Енергетска криза во Европа

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.514
snaodlivi momci... i sega zamisli nekoj so toj inovatorski duh da treba da rakovodi so nuklearka... zamisli ja gospodza direktorka onaa evropski sto pari davase za treniranje magarinja
Кај нас ако има, мора да биде раководено од ДУИ, дури имам и предлог за директор, госпожата Шкодране Дардишта.
Ако почне да паѓа ДУИ од власт, ќе има leverage против цела Европа :D

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Кај нас ако има, мора да биде раководено од ДУИ, дури имам и предлог за директор, госпожата Шкодране Дардишта.

Taman neli nejziniot region ke go razvivaat, moze u Lipkovo edno 2-3 reaktori, Skodrine za direktor a ako ima problemi tuka se pilotite od harachin da patroliraat.

So takva centrala mislam na EU najpametno ke im bide da ne primi odma i da ja stavi situacijata pod kontrola za na kraj i oni da ne jadat flurocentna pcenica....

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Потрошив 5 минути на гуглање и само најдов кој се управен одбор и директор. Директорот е професор на универзет во Швајцарија и работел со декади во ЦЕРН и важи за еден од повлијателните научници таму. Конкретно и он се залагал за формирање. Јбг набризина прогуглав и од тоа што видов се залагал за формирање на таа агенција за да може да води млади научници во ЦЕРН.

Класика приказна, вајда не е бил комунист(денес сдс/дпмне) тогаш:
Професорот Златко Димчевски веќе четириесет години работи во ЦЕРН и таму е еден од повлијателните научници. По два доктората и професорски ангажман, во 1982 година се враќа во Скопје за да направи нешто за својата земја и работи како вонреден професор на ПМФ, а на следниот избор од колегите не е избран за редовен професор, и покрај тоа што двапати дотогаш е кандидиран за Нобеловата награда, со образложение дека е многу млад. Дава отказ на скопскиот универзитет и со три малолетни деца и сопругата, со стара „фолксваген буба“ заминува за Швајцарија. Оттогаш, со повремени прекини, работи во престижниот Европски институт за нуклеарни истражувања (ЦЕРН). Во ЦЕРН се сретнува со колегата, нобеловецот Џорџ Чарпак, со кого ја создава фирмата „Биоскан“, светски познат бренд за производство на медицинска технологија и опрема.
Е сега овој професор верувал дека со Преспа не не брише и дека ни отвара пат кон ЕУ. :icon_lol:

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.502
Поени од реакции
10.181
Потрошив 5 минути на гуглање и само најдов кој се управен одбор и директор. Директорот е професор на универзет во Швајцарија и работел со декади во ЦЕРН и важи за еден од повлијателните научници таму. Конкретно и он се залагал за формирање. Јбг набризина прогуглав и од тоа што видов се залагал за формирање на таа агенција за да може да води млади научници во ЦЕРН.

Класика приказна, вајда не е бил комунист(денес сдс/дпмне) тогаш:

Е сега овој професор верувал дека со Преспа не не брише и дека ни отвара пат кон ЕУ. :icon_lol:
https://akademik.mk/servisni-informacii/natsionalna-agentsija-za-nuklearni-tehnologii-na-rm-3/

https://sdk.mk/index.php/makedonija/okolu-300-skrieni-drzhavni-organi-so-direktori-koli-i-odbori-tsitsaat-pari-od-budhetot-a-nikoj-ne-znae-shto-rabotat/

koga gi guglas ovie, ni veb sajt ne izleguva.

ne go sporam likot (ne go ni znam, ama manje bitno), cesto ima naucnici od MANU ili drugi institucii kaj nas visoko rangirani i vkluceni vo
golemi svetski proekti. megjutoa, nacionalna agencija podrazbira nacionalno/drzavno finansiranje.
ne gledam kapaciteti da se sprovede nesto od toa so e pisano, ama ajde, ni prvi ni posledni ...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.390
Поени од реакции
18.541
Vo sustina ne menjaat niso vakvi likovi. Za da raboti nuklearkata ne ni trebaat naucnici vo cern, sekako nie nema da ja gradime nitu dizajnirame. Operiranje na elektrana e kako vo vojska, nema tuka pamet prodavanje tuku sledenje naredbi i proceduri.
Ima eden kup drugi institucii so kriticni funkcii kaj nas sto se drzavni, pa ne gleam neso posebno da se sekirate za nivno funkcioniranje. Primer letate so avion, ste razmislile deka stojance angelov i onoj od uck vi se kontrola na letanje :D ?

