Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445
И ете ти после 100 години сликици со пентаграми свртени наопаку, поврзани со сатанизам и слично од неписмени луѓе слични на White, a Baphomet е сосемад друга ствар, далеку од религиите и верувањата ...

"In the eyes of the Western world, Eliphas Levi’s illustration of Baphomet is a representation of the Christian Devil, the source of all evil. The French occultist’s illustration from his magnum opus Transcendental Magic shows a winged, goat-headed creature, a pentagram on his forehead, surrounded by occult symbols—all iconography associated with the Devil. A pitchfork and a barbed tail are all that would be needed to complete the stereotype.

This devilish association was fostered in part by Arthur Edward Waite, who misinterpreted the Baphomet illustration when he used it as a model for the Devil trump of his ever-popular Rider-Waite Tarot deck. Waite’s Devil trump replaces the figure of the Christian Devil common to earlier trumps with a corruption of Levi’s Baphomet, giving him bat wings, a scowling face, and beastial legs and feet. Waite translated Levi’s Transcendental Magic into English, but was unwilling to accept Levi’s interpretation of his own Baphomet image, as stated in his Pictorial Key to the Tarot: “With more than his usual derision for the arts which he pretended to respect and interpret as a master therein, Eliphas Lévi affirms that the Baphometic figure is occult science and magic.”


- Devil of the Astral Light: Eliphas Levi’s Baphomet
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445

Еквинокс
е официјално гласило на Редот A.'.A.'.


"Dare to will and will to know, and you will become as great as, and even greater than, Apollonius, Flamel or Lully;
and then know to keep silence, lest like Lucifer you fall, and the brilliance of your knowledge blind the eyes of the owls that are men;
and from a great light, spring a great darkness; and the image survive and the imagination vanish, and idols replace the gods,
and churches of brick and stone the mysteries of the forests and the mountains,
and the rapture which girds the hearts of men like a circle of pure emerald light."

- Equinox, Vol.I, No.3, The Temple of Solomon the King
 

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
282
Поени од реакции
79
Колку повеќе се занимавам со религија и езотерија, се повеќе ме интересира окултизмот.

Има ли начин христијанин како мене да дојде до такви окултни информации, на легален начин?
Kолкав верменски период е еден еон, како се мери и што означува?
Кроули го насликал Аивас, кој бил само канализиран глас, во неговата глава?
Зошто имаме толку малку слики и инфомации за Венера?
Што е отстрането од врвот на пирамидите?
Зошто ги кријат влезовите во свингата?
Колку длабоко водат ходниците под гиза?
Целиот Египет се наоѓа врз праисториски град?
Кој градел МЕГАЛИТИ уште пред да биде создаден човекот?
Исус бил џиновски рептил?


Интересни прашања нели?
Арно ама патот, вистината и светлината, летнале на небо.:icon_lol:
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.388
Колку повеќе се занимавам со религија и езотерија, се повеќе ме интересира окултизмот.

Има ли начин христијанин како мене да дојде до такви окултни информации, на легален начин?
Kолкав верменски период е еден еон, како се мери и што означува?
Кроули го насликал Аивас, кој бил само канализиран глас, во неговата глава?
Зошто имаме толку малку слики и инфомации за Венера?
Што е отстрането од врвот на пирамидите?
Зошто ги кријат влезовите во свингата?
Колку длабоко водат ходниците под гиза?
Целиот Египет се наоѓа врз праисториски град?
Кој градел МЕГАЛИТИ уште пред да биде создаден човекот?
Исус бил џиновски рептил?


Интересни прашања нели?
Арно ама патот, вистината и светлината, летнале на небо.:icon_lol:
Мацо_Д,

да, постои начин, ама не е „легален„...Тоа е „пократкиот пат„, оној по кој Ева згреши пред пар илјади години.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445
Еоните означуваат промена на човештвото и менување на истото по нов закон и дејствување по истиот.
До сега се познати три еони (се надевам ќе дочекам да откријат уште постари учења кои ќе дообјаснат посуптилно за денештните ритуали и учења). Немаат статичко времетраење, како што знаат сите дека трае 2000 години... можеби средна вредност е приближно толку.
Исто за еоните имаш и кај гностиците, но ќе ти треба време за да ги разбереш нивните писанија... јас ги сметам нив за првите алхемичари. :)

За Кроули и неговите искуства може да земеш да ја прочиташ „Исповедите (Confessions) на Кроули“ кои се автобиографија од неговите дневници. Има премногу инфо таму... можеби и „Магика, Книга 4“ да ти фрли светлина во врска со овие прашања за Кроули.

