Енергетска криза во Европа

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
ТЕЦ Неготино не е само на "проба" уклучено? Мислам дека не испорачува струја(мада може да сум грешка).

Него, како ти стои работава кај Грциве. Она 150 милиочиња шо ќе им дадеме за да си направат централа?
Nema nacin da se proba bez da isporaca energija. Obicno pravat test startovi, krevaat moknjost i gasat, megjutoa sea rabotat.

Za toa so grcite, ne mozham da go razberam. Dali se uceneti da investiraat vo zamena za terminalot za gas, dali e nekakva provizija od dealot. Nema nikakov kjar drzavata da investira vo gasna centrala vo druga zemja. Investicijata ne e ni ekonomski opravdana nitu go zajaknuva nasiot energetski sektor.

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.207
Поени од реакции
2.333
На работа ми стигаше сметка за струја од прилика 60.000 ден месечно.
Сега ми стигна про-фактура од 216000 ден за месец Јануар. Почнаа унпаред да наплаќаат...
Иначе ова е индустриска струја.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.794
Поени од реакции
25.238
Сега ми стигна про-фактура од 216000 ден за месец Јануар. Почнаа унпаред да наплаќаат...
nemas gajle ti industrijalec stom si

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Od koj ti e stignata ovaa profaktura?
Автоматски споено мислење:

Just a tip za industriskata

Согласно член 3, став 36 од Законот за Енергетика, мал потрошувач е оној субјект чиј просечен број на вработени во последните две години е помалку од 50 вработени и има вкупен годишен приход помал од два милиони евра во денарска противредност.

Ovie kje mozhat da se vratat na evn home, so znaci pomalo poskapuvanje.

Последно уредено:
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.729
Поени од реакции
8.412

Согласно член 3, став 36 од Законот за Енергетика, мал потрошувач е оној субјект чиј просечен број на вработени во последните две години е помалку од 50 вработени и има вкупен годишен приход помал од два милиони евра во денарска противредност.

Тој сум, до сега летно време околу 1000 зимно околу 2500 денари
Се надевам нема нешто драстично да се смени.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Тој сум, до сега летно време околу 1000 зимно околу 2500 денари
Се надевам нема нешто драстично да се смени.
Ocekuvam pokacuvanje ko za domakjinstvata, 10, 20 % neso taka. E sea ako si bil izlezen na sloboden pazar za da zastedis 20-30 posto, kje go prezalis i toj kjar, bidejki ovoj pat na sloboden pazar kje bide mnogu poskapa ponudata.
Vo sekoj slucaj dosta podobro nego golemive firmi :D

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.729
Поени од реакции
8.412
Ocekuvam pokacuvanje ko za domakjinstvata, 10, 20 % neso taka. E sea ako si bil izlezen na sloboden pazar za da zastedis 20-30 posto, kje go prezalis i toj kjar, bidejki ovoj pat na sloboden pazar kje bide mnogu poskapa ponudata.
Vo sekoj slucaj dosta podobro nego golemive firmi :D
Не сум, со ЕВН Хоме сум.

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.207
Поени од реакции
2.333

Од ЕДС.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Nema nacin da se proba bez da isporaca energija. Obicno pravat test startovi, krevaat moknjost i gasat, megjutoa sea rabotat.

Za toa so grcite, ne mozham da go razberam. Dali se uceneti da investiraat vo zamena za terminalot za gas, dali e nekakva provizija od dealot. Nema nikakov kjar drzavata da investira vo gasna centrala vo druga zemja. Investicijata ne e ni ekonomski opravdana nitu go zajaknuva nasiot energetski sektor.
Американците имаат вложено во грчката лнг транспортна флота. Затоа се бутка LNG во Грција и Хрватска. Александрополис централата е продолжение на тој проект. Пошто нормален не го купува тој гас. :D

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Izglea kje go vovedat toa so go spomnav, skalesta smetka spored potrosuvacka. Mislam deka e dobar poteg, trebase odamna vakvo neso. I od socijalen aspekt i za da se promovira stedenje na struja.
Mislam deka za ova imaat vlijanie i kriptokopacive, so ja optovaruvaat mrezata a ne se nikako regulirani.
Kje vidime vo praksa kako kje bide od juni.

O

onefifty

Гостин
Izglea kje go vovedat toa so go spomnav, skalesta smetka spored potrosuvacka. Mislam deka e dobar poteg, trebase odamna vakvo neso. I od socijalen aspekt i za da se promovira stedenje na struja.
Mislam deka za ova imaat vlijanie i kriptokopacive, so ja optovaruvaat mrezata a ne se nikako regulirani.
Од јуни ќе важи ова или од јануари?
Инаку да, се согласувам, правилен потег мада ќе наиде на многу солзи од мајнери ама кој ги ебе, све скалперско им ебам.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Од јуни ќе важи ова или од јануари?
Инаку да, се согласувам, правилен потег мада ќе наиде на многу солзи од мајнери ама кој ги ебе, све скалперско им ебам.
Rekoa od juni. Prasanje e i do togas dali kje go implementiraat.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Ова зависи како ќе се направи. Ако прагот е многу низок, само ќе им плаќаме на копачите струја.

Пошто знаеш, ако до сеа не го регулирал, како оваа промена би го регулирала? Зборувам за оние шо не плаќаат.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Ова зависи како ќе се направи. Ако прагот е многу низок, само ќе им плаќаме на копачите струја.

Пошто знаеш, ако до сеа не го регулирал, како оваа промена би го регулирала? Зборувам за оние шо не плаќаат.
Ne bea problem tie so ne plakjaat, mislam problem se ama taa tema e nadvor od energetikata. Toj del e reguliran i e nelegalna rabota.
Ovie so kopaat se sosema legalni, a trosat po MWh mesecno na trafo predvideno za domakjinstva a ne za topilnica. Stvaraa dopolnitelni trosoci vo mreza koj evn potoa gi deli na site. Druga rabota, trosat struja koja e so podpazarna cena subvencionirana od budzet za licen kjar.

Spored mene ne treba da ima prag tuku da ima poise skalila. Ako go napraat u dve kategorii si ebavme majkata. Najsiromasnata kategorija ne treba da plakja poise od sea, ama najvisokata treba si plakja berzanska cena. Pa neka kopaat so 400 evra MWh.

Da dopoplnam za tie so kradat.
Regulatorna im priznava na evn zagubi u mreza, i posle Evn gi naplakjaat. Ako vo avstrija priznavaat 5 posto, kaj nas 15. Nz tocni brijki ama vaka neso e.
Toa e zaso drzavata nema sila da go sprovede zakonot. A bilo i daleku poloso ova.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom