Евроцентар: Македонските граѓани се финансиски неписмени

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Дајте ми 1500 евровизиски плата, па ќе видите колку сум финансиски писмен!

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.593
Нема врска со двоење од плата. Туку со паметно играње со камати и на пазарот на недвижнини. Значи просечно семејство со 2Х300 евра плата и 2 деца. Без берзантски шпекулации и други глупости. Само со кредити од банка депозити и недвижнини ништо друго. Значи на најсигурен и легален начин. Според моја груба проценка на 3-4 просечни семејство на кој им ги знам финансиите имаат изгубено од 30-50000 евра поради лош финансики менаџемент за 30 години може и помалку години. Значи со ист животен стандарт може 1-2 години МАЛКУ полош.
Инаку без навреда...твојава проста математика покажува колку е народот финансиски написмен не си пресметал камата и камата на камата потребни ти се само 7% а не 27.7% за 30000 за 30 години на денешна банкарска камата. Инаку не е корегирано за инфлаторен раст на плати така да релано е 5-6% или 2,5-3% од семеен буџет од 600 евра. Не е само оваа има многу други „финти“.
Ако зборуваш за Македонија малце си избегал од реалноста. Со 30% невработеност ретки се семејствата кои земаат 2х300 евра и ако имаш 4 члено семејство само се усложнува работава. Инаку мојата пресметка беше колку треба да издвојува еден човек со просечна плата месечно за да стигне до бројкана. Кажи ми , онака искрено колку луѓе со примања 300 евра може да издвојат ~30% месечно за ваква работа?
Инаку ако планираш да штедиш
Со каматна стапка од 4.6% со годишно орочување за да собереш 30к за 30 години ќе треба да издвојуваш по 40 евра месечно(~13%). Ова за млад човек можеби и е изводливо, ама ако стигнеш деца да направиш и двајца да сте ќе шкрипи многу работата.Плус 30 години е период кога си изложен на валутен ризик.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Абе џабе и јамки и бандери дури и по тополи ке треба да се почне да се беси,долгот е веќе направен нема бегање си испил си изел избацивачот стои на врата крчмарот идесо сметката, и да ги бесиш тие што порачале пак тебе ти останува да платиш пошто си поминал покрај трпезаѕа кога се јадело и пиело.
Јас ќе јадам,пијам,правам долгови а ти оди по мене и плаќај ги.
--- надополнето: 25 јули 2012 во 02:40 ---
Ако зборуваш за Македонија малце си избегал од реалноста. Со 30% невработеност ретки се семејствата кои земаат 2х300 евра и ако имаш 4 члено семејство само се усложнува работава. Инаку мојата пресметка беше колку треба да издвојува еден човек со просечна плата месечно за да стигне до бројкана. Кажи ми , онака искрено колку луѓе со примања 300 евра може да издвојат ~30% месечно за ваква работа?
Инаку ако планираш да штедиш
Со каматна стапка од 4.6% со годишно орочување за да собереш 30к за 30 години ќе треба да издвојуваш по 40 евра месечно(~13%). Ова за млад човек можеби и е изводливо, ама ако стигнеш деца да направиш и двајца да сте ќе шкрипи многу работата.Плус 30 години е период кога си изложен на валутен ризик.
Немам навика да штедам.Штетно е.Јас ќе штедам друг ќе троши.Не може тоа така.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
А да и го дадам јас на Силвана да ми го изменаџира... мојот буџет.
Преку ДИК веке од вакви изјави дека во македонија се живее супер, само граганите не се свесни за тоа.

Член од
5 април 2007
Мислења
1.609
Поени од реакции
298
Силванче а да го дадеш ти твојот буџет на мене, а јас мојот па да видиме како стоиш со математика. Голем број од граѓаните незнаат крај со крај да сврзат едвај преживуваат ова ги прави улави. Кој има штеди, а не кој штеди има Силве и не предавај празни лекции излегни малце прошетај види како живее народот, кажии им го во очи.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Додека тие што се жалат со примања од “150“ евра и планираат одмори и кафепиење,дрнкање со кола наокулу и др. слични глупости бесмислено е да се збори за менаџирање.
Апсурдно е,но тука на форумов,сите што кукаат дека нема пари у државава сите ќе заминат на одмор.
Ем се нема пари ем на одмор се иде :):):):)
Абе види сега ................ јас сум човек што реално ги гледа работите, во секој смисол, не сум нечија партиска овца па да јадам го*на демек ако се моите на власт ќе викам дека се е супер, а ако не се моите на власт тогаш да викам дека се е катастрофа, тие ствари кај мене не проаѓаат !
Е сега дека во МКД има сиромаштија и невработеност(ХХ%) има, тоа никој не го негира сите го знаат/знаеме тоа, меѓутоа од друга страна секој ден се движам низ градов(во Центар работам) и насекаде околу мене гледам скапи возила салонски, скапи гардероби, кафани и кафичи полни цел ден, младите(грото) ништо не работат само пијат кафенца по тоа кафичите и се шмекаат, женските(повеќето) се влезени во некој Холивудски филм и се е тоа шмизлерај(грото), сите се со мобилките на уво, еве сега е среде лето и пола Скопје па и повеќе е надвор по мориња отидено, ќе дојдат Новогодишни празници низ град ќе биде с’ска од народ, кафани, кафичи пак преполно, па за Божиќ пак повеќето ќе фатат надвор, па исто и за останатите празници и ред ред други работи ............ и после пак сите ќе викаат нема-нема и тој што навистина нема вика дека нема и тој што има пак ќе вика дека нема, епа не идат така работите бе друже, колку нозете-толку чергата, секој сака да јаде, пие, шета, троши... ама дедо боже да му плати, епа не идат така работите ............. нашите претци(општо зборам) порано биле и живееле ептен сиромашки, па пак биле задоволни со себеси и со своите животи, денеска секој сака да јаде и пие ама друг да му плаќа и после криза било, па ќе е криза, бидејќи покрај сувото гори и сировото !

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Едно скромно прашање:

Како е оваа тема различна од оваа која исто ти си ја отворил?:)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Едно скромно прашање:

Како е оваа тема различна од оваа која исто ти си ја отворил?:)
Ние незнаеме да менаџираме со сопствените средства и сме тотално економски -финансиски неписмени!
Еве кои се писмени! Сето на сликиве ецц стручњаци, брокери, шпекуланти на берзи, Forex-трејдери, економисти, банкари, бизнисмени....
http://www.american-pictures.com/gallery/usa/index_homeless_1.htm
ги има 5 страни на сајтов, но сигурен сум дека ги има стотици - иљада пати повеќе....
Сето стручњак до стручњака... сето финансиски писмени. Е јеби га, лесно им е на оние што вака ги ‘‘описмениле‘‘ да се курчат сега како тие умееле и да ни продаваат нас ‘‘муда за бубрези‘‘ како тоа требало да се описменуваме финансиски... го ебаа цел Свет, ги собраа нивните дедовци, татковци, а сега тие... најголемите богатства, ресурси, енергенси и тн... и сега на 15,000$ год. приход ги фаќа ПАНИКА!!!... и прогласуваат банкрот. Ебати тоа ‘‘писмените‘‘ во просек должат 12-13,000$ секој -државата им должи трилиони Долари! Колку нули е тоа знае ли некој? Јас не! Јас сум финансиски неписмен!.... Така ли функционираат финансиските експерти? ....Инаку, каде ги има тоа ‘‘писмените‘‘ нив баш би сакал да ги видам и да се описменам... Во Русија можеби? Од колку 130 милиони!? Живеат некако 2-3 града 20-тина милиони... другото е тешка фукара - сиромаштија! Кина можеби? Индија....
Економски писмени нации нема... има само поединци, лои обично работат во своја корист а на огромна штета на пучанството.... како Сорос, Бафет и тн. Има и мали Бафети и Бафетчиња..... и Соросоиди исто така, кои исто така работат за општото добро нели така!? :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom