интелегенцијата и зборувањето на 5 јазика не се за у ист кош, би била поентата на Фергусон. и јас тврдам дека Венгер е интелегентна особа ама зборувањето 5 јазика не е мерило за интелегенција.
Не е мерило, едно од мерилата е, а ако човек течно и перфектно говори 5 различни европски јазици за него нелогично е да се каже дека има ниска интелигенција само зашто давал изјави по медиуми за кои многумина сметаат дека се арогантни, нелогични, глупи и тн и тн, е тоа дефакто не е мерило за нечија интелигенција ...
Ако одиме по таа логика, и онаа изјава ти што ја даде од Ферги е арогантна, глупа и тотално непотребна, дали и Фергунсон под дифолт сега е глупав човек ? Не.
Затоа и пишав на мојот прв пост на оваа тематика, по ПП му објаснив некои работи на gerard во врска со изјавите кои не се случајно такви какви што се али не сакам да должам многу на таа тема, излагам сеа, ако си За, ќе ти го пастирам истото и тебе по приватна порака зашто не е соодветна темава за оваа дискусија.
И еве, да додадам ко финално од мене на оваа тема, човек со ниска интелигенција не е изводливо од преведувач да дојде до овој статиум од животот, каде заработува 10м евра по сезона, и више, каде е најтрофеен тренер во историјата на 3 различни европски големи клубови, каде се поврзува ко еден од најсериозните кандидати за наследник на Ферги, каде освоил тројна круна и две европски круни по ред со тим ко Порто и тн и тн, да не набројувам низа други достигнувања кои ги има овој човек во животот, и на приватен план такоџе, супер стои.
И едно е тренер, друго е играч, затоа и глупа беше споредбата со, кхм, Пепи Манасков, ретко кој тренер воопшто ( алудирам на оние од големиве тимови кои се успешни ) е нискоинтелигентно створењем, не е можно од една страна да си глуп а од друга успешен ко Фергунсон, Мурињо или Гвардиола, верувам дека ме разбра на што алудирам и целам.