Член на раководството
Форевер тугедер
- Член од
- 15 март 2006
- Мислења
- 698
- Поени од реакции
- 20
Дете, денес кои плодови на таја огромна империја ја имаме?? Една силна Македонија која со години и генерации ја печалеле неговите претци кој татко му ја оставил како сила на овие простори, ја прокоцкал младо и зелено Александарче по пат правејќи масакри и покољи, затоа што на Хелените им беше пречка Персија. Во еден момент стигнал до Индија, тргнал назад, умрел и ја ослабнал државата за век и веков. Не е битно кој побрзо вози, битно е кој подолго вози (да употребам некоја компарација) Персија била најголемото дотогаш царство, траело стотици години, имало свои градови, писмо, култура традиција, патишта администрација, судство, закони, религија... Тоа не биле диви варварски племиња, тоа била цивилизација која Аце наш ја уништи. Јас повеќе би се гордеел Ацка да ни оставеше уште посилно царство, да развиеше наука, филозофија, книжевност, архитектура, отколку што живеел 13 години и водел војни. Многу земји можат да се гордеат со освојувања и војни, Рим, Монголија, Египет, Турција, Шпанија, Франција, Германија,.... што дека Германија под Хитлер се простираше низ цела Европа и ги победи Франција, Грција, Чешка, Полска, Холандија, Норвешка, Југославија, Грција, војуваше на 3 континенти, војуваше со СССР, Британија, Америка, Канада, кога и тој за 13 години го снема во урнатините на сопственото царство. Како што одминува времето како што бледнеат сеќавањата на злосторствата, младите го сметаат како некој голем војсководец Ти си дете и во себе се замислуваш како на бесен коњ заедно со Александар со исукан меч јуришаш на иасплашените Персиски војници
Е да ... како што и ти побара од другите да не те нарекуваат глуп и туп, исто така и ти тоа домашно неваспитање да не го користиш овде за мене
Јасно?
Е да ... како што и ти побара од другите да не те нарекуваат глуп и туп, исто така и ти тоа домашно неваспитање да не го користиш овде за мене
Јасно?