ЕВН лопови

Статус
Затворена за нови мислења.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.790
Поени од реакции
8.062
Плаќаме најмногу струја од тука, од маалово околу... и сеа шо се дешава, се чудиме како е можно. Иде татко ми и им вели: Дојте да видите шо е работата, не е можно толку многу струја да плаќаме за разлика од соседиве.

А ништо не работи, само основни апарати како фрижидер, бојлер, ТВ, компјутерот итн.

И овие му велат: Ако сакате да дојдеме и да провериме шо е проблемот, треба да платите 700 денари за проверка.

:facepalm:

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Плаќаме најмногу струја од тука, од маалово околу... и сеа шо се дешава, се чудиме како е можно. Иде татко ми и им вели: Дојте да видите шо е работата, не е можно толку многу струја да плаќаме за разлика од соседиве.

А ништо не работи, само основни апарати како фрижидер, бојлер, ТВ, компјутерот итн.

И овие му велат: Ако сакате да дојдеме и да провериме шо е проблемот, треба да платите 700 денари за проверка.

:facepalm:
На некои им идат и по 330 денари, дури и кога ги имаат исклучено сите осигурачи на таблата...(Зборувам за куќи во којшто никој не живее).
140 улично осветлување (Некои плаќаат улично осветлување, а воопшто немаат ниту една сијалица на бандера)
140 ангажирана моќност (Каква е таа ангажирана моќност кога воопшто во домот немаш струја)
ДДВ
манипулативни трошоци
други услуги... и вака - така се збираат 330 денари...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.644
Поени од реакции
85.448
На некои им идат и по 330 денари, дури и кога ги имаат исклучено сите осигурачи на таблата...(Зборувам за куќи во којшто никој не живее).
140 улично осветлување (Некои плаќаат улично осветлување, а воопшто немаат ниту една сијалица на бандера)
140 ангажирана моќност (Каква е таа ангажирана моќност кога воопшто во домот немаш струја)
ДДВ
манипулативни трошоци
други услуги... и вака - така се збираат 330 денари...
да им ебам мамата у пичка лоповска

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.790
Поени од реакции
8.062
Треба една тема за сметки да си направиме, колку да се виде шо се дешава... ненормална работа, парите за свеќи нека им се најдат! Значи како што напоменав, работат само основни апарати како бојлер, фрижидер, ТВ и компјутер. Се грееме на дрва. Кој на работа, кој на спиење... кој на ТВ и PC. И пази сметкава... све да им е* бам.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Треба една тема за сметки да си направиме, колку да се виде шо се дешава... ненормална работа, парите за свеќи нека им се најдат! Значи како што напоменав, работат само основни апарати како бојлер, фрижидер, ТВ и компјутер. Се грееме на дрва. Кој на работа, кој на спиење... кој на ТВ и PC. И пази сметкава... све да им е* бам.

бате, ти имаш ЕДНОтарифно старо броило. затоа и ти ставаат СРЕДНА цена на kw која е поголема од ефтината. ние што имаме ДВОтарифни броила, имаме ефтина и скапа струја. ти кога готвиш, переш, пеглаш или уклучуваш бојлер се е тоа на цена која е ....... благо кажана скапа :( и затоа имаш повисока сметка од повеќето луѓе кои користат иста количина на kw. 630kw и не е премногу за една фамилија во месецот. некој беше кажал дека од 500 до 800 е нормално. и се согласувам ссо тоа, се зависи од месецот колку машини или бојлери ќе уклучиш. ти претпоставуавм си 3-4 члена фамилија и 630 е ОК. само СРЕДНАТА цена те јебе. цена на скапа струја на двотарифно броило е 4,18ден, а ефтина е 2,09ден. така да ако си користиш полнење на бојлер и машина после 22ч, ќе имаш заштеда. колку тоа само ти знаеш.
е сега, мој совет е да си го смениш броилото со двотарифно.
кај мене беше пак поинаков проблемот, имав двотарифно не сепак многу ми испаѓаше. и сега (контрадикторно) со новото дигитално броило помалку плаќам иако сега со тоа броило ги регистрира и најмалите трошаџии, како на пр тоа што свети сијаличето на ТВ кога е изгасен. чуно, но кај мене е така, помала ми е сметката

bebush

Portable Heater
Член од
4 септември 2007
Мислења
4.468
Поени од реакции
5.166
стигна 8.500 струјата :eek:
а ненормално штедиме, моиве во дневна одамна прекинаа да се грејат, јас прекинав толку да уклучувам климата, болјерот и шпоретот се уклучуваат само од 22h па натака...
болесници !!!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
стигна 8.500 струјата :eek:
а ненормално штедиме, моиве во дневна одамна прекинаа да се грејат, јас прекинав толку да уклучувам климата, болјерот и шпоретот се уклучуваат само од 22h па натака...
болесници !!!

Па ти си супер:P

Јас треба да платам 18 500 за овој месец;)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
сега направив проста математика за твојата состојба. АКО ја земеме во предвид најлошата комбинација, а тоа е дека соодносот помеѓу скапа и ефтина струја е 1:1 (во идеални услови би била 2:1, 200kw eftina:100kw skapa) тогаш ти имаш вака. 320kw ефтина, и 320kw скапа. по ова ќе испадене дека твојата сметка би била 3300 денари. детално верувам дека можеш и сам да дојдеш до оваа цена нели? заклучок е дека колку повеќе ја користиш ефтината, толку повеќе ќе заштедиш. ако би бил 2:1 тогап би платил околу 2900 денари. подоле од ова не може, .... ваљда
--- надополнето: 5 февруари 2013 во 20:35 ---
Па ти си супер:P

Јас треба да платам 18 500 за овој месец;)
:tapp: мое сочуство :( ти работиш за евн изгледа

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
:tapp: мое сочуство :( ти работиш за евн изгледа
Батка тоа е. Минатио 12 илјади и кусур, сеа 18, очекувам и наредниов околу 14-15 и толку. После се враќа на мали сметки. У зимскиве 3-4 месеци ја песни пеам ко ќе видам 4 цифри на сметка.

Греење на струја тоа ти е.

НО, коа ќе земеш ова со парново поскапувањава, доаѓаш на годишно ниво исто отприлика.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Батка тоа е. Минатио 12 илјади и кусур, сеа 18, очекувам и наредниов околу 14-15 и толку. После се враќа на мали сметки. У зимскиве 3-4 месеци ја песни пеам ко ќе видам 4 цифри на сметка.

Греење на струја тоа ти е.

НО, коа ќе земеш ова со парново поскапувањава, доаѓаш на годишно ниво исто отприлика.
да, знам и барем си загреан, ок е (y)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
да, знам и барем си загреан, ок е (y)
И тоа е релативно пријателе. Овие суми се сепак со колку толку штедливост.

Куќа е многу потешко да загрееш, отколку стан. И плус како мојов случај со прозори спремни веќе за промена, и не толку добра изолација, ете ти 300 евра на ЕВН.

Али тоа е. Да сум сам дома нит греење пуштам нит ништо. Ама со фамилија, дете мало, мораш.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.213
Поени од реакции
18.326

Иста ситуација и дома.

А тие со греење на струја...тешко нив.Минимални сметки за декември/јануари одеа негде 6-7.000, а доста и со 5 цифри :нинџ:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom