Животот и подвизите на Александар Македонски

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
da_be_man напиша:
Kje izlezam malku od temava za kletvata…ova za slovenive mi smeta, poshto mnogu chesto doagja niz postovive.

koga kje citam nekoja bugarski oboena ili grchki oboena istorija se prashuvam koja logika e vo pishuvanjeto, se chita kako istorijata da e mit a ne se diskutira so fakti.

Modernite istorichari pochnuvaat poleka da se prashuvaat kako bilo to so „slovenskata preselba” Po knigite se chita kaj 6ti vek im teknalo na slovenite i ajde preku dunav na jug ili istok i zapad, trite pravci koi tie gi imale vo predvid. Kolku smeshno ispagja da se zamisli deka Makedoncite odma gi snemalo na ovie prostori pa duri koga razbrale idat slovenite so volovi vlechat se pa duri i oginot i zarot vrel im go ostavile za tie magla da se napravat i nikade traga da ne im se vidi. .
Мора малку подетално да се проучи историјата за да се дообјаснат прашањата за и околу преселбата на народите, имено преселбата, на словените започнува не од точка туку од голем простор, прататковината на словенските народи ја опфаќаше територијата помеѓу реките Висла, Днепар, Днестер, Двина и Карпатите. Нив не им туку така паднало на ум да тргнат, нив на преселбата ги натерала наездата на Хуните во 375 година од новата ера како и бегање од доминацијата на источните Готи. Значи словенските народи фатени помеѓу две зла постепено мигрирале. На просторите на балканот дошле во 5тиот век, значи век иполовина од наездата на Хуните и доминацијата на Готите и природно оделе каде наоѓале најмал отпор така да преку пустите предели на подунавијето допреле и до границите на Византија. За тоа меѓу другите пишуват Византиците Прокопиј и Цезариј, светите Колумбан и Амад. Во време на доаѓањето на Словените, Македонците веќе преживееа големи трагедии и загуби, нема да се навраќам на губитоците во Александровото време, ќе ги спомнам само Македонско - Римските војни кои трајеа 21 година со многу жртви и која на крај в 167 година ПНЕ доведе до пораз на Македонската војска, уништување на Македонската држава пљачкосувања (три дена низ Рим траеше триумфот каде беа носени богатствата од Македонија) многу мртви, многу раселени како и 150 иљади македонци продадени во робје. По тие трагедии Македонската популација која остана ги задесија уште и востанието на Андрикс во 149 година ПНЕ, како и оние на Александар лажниот син на Персеј и лажниот Филип в 142. Македонија од тогаш била Римска провинција на која често и ги менувале границите. Под Крас таа допирала до Дунав, додека за време на Август била значително намалена. во Време на Диоклецијан Македонија подпаднала под диецеза Мезија а во време на Константин во префектурата Илирик. При крај на 4ти век била поделена на Macedonia prima и Macedonia Salutoris која во 6 век се спомнува како Macedonia Secunda. Македонија пропатила и за време на Римските граѓански војни кога од локалното население биле земани војници за римски одреди и тоа во војната на Цезар против Помпеј и Брут против Касиј. Што друго можело да го снајди античкиот Македонски народ, со пропаѓањето, со губењето на државата, со менување на границите дојде и до поголеми навлегувања на соседните но и други народи и племиња на ова територија и тоа Италските колонисти, Тракици, Илири, Грци, Визготите во 4ти век, Хуните во 5ти во тој период и Скордисци, Мени Авари, во 6-стиот век Словени за потаму да дојдат Бугари, Срби, Турци, Кумани, Власи, Татари, Роми, Черкези, Печенези, и многу други кои историјата ги забележила.... Сите тие оставија своја трага и свој белег, но најголем пошто бил и најмасовен оставиле Словенските племиња, кои не поминувале оттука туку постојано се населиле, се измешале и помногубројни го асимилирале локалното население.

da_be_man напиша:
da ja gledame zapadna evropa vo posledniov vek. Od site pravci doagjaat lugje zatoa shto vo nivnite ognishta ne ja biva so ekonomijata. Pa i da se drugi prichini ne samo ekonomski. Ziveeme znachi vo vreme na preseluvanja, i toa po masovni nego togashnite, ima avioni a togash kojnski koli. I kako slovenive za 100 godini cel balkan go okupirale i se zivo isterale (osvem Albancite Toa samo spored niv) ???Znachi istorijata od deneshno vreme ima slichnosti so taa vo toa vreme. Normalno deka se trguvalo so vojuvalo lugje se selele od vamu do tamu ama edna slovenska okupacija I asimilacija na balkanot nemalo, toa samo za bugarite mozebi I za grcite. .
Доселувањето на словените траело од неко 5ти - 6сти па се до 10сети -11 век значи некои 5-6 века, тие основале свои населби, се бавиле со земјоделие, се раѓале и умирале.
da_be_man напиша:
Koga Aleksandrovata vojska t.e negovite generali so svoite vojski kje odele vo pohod okupirale regioni I gi zavzemale kako voen trofej nekoi duri I tuka ostanuvale. Imalo robovi i zeni vo izobilstvo, tie bile gospod pa I za toa se borale. Koja bila drugata motivacija da makedoncite ja zavzemat persija. Nekoi istorichari odat i dotamu da ja otprevrtat teorijata na jusznite sloveni. Velam teorija zatoa shto ne e dokazano deka slovenite masovno doshle. Ima iskopi i zad karpatite od zemjeni raboti koi poteknuvaat od kaj balkanot, stari makedonski ili pak helenski grninja. Sto barale tie tamu zad karpatite pred slovenite da dojdat vamu?? Znachi mozebi imalo migracija obratno…ama vo ovaj sluchaj nikoj rusin ne bi se slozil so toa bidejki togash bi trebalo da se protivrechi deka kerkata e postara od majkata, sto e sluchaj so deneshnive prikaski za slovenite. Istorijata eden den od toj period kje pretrpi golemi promeni poshto ja gubi osnovata. .
Точно е дека историјата постојано истражува и пронаоѓа но од друга страна како ќе речиме дека ете поради грниња зад карпати не важат пишаните документ Византиски во кој се опишува доаѓањето на Словенските народи, се опишуваат нивните обичаи, верувања, населби, живот, војни, пактови кои ги правеле со Византиците. Значи не може да има две вистини и двете поткрепени, ако сакаш или ако имаш некој линк да ми кажиш каде би можел да ги видам тие предмети за кои зборуваш, иако да не те чуди да се преку Персија стигнати како трговска стока или воен плен.
da_be_man напиша:
Analizirajte gi grchkite preziminja, poteknuvaat od nashi zborovi (pred se zanaeti) koi i den deneska gi koristime a vo grcki nemaat nikakvo znachenje…so ova sakam da kazam deka makedoncite gi ima vo sosednite drzavi i ne znaat deka se makedonci. Ima deneska i vo germanija lugje so drugo poteklo ama se germanci, na primer vo severna rajna vestfalija preziminja vo rudarskite mesta zavrshuvaat na „ski” potekloto im e od polska a doshle vo germanija za vreme na industriskata revolucija vo 18-19 vek…ama nikoj ne zboruva za poljaci deneska. .
Денешните Грци имаат сосема малку од Хелените од иста причина од која и денешните Македонци имаме сосем малку од античките Македонци, имено при своите доселувања, Словенските народи прво основале поголеми населби околу богатите и густо населени Хеленски градови, за тоа време Хераклеа, Стоби биле полупразни и економски уништени поради наездата на Аварите која го протера населението, значи словените кои во прв ред биле земјоделци, а не воини се населувале и основале свои населби во близина на големите Византиски места, така да словенизацијата на тоа население започнала побрзо од она на овие простори.

da_be_man напиша:
Za nas Makedoncite povazna lichnost od Aleksandar e tatko mu Filip dvojakata pa i toj pred nego kecot bil vazen. Filip vtori za da ne gi napagja grcite im zemal danok. Koga ne plakjale oshol i gi okupiral. Negova najgolema greshka e shto prifatil od Aristotel kako sluzben jazik i kako jazik so koj mozelo da se zeme neshto od helenskata kultura treba da se vovede helenskiot. Toa e edinstvenoto neshto so koe grcite deneshni znachi ne helenite ni sporat. A ste razmislile od kade poteknuva zborod Grk i shto znachi…taka makedoncite gi vikale. Vidite im gi zenite pa kje svatite.
Со твојот став околу Филипа се слагам сосема, затоа што Филип имал идеја која со трпение и голема умешност ја спровел. За да бидиш голем државник не треба само да си спосбен војсководец, треба да си и паметен, дипломат и со осет за вистински момент за вистинска акција, сите тие квалитети ги имал Филип спрема мене најголемиот Македонец во историјата. А инаку Грк - е име дадено од страна на Римјаните.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
точно, греки... гледаш како знаеш... а Македонците ги викале тие шо живееле јужно од Олимп - Елани

дојденци

толку едноставно... за мене...

а пишаниот византиски збор .. члену.. ќе почнеш КОНЕЧНО да мислиш?

само подумај се кога подпаднала Македонија под Рим, и колку време прошло до расцветот на Византија... можи ќе ти текни...

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Мора малку подетално да се проучи историјата за да се дообјаснат прашањата за и околу преселбата на народите, имено преселбата, на словените започнува не од точка туку од голем простор, прататковината на словенските народи ја опфаќаше територијата помеѓу реките Висла, Днепар, Днестер, Двина и Карпатите.
Члену на раководството: Кое би било твоето видување по ваквите тези и пишувања?
Се надевам дека српскиот не ти е проблем.

PANTELIĆ, Stjepan
Pradomovina Slavena u srednjem Podunavlju

Stjepan Pantelić. - Split
:Laus, 2002. - 288 str.; 21cm
Antički geografski rječnik: str. 239 - 252. - Bio-bibliografski podaci: str. 282
283. - Bibliografija: str. 253 - 270; bibliografske bilješke uz tekst. - Kazalo.
ISBN 953-190-122-8
ISBN 953-190-122-8
Stjepan Pantelić
PRADOMOVINA SLAVENA
U SREDNJEM PODUNAVUU
Mainz/Zagreb
2002.

Uvod

Cilj je ove knjige bila potraga za odgovorom na pitanje gdje je bila pradomovina Slavena, jer sustavno multidisciplinarno istraživanje o tome pitanju ne postoji do danas. Već sam na svjetskom kongresu arheologa 1996. na poziv Ruske Akademije Nauka u Novgorodu uputio na činjenicu da su se u znanstvenim krugovima u XIX. st. vodile najžešće rasprave među historičarima, arheolozima, antropolozima i slavistima o pitanju gdje je bila pradomovina Slavena i odakle je krenula seoba, pa je to tema i ove knjige.

O ni jednom pitanju u znanosti nije bilo toliko različitih teza i hipoteza kao o pitanju pradomovine Slavena. Ni jedno pitanje u znanosti nije stajalo toliko pod različitim ideološkim utjecajima kao pitanje pradomovine Slavena. No ipak sustavnog multidisciplinarnog istraživanja o tome pitanju ne postoji do danas.

Mi smo prvo prikazali sve teorije koje su postojale o pradomovini Slavena od srednjeg vijeka pa sve do danas, a onda smo na temelju historijskih, antropoloških, arheoloških, mitoloških i lingvističkih istraživanja dali odgovor gdje je bila pradomovina Slavena.

Dok su jedni govorili o pradomovini Slavena u istočnoj Aziji, drugi su ju tražili u Europi, na istoku, zapadu sjeveru ili jugu. Naša su istraživanja započela od Troje, jer se u Troji i trojanskom ratu 1174.-1874, pr. Kr. prvi puta spominju Veneti odnosno Slaveni pa je to bila polazna točka. Kod te polazne točke smo ustanovili da su Panoni došli u Troju iz Panonije.

Dok se prije govorilo o Balkanu gdje su bili Grci, Tračani, Iliri, Kelti, druga bezimena romanizirana stanovništva i slično, Panoni su se kao najstariji narod jugoistočne Europe potpuno zanemarivali, a pod Panonima se imaju shvatiti Veneti, odnosno Slaveni.

Ime Balkanski poluotok prema planini Balkanu u Bugarskoj nije podobno. Taj je pojam je uveo 1808. njemački geograf A. Zeune koji je mislio da Stara planina Balkan «Haemus» povezuje okolne narode slično kao Apenini u Italiji. To je potpuno krivo jer se na tom području radi o različitim narodima s različitim etnitetima, kulturama, religijama i jezicima. Ako se već govori o povezivanju šireg područja onda se ne bi smjelo govoriti o Balkanskom poluotoku nego o Dinarskom poluotoku, jer nam je u širem području planine Dinare poznat povezujući Dinarski antropološki tip, dok o nekom balkanskom antropološkom tipu ne može biti govora. Dinarskim poluotokom bi se preciznije označio onaj dio jugoistočne Europe u kojem se nalazio antropološki tip Veneta odnosno Slavena.

Mi smo se odlučili za naziv srednje Podunavlje, kako je to do sada u znanosti bilo uobičajeno pa smo i ovoj knjizi dali naslov «Pradomovina Slavena u srednjem Podunavlju». Dinarski poluotok jugoistočne Europe nije neki poluotok koji bi Europa trebala prihvatiti, nego je on najstariji etnički dio te Europe.

O podrijetlu južnih Slavena nije se u posljednje vrijeme mnogo istraživalo. Od 1945. godine je povijesna znanost u čitavom slavenskom svijetu u zastoju, jer je od Oktobarske revolucije 1917. godine, otkada su u Rusiju došli na vlast boljševici, a naročito od 1945., važilo da je pradomovina Slavena bila u Rusiji. To je bio službeni stav i dogma svih slavenskih akademija nauka koje su stajale pod komunističkom ideologijom, tako da se o iskonima Slavena nije istraživalo. Istraživalo se samo utoliko, ukoliko je to odgovaralo liniji ideologije. Zbog toga je razumljivo da su svi slavenski znanstvenici tumačili da je pradomovina Slavena bila u nekom neodređenom prostoru iza Karpata ili u Podnjeprovlju i da su se na jug doselili istom između VI. i VII. st.

Još danas ima autora koji su u zabludi da se o Slavenima na jugu ne može govoriti prije VI. I VII. st. Vrlo je zanimljiva činjenica, da su veliki ruski stručnjaci XIX. st. za pradomovinu Slavena, kao Karamzin, Samokvasov, Leopardov, Sahmatov, Bezobrazov i drugi naučavali da je pradomovina Slavena bila na jugu. Tu je tradiciju prekinula Oktobarska revolucija pa je tako ostalo sve do 90.-tih godina prošlog stoljeća. Istom su novi ruski znanstvenici kao Trubačev opet počeli naučavati da je pradomovina Slavena bila na srednjem Podunavlju.

Danas je nestalo ideologije boljševizma i komunizma, pa bi znanstvenici jugoistočne Europe trebali stati na svoje noge. Možda će ova knjiga biti poticaj da se pradomovina Slavena u srednjem Podunavlju počinje sustavno istraživati, jer nam je već dosta nekvalificiranih izjava i mišljenja o tom pitanju. Ako bismo i htjeli govoriti o pradomovini Slavena u područjima današnje Rusije, onda bi najstarije narode kao Panone, odnosno Venete morali smjestiti u ta područja a to nema nikakva smisla.

Zbog toga se mora polaziti o jugoistočne Europe, iz šireg područje srednjeg Podunavlja, jer nam to potvrđuju, arheološke kulture: kultura sojenica, kultura jantara i kultura žarnih polja, kao i mitologija. To je dakle bio glavni uzrok ovoga rada i glavni poticaj za istraživanje podrijetla južnih Slavena u Jugoistočnoj Europi, jer je najstariji prilaz nacionalnim povijestima pojedinih naroda jugoistočne Europe moguć samo onda ako se riješi pitanje podrijetla i pradomovine Slavena u cjelini. U stara su vremana južni Slaveni bili veća cjelina, ali su ih često povijesni uzroci dijelili na vlastitu štetu. Sve su to pitanja koja nisu dovoljno valorizirana.

Za poljsko-ruskog historičara J. Potockog se kaže da je cijeli život istraživao podrijetlo Slavena, pa ipak njegova istraživanja nisu osvojila slavenski znanstveni svijet. Ako ovaj rad uspije uvjeriti slavenski znanstveni svijet da najstariji Slaveni potječu iz jugoistočne Europe, iz srednjeg Podunavlja, ili Dinarskog poluotoka onda je ova knjiga ispunila svoj cilj. Također je ispunila svoj cilj ako se bude više istraživala venetologija od ilirologije, jer su Panoni i Veneti ipak najstariji narod jugoistočne Europe.

http://p087.ezboard.com/fistorijabalkanafrm3.showMessageRange?topicID=60.topic&start=1&stop=20

.

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Homer MakeDonski напиша:
Naša su istraživanja započela od Troje, jer se u Troji i trojanskom ratu 1174.-1874, pr. Kr. prvi puta spominju Veneti odnosno Slaveni pa je to bila polazna točka. Kod te polazne točke smo ustanovili da su Panoni došli u Troju iz Panonije. Dok se prije govorilo o Balkanu gdje su bili Grci, Tračani, Iliri, Kelti, druga bezimena romanizirana stanovništva i slično, Panoni su se kao najstariji narod jugoistočne Europe potpuno zanemarivali,
Вака, Хрватскиот (пошто е текстот на хрватски а не српски) како и српскиот и уште некои јазици не ми се проблем али проблем ми е текстот, имено не сум запознат со ликот и делото на дотичниот господин али ми падна в очи и ме чуди зошто ти промакна фактот дека на овие простори за него не постоеле ниту постојат Македонци. Значи тука се према него Грци (пази и Грци не Хелени) Трачани, Илири, Келти и други безимени....... Е сега ако му веруваш на ”научник” за кој не постои твојот народ.... Инаку ќе побарам за него референци и податоци али вака само на прв поглед, не ме бендисва, изгледа ја врти водата на своја воденица, можеби е по потекло од панонска низија и фрустрациите си ги лечи со вакви ”истории”... ќе видам па ќе ти кажам.
Благодарам за текстот и Поздрав

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Не знам дали го прочита мојот одговор погоре, но зарем не ти смета што за него нема Македонци на овие простори?

UPDATE: Авторот е дипломиран теолог, значи не е историчар ниту археолог, се залага за теорија на автохтон Хрватски народ кој поради војни заминал па пак се вратил и тоа враќање е погрешно забележено како населување..... Спрема него, Хомер ги спомнува Хрватите во Илијадата како ”воинствените Куриети”. Тие древни Хрвати спрема авторот стигнаја до Балтичките земји па од таму се вратија назат на Балканот сега под името Словени..... не бе некако не ми легнува авторот, за него сеХрватите најдревниот европски народ..... сега и нив ги имаме ”древни” покрај Србите, Македонците, Албанците, Босанците, Бугарите... брее што народи живеат овде се древно од подревно, мислам дека е губење време бавење со неговото дело.
Ај рест мај кејс - шо би рекле во филмовите

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Смета и тоа како и споделувам мислењето ти за неговиот пристап кон негирањето наше.Но ,како што споменуваш и самиот потребно е да се прочита таа негова книга и други од него за да се и разбере неговиот пристап кон Македонците и Македонија и евентуално да се согледат неговите мотиви ,па да се деаргументира.
Она што постои кај сите автори е тоа што имаат и добри и непристрасни интерпретации и и пристрасни а со тоа и лоши интерпретации и заклучоци .Зависно од нивните појдовни позиции
А интерпретациите се тие кои треба да се побијат со изнесување на факти ...да скратам
Мене овој текс ми останува во фокусот.
Поздрав

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Незнам дали си налетал на текстот што веќе го поставив не го знам и неговиот став кон Македонија и Македонците но според Карамзин прататковината на Словените е Поддунавскиот простор ,

"Историја государства Россијского" Том 1. ,Глава 2 ”О СЛАВјаНАХ И ДРУГИХ НАРОДАХ, СОСТАВИВШИХ ГОСУДАРСТВО РОССИјСКОЕ", 1815

прашањето
"Откуда и когда Славјане пришли в Россију?

Нестор пишет, что Славјане издревле обитали в странах Дунајских и, вытесненные из Мизии Болгарами, а из Паннонии Волохами (доныне живуштими в Венгрии), перешли в Россију, в Польшу и другие земли. Сие известие о первобытном жилиште наших предков взјато, кажетсја, из Византијских Летописцев, которые в VI веке узнали их на берегах Дунаја; однако ж Нестор в другом месте говорит, что Св. Апостол Андреј - проповедуја в Скифии имја Спасителја, поставив крест на горах Киевских, еште не населенных, и предсказав будуштују славу нашеј древнеј столицы - доходил до Ильменја и нашел там Славјан: следственно, они, по собственному Несторову сказанију, жили в России уже в первом столетии и гораздо прежде, нежели Болгары утвердились в Мизии. Но веројатно, что Славјане, угнетенные ими, отчасти дејствительно возвратились из Мизии к своим северным единоземцам; веројатно и то, что Волохи, потомки древних Гетов и Римских всельников Трајанова времени в Дакии, уступив сију землју Готфам, Гуннам и другим народам, искали убежишта в горах и, видја наконец слабость Аваров, овладели Трансильваниеју и частьју Венгрии, где Славјане долженствовали им покоритьсја.

http://magister.msk.ru/library/history/karamzin/kar01_02.htm

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Пошто текстот го апдејтовав не знам дал во целост се сложуваш дека кај авторот:
1. Не се спомнуваат Македонци, значи нема што да се преиспитуваат неговите пристапи кон Македонците и Македонија
2. Древните Хелени ги поистоветува со Грци што за мене е доста плиток и неозбилен став
3. Словените кои и дојдоа без оглед колку дојдоа и кога - према него се Хрвати.
4. Типот е Хрватски националиста, теолог дипломирал во германија и има всаденаа омраза кон бољшевизам, комунизам, и нив ги окривува за тоа што Хрватите не се признати како најдревен народ, истите ставови ги имаат сличните квазиисторичари од Србија, ги има и меѓу Албанците, Бугарите Македонците. Кога повнимателно би побарал, би нашол едночудо ”историски факти” и ”докази” па дури и извлечени од контекст или цитирани од непознати или неавторитативни класични извори кои на секој од горенаведениот народ му дава за право да се нарече најдревен, или најавтохтон. Јас велам дека историјата ипонатаму истражува, трага и можеби ќе донеси занимливи резултати , али не очекувам барем лично сензационални откритиа на ова тема.

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Sevo ova pogore drzi voda
Moe mislenje e deka ne moze da se donese zaklucok kon bilo koj avtor za mnogu kratok period na vreme
Se slozuvam so tebe deka istorijata treba da se istrazuva i deka zanimlivite rezultati ako ne senzacionalni sepak nema da izostanat .

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Персопел, Персискиот град кој Александар го освои... всушност не е вистинскиот збор, бидејќи градот беше оставен без војници, небранет, значи Александар влезе во него и го уништи, го запали. Ако разурнувањето на Теба до некаде може да се правда со нејзиниот бунт против Александар иако суровоста со која е направено може да се нарече со денешни зборови геноцид (не се убиени само војниците кои го бранеа градот ѕуку целото население), се прашувам што го натера Александар да го уништи Персопел, град кој не го чинеше жртви? Ако веќе тргнал да шири ”култура” и ”цивилизација”??

