- Член од
- 13 април 2008
- Мислења
- 7.592
- Поени од реакции
- 6.959
Си ја покажа Шпанија силата и сосема заслужено си ја освои првата титула - Првак на Европа. На шпанците им ја честитам првата титула, а на србите првиот медал од Европските Првенства ..
Mnogu pricate POLITIKA ne zborite sport.по шо ти позна дека не разбирам кошарка
Си ја покажа Шпанија силата и сосема заслужено си ја освои првата титула - Првак на Европа. На шпанците им ја честитам првата титула, а на србите првиот медал од Европските Првенства ..
Veruj mi cvovece posle mnogu godini koga slusnav himna sakav da zaigram, zenami mi vika ma daj mani se dosta vie osvoivte medali, ne se zezam iskreno se slusnav so moi prijateli i ednostavno se dogovorivme.Па ајде малце анализа да напраиме за утакмицава од сите аспекти .
Најпрво , шпанците имаа ден одмор за да се спремат подобро . Не изиграа тешки утакмици во четврт и полуфинале и тоа многу им помогна . Квалитативно се далеку над сите други екипи од првенството но никако не им одеше да го покажат тоа . Од друга страна Србија имаше 20 саати за да се спреми после онаква утакмица со Словенија во која се истрошија ем емотивно, ем максимално физички . Во една таква ситуација кога нозете се тешки ( да го занемариме тешкиот систем на натпреварување ) , кога главите се жешки од возбуда поради влезот во финале, кога се нема време за славење и кога се се одигрува многу брзо , овие млади играчи не успеаа да навремено да се стабилизираат .
Отворија добро но после 5-5 почна Шпанија да ја игра својата игра . На нив им одговараше да играат брзо, да ја развлечат одбраната, да играат агресивно врз Теодосиќ , а притоа да ги служи шутот . Најважно за нив е што им влегоа првите шутеви . Фернандез и Наваро се такви играчи кои многу зависат од нивниот прв шут, ако влезе тој тогаш голема е веројатноста дека до крај ќе го напунат кошот .
Србија не можеше да го исконтролира дефанзицниот скок . На полувреме беше 24-7 во скокови во корист на Шпанија . Сите одбиени топки одеа во шпанските раце, отпадоци од кошот ги потврдуваше Гасол , а кога тој ќе беше удвоен одма работеше надворешната линија со извонредниот шут .
На полувреме се беше решено веќе , до крајот се играше слично . На крајот, во поголемиот дел од последната четвртина Ивковиќ играше со петорката Бјелица,Радуљица,Мачван,Марковиќ , Трипковиќ чиј просек е 21 година и јасно беше дека и он се предал .
Шпанците рутинирано на крај стигнаа до уште поубедлива победа .
Едно е сигурно . Сегашноста им припаѓа на шпанците, но иднината е на страната на Србија . Не памтам некоја генерација со просек 22 години да стигне до финале на ЕП . Со оглед на тоа дека тука се ствараа играчи кои само пред 2 години испаднаа во првиот дел по групи во Шпанија (Теодосиќ,Тепиќ,Величковиќ,Марковиќ ) , што имаше дебитанти како Бјелица,Пауниќ,Мачван,Радуљица, што најстариот играч има 26 години , што уште цела плејада играчи како Мусли,Кешељ,Џекиќ,Јеремиќ,Недовиќ стасуваат во помладите категории како најдобри во своите годишта , што ако на селекцијава им се додадат 3,4 играчи (по мене Вујаниќ,Павловиќ,Ракочевиќ ) тогаш станува јасно која е земјата на кошарката .
Шпанците од друга страна можат на ова ниво да играат уште 2, максумум 3 години . Гасол е во зенитот, а тој не трае долго . Негова генерација се и Наваро,Калдерон,Гарбахоса,Мумбру,Раул Лопез,Кабезас , но и они имаат своевидна смена на генерации со доаѓањето на Рики Рубио ( по мене доста преценет играч ) и маестралниот Руди Фернандез . СП наредната година очекувам да биде нивната последна голема претстава .
