Европска Унија

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.114
Поени од реакции
30.181
zatoa sto od antika se ograbuvale drugite kontinenti i drzavi i se nosele robovi za da se gradi evropa.

kina nitu korea ne bile kolonijalni sili nitu vojuvale nadvor od ona sto e realno nivna teritorija. japonija e edinstven isklucok i toa pak pretezno bilo na aziskiot kontinent.

za evropa da e toa sto e denes nekoj nekako moral da plati. za da imame renesansa potrebno bilo firenca, venecija i red drugi da se izdignat finansiski i da mozat da plakaat umetnici i pisateli pa i graditeli (ova zaedno so robovi)...

evropa pogotovo zemjite od eu zaedno so usa i te kako imaat zlodela zad sebe mada nebitno toa, bitno e deka poveke nema da moze taka i deka vo indina za se ke mora da rabotat... e sega prasanje e kolku sakaat i mozat.
tolku mnogu raboti pogresni ovde, nemam vreme da se raspravam za istorija. koj go interesira ke si najde i ke procita.

a sepak, bukvalno nemase da go zivees zivotot sto go zivees bez kolonijalizmot na britancite.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Муабетот ми е не држи вода дека си седеле во нивен континент додека другите правеле зулуми во други, од Лондон до Каиро е 3500км а од Пекинг до Багдад е 6300км на пример. Англичаните помал пат оделе за да крадат по пирамидите додека Монголците јавале дупло подолг пат за да колат Арапи.

А за кој контректно правите муабет јас сфатив дека правите муабет општо за Европа вс Азија водејќи се од постот на Дарлинг.

Како и да е, кинеската држава е "родена" во тоа што денес би било централна НРК, постои цел процес наречен синификација или ханификација за тоа како Кинезите низ милениумите го имаат асимилирано (милом или силом) речиси цел Ориент па затоа денес Хан како етникум брои 1200000000 глави или повеќе од 90% од државата и е најголем етникум во светот - околу 20% од светската популација.

Ако ставаме на вага тогаш Европејците (поточно западните) се најголеми олоши во историја но од твојот муабет ми дојде како да правиш вајтвашинг на азиските држави за што јас не се сложувам. Али ете ако сум ви ја погрешил темата тогаш моја грешка.
mongolcite vo eden period bile najlosi, ali darling ne gi spomna niv, duri bi rekol ete niv kaznata gi stigna, so vekovi se nikoj i nisto.

toa za kina ne drzi voda, site duri i taivancite se kazuvaat kinezi. da, han preovladuval na eden ili drug nacin ali toa e pred se vnatresna vojna povtorno ne e napad i unistuvanje na drugi narodi kako sto go pravele evrepejecite.

poentata e deka evropa i sad se "ubavi" blagodarenie na krvta i krazbite sto bile izvrseni vrz drugi nacii i kontinenti. toa darling sto vika drugi jazici ne drzi voda, razlicen jazik pogotovo sto ne go razbiras ne ja pravi drzavata ubava nego se drugo od kultura do arhitektura, teritorija, ekologija itn a se toa kosta pari, i treba da se plati.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.853
Поени од реакции
8.398
zatoa sto od antika se ograbuvale drugite kontinenti i drzavi i se nosele robovi za da se gradi evropa.

kina nitu korea ne bile kolonijalni sili nitu vojuvale nadvor od ona sto e realno nivna teritorija. japonija e edinstven isklucok i toa pak pretezno bilo na aziskiot kontinent.

za evropa da e toa sto e denes nekoj nekako moral da plati. za da imame renesansa potrebno bilo firenca, venecija i red drugi da se izdignat finansiski i da mozat da plakaat umetnici i pisateli pa i graditeli (ova zaedno so robovi)...

evropa pogotovo zemjite od eu zaedno so usa i te kako imaat zlodela zad sebe mada nebitno toa, bitno e deka poveke nema da moze taka i deka vo indina za se ke mora da rabotat... e sega prasanje e kolku sakaat i mozat.
Кинезите се фиљан љуѓе и чисти ко сонца :нинџ:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
tolku mnogu raboti pogresni ovde, nemam vreme da se raspravam za istorija. koj go interesira ke si najde i ke procita.

a sepak, bukvalno nemase da go zivees zivotot sto go zivees bez kolonijalizmot na britancite.
znam znam afrikanci i kinezi ja okupirale evropa...

jas nemam problem so britancite i portugalcite oni kaj bile donele prosperitet. problem e so tie od eu, nitu edna nivna kolonija ne se razvila vo asalna drzava. totalno razlicen mentalitet imaat i ne gledam nikakva pricina da sakame da sme del od eu.
Автоматски споено мислење:

Кинезите се фиљан љуѓе и чисти ко сонца :нинџ:
dobro e doktore, kinezite darling gi spomna, mene voopsto ne me interesiraat. jas poveke si gi sakam filipini, malezija, indonezija i thailand, juznjacite... tie imaat ako nisto drugo dusa pa i mentalitet kako balkancite.

kina, japan i korea mi se bukvalno isti gomna kako svabite i skandinavcite vo evropa.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.114
Поени од реакции
30.181
znam znam afrikanci i kinezi ja okupirale evropa...

jas nemam problem so britancite i portugalcite oni kaj bile donele prosperitet. problem e so tie od eu, nitu edna nivna kolonija ne se razvila vo asalna drzava. totalno razlicen mentalitet imaat i ne gledam nikakva pricina da sakame da sme del od eu.
Автоматски споено мислење:

dobro e doktore, kinezite darling gi spomna, mene voopsto ne me interesiraat. jas poveke si gi sakam filipini, malezija, indonezija i thailand, juznjacite... tie imaat ako nisto drugo dusa pa i mentalitet kako balkancite.

kina, japan i korea mi se bukvalno isti gomna kako svabite i skandinavcite vo evropa.
i ne treba da imas, a toa deka bile angeli e smesna prikazna.
cel britanski muzej gi poseduva skoro site bogatstva na egipet, kralskoto semejstvo gi drzi najskapocenite dijamanti na svetot od indija i pakistan i taka natamu.
toa sto niedna eks kolonija vo koja ostanala domorodnoto naselenie da vladee ne uspeala da se razvie e kontroverznata vistina za superiornosta na evropskata civilizacija.
Dali seriozno mislis deka Avstralija ke bese toa sto e denes, ako britancite ostavija aboriginite sami da se vladeat?

Samo kako primer za ona sto go zboruvam ke ja zemam Juzna Afrika, kako britanska eks kolonija po padot na aparthejdot.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
i ne treba da imas, a toa deka bile angeli e smesna prikazna.
cel britanski muzej gi poseduva skoro site bogatstva na egipet, kralskoto semejstvo gi drzi najskapocenite dijamanti na svetot od indija i pakistan i taka natamu.
toa sto niedna eks kolonija vo koja ostanala domorodnoto naselenie da vladee ne uspeala da se razvie e kontroverznata vistina za superiornosta na evropskata civilizacija.
Dali seriozno mislis deka Avstralija ke bese toa sto e denes, ako britancite ostavija aboriginite sami da se vladeat?
ti rekov tgni gi britancite i portugalcite na strana, oni kolku sto kradele tolku ostavile i nesto pozitivno. drugite evropski kolonizatori bile genocidni manjaci i so pravo sega svetot im vrti grb.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.850
Поени од реакции
12.940
IMG_8702.jpeg

Најдобро продавани елетронски автомобили за Септември 2024. Ниту еден Европски бренд. Ниту Корејски, ниту Јапонски.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Прегледај го приврзокот 434801

Најдобро продавани елетронски автомобили за Септември 2024. Ниту еден Европски бренд. Ниту Корејски, ниту Јапонски.
Кинезите купуваат кинески коли тоа е нивен пазар и нивни коли. Ништо чудно. Во Европа и посебно Германија засега кинеските брендови не постојат. Ама да, не е за утеха само да дополнам.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.850
Поени од реакции
12.940
Кинезите купуваат кинески коли тоа е нивен пазар и нивни коли. Ништо чудно. Во Европа и посебно Германија засега кинеските брендови не постојат. Ама да, не е за утеха само да дополнам.

Гледаш дека горе пишува Светски рамки.
Суштината е друга. Ама не верувам да ја сфатиш.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
dobro de, jasno ni e deka pocnuvate da zaostanuvate zad svetskite trendovi.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.435
Поени од реакции
5.147
Ова може да се интерпретира и вака:
Ако Британците не ги истребеле Индијанците и Абориџините денес ќе имавме нивна култура која ќе се развиваше самостојно, ама овие сакаа да им помогнат и затоа им носеа ќебиња заразени со сипаници за да се затоплат де.

