Економска политика на Македонија

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Ако ја направиле ТЕТО утната не значи дека когенерацијата е нерентабилна.Во случајов имаме топлана која у когенерацијата прави струја.Ако ти е порационално наместо тоа да ти оди у облаци Ок.А кога е конструирана како централа отпадната топлина ја праиш струја.Сметките се јасни,едниот енергенс ти е џабе.Трошок ти е само амортизацијата на опремата.
Пак лошо ти кажале, централа на гас не е исто што и РЕК Битола, цената на струјата на јаглен е поефтина од цената на струјата добиена со гас, но и цената што се нуди на пазарот (од странство) е поефтина од таа што би ја произвела една централа на гас,
ја имаме ТЕЦ Неготино но цената со мазут беше 140+ евра за мегават (плус минус ако сум утнал со бројката зависи и моменталната цена на мазутот) што е ептен поскапо од тоа што го има на пазарот, летото оди околу 40, сега е 60-70, а зимото 80-90, а знае да се качи и над 100 евра во екстремни случаеви (150 пред неколку години кога замрзна цел балкан).
Да не заборавам, производствената цената на ТЕ-ТО мислам дека беше над 90 евра Mw/h

Да беше така како што викаш оваа тема ќе цветаше.
https://forum.kajgana.com/threads/Ќар-од-ТЕ-ТО-ќе-имаат-сите.58949/

Член од
2 јули 2009
Мислења
90
Поени од реакции
46
Пак лошо ти кажале, централа на гас не е исто што и РЕК Битола, цената на струјата на јаглен е поефтина од цената на струјата добиена со гас, но и цената што се нуди на пазарот (од странство) е поефтина од таа што би ја произвела една централа на гас,
ја имаме ТЕЦ Неготино но цената со мазут беше 140+ евра за мегават (плус минус ако сум утнал со бројката зависи и моменталната цена на мазутот) што е ептен поскапо од тоа што го има на пазарот, летото оди околу 40, сега е 60-70, а зимото 80-90, а знае да се качи и над 100 евра во екстремни случаеви (150 пред неколку години кога замрзна цел балкан).
Да не заборавам, производствената цената на ТЕ-ТО мислам дека беше над 90 евра Mw/h

Да беше така како што викаш оваа тема ќе цветаше.
https://forum.kajgana.com/threads/Ќар-од-ТЕ-ТО-ќе-имаат-сите.58949/
..ти бе за кого навиваш.??? Плус тоа 90евра Mw/h овде направена ни е поевтино од 50 евра увозна, кога ги немаш да ја платиш, па ќе мора да земеш кредит , па со камата ќе ти дојде 100 евраMw/h,

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
..ти бе за кого навиваш.??? Плус тоа 90евра Mw/h овде направена ни е поевтино од 50 евра увозна, кога ги немаш да ја платиш, па ќе мора да земеш кредит , па со камата ќе ти дојде 100 евраMw/h,
ТЕ-ТО не е државна компанија, пак некој мора да го плати тоа, а парите на БЕГ-овци пак ќе излезат надвор, да не мислиш хидроцентралата на Анѓушев гратис ќе ја дава струјата.
Со увозот единствено се намалува БДП, профитот без разлика дали е на домашен или странски субијект народот нема никаква корист.

Член од
2 јули 2009
Мислења
90
Поени од реакции
46
ТЕ-ТО не е државна компанија, пак некој мора да го плати тоа, а парите на БЕГ-овци пак ќе излезат надвор, да не мислиш хидроцентралата на Анѓушев гратис ќе ја дава струјата.
Со увозот единствено се намалува БДП, профитот без разлика дали е на домашен или странски субијект народот нема никаква корист.
Кој спомна народ?

Член од
2 јули 2009
Мислења
90
Поени од реакции
46
Па ако нема корист народот, што го тупиш со увозот на струја, на народот му одговара струјата да биде по поефтина цена.
Ако мислиш дека тупам купувај увозна додека има.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.449
Поени од реакции
24.184
Можеби грешам но генерално централното парно греење е подобро од индивидуалното во скоро сите погледи посебно за град во кој веќе има таква мрежа. Кога веќе зборуваме за гасификација многу побрзо и поевтино би се довел гасот до централните топлани и поголемите потрошувачи отколку до секоја куќа индивидуално, башка е и побезбедно. Така да тоа би било примарна задача на било која власт. Еднаш кога тоа би се решило дури тогаш би можеле да разговараме или да размислуваме за целосна гасификација на цели населби што да не се залажуваме таква операција со нашата ефикасност при работа би траела со години и години. Па тука е и приклучокот, сакам нејќам, безбедноста итн итн. Како алтернатива некој спомна и носење на гасот со боци но тоа веќе постои во секоја бензинска пумпа ( и јас го користам тој начин) но тоа не е гасификација во правата смисла на зборот. Нормално не ја спомнав цената на таквото греење едно што незнам колу би била но не треба да се гледа и само на цената, има тука и многу други фактори кои се побитни од самата цена на таквото греење како на пример загадувањето кое ете сега е толку актуелно.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Штедна вика Кочо цел свет штеди вие парното на максимум :icon_lol:. ООООООО тек смо почели :icon_lol:.

БЕГ најавува дека парното ќе поскапи за 30% - Владата порачува да почнеме да штедиме
ViberFacebook MessengerFacebookTwitterSkypeWhatsAppTelegramGoogle GmailYahoo MailLinkedInPinterestPrintCopy Link

БЕГ најавува дека парното ќе поскапи за 30% . Во изјава за Алсат, од компанијата велат дека за да плаќате иста сметка, по воведувањето на калориметрите ќе треба да го загревате домот 30% помалку.

Корисник кој живее во просечен стан од 60 метри квадратни ќе почне да остварува финансиски заштеди доколку заштедите на топлинска енергија изнесуваат над 30% на годишно ниво, односно при 30% заштеда на енергија, финансиската заштеда изнесува 0%. За остварување 35 отсто заштеда на енергија потребно е просечната собна температура да се намали за 5 степени Целзиусови, што е под стандардите за здраво живеење.“ – велат од Бег за Алсат.

Од Владата велат дека граѓаните мора да почнат да штедат бидејќи така е во цел свет.

„Да се намали со поевтини енергенси, да се намали со изолација. Значи цел свет оди во тој правец, не можеме ние да одиме дивергентно. Како сега, ние што да речеме? Трошете енергија, нема проблем, не треба да мислите на изолација на куќите, не треба на ништо да мислите, само евтина енергија трошете“, вели Анѓушев за Алсат.

Калориметрите според пресметките ќе чинат по 300 евра по стан. Од Владата најавија дека товарот нема да падне на граѓаните.

http://press24.mk/beg-najavuva-deka-parnoto-kje-poskapi-za-30-vladata-porachuva-da-pochneme-da-shtedime[DOUBLEPOST=1513764667][/DOUBLEPOST]Штедња до смрзнувачка како во Пекинг:

Air quality in the Beijing region was better in November than any previous winter month on record, data shows.

It comes after the government started a major shutdown of cement and steel plants, in a bid to fend off winter pollution episodes.

The government also restricted small scale coal burning in 28 cities in provinces surrounding Beijing. But problems implementing the transition away from coal-based heating have left many people in the regions without heating, cooking facilities or hot water in sub zero temperatures.

https://unearthed.greenpeace.org/2017/12/12/beijing-region-sees-record-breaking-drop-winter-air-pollution-levels/

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.419
http://meta.mk/iskluchenite-ke-prodolzhat-da-plakaat-paushal-za-parno-greene-preseche-ustaven-sud/
Скопје, 20 декември, 2017 - 14:07 (META)

Домаќинствата кои се исклучени од системот за снабдување со топлинска енергија на БЕГ ќе продолжат да плаќаат паушален надомест, пресече денеска Уставниот суд.
БЕГ најавува дека парното ќе поскапи за 30% - Владата порачува да почнеме да штедиме

БЕГ најавува дека парното ќе поскапи за 30% . Во изјава за Алсат, од компанијата велат дека за да плаќате иста сметка, по воведувањето на калориметрите ќе треба да го загревате домот 30% помалку.
насловот кажува едно, текстот друго. Текстот не кажува дека цената ќе поскапи по 1 м2 па ме интересира како ќе поскапи греењето по стан ако се стават индивидуални мерачи.

Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
Јас лично сум против некој да се исклучува од парното. Наместо исклучување треба да се бараа соодветна услуга за парите кои ги наплаќаат.
Штом си одбрал да живееш во зграда т.е. заедница, мора да се почитуваат правила. Сите да плаќаат за чистење, сите за кровот, сите за лифтот, сите парно итн ... Ако не ти одговара, ете ти еден куп плацеви бујрум гради куќа и живеј како сакаш.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Профитот е се ако нема профит нема економија...не сме предисториско време ако не тргуваш губиш. Трговија е неопходна за рационална дистрибуција на капитал.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Вика за да се одржува пензискиорт систем не треба зголемување на придонесите за пензија и старосната граница туку економијната да растела 5 проценти секоја година :sramezliv:.

И влавот вика петипол посто има простор, кога ќе забрза бетер од Ирска во деведесеттите :icon_lol:.

T

Terroir

Гостин
Вика за да се одржува пензискиорт систем не треба зголемување на придонесите за пензија и старосната граница туку економијната да растела 5 проценти секоја година :sramezliv:.

И влавот вика петипол посто има простор, кога ќе забрза бетер од Ирска во деведесеттите :icon_lol:.

Сигурно повеќе од тебе се разбираат, секако има простор ама дали има знаење и желба од овие што не водат моментално не сум сигурен

Economies growing at over 6.5% this year:
- Libya
- Ethiopia
- Nepal
- Myanmar
- Bangladesh
- Djibouti
- Laos
- Cambodia
- China
- Senegal
- Guinea
- India
- Philippiness

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Сигурно повеќе од тебе се разбираат, секако има простор ама дали има знаење и желба од овие што не водат моментално не сум сигурен

- Libya
- Ethiopia
- Nepal
- Myanmar
- Bangladesh
- Djibouti
- Laos
- Cambodia
- China
- Senegal
- Guinea
- India
- Philippiness
А бе овие пола власт немаат племески заедници се (Џибути, Либија), а другата половина (Кина, Индија, Камбоџа), луѓето се робови таму.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373

- Libya
- Ethiopia
- Nepal
- Myanmar
- Bangladesh
- Djibouti
- Laos
- Cambodia
- China
- Senegal
- Guinea
- India
- Philippiness
Мене Етиопија ме заинтригира. Синоним за глад во светов. 6% раст во Етиопија значи еднаш неделно стигаат до оброк. И Скопје 2014 продуцираше некој раст за периодот додека се градеше иф ју ноу ват ај мин.[DOUBLEPOST=1513881184][/DOUBLEPOST]Ако растот во најголема мера не е продуциран од малите и средни претпријатија ништо од таа економија. Америка во најдобрите денови броела 230 000 000 вработени во мали и средни претпријатија.

Kajgana Shop

На врв Bottom