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Член на раководството напиша:
Персопел, Персискиот град кој Александар го освои... всушност не е вистинскиот збор, бидејќи градот беше оставен без војници, небранет, значи Александар влезе во него и го уништи, го запали. Ако разурнувањето на Теба до некаде може да се правда со нејзиниот бунт против Александар иако суровоста со која е направено може да се нарече со денешни зборови геноцид (не се убиени само војниците кои го бранеа градот ѕуку целото население), се прашувам што го натера Александар да го уништи Персопел, град кој не го чинеше жртви? Ако веќе тргнал да шири ”култура” и ”цивилизација”??
Ne znam od kade da pochnam....
Zemi prochitaj, so da ti kazam. Persepol e glaven grad na persija. Odsekogas bile protiv se, ama bash se sto pavel Aleksandar. Zboris za surovosta, a persija ne bila surova???
Zoshto gledam, samo filmot si go gledal. Ima edno delche koga ke zbori aleksandar so aristotel, i vo nego ke mu kazuva za surovosta na istochnite narodi...

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
И јас така мислам, Александар отишол да му стави крај на персијанството , под нож да го стави персискиот народ, а овие романтични прикаски дека заминал таму школи да отвора, култура и цивилизација да шири... тоа се хеленски пусти желби

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Clen: spored istoriskata literatura shto ja imam prochitano, se slozhuvam so tebe po prasanjeto na Aleksandar Makedonski. Za mene e ochigledno deka negovite pohodi ja podrivaat makedonskata imperija od temel, a Elinite i pokraj nametnatoto ropstvo od strana na Filip II dobivaat istoriski dzoker.

Kazhanovo ne znachi deka se slozhuvam so tebe po poglavnoto prasanje za etnogenezata na Makedoncite - tvoite teorii za Slovenite se rechisi pobieni "do koska", a vrskata za nasheto poteklo od antichkite Makedonci (Brigi, Eneti, Veneti itn.) i toa kako e osnovana.

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Misirkov напиша:
Kazhanovo ne znachi deka se slozhuvam so tebe po poglavnoto prasanje za etnogenezata na Makedoncite - tvoite teorii za Slovenite se rechisi pobieni "do koska", a vrskata za nasheto poteklo od antichkite Makedonci (Brigi, Eneti, Veneti itn.) i toa kako e osnovana.
“На Мардониј, пак и на неговиот пешадиски логор, кој се наоѓал во Македонија, нападнале Бригите, трачко племе“ Херодот Ерато :45

“Фригите имале опрема најслична на пафлагонската со незначителни разлики. Фригите, како што кажуваат Македонците,додека живееле заедно со нив во Европа, се викале Бриги,а кога преминале во Азија, заедно со местото на живеење си го смениле името во Фриги...“ Херодот: Полихимнија :73

“А бројот на војниците во пешадијата, што ја сочинувале Трачани, Пајонци, Еорди, Ботијаи па народите на Халкидики - Бриги, Пиеријци, Македонци, Перјаби, Ениени, Долопи, Магнезијци, Ахајци, и сите Трачани што живеат на приморјето....“
Херодот Полихимнија: 185

“Најразумен обичај, според моето мислење, а што го имаат, како што дознавам, и Илирските Енети,им е овој.....“
Херодот Клео :196

“Границити на овие луѓе (Сигини) се протегаат речиси до Енетите на Адрија“ Херодот Перпсихора :9

Херодот јасно гиразликува Бригите од Македонците, како и Енетите кои лежат северно од Тракија на брегот на Јадранското море, и за кои вели дека се Илирско племе.

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Член на раководството напиша:
И јас така мислам, Александар отишол да му стави крај на персијанството , под нож да го стави персискиот народ, а овие романтични прикаски дека заминал таму школи да отвора, култура и цивилизација да шири... тоа се хеленски пусти желби
Na koj mu e gajle sto ti mislish. Tuka treba objektivno da se kaze so si prochital i sto znaes. A sto mislish....

Kajgana Shop

На врв Bottom