Живот и работа во Шведска

Вистина или рекламирање

• Вистина

Гласови: 5 71,4%
  • Реклама

Гласови: 2 28,6%

• Вкупно гласачи
    7
  • Гласањето е завршено на .

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Разбирам да имаш лимитации што смееш, а што не поради урбанистички норми/осигурителни клаузули, ама вакви рестрикции како што ги опишувате ми се чудни.
И во Аус имаш заедничко домување во становите со слични правила, не смееш шајка да заковеш во заеднички ѕид меѓу тебе и комшијата без одобрение од страта . Терасите и балконите се исто така под страта менаџмент. И е изгор скапо, 5-10к Ауд годишно за просечен стан.
На прв поглед изгледа чудно и рестриктивно, ама ствара ред во заедничкото домување со оглед дека имаш збирштина на секакви луѓе од цел свет.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.486
Поени од реакции
10.067
И во Аус имаш заедничко домување во становите со слични правила, не смееш шајка да заковеш во заеднички ѕид меѓу тебе и комшијата без одобрение од страта . Терасите и балконите се исто така под страта менаџмент. И е изгор скапо, 5-10к Ауд годишно за просечен стан.
На прв поглед изгледа чудно и рестриктивно, ама ствара ред во заедничкото домување со оглед дека имаш збирштина на секакви луѓе од цел свет.
e za ova se soglasuvam maksimalno. podobro neka bide stegnato.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.144
Поени од реакции
11.801
И во Македонија ги има истите правила и куќен ред кај заедничкото домување односно зградите само што никакви правила не се почитуваат. Затоа најголем дел од постарите згради изгледаат како руини, со балконски доградби, застаклени поткровја, клима уреди на секоја страна, оџаци низ фасада...

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
e za ova se soglasuvam maksimalno. podobro neka bide stegnato.
Колку е сега Avgift-ot? Јас кога бев пред 10тина години беше 350 евра месечно за трособен стан во Стокхолм (со вклучено парно и вода).

Член од
11 април 2012
Мислења
4.731
Поени од реакции
5.483
centralen geteborg, 78m2 trosoben stan 4300sek (430€ gore dole)
mada i sam znaes cim si bil tuka zavisi mnogu od kako rabotela BRF (taka go vikaat zdruzenieto za tie sto ne znaat). Veruvam i stokholm e nesto slicno sigurno ne e mnogu poskapo

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.519
Поени од реакции
9.377
Постави премногу комплицирано прашање
Кое е малку сложено за одговор ама ќе пробам на брзина да доловам.

прво кога купуваш стан тука ти не си сопственик на истиот, го купуваш само правото да живееш во него станот е во сопственост на здружението на станари. плус како заштита за да не профитираш од рентање на стан (ова е веројатно некое комунистичко социјалистичко правило од кај да знам) рентање на твојот стан не е дозволено, ако не ти треба го продаваш и готово. има случаи кога можеш да го ренташ пример одиш на привремена работа на друго место или на привремено школување ама тоа е се.

е сега тие станови за кои ние збориме се во сопственост на компании (а некои и во сопственост на општината) и тие се наменети исклучиво за рентање под строго определени услови и со ниски цени, зборуваме за цени од 500-700 евра за двособен стан, дури некаде и трособен имаш за тие цени зависи од тоа кога последен пат е реновиран и локацијата на станот. Кога ќе добиеш од овие станови ти е исто како да си го купил, само наместо да искешираш пари одеднаш за него тука си плаќаш мал надомест за користење. Во таа цена влегува греење, вода, одржување на зградата и поправки во станот

Кога би купил стан пак плаќаш кирија кон асоцијацијата за греење вода оджување ама место да е 500-700 евра ти ќе плаќаш околу 300-350 за двособен стан

