Европска Унија

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.547
Поени од реакции
22.239
Nevrabotenosta vo EU so dosega najniska stapka od 6,5%. :toe:

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.465
Поени од реакции
9.921
Nevrabotenosta vo EU so dosega najniska stapka od 6,5%. :toe:
info link? logika?
sekoj den citam lugje po fb grupi koi se zalat kako nemozat da najdat rabota vo svedska,
kvalifikuvani i koi go znaat jazikot.
generalno e prifateno deka se / kje bidat vo recesija 23ta, sto znaci stedenje, namaleno kupuvanje proizvodi,
namaleni kapaciteti. od kade logika za najniska stapka na nevrabotenost?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.547
Поени од реакции
22.239
info link? logika?
sekoj den citam lugje po fb grupi koi se zalat kako nemozat da najdat rabota vo svedska,
kvalifikuvani i koi go znaat jazikot.
generalno e prifateno deka se / kje bidat vo recesija 23ta, sto znaci stedenje, namaleno kupuvanje proizvodi,
namaleni kapaciteti. od kade logika za najniska stapka na nevrabotenost?
Eurostat.

Ne znam kako e vo Svedksa, vo mojot reon kade sto ziveam se namali nevrabotenosta na 3,3% i ima povekje otvoreni rabotni mesta nego nevraboteni. Jasni mi e deka ne e sekade isto, zatoa na nivo na EU e brojkata.
Автоматски споено мислење:

edit: moja greska, Evro zonata e 6,5%, EU e 6%.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.465
Поени од реакции
9.921
Eurostat.

Ne znam kako e vo Svedksa, vo mojot reon kade sto ziveam se namali nevrabotenosta na 3,3% i ima povekje otvoreni rabotni mesta nego nevraboteni. Jasni mi e deka ne e sekade isto, zatoa na nivo na EU e brojkata.

ne negiram oficijlani brojki, samo nemozam da mu najdam logika.
imam prijateli / kolegi / poznanici skoro vo sekoja EU zemja, od mart navaki samo se zalat
na ekonomskite (ne)priliki, i generalno se zboruva za namaluvanje aktivnosti i rashodi, a ne za novi vrabotuvanja.

ama ajde, da pocekame, pa da vidime kako kje bidat trendovite naredna godina.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.547
Поени од реакции
22.239
imam prijateli / kolegi / poznanici skoro vo sekoja EU zemja, od mart navaki samo se zalat
na ekonomskite (ne)priliki, i generalno se zboruva za namaluvanje aktivnosti i rashodi, a ne za novi vrabotuvanja.

Pak ke kazam ne znam. E sega zavisit kolku se fleksibilni ne sekoj istoricar ili filozof moze da najde nesto vo taa granka na primer. Dopolnitelno veruvam vo drzava kako Svedksa ima drzavna pomos ako ne rabotis pa pritisokot ne e presilen da rabotis "bilo sto". Ovde kaj mene bukvalno sekade baraat osven mozebi egzoticni struki kako gender studies.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.177
Поени од реакции
3.426
Eurostat.

И кај нас невработеноста е толку мала што не можеш да најдеш работници за некој сектори,
овие младите ги гледам ќе поработат некој месец и мгла од Севернава заебанција, дури има и пензионери да си работат оти нема млади да ги заменат.

Мислам дека ти е јасно дека Северџистанов се движи во обратно правилна насока иако невработеноста можеби ќе ја снема за некоја година.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.606
Поени од реакции
37.544

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.100
Поени од реакции
34.560

Фирмите/фабриките/индустријата не работат, ама официјално нема отпуштања пошто државата ги покрива. Исто и паразитите редовно си добиваат социјални бенефити. Сите се прават дека се е business as usual.

Што не ти е јасно, социјализам функционира добро (се додека има од туѓите пари).

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.698

Ги држеа затворени ко робови, си вбризгаа сомнителна течност х2, сега им се одзема земјата, изворот на храна, народ си :свиркам: и се сметаат за интелигентни цивилизирани.
Се надевам ќе им ги одземат тие 3000 фарми + наредна година Украина сигурно ни 50% од количината претходни години што ја извезувале нема да имаат + уште неколку фактори (со негативни последици) = перфектна состојба.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.888
Поени од реакции
42.577

Ги држеа затворени ко робови, си вбризгаа сомнителна течност х2, сега им се одзема земјата, изворот на храна, народ си :свиркам: и се сметаат за интелигентни цивилизирани.
Се надевам ќе им ги одземат тие 3000 фарми + наредна година Украина сигурно ни 50% од количината претходни години што ја извезувале нема да имаат + уште неколку фактори (со негативни последици) = перфектна состојба.
ова нема да го видиш по западните медиуми, исто како и десетиците протести на кои учествуваа десетици илјади луѓе низ европа за војнава против украина да не се праќа оружје. Лицемерието нивно нема граница.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.052
Поени од реакции
5.964

Најпрво мора да се исчисти Украина од целото православно население кое нема хазарско потекло за да се насели израелското.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Какви бескичмењаци, како ги вози САД секоја чест. :bravobe:

Прегледај го приврзокот 357021
Оваа ти е бетер кловн од Зеленски, типката се однесува како некоја тинејџерка во пубертет, а не како политичар со толкава одговорност. Којзнае за уште какви глупости ја држат во рака, има да ги фали повеќе и од своето дете.

Kajgana Shop

На врв Bottom