Заби и сѐ во врска со забите

Член од
23 август 2010
Мислења
39.373
Поени од реакции
113.771
Da doktore ! Ti?
И како може човек што го боли вилицата, има болки значи на краевите од устата, на допир и слично, кај што се корењата од забите, ти да му даваш дијагноза дека има парадентоза?
Глеј во линкот што си го испратил што пишува:

Дали сте забележале дека вашата уста крвари кога ги миете забите или дека има олабавување, промена на положбата на забите и развој на лош здив? Ако еден од одговорите е да, многу е веројатно дека сте развиле пародонтална болест.

Покрај овие симптоми, на забите има тврди забни наслаги, таканаречени забен камен и конкременти, а непцата се екстремно воспалени, отечени и со различна боја, често болни на допир.

Покрај сето тоа, постојат и ситуации кога се формираат таканаречени пародонтални џебови, односно простори под нивото на непцата кои не можат соодветно да се исчистат, што резултира со забрзување на пародонталниот процес и влошување на потпорниот апарат на забите и последователно губење на забите.

Сериозно, не сакам да те навредувам, ама испаѓаш глупав и неук. Ако не знаеш зошто се мешаш бе? Мислам, немам ни јас поима од заби и заболекари, ама ради сплет на околности во фамилија знам што е парадентоза и знам дека ова што му се дешава на ПтицаСелица врска нема со парадентоза, а не сум доволно стручен за да му давам дијагнози како што се дрзна ти. Значи најдобронамерно ти кажувам не трескај зелени за теми каде немаш познавање, заобиколи и терај патот.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.022
Поени од реакции
7.677
И како може човек што го боли вилицата, има болки значи на краевите од устата, на допир и слично, кај што се корењата од забите, ти да му даваш дијагноза дека има парадентоза?
Глеј во линкот што си го испратил што пишува:

Дали сте забележале дека вашата уста крвари кога ги миете забите или дека има олабавување, промена на положбата на забите и развој на лош здив? Ако еден од одговорите е да, многу е веројатно дека сте развиле пародонтална болест.

Покрај овие симптоми, на забите има тврди забни наслаги, таканаречени забен камен и конкременти, а непцата се екстремно воспалени, отечени и со различна боја, често болни на допир.

Покрај сето тоа, постојат и ситуации кога се формираат таканаречени пародонтални џебови, односно простори под нивото на непцата кои не можат соодветно да се исчистат, што резултира со забрзување на пародонталниот процес и влошување на потпорниот апарат на забите и последователно губење на забите.

Сериозно, не сакам да те навредувам, ама испаѓаш глупав и неук. Ако не знаеш зошто се мешаш бе? Мислам, немам ни јас поима од заби и заболекари, ама ради сплет на околности во фамилија знам што е парадентоза и знам дека ова што му се дешава на ПтицаСелица врска нема со парадентоза, а не сум доволно стручен за да му давам дијагнози како што се дрзна ти. Значи најдобронамерно ти кажувам не трескај зелени за теми каде немаш познавање, заобиколи и терај патот.
Abe seljak primitiven odi i krshi glavata. Ebate toa nepismeniot.
Citaj i misli so toa tikvata zelena i ne meshaj se kaj shto nitu razbirash nitu sfajchash.
Ebate dibek ebate.

More dibeku paradontoza se javuva TOCHNO v korenit na zabite i se stvareat djebovi koi se polni so bakterii pod nepcata, i tie bolat. Predhodno se javuva i zaben kamen kako kaj Pticava.

Викендов умрев од болки, дежурни нема кај нас..
Единиците доле, посебно левата, прво стана осетлива, па чудно чуство, реагира понекогаш на чукнување или притисок(со наболнување) ама не цело време..
Ми се јавија болки во пределот на непцето или вилицата под нив! Можеш да замислиш.. како воспаление да има. Се отруф со аналгини, ефридоли до денес.
Е да, забен камен имав, и го исчисти убаво.
Ми вика може од каменот да
е, или да сум ги преоптеретил
o_O
Ebate idiot odi i odebi od moive poraki

Член од
23 август 2010
Мислења
39.373
Поени од реакции
113.771
Друже, боље да гледаш креч како се суши него да му објаснуваш на тенџерево. На крај ненормален ќе те направи иако очигледно си заболекар и имаш врска со забите.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.022
Поени од реакции
7.677
Pak ti gazot kaj shto ne ti go zbira?
Aj odi namali go radijatorot na tvojata IQ cifra za da oladish.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
367
Поени од реакции
616
D-r Supspec. sum no ne sum stomatolog. Sekoj ,,vo svojata bransa,, treba da si bide. ,,Lekar za se,, ne postoi na ovoj bel svet.
Prasanje do stomatolog, kako i mislenje.
Air floss ili klasicen konec za zabi? Licno ,,upotrebuvam,, oralb konec. Mi preporacuvaa da upotrebuvam t.e. da kupam air floss ured.
Da ili ne? Koi se ,,pridobivkite,, kaj air floss, kako i ,,manite,,. Koja e razlkata old school konec ili air floss uredov?
Blagodaram

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.649
Поени од реакции
42.204
јас користам обичен конец за шнајдерај. Оној аптекарскиот не чисти. Тоа е некакова пластика а не конец. Фактички ти го мазниш само, а не го вадиш ѓубрето меѓу забите.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.704
Поени од реакции
11.521
Само интердентални четки за измеѓу заби.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.697
Поени од реакции
33.892
Тоа „air floss“ е нешто како со вода испирањето? Употреба на воздух ми звучи како агресивен акт, како со компресор да дуваш меѓу заби. :)

Не сум видел некаде да има помали димензии на жицата, на пример 2мм најмалку а и 1 мм често е многу за простор меѓу заби. Јас користам пластични чепкалки од ДМ, кои нормално исто се пре-предебели (а се потенки од 1мм) ама па пошто се од пластика лесно се обликуваат со дремел или рачно со скалпер. Имам неколку величини продуцирано и добро вршат работа. Со недели/месеци траат пред да требаат замени (со одржување хигиена нормално).

Интригиран сум од floss со вода, тоа звучи корисно и употребливо.

Последно уредено:
Член од
28 ноември 2022
Мислења
367
Поени од реакции
616
,,nema prostor,, t.e. nabien raspored od 7 do 3ka. Konec ,,vrsi rabota,, interdentalna ,,ne vleguva,, //isprobani site brojki//.
Тоа „air floss“ е нешто како со вода испирањето? Употреба на воздух ми звучи како агресивен акт, како со компресор да дуваш меѓу заби. :)

Не сум видел некаде да има помали димензии на жицата, на пример 2мм најмалку а и 1 мм често е многу за простор меѓу заби. Јас користам пластични чепкалку од ДМ, кои нормално исто се пре-предебели (а се потенки од 1мм) ама па пошто се од пластика лесно се обликуваат со дремел или рачно со скалпер. Имам неколку величини продуцирано и добро вршат работа. Со недели/месеци траат пред да требаат замени (со одржување хигиена нормално).

Интригиран сум од floss со вода, тоа звучи корисно и употребливо.
Interesna rabota. Ne znaev ,,za izumot,, chitam deka e dosta ,,polezno,,. Od povekje sfrani mi e dadena ,,preporaka,, za ovoj ured.
Plahot ,,go kine,, temelno, sto veli ,,kamenot potesko ke se formira,,. Sonic ,,uste pozanimliva,, opcija zvuci.
Pr. vakov tip
Philips Sonicare AirFloss
Does Philips Sonicare remove tartar?
This will help to ensure that you are brushing long enough to maintain good oral health, remove all tarter buildup and plaque. Sonicare Toothbrush sonic technology is patented which sets them apart from other “sonic” electric toothbrushes. It removes up to 4 times more plaque than a manual toothbrush!

Koj saka ,,brand,, neka e, vazno ,,da bide efikasno,,.
Moj kolega ke kupi, pa da vidam kakvi ,,iskustva,, ke spodeli. Slicna ,,konstrukcija,, t.e. zbienost imame.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.697
Поени од реакции
33.892
Philips Sonicare AirFloss
Does Philips Sonicare remove tartar?
This will help to ensure that you are brushing long enough to maintain good oral health, remove all tarter buildup and plaque. Sonicare Toothbrush sonic technology is patented which sets them apart from other “sonic” electric toothbrushes. It removes up to 4 times more plaque than a manual toothbrush!
Интересно изгледа во теорија. Во пракса останува да се види дали се претерано агресивни и абразивни. Пошто не ми се допаѓа тоа тврдењето дека „чистат plaque“, звучи како абразивен метод кога се бара само чистење на остатоци од храна - не чистење забен камен што е нешто кое јас радије би го оставил на професионалец.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
367
Поени од реакции
616
Интересно изгледа во теорија. Во пракса останува да се види дали се претерано агресивни и абразивни. Пошто не ми се допаѓа тоа тврдењето дека „чистат plaque“, звучи како абразивен метод кога се бара само чистење на остатоци од храна - не чистење забен камен што е нешто кое јас радије би го оставил на професионалец.
Isto razmisluvame. Zatoa i ,,postaviv prasanje,, za uredov.
I jas vo ,,toa tvrdenje,, deka 99% kje go eliminira plahot ne veruvam. Smetam //logicno, ne medicinski// deka lesno ,,moze da povredi gingiva,, ovoj ured, a mozebi i ne.
Zaben kamen se znae, redovno kaj stomatolog.

Sepak, seuste sum zainteresiran da slusnam ,,licni iskustva,, od kolegata. Kje spodelam.
Bi bilo polezno dokolku i nekoj ,,clen na forumot,, spodeli licno iskustvo.

Licno konecot na oralB ,,solidno mi vrsi rabota,, no nedovolno dobro. ,,spleskan,, t.e. plocka e i uspeva ,,da vleze,, pomegju zabite bez da ,,me povredi,, za razlika od drugi zabni konci.

Член од
6 август 2024
Мислења
85
Поени од реакции
42
DA VE PRASAM NESTO GLEDAM CITAM KOMENTARI ALI NEMOZEJ DA PRONAJDEM SOODVETEN ODGOVOR PA BEV PRIMORAN DA PISAM ZA DA MOZE NEKOJ STRIKTNO NA MOETO PRASANJE DA MI ODGOVORI VAKA, JAS ISKRENO SALA NA STRANA POSLE OBJAVEVE PRESKA SUGESTIVNO GI IZMIV ZABITE MADA TIE NAVECER SE MIAT NO ZOSTO PISAV SUGESTIVNO ZASTO MI TEKNA PRED MESEC IPOL POSLEDNO GI MIEM DEKA NE MI NI TEKNALO ZA TOA DRUGA RABOTA I NEAM VREME KOJ KE DOJDEM NAVECER STALNO SUM KA POSPAN KA UMOREN I MI SE SPIE OSVEN AKO ZENSKA MI NEDOJDE ZA RANDEVU PA DA NE MI SE SPIE I DA MI SE OPULAT OCITE E SEA VAKA SO DA PRAEM JA SO KAJ MENE PRVITE TRI ZABA OD DESNO GORE MI STOJAT A DRUGITE PONATAMU GI NEAM ISPOPAGJAA EDEN PO EDEN DA MI KAZE NEKOJ STO MOZE DA BIDE PRICINATA , TRETA RABOTA OVIE OD LEVO NEKAKO MI OSTANAA EPTEN KREVKI JADEM SENDVIC EDEN ZUV NA POLA DRUG DEN DRUG POSLE SE POTSKRIL SVARNO NEZNAM SO E RABOTAVA JA NEJADEM KAMENJA A INACE EPTEN SUM KULTUREN POLEKA DZVAKAM DA NE ME SLUSAA SITE PLUS POLEKA KRKAM TAKA DA SVARNO ME CUDI JA SUM EDNA MOZE I RETKA LICNOST KOJA SUM I KULTURNA ZA SVE I PAZIM SVE DA NE ISPOKRSIM JAS NA VREMETO ONJA STO KOMENTIRAL POGORE DEKA NE SUM PISUVAL UVABOO TOJ DA VIDI DEKA JAS NAJ LITERRATURNO KUCAMM I PISUVAM TOJ MOZE SAMO DA CITA E TAKE A SEA LJUBEZEN AKO IMA DA MI ODGOVORI A JAS ZA TOA VREME SI IGRAM ORO NIZ SOBA

Kajgana Shop

На врв Bottom