EarthSea напиша:
а делот кој оди нагоре...не сум сигурна што му се случува.. мислам дека често не преживува.. ретко..
Знам дека звучи како приказна..Ајде да видам може ќе се јави уште некој, кој разбира за што зборувам..
Postoi edna kniga, malecka, 20-tina stranici e, ama malce nedostapna, no probaj da ja najdes. "Mitarstva" od Teodora Carigradska(sega veke Sveta Teodora) Na srpski jazik e, prevedena od ruski. Tamu na mnogu prasanja najdov odgovor...
^Poor Knight напиша:
Pa ne samo na hristijanstvoto. Zadgrobniot zivot e uste edno nasledstvo od antickite religii, samo sto vo hristijanstvoto toa e podeleno na raj i pekol dodeka porano nemalo nekoj izbor. Ne veruvam vo Adot, Valhala, Elisium i slicnite plodovi na nasata imaginacija...Si gi raskazuvame istite prikaski uste od koga postoime. :lud:
Da, no zosto e toa taka? Koj ni gi kazal prikaskite? Ostaj se nastrana, zemi primer nekoe domorodecko selo udjum nekade pred vreminjava, so znaat tie vera, buda, religija i dr, ama ko ke razgledas, na sred selo stoi totem, e aj dea de, so pravi tamu? Od kaj pa ideja za toa, i indijancive setuku "nagore" glavite, te tanc na dozd...so ne. Abe nesto ima...mora da ima.
Jas licno veruvam za zivot na dusata ili "svesta" ako sakate, posle smrtta, ne i na teloto kako fizicka tvorba. Interesni i dosta korisni pouki najdov vo knigite posveteni na taa oblast, napisani od duhovni lica, koi pak zivotot go posvetile na nematerijalnoto, i gi smetam za kompetentni izvori. E sega seto toa pomesano so moite skromni poznavanja na fizikata, me vodi kon zaklucok deka sepak "ima nesto" i zatoa veruvam vo vecen zivot na dusata. A sto se odnesuva do teloto, togas zivotot e avantura koja sakam da ja proziveam.. Nikogas ne sum bil gledac od strana tuku sekogas skokac od visina, i za sreka sekogas ostanuvav ziv. No zatoa mojot "album na zivot" kako sto vika edna koleska, e poln so sliki, dodeka nekoj vo svojot ima samo slika od rodendenot.