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
https://akademik.mk/servisni-informacii/natsionalna-agentsija-za-nuklearni-tehnologii-na-rm-3/

https://sdk.mk/index.php/makedonija/okolu-300-skrieni-drzhavni-organi-so-direktori-koli-i-odbori-tsitsaat-pari-od-budhetot-a-nikoj-ne-znae-shto-rabotat/

koga gi guglas ovie, ni veb sajt ne izleguva.

ne go sporam likot (ne go ni znam, ama manje bitno), cesto ima naucnici od MANU ili drugi institucii kaj nas visoko rangirani i vkluceni vo
golemi svetski proekti. megjutoa, nacionalna agencija podrazbira nacionalno/drzavno finansiranje.
ne gledam kapaciteti da se sprovede nesto od toa so e pisano, ama ajde, ni prvi ni posledni ...
Намерите му биле искрени најверојатно и сакал да придонесе нешто. Но потоа сфатил дека таа агенција е само за вработување на партиски неспособни ботови и сигурно и дигнал раце и се води како директор(ако се и води веќе) што зима некоја ситница во споредба што прави по странство. Ко и секоја агенција така и оваа ја има таа судбина. Милион агенции , дирекции, управни одбори, надзорни одбори со неспособни паразити. Треба и да сме задоволни што и имаме струја колку толку :icon_lol:
Автоматски споено мислење:

Vo sustina ne menjaat niso vakvi likovi. Za da raboti nuklearkata ne ni trebaat naucnici vo cern, sekako nie nema da ja gradime nitu dizajnirame. Operiranje na elektrana e kako vo vojska, nema tuka pamet prodavanje tuku sledenje naredbi i proceduri.
Ima eden kup drugi institucii so kriticni funkcii kaj nas sto se drzavni, pa ne gleam neso posebno da se sekirate za nivno funkcioniranje. Primer letate so avion, ste razmislile deka stojance angelov i onoj od uck vi se kontrola na letanje :D ?
Директорот на аердроми е од Крива Паланка. Да не ти го кажувам неговото претходно работно искуство :icon_lol:

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.502
Поени од реакции
10.181
qr da te otepa, letam za nazad naredna nedela, go pogodi tajmingot, koga da ja spodelis bitnata informacija :ROFLMAO:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.390
Поени од реакции
18.541
Намерите му биле искрени најверојатно и сакал да придонесе нешто. Но потоа сфатил дека таа агенција е само за вработување на партиски неспособни ботови и сигурно и дигнал раце и се води како директор(ако се и води веќе) што зима некоја ситница во споредба што прави по странство. Ко и секоја агенција така и оваа ја има таа судбина. Милион агенции , дирекции, управни одбори, надзорни одбори со неспособни паразити. Треба и да сме задоволни што и имаме струја колку толку :icon_lol:
Автоматски споено мислење:

Директорот на аердроми е од Крива Паланка. Да не ти го кажувам неговото претходно работно искуство :icon_lol:
Mozham da pretpostavam.Sepak toa ne e argument da neame aerodrom neli.
A inaku nuklearki imaat sekakvi dzgan zemji i operiraat bez problem, od tipot na bangladesh, do ukraina so e vo gragjanska vojna 5 godini i na kraj nasite brakja vo bugarija.
Sepak incident imase vo Japonija, najorganiziranata i discipliniranata nacija, so znaci nema nekoe pravilo.
Sekako nema da iame, ali cisto kako razmisluvanje.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.741
Поени од реакции
8.456
Mozham da pretpostavam.Sepak toa ne e argument da neame aerodrom neli.
A inaku nuklearki imaat sekakvi dzgan zemji i operiraat bez problem, od tipot na bangladesh, do ukraina so e vo gragjanska vojna 5 godini i na kraj nasite brakja vo bugarija.
Sepak incident imase vo Japonija, najorganiziranata i discipliniranata nacija, so znaci nema nekoe pravilo.
Sekako nema da iame, ali cisto kako razmisluvanje.
Значи бар ти треба да го знаеш протоколот во тој сектор!
Во Бангладеш мислам дека Русија гради трет реактор(или втор, не знам точно) во Руппур.
Од мешање бетон за патеки и м'кнење арматура абориџините не видуваат ништо погоре, се' е руско, проект, материјали, изградба и експлоатација, не знам колку години. Ни чувар од Бангладеш нема да има блиску во наредните 20 години.
Второ, Русатом кој е државна фирма заедно со Русија градат со свое се', дури и кредит му даваат на купувачот ( Турција и Белорусија последно) а после со експлоатација си ја исплаќаат. Верувам дека така работат и западњаците, не се дава таква технологија на секого.
Тоа што Јапонија има хаварии повеќе се должи на трусноста на тлото мислам. Така да ако изградат кај нас Аљи може да пуши само на 100 км од неа и ништо друго. Работата е што ние сме птица за отстрел и за запад и за исток, и никад а мош ни т'к нема да видимо ни бел д'н а не па ЕУ или нуклеарка!

Член од
17 август 2011
Мислења
10.390
Поени од реакции
18.541
@fennel Tocno, zatoa vikam ako imavme politicka sila da izgradime, ne e problem operiranjeto. Stranci kje ja gradat, smislat, duri i operiraat.
I za gasni sme nemale know how pred teto, ni za gradba ni za operiranje.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.594
Поени од реакции
1.920
Ај не им давај идеи... :vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom