ЗОШТО Е ДОБРО ДА СЕ ПРАВИШ N00B ЗА КОМПЈУТЕРИ?

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Секогаш е подобро да се правиш наудрен, полесно ќе си поминеш. ;)

Случка од вчера, одам в чаршија и среќавам една другарка и после едно „здраво“, втор муабет „еј абе лаптопот ми бучи многу кога отварам ворд. До што може да е !?“ Ја ја глеам под веѓа и и викам „може да е до тоа што е денес сабота, а ја сум искочен в град да се забављам“ И после она ме погледна под веѓа и упорна „ама само ворд кога отварам“. „Да, да јасно ми е, ама јас сум в град“. Виде не виде се откажа и не морав да дробам празна слама на луѓе кои и онака нема да им биде јасно што кажуваш.

Инаку, убаво е да помагаш на луѓе, ама кои го ценат тоа. Имам еден пријател автомеханичар кој не се ни обидува да се замара со компјутери само ќе ми се јави и ќе ми рече „не знам што му е, ако можеш среди го, не е за брзање“. Јас го земам го средувам, ама затоа после кога мене нешто ќе ми бидне со колата му се јавувам и му го викам истото „не знам што и е, ако можеш среди, не е за брзање“ и секогаш прифаќа. Знае дека него го бива за коли, а мене за компјутери и си имаме размена на услуга и пријателство. ;)

M

Mr.InF3ction

Гостин
Пред 1 год доаѓа комшија и вика : Еј знаеш да средиш сателитска ? нешто од ветар мрдна тоа горе па ај ако можеш дојди да средиш. Кога му реков дека не знам да средам тоа..да викне мајстор.. ми вика : па како бе ти таму со компјутери цело време треба да знаеш :pos: Такви се постарите...па и некои млади но глупави...мислат дека знаеш се :/

Член од
24 јуни 2010
Мислења
206
Поени од реакции
68
За тие што компјутерот незнаат кај се пали, па и за постарите на кои последна технологија у животот за нив е колор телевизор си: електричар, компјутерџија и сервисер на мобилни итн. Ако случајно ги одбиеш автоматски "па и не го бива овој до толку" после второ одбивање не те ни бараат веќе.. Проверено :)

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
Ја веќе го проживеав ова и сега се праам дека ништо не знам за да не ме замараат.

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Не ми е проблем да помогнам околу компјутериве или нешто слично, се разбирам колку толку и помагам. Ама страшно ме нервира од кога ќе им средам се и ќе им кажам кои програми да не ги симнуваат, каде да не идат и после недела дена ми се јавуваат, идам и имам што да видам. Истите курци палци пак симнати, инсталирани, прочачкани. Последен пат формат праев кај вујко ми, им го средив и и реков на вујна ми не ова не ова не ова, она пак, ја прашувам зашто не ме послушала и ми вика па на фејсбукот имам интересни смајлиња, вака ми е многу штур. Е нека си ги чува сеа, и смајлињата и вирусите.

V

Vollstandig

Гостин
На времето додека имав едно цд со виндоус ХП ме викаја наоколу да им ги средам компјутерите за преинсталација и ситни грешки,али секогаш им инсталирав по некој кеј логер, за забава....мислам оти некој сфатија денес мн ретко да ме викнат за преинсталација.

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
охх фала богу на тој шо му текнало да ја креира оваа тема !
значи имам форматирано милион компјутери, инсталирано милион игри....
најглупо ми беше додека бев у средно.само шо си одам дома од 2ра смена ќе дојде некој кај мене,и, ајде одеме кај мене да ми форматираш компјутеро...значи ти си гладен, цел ден на школо и сега не можеш ни да јадеш ни ништо, ќе мораш мисијата да ја завршеш..

а едно прашање шо го слушам на фејсбук се почесто и ми се иде да убијам веќе некој коа ме праша: не ми го отвара е-маило.шо е проблемо?!?!?!?!?!?!

Член од
2 јули 2010
Мислења
348
Поени од реакции
81
НАЈглупа работа е со форматирањето. Ајде ептен на некој близок, и тоа еднаш во 2 години, ќе му го форматирам. Или па кај татко ми во сервисот си има 2 десктоп и 2 лаптопи, треба да ги средувам, да симнувам нови програми и сл. (ама ајде, од тоа ни доаѓаат дома $ :) ). Ама како што рече некој член погоре, си идам од школо 2ра смена, и уште по пат, ми се јавува подалечен роднина и ми вика "абе компјутерот нешто бавен ми беше, па го оставив кај татко во сервисот, ОДИ ЗЕМИ ГО и ФОРМАТИРАЈ ГО". Од ова косата ми се крева :mad: И полека полека почнав да зимам по 300ки за форматирање. И така и така ќе ме викаат, вака барем за испаѓање да си имам :)

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
За 500 денари сервисер ми инсталираше Windows, антивирус, Фотошоп, Корел, Адобе Р., Индизајн, Илустратор, Кварк, плеери меери, све ми стаи цел пц ми го среди :D

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177

Мене тетка ми ме замара така..ама ај греота е па и помагам. Баба ми и дедо ми обавезно ме замараат да им наместам саат на телефоните или да им ги преместам каналите од 25 на 2 или 3... ај ептен блиски роднини се иначе немаше да ги рецкам.
Toa so dedomi baba mi isto ko tebe, aj sine mlad si ti dojdi prva mi ja nema sina aj ova telefonov staj go tatko ti na 5ka da zvoni.Ili pa eden moj skolski drugar me smeta za genious i stalno me vika za gluposti (kako drugarov gore so napisal) pa mu vikam vaka ke naprais ova ona,on neznam be ja kamen sum aj ti znaes.... dobro jebiga znam.Edna nedela pokasno: "abe brat ke does kaj mene imam eden problem znaes...Sto be mu vikam, abe me dupi pc to nesto nemozam skajp da pustam (a deckovo nema skaJp) i pak ja mu objasnuvam demek treba prvo da simnes pa da instaliras i tolku on ne be pa i ti ja pojma neam debel sum aj ti znaes.I od togas me pizdat tie raboti i stalno mu vikam deka imam rabota koga ke me vikne. :(
--- надополнето: 23 декември 2011 во 18:18 ---
јас мојот пц.доктор го частев ручек :D
али предтоа душата му испадна од мојот идиотски компјутер..
toa ne e do idiotskiot pc tuku do idiotskiot gazda koj go mu4i.Se salam pozz :D

Kajgana Shop

На врв Bottom