Друже а ти да престанеш да одеш од тема на тема во историја и да контрадиктираш на се што прочиташ? Познато е дека Александар Македонски бил бисексуалец, што било нормално во тоа време.baron22 напиша:abe MAMBA kako moze da bide peder koga imal dete i koga kaj i da odel najubavite curi bile negovi
Bogami na takov pohod so okolu 50-60-70.. iljadi vojnici,nisto cudno!baron22 напиша:abe MAMBA kako moze da bide peder koga imal dete i koga kaj i da odel najubavite curi bile negovi
Ne bilo toa Makedonska tradicija, tuku nesto sto go praktikuvale site koi bile pod vlijanie na helenskata kultura(a mislam i posiroko). Zosto bi propagirale grcite deka Alexandar e homosexualec koga toa bilo prifateno i od samite niv. Nema zasto da se srami bilo koj, od nesto sto se smetalo, i se smeta kako normalno vo modernoto opstestvo.Aleksandar 1000 напиша:Аце не бил педер, тоа било една од многуте хеленски пропаганди вршени врз Македонската кралска куќа! Точно е дека Македонците имале таква традиција на прославите покрај девојки да им играат и момчиња и дека биле воспитувани во дух што за хелените бил варварски и невообичаен за нив, тоа и уште други слични работи ги искористувале да ги омаловажуваат своите противници. Но иронично е што тогаш грчиштата не знаеле дека еден ден ќе тврдат дека Александар 3 Македонски бил грк :helou:
R1, очигледно не ти се јасни способностите на тогашната Македонска фаланга... Не е се така како што ти е прикажано на филм.R1 напиша:A sto mislite kako mozelo eden vojnik da ubie pet ili sest vojnici,ili 40000 makedonci nasproti 200000 ili 250000 persijci kaj bitkata na Gaugamela!? I kako mozel da vlezi Aleksandar niz vojskata na Darije i da dojdi pred nego a da frli so kopjeto,a sto pravele negovata vojska da ne spiele?sto mu se slucuvalo?a toj ko prepalen da izbega,a do pred toa Darije da se smee i da go ponizuva,a koga videl deka gi gubi site bitki,mu rekol aj da se smirime?!A alex nasiot sto mu rekol"Se tvoe sega ke bide moe"! imalo tehnika na vojuvanje,ili se raboti za nesto drugo,mnogu strucnjaci na voeni vestini se cudat i objasnuvaat ama ne im drzi mesto nekako!Go gledav eden General vo U.S Army ama smesen bese,imam razgovarano zs me interesira i mene so fizicki podgotveni lica,so specijalci,so policajci, itn nikoj ne se nafaka 1 na 5 so isto oruzje ili bez oruzje....kazete sto mislite vie?
Сигурно си го гледал најновиот филм за Александар Македонски со Колин Фарел и Анџелина Џоли.Таму ништо не е убаво прикажано.R1 напиша:A sto mislite kako mozelo eden vojnik da ubie pet ili sest vojnici,ili 40000 makedonci nasproti 200000 ili 250000 persijci kaj bitkata na Gaugamela!? I kako mozel da vlezi Aleksandar niz vojskata na Darije i da dojdi pred nego a da frli so kopjeto,a sto pravele negovata vojska da ne spiele?sto mu se slucuvalo?a toj ko prepalen da izbega,a do pred toa Darije da se smee i da go ponizuva,a koga videl deka gi gubi site bitki,mu rekol aj da se smirime?!A alex nasiot sto mu rekol"Se tvoe sega ke bide moe"! imalo tehnika na vojuvanje,ili se raboti za nesto drugo,mnogu strucnjaci na voeni vestini se cudat i objasnuvaat ama ne im drzi mesto nekako!Go gledav eden General vo U.S Army ama smesen bese,imam razgovarano zs me interesira i mene so fizicki podgotveni lica,so specijalci,so policajci, itn nikoj ne se nafaka 1 na 5 so isto oruzje ili bez oruzje....kazete sto mislite vie?