Живот после смртта

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Јас ти ја сфаќам поентата. Но проблемот е во тоа што кај илузијата измамата ни е претходно подготвена, и станува збор за техника која доведува до тоа. Додека за паранормалното не важи тоа правило од проста причина што овде нема техника. Тоа не е поттикнато од човечки фактор. Во првиот случај не контролираме, меѓутоа имаме претходна подготовка односно увид во она што ќе се случи за разлика од некој натприроден настан.
За еволутивниот страв не се согласувам. Тоа е може да е само уште една претпоставка. Да не зборуваме за уште илјада навидум и смешни фобии и стравови со кои е соочен човекот во денешницата а сепак се резултат на некое реално збиднување.
А за тоа од кој аспект ќе ги гледаш работите, секако дека е индивидуална ствар, за која единствено ти одлучуваш.
Ама ти повлекуваш таков заклучок бидејќи веќе си заклучила дека паранормалното по дифолт постои.
Те прашав и претходно, како си сигурна дека твоите верувања(или било чии for that matter) не се резултат на измама на твојот мозок(нешто што е евидентирано)? :)

Има разлика помеѓу страв и фобија. Кога стравот и реакцијата при соочување со истиот сее неразумни станува збор за фобија. А ова објаснување за еволутивниот страв е прилично јак случај. Голем дел од нашите карактеристики доаѓаат од тоа време, како на пример апофенијата и пареидолијата.

Во минатото во момент на сомнеж кога, грубо кажано, грмушката ќе зашушкала нашите предци можеле да го сметаат тоа како
а) Диво животно
б) Ветре
Доколку типувале А, се качиле на дрво и биле во право, само што ја избегнале смртта. Доколку било само ветре, никому ништо и тоа се нарекува позитивна грешка.
Но доколку типувале Б додека тоа всушност било А, тоа се нарекува негативна грешка и тогаш била фатална.
Токму овој начин на размислување се развил во денешните феномени пареидолија и апофенија.

Pareidolia is a psychological phenomenon involving a vague and random stimulus (often an image or sound) being perceived as significant. Common examples include seeing images of animals or faces in clouds, the man in the moon or the Moon rabbit, and hearing hidden messages on records when played in reverse.

Apophenia is the experience of seeing meaningful patterns or connections in random or meaningless data.

Овој пример ти го давам како уште еден податок во врска со измамите на нашиот мозок.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
Според мене, некои луѓе веруваат во живот после смртта затоа што се плашат од неа. Се плашат од крајот кој неминовно сите не очекува, па тоа доаѓа како еден вид утеха.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Според мене, некои луѓе веруваат во живот после смртта затоа што се плашат од неа. Се плашат од крајот кој неминовно сите не очекува, па тоа доаѓа како еден вид утеха.
Ти не се плашиш?

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Според мое мислење грешка си.... и јас долго време бев хардкор атеист и верував дека смртта е иста состојба како пред раѓање, некоја недефинирана состојба на заборав - враќање во склоп на некој енергетски ентитет. Стравот постои без разлика дали веруваш во задгробен живот или не, идеата е да се обидеш со сите капацитети односно сетила кои ги поседуваш да откриеш што е можно повеќе за мистеријата наречена живот. Веројатно си во рани 20-ти години или при крај на тинејџерските па сеуште не си се обидела да истражуваш во поинаков правец... не викам дека годините се детерминанта за носење на избрзан заклучок или па твоето размислување е резултат на недоволно посветување време на проблематиката и не се обидувам да те дискредитирам на тој начин туку само претпоставувам.... а теории и мислења/верувања има безброј, избрзано отфрлање на секоја од нив без доволно аргументи ти штети само тебе затоа што и ти си засегната подеднакво од истиот проблем како и сите нас. :) значи од твој интерес е со некое твое подлабоко размислување и анализа или интерпретација на нешто што си го прочитала или искусила да дадеш некаков заклучок освен стандардна клише реченица што секој ја слушнал барем 10 пати во животот. :)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Доколку си доволно интелигентен смрта и те како ќе ти го пробуди живото тотално... Затоа не е паметно да се зема смрта здраво за готово или да си избегнува(што и најчесто се прави) поради стравот од непознатот... die before you die и ке живееш вечно во овој момент...:)

Член од
26 јуни 2012
Мислења
131
Поени од реакции
105
Ти не се плашиш?
Na nekoj nacin, da... ama nema beganje, toa e. Sepak poslesno e koga znaes deka nesto mora da se sluci, deka e neminovno. :) No se obiduvam kolku sto mozam da ne mislam na toa, sepak imame eden zivot, ziveam tuka i sega, za ovoj moment. Jas iskreno se nadevam, i veruvam deka nema nisto, tuku samo eden dolg, miren son. :)

Според мое мислење грешка си.... и јас долго време бев хардкор атеист и верував дека смртта е иста состојба како пред раѓање, некоја недефинирана состојба на заборав - враќање во склоп на некој енергетски ентитет. Стравот постои без разлика дали веруваш во задгробен живот или не, идеата е да се обидеш со сите капацитети односно сетила кои ги поседуваш да откриеш што е можно повеќе за мистеријата наречена живот. Веројатно си во рани 20-ти години или при крај на тинејџерските па сеуште не си се обидела да истражуваш во поинаков правец... не викам дека годините се детерминанта за носење на избрзан заклучок или па твоето размислување е резултат на недоволно посветување време на проблематиката и не се обидувам да те дискредитирам на тој начин туку само претпоставувам.... а теории и мислења/верувања има безброј, избрзано отфрлање на секоја од нив без доволно аргументи ти штети само тебе затоа што и ти си засегната подеднакво од истиот проблем како и сите нас. :) значи од твој интерес е со некое твое подлабоко размислување и анализа или интерпретација на нешто што си го прочитала или искусила да дадеш некаков заклучок освен стандардна клише реченица што секој ја слушнал барем 10 пати во животот. :)
.
retko razmisluvam za smrtta. Samo ne mi e jasno, zosto nekoj tolku bi se zamaral, i bi mozgal okolu toa. Ete, mojot stav e takov. I na krajot na kraistata, site ke doznaeme koga ke dojde vreme, normalno AKO ima nesto. Preferiram da uzivam vo zemnite zadovolstva...Toa sto ne razmisluvam mnogu na ovaa tema, pa iskreno ne mislam deka mi steti.

Член од
7 април 2012
Мислења
961
Поени од реакции
703
Нема живот после смртта,има смрт после животот.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Нема живот после смртта,има смрт после животот.
А животот е вечен така да ова погоре кажаното ти паѓа у вода... да има смрт после раѓањето, но и двете се дел од живото кој продолжува во нови форми, облици, димензии...

Член од
7 април 2012
Мислења
961
Поени од реакции
703
А животот е вечен така да ова погоре кажаното ти паѓа у вода... да има смрт после раѓањето, но и двете се дел од живото кој продолжува во нови форми, облици, димензии...
Енергијата е вечна...а ако нешто/некој умре вечно ке биде мртов.Кои се тие нови форми и димензии жити се :facepalm:

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Енергијата е вечна...а ако нешто/некој умре вечно ке биде мртов.Кои се тие нови форми и димензии жити се :facepalm:
Ќе ти кажам кога ќе се видиме во некоја друга димензија на постоењето...;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Na nekoj nacin, da... ama nema beganje, toa e. Sepak poslesno e koga znaes deka nesto mora da se sluci, deka e neminovno. :) No se obiduvam kolku sto mozam da ne mislam na toa, sepak imame eden zivot, ziveam tuka i sega, za ovoj moment. Jas iskreno se nadevam, i veruvam deka nema nisto, tuku samo eden dolg, miren son. :)
Се надевам дека универзумот ќе ти ја исполни желбата, и нема повеќе да доживееш да се родиш пак.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Се надевам дека универзумот ќе ти ја исполни желбата, и нема повеќе да доживееш да се родиш пак.
Е за тоа треба да се заслужи не оди тоа така, баш пради тоа што се палшиш од непознатото и ќе продолжиш да се враќаш во маѓепсаниот круг на раѓање и смрт... доколку умреш несвесен така и ќе се родиш... ако пак си свесен изборот е твој...:)

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
retko razmisluvam za smrtta. Samo ne mi e jasno, zosto nekoj tolku bi se zamaral, i bi mozgal okolu toa. Ete, mojot stav e takov. I na krajot na kraistata, site ke doznaeme koga ke dojde vreme, normalno AKO ima nesto. Preferiram da uzivam vo zemnite zadovolstva...Toa sto ne razmisluvam mnogu na ovaa tema, pa iskreno ne mislam deka mi steti.
Зошто би размислувал некој за смртта викаш, а се наоѓаш на таква тема значи дефинитивно те интересира барем делумно сега за сега... така функционираат работите во животот, постепено почнува да те копка и интересира проблематиката од порана возраст во мерка само за забава додека желбата за знаење во меѓувреме не порасне до огромно ниво кое не се задоволува со никоја филозофија и никое објаснување се додека не се разгледа и последната можност, последниот доказ... а тоа е сепак невозможно затоа што секогаш ќе наидеш на некоја нова идеjа и поглед на нештата кои постојано ти ја менуваат перцепцијата, тоа е интересното во животот а од друга страна и она што вечно ти стои на крај на памет зошто и со која цел сум тука. Животот го живееме сите и уживаме во земните задоволства што не значи дека не можеме да си дозволиме обид за навлегување во најголемите тајни на истиот.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Е за тоа треба да се заслужи не оди тоа така, баш пради тоа што се палшиш од непознатото и ќе продолжиш да се враќаш во маѓепсаниот круг на раѓање и смрт... доколку умреш несвесен така и ќе се родиш... ако пак си свесен изборот е твој...:)
Се треба да се "заслужи", така и ова......само што релативни се работите во овој поглед.
За Црнокоса спас е да ја нема(вечен сон да речеме), за мене тоа е незамисливо....против мојата природа која е живот.

Мислам дека можно е да и заврши магепсаниот круг со оваа желба, како што си посакала....и би се кладел дури.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Се треба да се "заслужи", така и ова......само што релативни се работите во овој поглед.
За Црнокоса спас е да ја нема(вечен сон да речеме), за мене тоа е незамисливо....против мојата природа која е живот.

Мислам дека можно е да и заврши магепсаниот круг со оваа желба, како што си посакала....и би се кладел дури.
Како и да е едноставно не може да те нема... невозможно е... може да бидеш во некое си отсуство во некоја првобитна состојба на свеста но како и да е не може да те снема...
А за да го завршиш магепсниот круг за тоа треба виша психологија и интелигинција... (ако го разбереш живото како целина... заемната поврзаност на раѓањето и смрта се очигледни)
А за болдот...(y)

Kajgana Shop

На врв Bottom