Душевен мир

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Go spomnuvash OSHO???-----samo toa ti e kako odbrana i ne samo na ovaa tema.
Zboruvaj so fakti, a ne so gluposti....osho, mosho,nemash shto drugo da kazesh pa mora nego da go spomnesh.
Inace ,OSHO ima postignato dusheven mir.
A ti, do kaj si so tvojot???
Јас не сум трговец. Нема да разменам ништо од својата природа за малку "душевен мир" .Тоа е за слабите, јас ќе си го носам теретот на сите три аспекти на мојата душа...

Од Платон на ваму се знае дека човечката душа има три дела. Еден разумски, друг желбен, и трет кој Платон го нарекува Тимос, што би значело гордост, односно желба да бидеш признаен од твојата околина како нешто посебно и издеференцирано. Сите религии, сите духовни школи земаат на заб некој дел од човечката душа и се обидуваат да го кастрираат. Христијанството удира по желбениот и тимотичкиот дел (осуда на земските уживања и осуда на гордоста како смртен грев) додека будизмот и сите негови подваријанти удираат по желбениот аспект.

Таму нека им е, тоа е за сиромашните по дух и излаганите, мене тоа не ме интересира...
--- надополнето: Sep 10, 2011 1:34 PM ---
Isto i jas ne mozam da razberam kako denes vo 21 vek ima ljugje so tolku niska svest
Не постои ниска и висока свест, те лажат. Ниска, во однос на што, и висока во однос на што? Постои некоје единица мерка за висока и ниска свест?

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Nemam poima koj e taj....
A za OSHO sum siguren....dovolno e da go poglednesh vo ocite...
Osho (Hindi: ओशो) (11 December 1931 – 19 January 1990), born Chandra Mohan Jain (चन्द्र मोहन जैन), and also known as Acharya Rajneesh from the 1960s onwards, as Bhagwan Shree Rajneesh during the 1970s and 1980s and as Osho from 1989, was an Indian mystic, guru, and spiritual teacher who garnered an international following.
Истиот тој!
Само често си го менува името!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас не сум трговец. Нема да разменам ништо од својата природа за малку "душевен мир" .Тоа е за слабите, јас ќе си го носам теретот на сите три аспекти на мојата душа...

Од Платон на ваму се знае дека човечката душа има три дела. Еден разумски, друг желбен, и трет кој Платон го нарекува Тимос, што би значело гордост, односно желба да бидеш признаен од твојата околина како нешто посебно и издеференцирано. Сите религии, сите духовни школи земаат на заб некој дел од човечката душа и се обидуваат да го кастрираат. Христијанството удира по желбениот и тимотичкиот дел (осуда на земските уживања и осуда на гордоста како смртен грев) додека будизмот и сите негови подваријанти удираат по желбениот аспект.

Таму нека им е, тоа е за сиромашните по дух и излаганите, мене тоа не ме интересира...
--- надополнето: Sep 10, 2011 1:34 PM ---

Не постои ниска и висока свест, те лажат. Ниска, во однос на што, и висока во однос на што? Постои некоје единица мерка за висока и ниска свест?
Ostanavte samo so citanje na knigi od zapadnata filozofija....ne e ni cudo shto ste nazad so razmisluvanjata.....21 vek e.,proshirete go znaenjeto.....
Inace,samo za tebe,svesta ima 4 ri sostojbi....otom potom....ne i e tuka mestoto

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ostanavte samo so citanje na knigi od zapadnata filozofija....ne e ni cudo shto ste nazad so razmisluvanjata.....21 vek e.,proshirete go znaenjeto.....
Inace,samo za tebe,svesta ima 4 ri sostojbi....otom potom....ne i e tuka mestoto
Знам, нешто со октавите...

:pos:

Каква врска има колку состојби има свеста? Јас ти објаснувам за основното устројство на човечката душа, ти ми кажуваш за состојби на свеста...

И добро е што тука не е место, верувај ми. Секогаш она далечното, мистичното, изгледа привлечно, иако во дадениот случај се работи за ломотење на полуписмени и неизмиени ликови...

Секој со среќата...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Знам, нешто со октавите...

:pos:

Каква врска има колку состојби има свеста? Јас ти објаснувам за основното устројство на човечката душа, ти ми кажуваш за состојби на свеста...

И добро е што тука не е место, верувај ми. Секогаш она далечното, мистичното, изгледа привлечно, иако во дадениот случај се работи за ломотење на полуписмени и неизмиени ликови...

Секој со среќата...
Misticnoto e privlecno za tie shto sakaat da go razberat i svanat.....izgleda ne e tvoj slucaj.
A takvi kako tebe shto mislat deka znaat a vo stvari nemaat poima....teshko ke go razberat...
Ne komentiram poveke so luge koi se ograniceni......

• Ми се допаѓа
Reactions: ___
Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Ај остави книгиве и "ЕГОТО" биди искрен и кажи ми за што беше свесен кога стана сабајле, па како се измени свеста после една секунда, па после една минута, за што беше свесен кога беше у тоалет, за што беше свесен кога јадеше, за што си свесен сега пред компјутер кога седиш. Ќе сфатиш колку е свеста кратка и променлива и е збир од многу нешта. Свеста зависи од моменталниот фокус затоа има многу состојби.
Ако си искрен и ме разбра ќе видиш сам колку состојби на свеста поминале?
ЗА ШТО СИ СВЕСЕН СЕГА? САМО ЗА ОВА ШТО СЕГА ГО ЧИТАШ!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Misticnoto e privlecno za tie shto sakaat da go razberat i svanat.....izgleda ne e tvoj slucaj.
A takvi kako tebe shto mislat deka znaat a vo stvari nemaat poima....teshko ke go razberat...
Ne komentiram poveke so luge koi se ograniceni......
Јас ограничен? Можеби.

Ти ја споредуваш средената мудрост на Платон и Аристотел со наивните воопштувања од искуството на полуписмени Индијци и јас сум ограничен? Два пати го прочита Ошо, кој во основа е квазимистика за полуписмени, и јас сум ограничен?

Пробај да го читаш Аристотел или Хајдегер, па по прв пат да ја почуствуваш целата немоќ на твојот интелект, па потоа дојди и зборувај ми за ограниченост....

Пак ќе ти речам, секој со среќата...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ај остави книгиве и "ЕГОТО" биди искрен и кажи ми за што беше свесен кога стана сабајле, па како се измени свеста после една секунда, па после една минута, за што беше свесен кога беше у тоалет, за што беше свесен кога јадеше, за што си свесен сега пред компјутер кога седиш. Ќе сфатиш колку е свеста кратка и променлива и е збир од многу нешта. Свеста зависи од моменталниот фокус затоа има многу состојби.
Ако си искрен и ме разбра ќе видиш сам колку состојби на свеста поминале?
ЗА ШТО СИ СВЕСЕН СЕГА? САМО ЗА ОВА ШТО СЕГА ГО ЧИТАШ!
Slushaj....aj da ne se dokazuvame sega tuka.....ne e temata za svest
Slagam se so toa deka ljugeto vo tekot na denot se svesni samo malku vreme...najpoveke 5-do 10 m......megutoa i toa se trenira i se uci..i tie momenti na svest kaj covekot mozat da stanam mnogu podolgi.....
--- надополнето: Sep 10, 2011 2:11 PM ---
Јас ограничен? Можеби.

Ти ја споредуваш средената мудрост на Платон и Аристотел со наивните воопштувања од искуството на полуписмени Индијци и јас сум ограничен? Два пати го прочита Ошо, кој во основа е квазимистика за полуписмени, и јас сум ограничен?

Пробај да го читаш Аристотел или Хајдегер, па по прв пат да ја почуствуваш целата немоќ на твојот интелект, па потоа дојди и зборувај ми за ограниченост....

Пак ќе ти речам, секој со среќата...
eve eden koj ne e svesen ni 1 min

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
eve eden koj ne e svesen ni 1 min
Нели немаше да реплицираш повеќе? Повредено ти е егото?

Па нели егото е само илузија, како може да ти биде повредена илузијата?

Биди над тоа, врати се на твојот ошоовски мир, на 3.45-то ниво на свеста...

Јад, беда и мизерија...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Нели немаше да реплицираш повеќе? Повредено ти е егото?

Па нели егото е само илузија, како може да ти биде повредена илузијата?

Биди над тоа, врати се на твојот ошоовски мир, на 3.45-то ниво на свеста...

Јад, беда и мизерија...
Tuka se slagam so tebe.........ti beda i mizerija!!!!

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Твојот јалов обид за сарказам покажува дека мојот пост беше точно на место. Си го врвиш животот обидувајќи се да ја негираш својата природа, односно желбениот дел на твојата душа, и тоа се нарекува "духовност".
Постојат многу гледишта на деловите на душата. Некои од тие гледишта желбата не ја гледаат како дел од душата. Неверојатно глупаво е да побиваш едно гледиште притоа наслонувајќи се на друго. Исто така треба да се разликуваат поимите "желба" и "потреба" .

Kajgana Shop

На врв Bottom