7maстатистика до која глава е прв колоквиум?
Претприемништво до 135 страна за прв колоквиум, заклучно со бизнис ангелите наспроти формалниот ризичен капитал.колеги претприемништво да не знае некој до која глава/страна е ?
Ne e bash taka ! Ako imas na primer od 500 do 1000 gi sobiras , pa gi delis ustvari nesto mu doaga kako prosta aritmeticka sredina : 500+1000 = 1500 : 2 = 750 i posle ako imas od 1000 do 1500 pak isto presmetuvas i cifrata sto ke ja dobies ja dodavas na predhodnata i se taka natamu do kade sto imas intervali , za naredniot koga ke presmetas ke gi dodades drugite dve cifri od predhodnite itn.Aко е од нула до 500, тогаш средината е 250, ако е од 500 до 1000, тогаш средната е 750, ако е од нула до 1000, тогаш е 500.
Да ускратам...разликата меѓу двата интервали (пример: 1000-500 = 500), се дели со 2 (500/2=250), и овој број се додава на почетниот интервал (во овој пример: 500 + 250 = 750). Се надевам дека ме сфати.
Претходните пати нема паднато од првата тема ништо, али обично од неа давал за тоа кои се карактеристиките на малиот бизнис според Комитетот за економски развој на САД, трговија на мало и за тоа што се газели (најверојатно тоа за газелите ќе го имате како case study).Колеги, што треба од првата тема од менаџмент на мал бизнис? Многу ми изгледа како непотребна...
Ne mi jasno nesto so ovoj predmet. Zemav nekoi skripticki od Zoki ali vo nego ima za osnovni sred. i slicni prasanja, a vo knigata gi nema. Od sto da se uci ? Samo analizite od kniga i onie dopolnitelni listovi sto gi dal profesorot ili i tie prasanja plus od Fotokopirnicata? Malku sum izgubenaКолеги ќе ве замолам ако се сеќава некој што полагал Анализа на финансиски извештаи да пише до каде треба за прв колоквиум и дали е целиот оптички? Прашувам бидејќи предаде и трета тема а книгата е четири теми од кои четвртата е 15 страни, па дали за вториот има дополнителен материјал. Фала многу.
Ова ми го одговори Дракулевски : "Во мајската сесија испитот ќе биде на 40 до 50 прашања од отворен и затворен тип."А да ми каже некој, каков е организационо однесување на испит??
Вака, скриптата која ја имаме, онаа фотокопија на книгата од '90та година, е цела за прв колоквиум. Исфрлен е материјалот од 132 страна ( пасусот што почнува со "Стопанските организации можат, според значењето ....." до 142 страна, продолжува од (2) Видови споредување. Исфрлен е исто така и методот на пресекување на билансот (177 - 189 стр). Во фотокопирницата на факултет има оставено дополнителен материјал, некојси 30тина страни од книгата Теорија на билансот, таму ги имаш тие прашања за основни средства, латентни резерви, сокриени загуби и слично.Ne mi jasno nesto so ovoj predmet. Zemav nekoi skripticki od Zoki ali vo nego ima za osnovni sred. i slicni prasanja, a vo knigata gi nema. Od sto da se uci ? Samo analizite od kniga i onie dopolnitelni listovi sto gi dal profesorot ili i tie prasanja plus od Fotokopirnicata? Malku sum izgubena
Isklucivo uci od prashanjata od Libro!Istite se pagjaat na kolokvium.Ne mi jasno nesto so ovoj predmet. Zemav nekoi skripticki od Zoki ali vo nego ima za osnovni sred. i slicni prasanja, a vo knigata gi nema. Od sto da se uci ? Samo analizite od kniga i onie dopolnitelni listovi sto gi dal profesorot ili i tie prasanja plus od Fotokopirnicata? Malku sum izgubena