Не знам за која Венера нема слики... планетата или божицата? :)

Другите прашања ми се бесцелни за да се заморувам со нив...
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.580
Поени од реакции
12.929
Колку повеќе се занимавам со религија и езотерија, се повеќе ме интересира окултизмот.

Има ли начин христијанин како мене да дојде до такви окултни информации, на легален начин?
Kолкав верменски период е еден еон, како се мери и што означува?
Кроули го насликал Аивас, кој бил само канализиран глас, во неговата глава?
Зошто имаме толку малку слики и инфомации за Венера?
Што е отстрането од врвот на пирамидите?
Зошто ги кријат влезовите во свингата?
Колку длабоко водат ходниците под гиза?
Целиот Египет се наоѓа врз праисториски град?
Кој градел МЕГАЛИТИ уште пред да биде создаден човекот?
Исус бил џиновски рептил?


Интересни прашања нели?
Арно ама патот, вистината и светлината, летнале на небо.:icon_lol:
Незнам што подразбираш под ,,легален" начин, ако мислиш од правен аспект, нема ништо незаконско, ако мислиш на ортодоксен - религиозен аспект, тогаш се е нелагално, освен тоа што ќе ти го толкува конкретниот христијанин.

За одговори во врска со еоните, најдобар избор дефинитивно ти е ,,Иницијација во еонот на детето" од Даниел Гунтер. На македонски ја нема сеуште, јас ја имам на српски но во поширока продажба тешко да ја најдеш на друг јазик освен на англиски.
За останатите прашања може да ти помогне книгата ,,Канон" од Вилијам Стирлинг, неа ја има на македонски и можеш да ја побараш преку официјалните контакти на Secret Fire ложата од скопје, на нашите официјални контакти преку меил и фејсбук: Link

Ти посочувам книги, бидејќи се прашања за кој е потребно пообемно објаснување.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445
Бидејќи зборуваме за езотерија, понекогаш споменувајќи го Кроули за кој реално, многу малку знаете, а и тоа што го знаете е собрано од улични весници, ете низ годините што сум намислил да споделам со вас преку мојот блог за езотерија.

Она што следува е неколку есеи на различни тематики, собрани различни системи...
За повеќе, пребарајте го блогот - има доволно за да ве однесе на други веб страници и интересни книги достапни на нет.
Повелете:

И како „за крај“, погледнете го „тестот за езотерија“. Не е воопшто тест, туку интересна форма на план за учење на работите... нека не ве заведуваат насловите. :)
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
4.163
Поени од реакции
11.897
Pretstavuva li avtoritet i kvalitet vo oblasta na ezoterijata Samael Aun Weor?

Q: I always had the impression that Lucifer and Satan was one and the same, you know, that Lucifer fell and became Satan. Would you clarify that for me?

A: There is a difference between Lucifer and Satan. The word satan comes from the word Shatan in Hebrew which means ‘adversary’. Lucifer is Latin for “the bearer of light,” and is the cosmic force that carries the fire. That fire is Kundalini, but when that fire becomes trapped in the ego, that fire is polarized negatively and becomes Satan, the adversary or the opposite of God. As long as that fire is trapped in desire, in ego, it is Satan, it is the devil. It is not outside of us. It is our mind. But when that force is liberated, it is the bearer of light. It is the greatest angel in the hierarchy of our own Consciousness. So it is our best friend.

~ The teachings of Samael Aun Weor

Ima li ova voopsto nekakva smisla, hm?
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445
Ова како прераскажување на делата на Елифас Леви, посебно „Клучот на Мистериите“ ...

И ако ова ти е собрано од Gnosticteachings.org, разгледај го делот About.
Glorian Publishing порано беше Thelema Press :)

P.S. Многу е битно да се изучува историја.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom