Забрана на мобилните телефони во образовните установи!?

• Креатор на темата Грејвдигер
  • Време на започнување

Забрана - да или не

• Вкупно гласачи
    139

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
и да го забранат што.ке ме претресуваат пред да влезам.исто ко што забраниа алхохол и цигари на малолетни така и ова.а може и секој да си го стаи на вибрации телефонот па да не му ѕвони.гласав против,не е затвор тоа школо е.можеби ќе имам потреба од телефонот што ќе праам тогаш.глупост е ова за забранување на мобилни

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Иначе носењето мобилен во школо ќе биде казниво со закон. Значи доколку биде евидентиран ученик со мобилен на час ќе биде казнет според некој си закон од министерството за образование. Ова не ги исклучува и професорите доколку се примети користење на мобилен телефон од страна на професор на час ученикот може да го пријави тоа кај надлежните и професорот да оговара за истото дело. Сепак транспарентост ќе има:)

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
ќе биде казниво само ако ме фатат со мобилен на час или воопшто ако го носам во школо?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.438
nemaat popametna rabota. Namesto da go popravat obrazovniot sistem, vaka... Inaku mene mi e seedno samo sto me nervira sto na glupi raboti se trosi vreme.

D

dkonevski

Гостин
Луѓе, факт е дека генерацииве како доаѓаат така се по блесави и по блесави. Искрено мобилен телефон не е којзнае каков луксуз веќе поради тоа што кој сака да го има може да се снајде и да го има(со исклучок на поединци). Што се однесува до снимањето се слагам со неколку од постовите горе каде што велеа "Можат и камери да донесат ако сакаат", меѓутоа многу полесно доаѓаат идеите кога го имаш веќе камерчето во џеб одколку да носиш камера или апарат од дома. Искрено кажете ми една ваква случка пред да излезат мобилните телефони со камера???Тогаш исто така постоеа камери и апарати па вакви работи беа незамисливи.
Јас искрено незнам за што да гласам. И за и против сум.
За сум поради тоа што имаат право другите, секој од 30 по еднаш да го погледне телефонот ете ти го часот поминат а ретко кој слушал на тој час. Мислам, имав искуство со такви часови и знаете што сум правел(а верувам и повеќето од вас), играв игри цел час пошто ми беше многу досадно.

Епа ај наздравје нека ви е читањето :):)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Saladin напиша:
nemaat popametna rabota. Namesto da go popravat obrazovniot sistem, vaka... Inaku mene mi e seedno samo sto me nervira sto na glupi raboti se trosi vreme.
Не се глупи, подмитливоста на професорите не е проблем во образованието туку во економијата. Плус, подобро нешто да пљампаат и работат, отколку само да седат и крадат во министерство. Вака крадат и праат нешто. Пак е напредок.:wink:

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Fortune напиша:
Ај да го избегнам муабетот за тоа како порано ги барале децата ако било потребно, ќе дадам друг пример.
Тие што немаат мобилен (не се во можност родителите да им удоволат), како се снаоѓаат? Како ги наоѓаат децата? Ако веќе го спомна ова, тогаш јас би отишла до крајност, значи недај боже случај некој. Тоа не се случува секој ден. Сигурно родителите нема да ги бараат децата ако мачката се омачила.

Како и да е, се може без телефон, само децава денес си имаат пикнато во главата дека не можат без мобилниот.
Како бизниси тешки некои да водите, па потребно е во секое време да ве најдат.
Абе добро, у право си и ти, ама сеа јас сакам да си носам мобилен, сакам на одмор да се чујам со љубовта, зошто да не го правам тоа...факт е дека се може без мобилен, али кога веќе го имам зошто да не го користам, затоа што на некои глупаци им текнало да го злоупотребуваат па да зборат на часови, да препишуваат и слично...тој уредот нема да ме спречи да слушам музика на час...а не може да ме претресуваат на врата...така да најлогично е или професорите да бидат построги или некако на глупите дечишта да им се стаи у глава вистинската намена на мобилниот, барем додека се во школо:toe:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.969
Законот веќе се донесе и ни се читаше соопштение дека секој ученик што ќе биде виден со мобилен телефон ќе биде казнет. Хаха интересно само тешко за реализација. Пак сите продолживме да ги носиме телефоните, и ученици и професори и никој не спомнал ништо за законот. Помина „ради реда” и се заборави тоа.
Знам дека телефонот не е неопходен, се може и без него ама мора да признаеме дека во денешно време веќе не е луксуз туку потреба, дефинитивно ако еден ден го заборавам телефонот дома глупо ми е, веќе навика ми станало тоа, а и не гледам причина поради која ги забрануваат.
Нема да се снимаат клипчиња, нема да се препишува?
Постоеле разни глупости во школо и ќе постојат. Со забраната на мобилните нема да се решат проблемите, туку со воспитување и внесување почит кон моралните нешта за еден ученик. Додека културата ни е на вакво ниво, секогаш ќе има глупости без разлика со телефон или без него.

Z

ZeroStyle

Гостин
Abe si citam si citam jas sea i sto da vidam!!!... I jas mislam kako mnogumina! Telefonite ne treba da se zabranat pred se zaradi toa sto i nastavnicite gi koristat sred cas,ko vtoro so mng drugi aparati moze da se snima nesto i za prepisuvanje ima 1 000 000 000 000 drugi nacini.Ne daj boze moze nesto urgentno ke se desi i ke imas potreba od mobilen i st togas!!!??? EPa znaci sum protiv zabrana!!

IsusHristos

Bojan CPU
Член од
1 март 2007
Мислења
256
Поени од реакции
1
Не сакам да има забрана!! затоа што?
ако мислат дека се препишува од мобилен се лажат , мобилниот можеби е еден од начините но има уште милјон други начини.плус ако ни забранат нас мобилни нека забранат и за професорите а не на сред час и ѕвони телефонот и ало кај си што правиш како си
Ако се забрани да се забрани за сите.Невозможно е за едни да важи а за други не.Мобилниот е потреба.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
И да ни забранат да носиме,ние пак би носеле.Кој паметен ќе се најде да почне да претресува 750 ученика у само една смена секој ден:lud:?А чуствувам,дека и да се забрани,тоа би траело само месец максимум,потоа се ќе биде по старо.

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
164
Нема потреба од забрана. Мене телефонот ми е на Silent профил секад кога сум у школо. Ама на некои не им е, и баш заради нив ќе има забрана

Chejo

Мрзата
Член од
9 февруари 2007
Мислења
320
Поени од реакции
1
Како да се забранат мобилните у школо? После што ќе правам на часови кога ми е досадно? Шала на страна мислам дека стварно нема потреба да се забранат затоа што речиси на сите им се ставени на Silent така да не ѕвонат на час.

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
Нема потреба од мкобилни, па на школо! Користи си ти, да не не можеш да издржиш пет саат без него! После школо шо сакаш праи! Макар да законот воопшто не држи вода, бидејки никој не го практикува!
Али шо не треба не треба! Гласав за сеедно, бидејки сеедно ми е дали ке ми земат или на, јас не носам на школо мобилен, неам потреба!

Kajgana Shop

На врв Bottom