Ова е најпросто што можев да ти доловам.
Од ова што го разбирам овде станува збор за социјални станови што истите ги има и во аус (housing commission), и таму е чекањето за такви станови е со години, само овде ме буни тоа што овде за такви станови зборуваат луге со ИТ струка или некое друго со високо образование. Во АУС вакви станови добиваат само (како да кажам да не биде грубо и надмено) изгубени во простор и време, џаболебари, пропаднати џанкери, луѓе болни, инвалиди, и т.н. Нормални фамилии не ни размислуваат за такви станови ниту дискутираат за тоа.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.486
Поени од реакции
10.067
Од ова што го разбирам овде станува збор за социјални станови што истите ги има и во аус (housing commission), и таму е чекањето за такви станови е со години, само овде ме буни тоа што овде за такви станови зборуваат луге со ИТ струка или некое друго со високо образование. Во АУС вакви станови добиваат само (како да кажам да не биде грубо и надмено) изгубени во простор и време, џаболебари, пропаднати џанкери, луѓе болни, инвалиди, и т.н. Нормални фамилии не ни размислуваат за такви станови ниту дискутираат за тоа.
aus gomna da jade, poima nemate.
tuka na somalijci, stanovi 100m2 so pogled na ezero na izvolte GRATIS od drzava, ti cekaj vo red.
sakas da kupis/iznajmis stan, regularno, so TVOI pari, ti davaat brojce, i si cekas, i si cekas, posebno za metropolite - stokholm, geteborg, malme
koga kje dojde red za kupuvanje/vseluvanje so tie unii/zdruzenija, se dog so moze so ne.

ne zboruvame za socijalni stanovi od drzava dadeni, posto takvo nesto e za begalcite koi gi primaat i eventualno nekoi svegjani socijalni slucai, ako ima takvo nesto. zemjata e dvizena od kapitalizam, se obiduva so socijalni politiki, za nesto e dobro, za nesto ne

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.519
Поени од реакции
9.377
aus gomna da jade, poima nemate.
tuka na somalijci, stanovi 100m2 so pogled na ezero na izvolte GRATIS od drzava, ti cekaj vo red.
sakas da kupis/iznajmis stan, regularno, so TVOI pari, ti davaat brojce, i si cekas, i si cekas, posebno za metropolite - stokholm, geteborg, malme
koga kje dojde red za kupuvanje/vseluvanje so tie unii/zdruzenija, se dog so moze so ne.

ne zboruvame za socijalni stanovi od drzava dadeni, posto takvo nesto e za begalcite koi gi primaat i eventualno nekoi svegjani socijalni slucai, ako ima takvo nesto. zemjata e dvizena od kapitalizam, se obiduva so socijalni politiki, za nesto e dobro, za nesto ne
да ви ги ебам швеѓанките, ебати државата глупа, да ми плаќате не идам таму .

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.006
Поени од реакции
12.631
Купуваш право на живеење и станот е во сопственост на здружение на станари и пак јас треба да тупам глава да барам мајстори ако да речеме пукне цевка?
Сите тие заебанции ги брка советот на станари. Од тој поглед си растеретен дека нема да имаш големи трошоци за такви поправки. Советот и работи на константно одржување на зградата, не само од поглед на чистота туку и функционалност. Менување филтри за вентилација, менување брави, тестирање противпожарни системи, редовни инспекции бла бла. И најбитно според мене, го одржува редот на живеење во зградата. Не може да отвараш прозор кај ќе ти текне, не може да менуваш како шо сакаш. Си ги бираш комшиите, нема бушење во 12 навечер, нема галама, нема ѓубре, нема точаци паркирани по скали.
Делот шо мене конкретно не ми се допаѓа со асоцијацијата е одговорноста која и се дава на мала група луѓе да исплаќа милионски долгови и да ги менаџира парите на станарите на база на волонтирање. Може програмер да е задолжен за менаџирање на буџет од 100 милиони СЕК, значи ова никако не можам да го разберам. Лично никогаш не би земала таква одговорност, но еве со години уназад си функционира перфектно. Има случаи, но екстремно ретки кога асоцијацијата пропаѓа поради лошо менаџирање и тогаш џабе ти е и стан и се.

