Заби и сѐ во врска со забите

Член од
23 август 2010
Мислења
39.346
Поени од реакции
113.583
Da doktore ! Ti?
И како може човек што го боли вилицата, има болки значи на краевите од устата, на допир и слично, кај што се корењата од забите, ти да му даваш дијагноза дека има парадентоза?
Глеј во линкот што си го испратил што пишува:

Дали сте забележале дека вашата уста крвари кога ги миете забите или дека има олабавување, промена на положбата на забите и развој на лош здив? Ако еден од одговорите е да, многу е веројатно дека сте развиле пародонтална болест.

Покрај овие симптоми, на забите има тврди забни наслаги, таканаречени забен камен и конкременти, а непцата се екстремно воспалени, отечени и со различна боја, често болни на допир.

Покрај сето тоа, постојат и ситуации кога се формираат таканаречени пародонтални џебови, односно простори под нивото на непцата кои не можат соодветно да се исчистат, што резултира со забрзување на пародонталниот процес и влошување на потпорниот апарат на забите и последователно губење на забите.

Сериозно, не сакам да те навредувам, ама испаѓаш глупав и неук. Ако не знаеш зошто се мешаш бе? Мислам, немам ни јас поима од заби и заболекари, ама ради сплет на околности во фамилија знам што е парадентоза и знам дека ова што му се дешава на ПтицаСелица врска нема со парадентоза, а не сум доволно стручен за да му давам дијагнози како што се дрзна ти. Значи најдобронамерно ти кажувам не трескај зелени за теми каде немаш познавање, заобиколи и терај патот.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.959
Поени од реакции
7.606
И како може човек што го боли вилицата, има болки значи на краевите од устата, на допир и слично, кај што се корењата од забите, ти да му даваш дијагноза дека има парадентоза?
Глеј во линкот што си го испратил што пишува:

Дали сте забележале дека вашата уста крвари кога ги миете забите или дека има олабавување, промена на положбата на забите и развој на лош здив? Ако еден од одговорите е да, многу е веројатно дека сте развиле пародонтална болест.

Покрај овие симптоми, на забите има тврди забни наслаги, таканаречени забен камен и конкременти, а непцата се екстремно воспалени, отечени и со различна боја, често болни на допир.

Покрај сето тоа, постојат и ситуации кога се формираат таканаречени пародонтални џебови, односно простори под нивото на непцата кои не можат соодветно да се исчистат, што резултира со забрзување на пародонталниот процес и влошување на потпорниот апарат на забите и последователно губење на забите.

Сериозно, не сакам да те навредувам, ама испаѓаш глупав и неук. Ако не знаеш зошто се мешаш бе? Мислам, немам ни јас поима од заби и заболекари, ама ради сплет на околности во фамилија знам што е парадентоза и знам дека ова што му се дешава на ПтицаСелица врска нема со парадентоза, а не сум доволно стручен за да му давам дијагнози како што се дрзна ти. Значи најдобронамерно ти кажувам не трескај зелени за теми каде немаш познавање, заобиколи и терај патот.
Abe seljak primitiven odi i krshi glavata. Ebate toa nepismeniot.
Citaj i misli so toa tikvata zelena i ne meshaj se kaj shto nitu razbirash nitu sfajchash.
Ebate dibek ebate.

More dibeku paradontoza se javuva TOCHNO v korenit na zabite i se stvareat djebovi koi se polni so bakterii pod nepcata, i tie bolat. Predhodno se javuva i zaben kamen kako kaj Pticava.

Викендов умрев од болки, дежурни нема кај нас..
Единиците доле, посебно левата, прво стана осетлива, па чудно чуство, реагира понекогаш на чукнување или притисок(со наболнување) ама не цело време..
Ми се јавија болки во пределот на непцето или вилицата под нив! Можеш да замислиш.. како воспаление да има. Се отруф со аналгини, ефридоли до денес.
Е да, забен камен имав, и го исчисти убаво.
Ми вика може од каменот да
е, или да сум ги преоптеретил
o_O
Ebate idiot odi i odebi od moive poraki

Член од
23 август 2010
Мислења
39.346
Поени од реакции
113.583
Друже, боље да гледаш креч како се суши него да му објаснуваш на тенџерево. На крај ненормален ќе те направи иако очигледно си заболекар и имаш врска со забите.

Kajgana Shop

На врв Bottom