globalno zatopluvanje e samo del od klimatski promeni.Не знам што толку се секирате, кога нели има глобално затоплување, па помалку енергија ќе треба да се грееме.
Со вакви спинови немој бар ти.globalno zatopluvanje e samo del od klimatski promeni.
Не е точно ова, покажано е во другата тема, каде самите си признаваат дека менувале бројки, ради прилагодувања.tocno e deka vo prosek temperaturite rastat.
Ниту молитва им помага, ниту клетва ги фаќа верниците, така да се надевам ќе продолжат да ја туркаат агендата, СО2 е причина за глобално затоплување.taka da, jas ne bi se krstel na klimatski promeni da pomognat nesto, bas naprotiv.
gi zgolemuvaat pobaruvanjata od energetskite sistemi, za struja, greenje, ladenje i se drugo.
ne navleguvam vo tie diskusii dali nekoj laziral brojki ili ne. nemam ni vreme ni zelba za toa.Со вакви спинови немој бар ти.
Првичното тврдење во 70тите било глобално заладување ни следи. После Ал Гор со неговите верници започнаа дека глобално затоплување ни следи, не заладување, а причината СО2. 2000та викаа за 20години, децата нема да знаат што е снег, антарктик и артик нема мраз да имаат, поплавени 10тици градови.
Видоа дека не им иде во прилог, па пред некоја година, климатски промени. На овој начин секако се во право, што и да биде.
Но климатските промени се дел циклусот низ кој планетава милијарди години проаѓа.
Не е точно ова, покажано е во другата тема, каде самите си признаваат дека менувале бројки, ради прилагодувања.
Ниту молитва им помага, ниту клетва ги фаќа верниците, така да се надевам ќе продолжат да ја туркаат агендата, СО2 е причина за глобално затоплување.
Пред 2-3 години, тврдеа дека имаме уште 10години за промена, иначе отидовме јабана.
Штом е таква работата, нема за што да се грижиме и така ќе не нема .
Со сегашната достапна технологија, има ли можност да се задоволат потребите, без да се зголеми СО2 и загадувањето? Нема можност.od pogled na energetski sistem, ekstremni vremenski situacii (sushen period, rekordno visoki/niski temperaturi,
ogromni kolicini sneg, blokada na soobrakjaj, i se drugo po red) se najneposakuvani nastani.
togas sistemite se i najranlivi - ne mozat da zadovolat potreba, i mora da se koristat najskapi rezervi,
i eventualno da se prevzemaat rizici vo rabotata.
opsto prifateni i common-sense fakti / trendovi se:Со сегашната достапна технологија, има ли можност да се задоволат потребите, без да се зголеми СО2 и загадувањето? Нема можност.
Значи доаѓаме до избор:
Или ќе ги откачиме глупостите за СО2 кредити.
Или ќе прифатиме да страдаме, со цел да се постигнат официјалните ретардирани цели за СО2.
Или.... додај по твое
За работите за кои немаш ни време, ни желба, јасно ми е, но има луѓе кои имале и докажале, па полека со тврдењето дека кл. промени се врзани со СО2.
Koj vika prava linija? Rastat, brojkite se jasni plus osekjavame na svoja koza. Na strana toa sto ekstremnostite zacestuvaat. Ubo ti pisa Harald.Ако не правеле измени во историските податоци, јасно се гледа дека не растат во права линија како што ве лажат.
Најтрагично е што 80% од работите што фолијашите ги кажуваат дека ќе се случат, се реализираат. Лагите кои ви ги сервираат вашите религиозни лидери, ни 10% не се остваруваат и пак си терате.
Затоа кога плачете сте ми најсмешни, ем ви е кажано, ем офкате, ама логика ви е јака страна.
Ајде издржете ја зимава, наредните ќе бидат поблаги, а ако не се, тогаш наредните сигурно ќе се.
Енергетскава криза во Европа е резултат поради претходно превземените мерки, сегашни и идните запостигнување на нереалните цели. Последиците од ваквите мерки познати им беа на креаторите, а верниците што ги следат, џабе офкаат сега.stradanje so vikas. stradame one way or another ako se pretera so cisti tehnologii, stradas ekonomski.
ako se pretera so necisti, zagaduvanja zaebancii, moze na kraj i poskapo da ispadne.
manje vise, si e sekoj za sebe. vo Evropa, skoro da nema 2 zemji so ist energetski miks i potrebi,
sekoa zemja si pravi za svoi potrebi i sprema svoi sposobnosti.
Не е само според тебе, туку сите поинформирани ( на образованите од твојата област им е кристално јасно) се на истиот став.najgolem del od razvieni OECD zemji ne stigaat za samo postavenite klimatski celi (nesto od covid, nesto sega od ukraina, nesto od opsta nesposobnost). ne sum gledal detalno, ama za mene ne e realno da se stignat klimatskite celi, da se namali CO2, i da se namalat ovie ekstremni pojavi.
da, moze da se soglasime deka zagaduvanjeto e garantirano da se zgolemuva, vo nareden period, bez razlika dali evropa ili drugi regioni.Енергетскава криза во Европа е резултат поради претходно превземените мерки, сегашни и идните запостигнување на нереалните цели. Последиците од ваквите мерки познати им беа на креаторите, а верниците што ги следат, џабе офкаат сега.
За жал во секоја област сме приморани да бираме меѓу 2 зла.
Тоа чисти технологии, немаат ништо чисто во нив. Ниту ветерници, ниту фотолтаици, ниту нуклеарните централи. Тоа што директно не чадат, не значи дека се чисти.
Значи да заклучиме дека со сегашните достапни технологии и процесите на кои се заснова цела индустрија, како експлозија и центрифугално движење, нема позитивен напредок. Или ќе се намали побарувачката, или ќе се зголеми понудата, а со тоа и загадувањето.
Не е само според тебе, туку сите поинформирани ( на образованите од твојата област им е кристално јасно) се на истиот став.
За екстремните појави, ги имало, ги има и ќе ги има, ние само дополнително допринесуваме, последиците од нив да се поголеми.
ama poleka so caps lock na tolku lampioni za krismas, nervoza da nemaГерманскиот ГАСЕН ГИГАНТ покрена арбитражна постапка против Гаспром: „ГУБИМЕ МИЛИЈАРДИ!“
Германската компанија „Унипер“ покрена арбитражна постапка против руски „Газпром“, тврдејќи дека натрупала милијарди евра трошоци поради непочитување на договорните обврски за снабдување со гас.
Германската компанија посочува дека била принудена да набавува гас од други извори, по повисока цена, за да ги исполни своите обврски кон клиентите, што предизвикало трошоци од „најмалку 11,6 милијарди евра“.
Овие трошоци ќе продолжат да растат до крајот на 2024 година, нагласуваат тие во соопштението објавено во средата.
Затоа Унипер покрена арбитражна постапка против Газпром во Шведска, со примена на швајцарските закони, изјави во средата извршниот директор на германската компанија Клаус-Дитер Маубах.
Арбитражата нема да ја води официјален орган, посочуваат во „Унипер“ и додаваат дека двете компании треба да договорат средба со адвокатите, во неутрално опкружување, по моделот на неформални преговори вообичаени меѓу многу компании.
Одделот за извоз на Газпром го негираше прекршувањето на договорните обврски, оспорувајќи ја легитимноста на тврдењата на германската компанија.
„Газпром експорт потврдува дека „Унипер“ покрена арбитражна постапка. Во моментов ја проучуваме поднесената изјава за барања и ќе ги заштитиме нашите интереси во рамките на законот“, ја цитира руската новинска агенција ТАСС изјавата на руската компанија.
Во септември, германската влада одлучи да ја национализира „Унипер“, која трупа огромни загуби откако почна да купува гас на берзата. Минатата недела рекоа дека им се потребни дополнителни 25 милијарди евра владина помош, откако во првите девет месеци акумулирале нето загуба од 40 милијарди евра.
Износот вклучува 10 милијарди евра загуби предизвикани од замената на рускиот гас со оној купен на физичкиот пазар и 31 милијарда евра очекувани загуби.
„Унипер“ веќе доби заем од 18 милијарди евра од државниот заемодавач KfW, од кои до крајот на октомври повлече 14 милијарди.
Slava ukraini, samo za plin ovaa godina germanija ke potrosi dodatini 8 budzeti na Makedonija.