Енергетска криза во Европа

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.896
Поени од реакции
36.950
Кај нас ако има, мора да биде раководено од ДУИ, дури имам и предлог за директор, госпожата Шкодране Дардишта.
Ако почне да паѓа ДУИ од власт, ќе има leverage против цела Европа :D
Шипо за директор со едвај основно завршено е идеалниот човек за директор на македонска нуклеарна централа.

И да носи пичиња таму. Дојди да видиш како ги ставим шипките во реакторот како што ќе ти го ставим тебе хохохо.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.795
Поени од реакции
25.238
Vo sustina ne menjaat niso vakvi likovi. Za da raboti nuklearkata ne ni trebaat naucnici vo cern, sekako nie nema da ja gradime nitu dizajnirame. Operiranje na elektrana e kako vo vojska, nema tuka pamet prodavanje tuku sledenje naredbi i proceduri.
Ima eden kup drugi institucii so kriticni funkcii kaj nas sto se drzavni, pa ne gleam neso posebno da se sekirate za nivno funkcioniranje. Primer letate so avion, ste razmislile deka stojance angelov i onoj od uck vi se kontrola na letanje :D ?
kaj be ova go kaza,autobusive ni se roki horor shou sega i ova ako go mislam najpametno sleden pat peski od beograd ili solun za mkd da trgnam lol

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.795
Поени од реакции
25.238
Некој Охриѓанец дан работит во Манила?:pos:
Najjako u cela rabota bese sto drugar mi so koj bev (grk od kipar) mu kazal na gazdata na restoranot (grk) posle nekoj den koga se videle a gazdata odkako se zgazil od smeenje koga slusnal sto se slucilo konstantiral deka da sme bile filipinici nemalo ni da sme znaele i ke nemalo problem... :toe:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Шипо за директор со едвај основно завршено е идеалниот човек за директор на македонска нуклеарна централа.

И да носи пичиња таму. Дојди да видиш како ги ставим шипките во реакторот како што ќе ти го ставим тебе хохохо.
Измислена е нуклеарката за нив, како што се мераклии да прскаат со црево, има да го ладат реакторот бреееј :D
1639471980020.png

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
M

Macedon1um

Гостин
Тоа е нивно барање, ама нема да им дадат толку.
10-15% покачување на цената плус ќе ја укинат ефтината струја која кај нас народот ја користи доста (готви, пушта машини баш тогаш и сл) така да во комбинација тие две работи ќе ни донесат 40% покачување на струјата

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
10-15% покачување на цената плус ќе ја укинат ефтината струја која кај нас народот ја користи доста (готви, пушта машини баш тогаш и сл) така да во комбинација тие две работи ќе ни донесат 40% покачување на струјата
Ефтината тарива можда, ама ова што го бара дистрибуција не.
Автоматски споено мислење:

Интересно е како и овие направиле 140 милиони евра загуби..

Последно уредено:
M

Macedon1um

Гостин
Па затоа и викам, само што ќе ја укинат ефтината јас од она што гледав на сметката подетално јас ќе имам скоро 30% покачување на сметката
И плус 10% стандардно поскапување на киловатот што го бара дистрибуција ете 40+ проценти на здравје бричење..

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Па затоа и викам, само што ќе ја укинат ефтината јас од она што гледав на сметката подетално јас ќе имам скоро 30% покачување на сметката
И барем 10% стандардно поскапување на киловатот ете 40+ проценти на здравје бричење..
Не е така. Може да ги укинат само денските саати што ги воведе сдс пред некоја година, а не целосно ефтината тарифа.
Кога ги воведоа имаше 30% заштеда?
Тоа и онака е политичка глупост, ефтина тарифа во пик оптоварување.

Да се разбереме, штетата е таа. Целиот муабет е како ќе се плати, дал преку сметката за струја или преку некоја друга давачка. Муфте нема да добиеме у секој случај.

Последно уредено:
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.730
Поени од реакции
8.413
Не е така. Може да ги укинат само денските саати што ги воведе сдс пред некоја година, а не целосно ефтината тарифа.

Да се разбереме, штетата е таа. Целиот муабет е како ќе се плати, дал преку сметката за струја или преку некоја друга давачка. Муфте нема да добиеме у секој случај.
Точно, ние овие ненормални цени ќе ги платиме зихер, дали сега преку сметки или како рати на кредити од некоја од еврејскиве организации, нас исто ни доѓе!
Проблем е што УЧК ќе удри уште 50% провизија на сето ова! И на крај Мк граѓанинот и тоа ќе го искешира!

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
M

Macedon1um

Гостин
За предходниов месец имам 200кв на ефтина струја и 200кв на скапа струја значи вкупно потрошени 400кв месецот
Тие на скапа струја ме коштаат x 6.69 денари = 1350 вкупно додека тие на ефтина ме коштаа x 3.36 денари = 672 денари

Сега кога ќе укинат ефтина сите ќе ми бидат на „скапа“ значи во старт едно 700 денари плус - на 2000 денари сметка ти е преку 30% и стандардното покачување ќе отиде накај 40-50% покачување. Мене таа илјадарка плус месечно и нема толку да ми направи разлика ама удираат на сите страни и покачување на водата во последниве години и буквално се друго, за каков ефект ќе има врз оние што се посиромашни социјалци на минималец не сакам ни да замислам..

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Sakam da ti kazam vo tie KWh eftihna ti spagjaat i noknjite saati i nedela, a taa nema sansi da ja ukinat. Se misli na saatite okulu rucek.
Mislam deka dosta raboti pogodiv, momentalno raboti i TEC negotino, Oslomej so prekini, iako mi se smeea tuka na temata. Taka da znam kako funkcionira rabotava, bi bil mn iznenaden ako strujata ripne nad tie 10 posto so gi veti vladata..

Ja samo komentiram, sekako ne se slagam so poltiikata so se tera ni od ovaa ni od prethodnata vlada.Ima drugi nacini da se pomogne na siromasnite mesto vestacki da se odrzuva eftina energija.I ja i ti, i orce kamcev, koj verojatno trosi kolku 50 siromasni familii sme podednakvo ,,subvencionirani,, od budzetot. Kupuvame struja i gorivo od stranstvo i ja davame poeftino na gragjanite. Makes no sense.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Sakam da ti kazam vo tie KWh eftihna ti spagjaat i noknjite saati i nedela, a taa nema sansi da ja ukinat. Se misli na saatite okulu rucek.
Mislam deka dosta raboti pogodiv, momentalno raboti i TEC negotino, Oslomej so prekini, iako mi se smeea tuka na temata. Taka da znam kako funkcionira rabotava, bi bil mn iznenaden ako strujata ripne nad tie 10 posto so gi veti vladata..

Ja samo komentiram, sekako ne se slagam so poltiikata so se tera ni od ovaa ni od prethodnata vlada.Ima drugi nacini da se pomogne na siromasnite mesto vestacki da se odrzuva eftina energija.I ja i ti, i orce kamcev, koj verojatno trosi kolku 50 siromasni familii sme podednakvo ,,subvencionirani,, od budzetot. Kupuvame struja i gorivo od stranstvo i ja davame poeftino na gragjanite. Makes no sense.
ТЕЦ Неготино не е само на "проба" уклучено? Мислам дека не испорачува струја(мада може да сум грешка).

Него, како ти стои работава кај Грциве. Она 150 милиочиња шо ќе им дадеме за да си направат централа?

Kajgana Shop

На врв Bottom