие студенти ќе бидат професионалци по струка:vozbud:

Леле колку сме заостанати ние кои учевме во времето кога немаше мобилни телефони:(

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
самите си прават штета/хендикеп од старт! ама нивна одлука? кој ќе ги спречи или ќе им каже дека тоа не е добро, нит за тебе, нит за идната професија! после мене некој "забар" на хендсфри ќе ми вади заб! како? па исто така како што го полагал испитот!- НА ХЕНДСФРИ! ќе му диктира некој надвор од ординацијата што да прави! безвезе е... во ред е да се препишува, ај, колку да се каже се потсетив, ама цел испит? премногу е. не дека се праам светец и дека не сум препишувал, ама бар со усул -)

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Fala bogu na nekoj da mu tekne i za ovaa rabota. Gi gledam nekoi prijateli sto imaat deca sakaat da im kupat mobilni za na skolo, i toa za osnovno. Abe prvo neli e toj steten za deca, pa posle i sto ce mu e, jas do 7 odd. nemav tel. doma a ne mobilen, dobro takvi bile vreminjata, ama pomirno sme ziveele. Malku decava denes gi zamaraat so drugi raboti uste i tel im fali na skolo. Krivi se roditelite na decata, samo um ugoduvaat na decata, ,,daj tato ova, daj tato ona, i ovoj kupuva samo da ne mu dosaga. I koga ce vidis sto pravat so telefonite na skolo, kako posle da ne im opnes nekoj cotek, ama i toa nema, ne smees da go pipnes deteto, abe ja koga ucev ne deka tepale ama nekoja slakanica kako si mozel da dobies, muabetot mi mi e i da zbranat sto ce pravat nastavnicite, ne smeat da gi pipnat decata, osobeno onie mamini, tatini

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Јас гласав против...Прво поради тоа што го напишаа сите за професорите, мене не ми дозволува да пишувам смс кога предава, а кога нив ќе им се јави некој на сред час „Ало бла,бла...„ или си пишуваат пораки и слично, тоа на ништо не личи. Второ дефинитивно никогаш не се знае кога ќе му затребаш на некој, не дај боже еве дома да е некој проблем, мајка ми ако треба да ме најде како, до школо ли ќе доаѓа, сепак 5 саати дневно сум таму, многу логично е некогаш да има ситуација кога некој ќе мора да ме најде на мобилен. Јас лично не препишувам, ниту пак на часови си типкам, никогаш не ми праел галама мобот и слично, зошто јас да не носам мобилен поради неколку кретени што решиле да снимаат клипчиња или да праат глупости со мобилниот од чиста досада. Мислам дека треба самите професори да бидат построги и кога ќе фатат некој со мобилен стварно да му го вратат на 10 јуни, тогаш сите повеќе ќе пазат и ќе мислат пред да влезат у школо дали им е стаен на вибрирање мобилниот, дали на час ќе пишуваат порака или ќе се снимаат...:toe:

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
одземање на телефони, не е решение! од тука ќе произлезат и други фрки! казна на некој друг начин, можеби. ама најпрактичен е сепак "уредот". и волкот сит, и овците на број!

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
doti4nata напиша:
Второ дефинитивно никогаш не се знае кога ќе му затребаш на некој, не дај боже еве дома да е некој проблем, мајка ми ако треба да ме најде како, до школо ли ќе доаѓа, сепак 5 саати дневно сум таму, многу логично е некогаш да има ситуација кога некој ќе мора да ме најде на мобилен.
Ај да го избегнам муабетот за тоа како порано ги барале децата ако било потребно, ќе дадам друг пример.
Тие што немаат мобилен (не се во можност родителите да им удоволат), како се снаоѓаат? Како ги наоѓаат децата? Ако веќе го спомна ова, тогаш јас би отишла до крајност, значи недај боже случај некој. Тоа не се случува секој ден. Сигурно родителите нема да ги бараат децата ако мачката се омачила.

Како и да е, се може без телефон, само децава денес си имаат пикнато во главата дека не можат без мобилниот.
Како бизниси тешки некои да водите, па потребно е во секое време да ве најдат.

Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
CT напиша:
Aj sega realno.. kolku pati mobilen ke zacvoni na chas? Eve, od 30 dushi.. na site po ednash da im zacvoni, da stisnat no, i da go iskluchat.. ke odzeme se na se 2 minuti..
I ? VRSKA nema muabetov.. ne e problemot do moblnite.. glupost, toa e NAJmaliot problem.
Ako spored tebe toa e najmaliot problem, kazi svoe mislenje, jas si kazav svoe, a dovolno e i dva tri pati da zazvoni za da go poremeti casot, znam kaj mene na fax na cas profesorkata se rasprava so decata zasto gi ostavaat mobilnite da im zvonat, toa smeta za na cas!

Г

Грејвдигер

Гостин
D~a~R~k A~n~G~e~L напиша:
Прво професорите нека научат да не се јавуваат на сред час кога им ѕвони мобилниот или додека некој ученик раскажува тие да си пишуваат смс, па тогаш може и ние учениците ќе се однесуваме поинаку.
Телефоните се потреба,а за злоупотреба на прво место се професорите,па тек после ние идеме...Нас ако ни ѕвони моб(сме заборавиле да го ставиме на вибрации)одма летаме надвор од час...а ако на професорот му ѕвони никому ништо.Е не иде така!
се согласувам со тебе, тие скоро на секој час си прават муабет со некој, пола час не идат ово-она ... и цело време врз нас се издушват:zlo::zlo:

Kajgana Shop

На врв Bottom