Glupavo e da se afirmiram sega, po moe voopsto ne e vazno koj si bil i sto si pravel nekogas. Po vazno e sega da se napravi prava ekipa i da se stvori tim za ponatamu u reprezentacijata, poedinci voopsto ne se bitni.Дај бе откриј ни го идентитетот Делија чим си бил познат репрезентативец и капитен на српската репрезентација
Ајде де жити се просветли не кој си и што си. Ќе ми биде чест ако разговарам за кошарка со некој што играл на првенства и освојувал медали.Glupavo e da se afirmiram sega, po moe voopsto ne e vazno koj si bil i sto si pravel nekogas. Po vazno e sega da se napravi prava ekipa i da se stvori tim za ponatamu u reprezentacijata, poedinci voopsto ne se bitni.
Mnogu me interesira sega kolku se radosni tipovite koi bea protiv Srbija. Jebote bog pa nie sami ako ne se unistime nikoj nema.
Во петорката на шампионатот влегоа Милош Теодосиќ,Василис Спанулис, Руди Фернандез,Еразем Лорбек и По Гасол .
Па ајде малце анализа да напраиме за утакмицава од сите аспекти .
1 . Најпрво , шпанците имаа ден одмор за да се спремат подобро . Не изиграа тешки утакмици во четврт и полуфинале и тоа многу им помогна . Квалитативно се далеку над сите други екипи од првенството но никако не им одеше да го покажат тоа . 2. Од друга страна Србија имаше 20 саати за да се спреми после онаква утакмица со Словенија во која се истрошија ем емотивно, ем максимално физички . Во една таква ситуација кога нозете се тешки ( да го занемариме тешкиот систем на натпреварување ) , кога главите се жешки од возбуда поради влезот во финале, кога се нема време за славење и кога се се одигрува многу брзо , овие млади играчи не успеаа да навремено да се стабилизираат .
Отворија добро но после 5-5 почна Шпанија да ја игра својата игра . На нив им одговараше да играат брзо, да ја развлечат одбраната, да играат агресивно врз Теодосиќ , а притоа да ги служи шутот . 3. Најважно за нив е што им влегоа првите шутеви . Фернандез и Наваро се такви играчи кои многу зависат од нивниот прв шут, ако влезе тој тогаш голема е веројатноста дека до крај ќе го напунат кошот .
Србија не можеше да го исконтролира дефанзицниот скок . На полувреме беше 24-7 во скокови во корист на Шпанија . 4. Сите одбиени топки одеа во шпанските раце, отпадоци од кошот ги потврдуваше Гасол , а кога тој ќе беше удвоен одма работеше надворешната линија со извонредниот шут .
На полувреме се беше решено веќе , до крајот се играше слично . На крајот, во поголемиот дел од последната четвртина Ивковиќ играше со петорката Бјелица,Радуљица,Мачван,Марковиќ , Трипковиќ 5. чиј просек е 21 година и јасно беше дека и он се предал .
Шпанците рутинирано на крај стигнаа до уште поубедлива победа .
6. Едно е сигурно . Сегашноста им припаѓа на шпанците, но иднината е на страната на Србија . Не памтам некоја генерација со просек 22 години да стигне до финале на ЕП . Со оглед на тоа дека тука се ствараа играчи кои само пред 2 години испаднаа во првиот дел по групи во Шпанија (Теодосиќ,Тепиќ,Величковиќ,Марковиќ ) , што имаше дебитанти како Бјелица,Пауниќ,Мачван,Радуљица, што најстариот играч има 26 години , што уште цела плејада играчи како Мусли,Кешељ,Џекиќ,Јеремиќ,Недовиќ стасуваат во помладите категории како најдобри во своите годишта , 7. што ако на селекцијава им се додадат 3,4 играчи (по мене Вујаниќ,Павловиќ,Ракочевиќ ) тогаш станува јасно која е земјата на кошарката .
8. Шпанците од друга страна можат на ова ниво да играат уште 2, максумум 3 години . Гасол е во зенитот, а тој не трае долго . Негова генерација се и Наваро,Калдерон,Гарбахоса,Мумбру,Раул Лопез,Кабезас , но и они имаат своевидна смена на генерации со доаѓањето на Рики Рубио ( по мене доста преценет играч ) и маестралниот Руди Фернандез . СП наредната година очекувам да биде нивната последна голема претстава .