Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty キティ・ホワイト
Член од
14 август 2006
Мислења
36.908
Поени од реакции
58.685
LoL, Раде Шербеџија глуми во серијата за Џек Парсонс - Strange Angel.
Премиера на 14 јуни.
 

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
284
Поени од реакции
84
Pretstavuva li avtoritet i kvalitet vo oblasta na ezoterijata Samael Aun Weor?

Q: I always had the impression that Lucifer and Satan was one and the same, you know, that Lucifer fell and became Satan. Would you clarify that for me?

A: There is a difference between Lucifer and Satan. The word satan comes from the word Shatan in Hebrew which means ‘adversary’. Lucifer is Latin for “the bearer of light,” and is the cosmic force that carries the fire. That fire is Kundalini, but when that fire becomes trapped in the ego, that fire is polarized negatively and becomes Satan, the adversary or the opposite of God. As long as that fire is trapped in desire, in ego, it is Satan, it is the devil. It is not outside of us. It is our mind. But when that force is liberated, it is the bearer of light. It is the greatest angel in the hierarchy of our own Consciousness. So it is our best friend.

~ The teachings of Samael Aun Weor

Ima li ova voopsto nekakva smisla, hm?
Не знам каков авторитет во окултизмот е Samael Aun Weor, но мислам дека зборува за етер и квантна физика.
 

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
284
Поени од реакции
84
Се извинувам за избрзаниот одговор. Ќе се обидам да одговорам повторно, и прецизно колку што дозволуват моите познавања од окултизам.

Луцифер или Носителот на Светлината се однесува пред се на планетата Венера, која има преголемо влијание во окултизмот. Венера наутро се појава на исток и го најавува изгревањето на сонцето затоа е позната уште како Утринска Ѕведа. Ако го следиме нејзиното движење подолг период, ќе видиме дека Венера опишува пентаграми околу сонцето со својата траекторија, а знаете дека пентаграм во круг е многу силен симбол во окултизмот.
Премалку знаеме за Венера иако праќавме неколку сонди од Земјата. Планетата обвиткана со облаци и мистицизам. Нашето внимание го тргаат од оваа планета, како премногу топла, стаклена градина, со превисок воздушен притисок на површината, пресурова за живот или можеби само микро-живот во атмосверата.
Според моите сфаќања влажноста, динамичноста, магнетното поле, шуплината, воздушниот притисок... Венера ја прават препогодна.
Нашата Христијанска религија пред се е култ на сонцето, оттука наш бог е сонцето. Ако Сатаната е спротивно од нашиот Бог, што би можело да биде.? Црна дупка? Скриено сонце? Мрак? Гасовит џин? Можам само да нагодувам.
Можеби Сатаната е подобар господар од нашиот Бог, можеби навистина се однесува на Сатурн, или пак Јупитер - врховниот бог на Римјаните, со 69 досега познати месечини.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.544
Поени од реакции
8.872
Нашата Христијанска религија пред се е култ на сонцето, оттука наш бог е сонцето. Ако Сатаната е спротивно од нашиот Бог, што би можело да биде.? Црна дупка? Скриено сонце? Мрак? Гасовит џин? Можам само да нагодувам.
Многу збунувачки ствари изнапишани од твоја страна.

И што е оваа чудна потреба езотеријата и окултното да е поврзано со луцифер, што и да е тој симбол?
И која е тоа таа твоја христијанска религија која е култ кон сонцето и чиј што бог на обожување е сонцето?

Читаш сешто од секаде и на крајот хаос од размисли...
Прашај си ги прво оние од твојата христијанска религија дали се култ, дали богот е сонце и што обожуваат...
И седни прво научи нешто па потоа пишувај свои размисли. Ако немаш основа, тогаш земи цитирај од книги и автори поврзани со езотерија и западната херметика...
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.544
Поени од реакции
8.872
Битно „тај Господин Кроули“... :vozbud:

Имаше на таа фб страница цели реферати и расправи на тема лингвистика дека не треба да стои Србски туку Српски, да вас бог убио да вас не убије :D
Ах :)
 

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty キティ・ホワイト
Член од
14 август 2006
Мислења
36.908
Поени од реакции
58.685
Она го прочитала насловот на страницата и сирота си помислила - Чекај малку, како тоа да не сум чула ја за тој Алистер и му проверила био.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
11.966
Можеме ли да направиме споредба помеѓу магичарот и мистикот и во што се разликуваат нивните патишта? Ако магиката претставува наука и уметност за предизвикување промена во склад со Волјата, тогаш што е мистицизмот поточно, гледано од паралела на дефиниција на магиката? Дали мистицизмот е прифаќање и живеење во склад со тоа какви се работите без интенција за било каква промена?
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.544
Поени од реакции
8.872
Мистикот не само што не бара промена, туку и глуми просветленост на база на неискуство... се залажува заради своијата мрзливост и страв со источните учења и како железо на магнет се лепи на учењата на Тао - ништо не работи, се ќе си дојде на место :)
Лага на неспособниот и мрзливиот!

„Мистикот е осамен и затворен, му недостасува здрава битка. Сите ние сме ученици, а фудбалското игралиште е совршено превентивно средство за подуената глава. Кога мистикот сретнува пречка, тој “се преправа” во врска со неа. Тој вели дека тоа е “само илузија.”. Тој го поседува морфино-манијачкото чувство за bièn-être,[2] налудничавоста на општиот паралитичар (парализиран). Тој ја губи моќта да погледне некој факт в лице; тој се исхранува со сопствена имагинација; тој се убедува себеси за сопственото постигнување. Ако му се противречи на оваа тема, тој е намрштен, зајадлив и ироничен.
.......
.......
Магичарот ни приближно не е толку подложен да пропадне во ова страшно мочуриште на гордост како што е мистикот; тој е окупиран со нешта кои се надвор од него и може да ја корегира својата гордост. Навистина, тој постојано е корегиран од страна на Природата.“
- Опасности од Мистицизмот, А. Кроули

Не знам што мислите, каква комбинација би добиле од магичар и мистик? :)
Зарем Кроули не ја нарече Mysteria Mystica Maxima М.'.M.'.M.'. Британската секција на О.Т.О.? :)
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.544
Поени од реакции
8.872
"The King-Priests gave forth an exoteric religion to the people, by which to guide their footsteps until they had reached that stage of development (it may have been only after repeated failures, incarnation after incarnation), when they also might join the ranks of the initiated: yet it appears extremely probable that the whole Egyptian population was allowed a certain participation in the Mysteries; for the tests of a candidate before Initiation were of such a nature that none but human beings developed to a considerable degree of perfection could hope to stand them.

There is every reason to suppose that only those who had received some grade of initiation were mummified; for it is certain that, in the eyes of the Egyptians, mummification effectually prevented reincarnation. Reincarnation was necessary to imperfect souls, to those who had failed to pass the tests of initiation; but for those who had the Will and the capacity to enter the Secret Adytum, there was seldom necessity for that liberation of the soul which is said to be effected by the destruction of the body.

The body of the Initiate was therefore preserved after death as a species of Talisman or material basis for the manifestation of the Soul upon earth."

- Egiptian Magic, S.S.D.D. (Sapientia Sapienti Dona Data), Florence Farr
 

Kajgana Shop

На врв Bottom