претпоставувам ваквите фотки дополнително ги крепат твоите аргументи

-----------------------------
Има ли некој “свој“ извор за поплавите во Валенсија, има многу разни приказни, за многу настрадани, како и шпекулации за можност од неприроден фактор кој придонел за ова?

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.853
Поени од реакции
8.398
Гледаш дека горе пишува Светски рамки.
Суштината е друга. Ама не верувам да ја сфатиш.
За светски рамки кога Кина е повеќе од една 5тина од светот тие бројки пак се мизерни и покрај енормните кинески владини субвенции кои очигледно ги добиваат функционерите на комуњарската партија .

Сепак за надвор од Кина сеуште е рано да се каже. Сеуште се кршат копјата околу овој хајп кој се дува како балон и прашање на време е кога ќе пукне.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.114
Поени од реакции
30.181
Ова може да се интерпретира и вака:
Ако Британците не ги истребеле Индијанците и Абориџините денес ќе имавме нивна култура која ќе се развиваше самостојно, ама овие сакаа да им помогнат и затоа им носеа ќебиња заразени со сипаници за да се затоплат де.

претпоставувам ваквите фотки дополнително ги крепат твоите аргументи

-----------------------------
Има ли некој “свој“ извор за поплавите во Валенсија, има многу разни приказни, за многу настрадани, како и шпекулации за можност од неприроден фактор кој придонел за ова?

Aboridzinskata kultura se razvila maksimalno vo 3000g pr.n.e.
Ne sme ispustile nekoja velicina. Tie dobija struja i voda i zdravstvo, blagodarenie na kolonizacija.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.850
Поени од реакции
12.940
За светски рамки кога Кина е повеќе од една 5тина од светот тие бројки пак се мизерни и покрај енормните кинески владини субвенции кои очигледно ги добиваат функционерите на комуњарската партија .

Сепак за надвор од Кина сеуште е рано да се каже. Сеуште се кршат копјата околу овој хајп кој се дува како балон и прашање на време е кога ќе пукне.
Сигурно сигурно. Од 10 бренда само еден е од Јенките. Тесла кој речиси држи монопол во Еу и Сад. Појаки субвенции од тоа нема, кога на швабата, му ја рушиш цела автоиндустрија и го принудуваш да се префрла на возила на електрика,при тоа воведуваат тарифи за Кинеските возила. Со тоа што лапа одма тука Тесла голем дел од пазарот. Супер! Комунистите црвени лоши. Ама овие демокративе уште полоши. Корумпирани до коска. Слично како со вакцинациите, европските комуњари од Брисел добри бонуси ќе добијат. Мјауууу јасно е. Не сакаат конкуренција јенките. Како со гасот, така со Тиктокот, така со многу други работи. Ако не успее да те купи, ќе направи се да ти забрана пристап на пазарот. Нема тука ни к од капитализам.

Па нека бидат пак Кинезите вакви,онакви.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.853
Поени од реакции
8.398
Сигурно сигурно. Од 10 бренда само еден е од Јенките. Тесла кој речиси држи монопол во Еу и Сад. Појаки субвенции од тоа нема, кога на швабата, му ја рушиш цела автоиндустрија и го принудуваш да се префрла на возила на електрика,при тоа воведуваат тарифи за Кинеските возила. Со тоа што лапа одма тука Тесла голем дел од пазарот. Супер! Комунистите црвени лоши. Ама овие демокративе уште полоши. Корумпирани до коска. Слично како со вакцинациите, европските комуњари од Брисел добри бонуси ќе добијат. Мјауууу јасно е. Не сакаат конкуренција јенките. Како со гасот, така со Тиктокот, така со многу други работи. Ако не успее да те купи, ќе направи се да ти забрана пристап на пазарот. Нема тука ни к од капитализам.

Па нека бидат пак Кинезите вакви,онакви.
Џабе зборе е за електрични возила кога во моментов во Америка и Европа ниту има а ниту се гради инфраструктура за нивна примена. Сега еве се враќав дома со автомобилов и само електрични возила по ова улициве од монополов гледам мме :icon_mrgr:

Kajgana Shop

На врв Bottom