Историја не е запис на случки во некое место или област па ни држава царство, историја се запишани факти на цели региони, на градови на царствА и државИ, Херодот, провери го тоа, е прв кој тоа го направил тој го пропатувал речиси цел познат свет и направил огромно пишано дело во кое дал опис како на географијата така и на историјата, обичаите, верувањата на земјите замо за пример тој го посетил островот Самос, Ликија, Карија, Лидија, Фригија, централна Хелада, Делфи, Теба, Арг, Елида, Додона, Пелопонес, Сикион, Тегеа, Делос, Тасос, Ѕакинт, Македонија (овде видов колку си неук и неначитан затоа што ако го познаваше делото на Херодот ќе знаеше дека тој со симпатии и познавање зборува за Македонците и Македонските династии и јасно ги двои од Хелените) , Тракија, бреговите на Црното море, земјата на Скитите, Бабилон Египет, Либија, Фојникија... Никој пред него во толкава мера не вложил толкав напор во патувања, и пишувања за различните континенти држави и градови, тоа го става на позиција на Татко на Историјата, која пак од незнаење си помислил дека е мој назив.. не, со таква титула него го почести Кикерон.
Serdarot напиша:
2. Александар не можел да биди инспириран на „хеленските митови и херои”, од проста причина шо митовите и хероите кои ги спомнуваш НЕМААТ НИШТО СО ХЕЛЕНИТЕ. ДОСТА ЛАЖЕШ!
Илиада и Одисеа се само „верзии” на еповите кои се настанати НЕКОЛКУ ИЛЈАДИ ГОДИНИ пред тоа... да земам бурмашина, да ти дупнам дупка во главата, и да ти ПИКНАМ сознанијата дека Е ДОКАЖАНО дека Рамајана, Махабхарата, Гилгамеш и други епови се „инспирацијата” на Хомер? И дека само окорели слепци и слуги Илуминатски се држат за мајмуните и дарвин и „цела цивилизација е грчка”? ...
Со големи букви се пишат врескања викања, бес и омраза, не гледам потреба толку да се плашиш и вознемируваш , ова е простор за дискусии, кажи го твојот став побиј го мојот, наведи литература, цитирај автор.... Обично луѓе кои не се сигурни во себе и своето знаење или кои имаат недостаток на образование се понашаат насилнички пишуваат со големи букви термини како ”платеници, дупење со бурмашини во глава, слепци слуги” значи не можиш да бидиш со ”отворен ум и да се закануваш и омаловажуваш се што е спротивно на ”отворен и слободен ум” Ти наведов примери и податоци, автори и цитати за Српската алтернативна историја, ја испцу и неа, за Бугарската видов какви мислења имаш, за Албанската ако сакаш да ти ја претставам али се се сомневам дека твојот отворен ум е отворен за било што освен за самиот себе си.
Serdarot напиша:
3. Мислиш дека секој мисли исто ко тебе, и се восхитува на некои си „супериорни” нации и култури, па така и Владетелот на една од најмоќните Империи во тоа време, се ВОСХИТУВА на тие кои му го колеле народот пред и за време на неговото битисување на светов? ...
Не бе не се плаши од мене, јас не мислам дека секој мисли како мене, него јас и многумина имаме ист став и се слагаме со историја која можеме да ја поткрепиме со компаративно и континуирано следење на извори и текстови низ векови и милениуми. Историја на Македонија не е Филип и Александар, има доста пред и по нив, има записи, има документи, достапни се ако не на македонски, има на англиски има на латински, старогрчки..... барем денес во ова време на гооглање би требало да ти е полесно да се снајдиш, да видиш како беше кој што кажал и напишал, во мое време во 70десетите и 80десетите беше доста поинакво, требаше да го прочиташ цело дело па и повеќе пати за да го најдиш податокот па истиот да го запишиш, али имаше и предности, немаше само search и прочитакј 2-3 реда, трбаше доста да се истражува по библиотечните регистри по автор, по жанр, требаше да се бара користената литература да се проверува, доистражува... накратко систем на знаења
Serdarot напиша:
кај ти е логиката бе? ти изветреала со годините? Па самиот александар и Филип се декларирани како потомци на Херкул, Филип прави ХЕРАКЛЕА... можеби Херкул му бил идол, ама Херкул е Грк колку шо сум јас Скакулец...
Тоа за Хераклеа го научи од мене... мило ми е гледаш дека можеш многу да научиш дискутирајќи а еве како одеше таја прикаска... Александар 1ви Македонски кој како вазал на Ксеркс во персиската војна и симатизер на Хелените сакаше да учествува на Олимписките игри, но беше одбиен затоа што од страна на Хелените бил сметан за варварин то ест неХелен, та затоа мораше пред нив (хелените) да го докаже своето Хеленско потекло преку Аргеада на Тераклид од Аргос како потомци на Херакле. Откако беше прифатен тој доказ, му беше одобрено учество на Олимписките игри како чист Хелен и таја династија беше повеќе или помалку прифатена за Хеленска се до Филип........
Serdarot напиша:
па шо си губам јас времето со лузери од твој тип, кај и да е ќе испоцркате, и можи конечно ќе стани светов (пак) убаво место за живеење...
Мора да е убаво на твојата планета