Енергетска криза во Европа

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.076
Поени од реакции
74.816
Просечна цена од 420 евра денес на Хупекс берзата, со највисока цена од 620 евра од мегават во еден час.
Таман цел буџет на РМ ќе го искористиме за докупување енергија.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.529

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.500
Поени од реакции
10.157
uf vasko eftov i vakva tematika, osekjam glava kje me zaboli :icon_lol:
obratno e, loso izgleda (naslovot tipicno negov), ama dobro e, t.e. se jadi
sogovornik e pretsedatel na regulatorna, ima odlicno info od Tito navaki :D
mene me bendisa vo dobar del muabetot (i pokraj obidite od "novinarov" da ja vrti po negovo)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.529
obratno e, loso izgleda (naslovot tipicno negov), ama dobro e, t.e. se jadi
sogovornik e pretsedatel na regulatorna, ima odlicno info od Tito navaki :D
mene me bendisa vo dobar del muabetot (i pokraj obidite od "novinarov" da ja vrti po negovo)
Da go znam, kje go izgleam zdravje. Tuku cudno so pocnal da ide po emisii, zadnjiot so idese go smenija(na mepso direktorot)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.529

- според соопштението на АД ЕСМ не се неопходни за производството на електрична енергија во одреден временски период.

„Како логично се наметнува прашањето зошто тогаш овие работници биле примени, и што всушност тие работеле?“,

:pos:

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
Кои курнази се швабите свака им час. Сега читам од Газпром надлежни луѓе викаат, Германија им препродава за дупло поскап гас од резервите (руски гас) на Украина и Полска.
Цареви, им нема рамен по памет и снаодливост во Европа.
Кај пута 5 побогати па уште праат пари од овие, од една страна ги буцкаат преку ЕУ да не купуваат гас од Русија и за диверзификација на снабдувачите на енергија (ваљда сега они се тие алтернативни снабдувачи :pos:), од друга прават пари од ништо на нивни грб .Браво стварно.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.500
Поени од реакции
10.157
Кои курнази се швабите свака им час. Сега читам од Газпром надлежни луѓе викаат, Германија им препродава за дупло поскап гас од резервите (руски гас) на Украина и Полска.
Кај пута 5 побогати па уште праат пари од овие, од една страна ги буцкаат преку ЕУ да не купуваат гас од Русија и за диверзификација на снабдувачите на енергија (ваљда сега они се тие алтернативни снабдувачи :pos:), од друга прават пари од ништо на нивни грб .Браво стварно.
ne pratam bas vo momentov, ama siguren sum deka ova go ima vekje nekoe vreme a kje go imw uste povekje.
primarna cel na Severen Tek 2 e da ja pozicionira Germanija kako glavna za tranzit na gas za Centralna Evropa.
vidoa deka nemaat muda za golemi vojni, pa melat sega so industrija i ekonomija, sekoja cest za toa

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
ne pratam bas vo momentov, ama siguren sum deka ova go ima vekje nekoe vreme a kje go imw uste povekje.
primarna cel na Severen Tek 2 e da ja pozicionira Germanija kako glavna za tranzit na gas za Centralna Evropa.
vidoa deka nemaat muda za golemi vojni, pa melat sega so industrija i ekonomija, sekoja cest za toa
Некој вид понци шема на немциве. Ова ќе си го тераат, ем поефтина енергија, ем чиста пара од препродажба.
Само една лудача им се погоди од партија на зелените, министерка за надворешни работи само што стана, и џавка нешто. Нова е, сака процент и она изглеа :)

А ова е добар текст за кај нас малце мизеријава што прави во време на енергетска криза. Профитче од 7 ипол милиони евра за марковски компани, па ЕВН не праи толкав профит у пм :pos:

Интересен е овој дел од текстот:
"Непосредно пред политичките промени на средината на 2017 година, актуелниот директор на ЕСМ Васко Ковачевски излезе во јавноста да соопшти дека ЕСМ/ЕЛЕМ склучил уште еден голем договор за јавна набавка вреден 5 милиони евра со Марковски Компани, која, како што рече тогаш опозиционерот Ковачевски, е блиска на поранешниот шеф на тајната полиција Сашо Мијалков, прв братучед на екс премиерот Никола Груевски.

Но, оваа компанија продолжи да добива тендери од ЕСМ/ЕЛЕМ и по промената на власта и раководството на државната компанија за производство на струја, па дури во овој период го зголеми растот."

Ме потсеќа со оние кумановците рапид билд што ги добија сите тендери за изградбата на гасоводот, кога Шилегов како портпарол на времето на Сдсм на прес рече граделе по најскапа цена во цела Европа, па кога дојдоа Сдсм си ја продолжија шемата ко да не било ништо...
Македонија вечна :ROFLMAO:

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.422
Поени од реакции
23.285
Полјаците си тераат русофобија максимално, често на своја сметка. Минатата година полски PGNiG (полската државна компанија за нафта и гас) го тужеа и го добија Гаспром во Стокхолм што го принуди Гаспром да ја промени формулата за цени на 85% пазарна цена и 15% еквивалента на нафта, пред тоа цената на гасот беше врзана цената со нафтата (така наречени Гронинген договори, бидејќи тие за прв пат се користеа кога се развиваше холандското наоѓалиште за гас Гронинген), и дури им платија на Полјаците 1,5 милијарди долари оштета. Тогаш цената на гасот беше доста ниска поради ковидот т.е. глобална рецесија, ниско производство на струја итн. но ако цената на нафтата денес е 70-80 долари, цената на гасот е 1.700 долари така да Полјаците баеги се изгореа.

Бидејќи оваа одлука се однесува на цела ЕУ, Гаспром беше принуден и им го понуди истиот нов договор на другите ЕУ држави и некои од нив го прифатија, на пример нашиот источен сосед. Продажната цена на Гаспром е под влијание на пазарната цена во момеентот (со одредено задоцнување, обично помеѓу 6 и 9 месеци) а цената на маркетот е под влијание на продажната цена на Газпром, бидејќи дел гасот на маркетот доаѓа од Гаспром. Овој гас понатаму Германија го препродава за 7 пати поголема цена на Полска и останати визионерски држави. PGNiG испратија писмо до Гаспром, барајќи од него да се вратат на стариот договор...

Во меѓувреме државите кои не се затрчаа да ги раскинат долгодишните договори со Гаспром (како Германија, Унгарија, Словачка) денес купуваат гас по цена договорена со Русија, а Полска, Бугарија итн купуваат според пазарната вредност па така Германија купува гас за 270 долари* а Полска за 1700 долари за 1000 кубен метар. Украина (до некаде и Полска) има државна стратегија за некупување руски гас па така они купуваат гас од Германија, Унгарија итн кој е 10 пати поскап а кој е всушност руски гас само "препакуван".

*Договорите се воглавно тајни но се претпоставува дека Германија плаќа околу 220-270 долари за 1к кубен метар. Белорусија на пример плаќа најефтина цена на гас во Европа (минус Русија офц) и изнесува 129 долари. Вучич мислам договори цена од 270 ако не се лажам.

Kajgana Shop

На врв Bottom