И покрај се ова, мое лично мислење е дека стан е подобра инвестиција отколку рентање ( барем во Стокхолм, во помали градови можеби некој има поразлично искуство ). Од неколку причини.
-Редот за стан од прва рака е долг, освен ако не си спремен да живееш упм далеку. А и моја импресија е дека зградите кои имаат станови од прва рака не се толку добро менаџирани, конкретно сега седам во зграда во која 30% од становите се прва рака, како распашана банда е. Влезната врата расипана 2 месеци, немаме парно еве 5ти ден, влезот никој не го чисти, имаме буквално бара пред самиот влез на зградата, и општо зградата е неодржана.
-Рентањето е на краток период, најчесто година и пол максимум. Најдолго што знам некој да рентал е 3 години. После тоа веќе самата асоцијација не дозволува да го ренташ станот. Има и послободни асоцијации кои дозволуваат рентање на неограничено но мислам дека се ретки. Значи не може да се опуштиш на едно место и да си го средиш како што сакаш, искрено ова ми е веќе 4ти стан и немам ни кејф да купам една чаша барем бидејќи знам дека за брзо ќе треба да се селам пак. Во мој стан ќе се опуштам и не се секирам за селење.
-Последнава година цените на становите скокнаа како луди, во просек 13% споредено со март минатата година пример. И пред тоа ретко кој продаде со загуба, освен ако не си ептен во тесно/брзње, маркетот на недвижнини има осцилации како и секој маркет, исто му доаѓа пример и доколку парите ги инвестираш во фонд, баш тогаш кога ќе ти требаат може и не е најдобро време за продавање. Секоја инвестиција си носи ризик, секој според потребите ќе си пресмета што повеќе му се исплаќа. Барем тука лесно е реамортизирање на кредитите, и со моменталните каматни стапки мислам дека е доста поволно.
-На месечно ниво поефтино е да живееш во сопствен стан отколку да плаќаш кирија
-Мое лично мислење е дека куќа е подобро, но со сегашните цени и на кириите и на куќите, барем во Стокхолм мислам дека е скоро неизводливо прва купена недвижнина да е куќа. За мене подобра опција е инвестирање во стан во првите 5-7 години, па следен чекор купување на куќа.

Колку е сега Avgift-ot? Јас кога бев пред 10тина години беше 350 евра месечно за трособен стан во Стокхолм (со вклучено парно и вода).
Зависи. Нова зграда пример има повисок, мислам моментално од 4-5 к во новите згради, доколку финансиите на брфот се добри.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Ova za stanovite za site stanovi e vaka? Kaj mene primer ima leasehold i freehold. Leasehold e isto ko kaj vas, iako kaj mene moze da se izdava, ali nekoi stanovi/kuki se prodavaat ko freehold i i se e tvoe i mozes da pravis sto sakas.

Isto ve citam za patuvanje deka 1 saat do rabota vi e mnogu i radi ova nekjete da kupite svoe. Ja bas minatata nedela vozev 3 saati do rabota u eden pravec i istiot den se vrakav nazad, okolu 430 kilometri u dva pravci. Obicno na site mesta kaj sto odam , mi se poveke od saat vozenje u eden pravec. Ustvari valjda sum malku u prednost bidejki na vrakjanje si trgnuvam porano pa vozenjeto mi e u sklop na rabotnoto vreme.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.731
Поени од реакции
5.483
Dali nekoj znae kako se dvizi kirijata vo kuka vo Molndal?
Ако бараш да изнајмиш цела куќа за тебе, би рекол 15000 сек ладна кирија (без ништо од сметки вклучено) за поефтино тешко

И пиши си Гетеборг не се устручавај коа драчевчани викаат дека се у Скопје, молндал е у факинг Дебар маало на гбг :)

• Хаха
Reactions: A__
Член од
28 мај 2019
Мислења
34
Поени од реакции
40
Neznam dali mi dade prav odgovor ,a ne baram cela kuka tuku edna soba ne ladna , i so mu fali na молндал lici na so? poobjasni vo detali ne se ustrucavaj heee

Kajgana Shop

На врв Bottom