Живот после смртта

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Cokrev напиша:
nikogas nema da doznaeme dali ima nekakov zivot posle smrtta ,jas sakam da veruvam vo toa ama nekako ne e logicki:uvo:
Абе многу работи не се логички, едно време не било логично и Земјата да е тркалезна, ти текнува? Абориџините на пример имаат интересно верување дека секое човечко суштество вечно трае во копостоењето на минатото, сегашноста и иднината, познато како dreamtime. Според абориџинскиот систем на верувања, се што постои е дел од непрегледна мрежа, врска помеѓу оние кои постоеле пред вечната реалност, која несомнено трае и денес. Според нив, секоја личност постои вечно во dreamtime, а вечниот живот постоел пред животот на поединецот и се продолжува по него.
 
S

Sasha

Гостин
Da,zivot posle smrtta postoi,bidejki znam od licno iskustvo.Spored nekoi veruvanja pekolot e na Zemjata,pa taka ako dusata ostane tuka taa vecno ke se maci za da stigne do smiruvanje na svojata dusa,a isto taka dusata se vraka vo nov zivot,ako vo ovoj zivot umrel nenadejno ili pak imal nekoja nedovrsena rabota,pa zatoa mu se dava odnovo sansa da popravi nekoi raboti vo svojata karma.Pozz....
 

cinderella_

In love with you...
Член од
27 јануари 2007
Мислења
852
Поени од реакции
5
veruvam deka ima zivot posle smrtta,deka povtorno ke se rodam kako druga licnost i nema niso da se sekjavam od prethodniot zivot :toe:
 

EarthSea

Sexy Witch
Член од
28 јануари 2007
Мислења
134
Поени од реакции
1
Да верувам во ЖИВОТ ПОСЛЕ СМРТ, а не рај и пекол. Верувам баш и според тој аргумент, дека енергијата преминува од еден облик во друг, не умира. Верувам во поинаква форма на живот, после смртта. Не мислам дека таа форма има свест, барем не таква како ние сме научени да веруваме дека е свест. Туку суштината на човекот, нерафинирана продолжува да живее, како еден тип на ентитет, дух, како сакате. Телото умира, дел оди надолу, кон центар на земјата пр. :)(поврзано со нашето вистинско јас) а..дел нагоре(со нашите желби, замисли и колективна свест)..(не рај и пекол и нема врска со тоа..) Кога ќе си го најде патот(во христијанството7, 40 дена) продолжува каде и е место, вo долен дел, каде може евентуално да преживее. Ни таму не мислам дека може вечно да живее..а делот кој оди нагоре...не сум сигурна што му се случува.. мислам дека често не преживува.. ретко..
:) Знам дека звучи како приказна..Ајде да видам може ќе се јави уште некој, кој разбира за што зборувам..
 
Член од
18 февруари 2007
Мислења
69
Поени од реакции
2
јас мислам дека постои живот после смртта посто ние сме родени луѓе, а не сме направени роботи, чувствуваме (грижа на совест, љубов, страв), а тоа не мислам дека е од мозокот, органите или нешто во телото, а мислам дека има нешто неоткриено во телото, нешто што го викаме дух, а не мора да е во буквална смисла дух како што го знаеме сите туку нешто што ѓувствува и функционира внатре во нашето тело, необучено од хауките, далеку од видливата реалност... Така да мислам дека ние не сме роботи, машини кои живееме и ќе умреме за сосема да не снема, туку тоа што го имаме чудното во нас ќе остане да живее негде, а каде ќе видиме кога ќе скиниме конци...
 
Член од
18 февруари 2007
Мислења
20
Поени од реакции
2
EarthSea напиша:
а делот кој оди нагоре...не сум сигурна што му се случува.. мислам дека често не преживува.. ретко..
:) Знам дека звучи како приказна..Ајде да видам може ќе се јави уште некој, кој разбира за што зборувам..
Postoi edna kniga, malecka, 20-tina stranici e, ama malce nedostapna, no probaj da ja najdes. "Mitarstva" od Teodora Carigradska(sega veke Sveta Teodora) Na srpski jazik e, prevedena od ruski. Tamu na mnogu prasanja najdov odgovor...

^Poor Knight напиша:
Pa ne samo na hristijanstvoto. Zadgrobniot zivot e uste edno nasledstvo od antickite religii, samo sto vo hristijanstvoto toa e podeleno na raj i pekol dodeka porano nemalo nekoj izbor. Ne veruvam vo Adot, Valhala, Elisium i slicnite plodovi na nasata imaginacija...Si gi raskazuvame istite prikaski uste od koga postoime. :lud:

Da, no zosto e toa taka? Koj ni gi kazal prikaskite? Ostaj se nastrana, zemi primer nekoe domorodecko selo udjum nekade pred vreminjava, so znaat tie vera, buda, religija i dr, ama ko ke razgledas, na sred selo stoi totem, e aj dea de, so pravi tamu? Od kaj pa ideja za toa, i indijancive setuku "nagore" glavite, te tanc na dozd...so ne. Abe nesto ima...mora da ima.

Jas licno veruvam za zivot na dusata ili "svesta" ako sakate, posle smrtta, ne i na teloto kako fizicka tvorba. Interesni i dosta korisni pouki najdov vo knigite posveteni na taa oblast, napisani od duhovni lica, koi pak zivotot go posvetile na nematerijalnoto, i gi smetam za kompetentni izvori. E sega seto toa pomesano so moite skromni poznavanja na fizikata, me vodi kon zaklucok deka sepak "ima nesto" i zatoa veruvam vo vecen zivot na dusata. A sto se odnesuva do teloto, togas zivotot e avantura koja sakam da ja proziveam.. Nikogas ne sum bil gledac od strana tuku sekogas skokac od visina, i za sreka sekogas ostanuvav ziv. No zatoa mojot "album na zivot" kako sto vika edna koleska, e poln so sliki, dodeka nekoj vo svojot ima samo slika od rodendenot.
 
Z

ZeroStyle

Гостин
ne veruvam vo takvi raboti,no ako bi trebalo da odgovoram mislam deka dusata se reinkarnira,odnosno odi vo drugo telo!! :)
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Nikoj ne se vratil da kazi :)

pa duhovite se dokaz za toa, deka postoi zivot posle smrta
 
Член од
27 февруари 2006
Мислења
1.356
Поени од реакции
9
Ne mozeme da znaeme sto ke ni se sluci posle smrtta. Mozebi smrtta e najbavoto nesto sto moze da ni se sluci na ovojgaden svet. Mozebi ke vlezeme vo podobar svet kade ne ke mora da trpime ova sto ni se slucuva, mozebi...
 
Член од
1 март 2007
Мислења
127
Поени од реакции
0
Cokrev напиша:
nikogas nema da doznaeme dali ima nekakov zivot posle smrtta ,jas sakam da veruvam vo toa ama nekako ne e logicki:uvo:
Ne da ne e
Toa go izmislile koga ke pocine nekoj clen familijata da se custvuva podobro pa ke recat AJ SEA POCNAL SO ZIVOTOT

NE veruem
A ako postoi sakam u Raj
 
Член од
1 март 2007
Мислења
207
Поени од реакции
1
Zivot posle smrt nema. Koga nie ke umreme, svatete go naseto telo kako predmet. ako me razbirate
 

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Имам прочитано дека во некоја куќа умрел некој многу богат човек. На погребот дошло некое куче кај куќата негова и не се ни мрдало од тамо со денови. Само седело и чекало нешто. Па станало тоа атракција, па некој тврделе дека духот на богаташот е во телото на кучето... Бла бла бла и не се сеќавам на крајот:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom