Душевен мир

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
http://www.youtube.com/watch?v=6Bg14_xTMEs
Нешто околу душевниот мир :D
Мир или немир е состојба, а не нешто што би можело
да се стекне.
Еднаш во "таа" состојба, засекогаш во таа состојба.
Идентификацијата со илузии, од типот на умот и срцето
не довеле до душевен немир.
Состојбата на само-реализација е душевниот мир.
Ултимативна среќа- bliss, compassion, едно со целиов универзум.
Oва се само зборови, негде складирани во моментов како кецови и нули :) , тешко дека ќе го пренесат целиот импулс на она што сакав да го кажам.....како и да е секогаш мора да се каже заради некоја необјаснета причина.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.688
Поени од реакции
31.683
http://www.youtube.com/watch?v=6Bg14_xTMEs
Нешто околу душевниот мир :D
Мир или немир е состојба, а не нешто што би можело
да се стекне.
Еднаш во "таа" состојба, засекогаш во таа состојба.
Идентификацијата со илузии, од типот на умот и срцето
не довеле до душевен немир.
Состојбата на само-реализација е душевниот мир.
Ултимативна среќа- bliss, compassion, едно со целиов универзум.
Oва се само зборови, негде складирани во моментов како кецови и нули :) , тешко дека ќе го пренесат целиот импулс на она што сакав да го кажам.....како и да е секогаш мора да се каже заради некоја необјаснета причина.
spored drugi toa e sostojba shto se steknuva i zasluzhuva
promenliva kategorija zaradi "tie"iluzii koi mozhat od sostojba vo sostojba da ja menuvaat sostojbata vo iluzorniot mir ili nemir
sostojba na samo-realizacija e konechniot stadium na duhovnoto i telesnoto so premin vo druga dimenzija
iako se samo brojki ., nekoj shto ke gi razbere itekako ke go oseti pulsot na vibraciite na kazhanoto iako so nekoi razliki vo poistovetuvanje;):coffee:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Игорче и шутрак, само сакам да ви кажам дека стојам занемен пред длабочината на вашите увиди. Фасциниран сум од бистрината на вашите умови и од елоквентноста со која ги изразувате вашите најдлабоки согледувања. Филозофската мисла го достигнува својот врв во вашите постови, исто како што Македонскиот пишан збор ги доживува своите најблескави моменти преку вашиот сублимиран израз каде што самата интерпукција ја претварате во поезија...

Секоја чест...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.688
Поени од реакции
31.683
Игорче и шутрак, само сакам да ви кажам дека стојам занемен пред длабочината на вашите увиди. Фасциниран сум од бистрината на вашите умови и од елоквентноста со која ги изразувате вашите најдлабоки согледувања. Филозофската мисла го достигнува својот врв во вашите постови, исто како што Македонскиот пишан збор ги доживува своите блескави моменти преку вашиот сублимиран израз каде што самата интерпукција ја претварате во поезија...

Секоја чест...
., OOOOooooo fala stav_ogin.,e., ponekogash i odvreme retko i mene me iznenaduvash so toa shto ke uspeesh i neshto da razberesh.,., ako..,. ako., taka trebit stav_ogin., e imash shto da nauchish i od kogo ., zatoa i ponataka na ovoj nachin barem obidi se neshto da nauchish., nema potreba da se sramish:ROFLMAO::coffee:

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Игорче и шутрак, само сакам да ви кажам дека стојам занемен пред длабочината на вашите увиди. Фасциниран сум од бистрината на вашите умови и од елоквентноста со која ги изразувате вашите најдлабоки согледувања. Филозофската мисла го достигнува својот врв во вашите постови, исто како што Македонскиот пишан збор ги доживува своите блескави моменти преку вашиот сублимиран израз каде што самата интерпукција ја претварате во поезија...

Секоја чест...
malku pogore procitav kako se obiduvash da iznervirash eden od clenovite so toa sto mu potencirash deka mu raboti egoto...
znaci stom besramno udirash po toj del, samiot znaesh deka toj del e bolen, a bolen e za site koi svatile sto e vsushnost egoto...
od druga strana ti ovde celo vreme se rasfrlash so tvoeto ego...
sam si se udarash tamu kaj sto najmnogu boli...
ama ima edno neshto koe seushte te zalazuva deka si sreken, a toa e faktot deka neznaesh sto zboruvash, ne zboruvash ti, egoto zboruva namesto tebe...
ako po nekoja slucajnost nekoj den gi otvorish ocite i svatish deka ti postoish sega i ovde... podocna pak "zaspiesh" pa pak stanuvash svesen za toa sto si... eden den najverojatno ke uvidish deka poveke nesakash da bidesh zaspan, deka taka ne se naoga vistinskata sreka i vistinskiot dusheven mir... ke posakash celosno da se razbudish...
i znaesh sto ke te spreci vo toa? tvoeto ego, ti nikogash nema da imash dovolno vreme, dovolno znaenje i sila da unishtish tolku debelo ego, so godini si go polnel, si go hranel si go goel, si se rasfrlal so nego kaj stignesh, si mu dozvolil da te upravuva, da vladee so tebe...od svoeto ego si napravil svoj bog.
i eden den ke posakash sam da bidesh svoj bog, ama egoto ke kaze-ne, jas sum bogot tvoj,jas do sega te odrzuvav vo zivot, nema nikade da odam, tuka sum so tebe se dodeka i tebe ne te izedam, znaesh jas sum ego i moram da se hranam...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
malku pogore procitav kako se obiduvash da iznervirash eden od clenovite so toa sto mu potencirash deka mu raboti egoto...
znaci stom besramno udirash po toj del, samiot znaesh deka toj del e bolen, a bolen e za site koi svatile sto e vsushnost egoto...
od druga strana ti ovde celo vreme se rasfrlash so tvoeto ego...
sam si se udarash tamu kaj sto najmnogu boli...
ama ima edno neshto koe seushte te zalazuva deka si sreken, a toa e faktot deka neznaesh sto zboruvash, ne zboruvash ti, egoto zboruva namesto tebe...
ako po nekoja slucajnost nekoj den gi otvorish ocite i svatish deka ti postoish sega i ovde... podocna pak "zaspiesh" pa pak stanuvash svesen za toa sto si... eden den najverojatno ke uvidish deka poveke nesakash da bidesh zaspan, deka taka ne se naoga vistinskata sreka i vistinskiot dusheven mir... ke posakash celosno da se razbudish...
i znaesh sto ke te spreci vo toa? tvoeto ego, ti nikogash nema da imash dovolno vreme, dovolno znaenje i sila da unishtish tolku debelo ego, so godini si go polnel, si go hranel si go goel, si se rasfrlal so nego kaj stignesh, si mu dozvolil da te upravuva, da vladee so tebe...od svoeto ego si napravil svoj bog.
i eden den ke posakash sam da bidesh svoj bog, ama egoto ke kaze-ne, jas sum bogot tvoj,jas do sega te odrzuvav vo zivot, nema nikade da odam, tuka sum so tebe se dodeka i tebe ne te izedam, znaesh jas sum ego i moram da se hranam...
Па за кое его зборуваш? Гледаш дека ги испофалив Игорче и Шутраков, пред чие знаење и елоквентност стојам занемен. Каде е тука моето его?

;)

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Па за кое его зворуваш? Гледаш дека ги испофалив Игорче и Шутраков, пред чие знаење и елоквентност стојам занемен. Каде е тука моето его?

;)
ti mozebi se obiduvash da glumish ludilo, ama ednostavno, toa ego nesaka da se sokrie, saka da se istaknuva...
dali preku ironija ili cinizam,,, ne e bitno.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
ti mozebi se obiduvash da glumish ludilo, ama ednostavno, toa ego nesaka da se sokrie, saka da se istaknuva...
dali preku ironija ili cinizam,,, ne e bitno.
Ццц, не може човек ни срцето да си го отвори во восхит, веднаш го нарекуваат циник. А знаеш дека циниците (киниците) за џабе излегле на лош глас? Тие биле луѓе кои ја сакале едноставноста, и се заебавале со секаква врста на претенциозност...

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Ццц, не може човек ни срцето да си го отвори во восхит, веднаш го нарекуваат циник. А знаеш дека циниците (киниците) за џабе излегле на лош глас? Тие биле луѓе кои ја сакале едноставноста, и се заебавале со секаква врста на претенциозност...
epa togash sto ne zemesh primer od niv, zoshto sekogash ja ismejuvash ednostavnosta i se stremish kon pretencioznost?
i povtorno glumish ludilo, site znaeme kako deneska se upotrebuva zborot cinik, so tek na vremeto smislata na samiot zbor dobila poinakva nasoka...ne mi beshe namerata da ti laskam, sega slobodno mozesh da se spushtish na zemja

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
epa togash sto ne zemesh primer od niv, zoshto sekogash ja ismejuvash ednostavnosta i se stremish kon pretencioznost?
i povtorno glumish ludilo, site znaeme kako deneska se upotrebuva zborot cinik, so tek na vremeto smislata na samiot zbor dobila poinakva nasoka...ne mi beshe namerata da ti laskam, sega slobodno mozesh da se spushtish na zemja
Ги имаш испомешано едноставноста и глупоста...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.688
Поени од реакции
31.683
srce ., voshit ., ne bi rekol deka ovie raboti ti se pojakata strana na tebe., a deka si cinik ., ne vredi da se dokazhuva ., samiot vo mnogu postovi si go dokazhal., .....se imash i ednostavnost., i se obiduvash da se zaebavash/bezuspeshno/.........no navistina edna rabota ti fali a toa e pretencioznosta., ne znaesh veke ni kaj si ni shto si., pretenzijata shto ja imash nekako slabo ti pominuva.........za chovek shto pretendira da se afirmira pa i kako ateist i nevernik., funkcionirash pod golem pritisok se da stavish i sekogo da isplukash.,....... ni si na nivou kolektore ., uf ., lektore :)

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
sto e spored tebe ednostavnosta, a sto gluposta
kazi tvoe mislenje za da me ubedish deka gresham
ako tvrdish deka tvoite gledishta se vistinskite, bash bi sakala da naucam, nemam nishto protiv toa da se nadograduvam...
ako ne se slozuvam ke ti kazam zoshto

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
srce ., voshit ., ne bi rekol deka ovie raboti ti se pojakata strana na tebe., a deka si cinik ., ne vredi da se dokazhuva ., samiot vo mnogu postovi si go dokazhal., .....se imash i ednostavnost., i se obiduvash da se zaebavash/bezuspeshno/.........no navistina edna rabota ti fali a toa e pretencioznosta., ne znaesh veke ni kaj si ni shto si., pretenzijata shto ja imash nekako slabo ti pominuva.........za chovek shto pretendira da se afirmira pa i kako ateist i nevernik., funkcionirash pod golem pritisok se da stavish i sekogo da isplukash.,....... ni si na nivou kolektore ., uf ., lektore :)
Јас мислам, да.
--- надополнето: Sep 12, 2011 10:27 AM ---
sto e spored tebe ednostavnosta, a sto gluposta
kazi tvoe mislenje za da me ubedish deka gresham
ako tvrdish deka tvoite gledishta se vistinskite, bash bi sakala da naucam, nemam nishto protiv toa da se nadograduvam...
ako ne se slozuvam ke ti kazam zoshto
Што е глупост?

Еве, прочитај ги првите два постови на оваа страна, и ако најдеш една реченица која нешто значи, секоја чест. Случајни низови на бесмислени зборови, неповрзани со ништо, интерпукција на штитеници на Бардовци и логика на 4 месечни шимпанзи.

Глупост и претенциозност во најдобро издание...

:cuc:

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Јас мислам, да.
--- надополнето: Sep 12, 2011 10:27 AM ---

Што е глупост?

Еве, прочитај ги првите два постови на оваа страна, и ако најдеш една реченица која нешто значи, секоја чест. Случајни низови на бесмислени зборови, неповрзани со ништо, интерпукција на штитеници на Бардовци и логика на 4 месечни шимпанзи.

Глупост и претенциозност во најдобро издание...

:cuc:
tebe ti izgledaat taka zatoa sto nesakash da gi razberesh, tuka si ja naogash svojata slaba tocka i koga ke stapnesh na nea, malku boli, pa zatoa izbegnuvash da se soocish so sebe...
samorealizacija-dusheven mir...
ete kolku e ednostavno i ubavo
toa vo prevod bi znacelo vaka:
ti deneska ne si svesen za sebe, mislish deka si , ama ne e taka, zatoa sto ne si svesen deka si sega i ovde, tuku kopash po minatoto, se obiduvash da ja predvidish, isplanirash idninata...
kopanjeto po minatoto ti nosi cuvstvo na vina, nostalgija, taga...
pogledot kon idninata ni nosi grizi, strav, gnev...
koga ke se napolnish so site tie cuvstva ti nemozesh da kazesh deka si postignal dusheven mir...
od druga strana
denes si svesen deka postoish, svesen si deka si tuka i ovde i ziveesh samo vo ovoj momen, se lizgash od eden na drug moment bez da mislish na minatoto i idninata, taka gi izbegnuvash site predhodno spomenati negativni cuvstva i sostojbi
ti si svesen za sega i ovde i rabotish svesno na momentot, taka ne pravish greshki, fokusiram si tuka, nishto ne ti bega...ne ostavash mesto da se kaesh, ne ostavash mesto da se plashish za idninata, zatoa sto si postignal da napravish neshto sto e ispravno i sto e kako sto treba da bide...
znaci posle ova zaklucuvame deka koga se e vo red nie sme zadovolni, srekni, nasmeani, bez stravovi i grizi, so lesnotija go ziveeme sekoj moment i mozeme da kazeme deka sme dushevno mirni...
pa sega ti vidi koj pat ke go odberesh

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
tebe ti izgledaat taka zatoa sto nesakash da gi razberesh, tuka si ja naogash svojata slaba tocka i koga ke stapnesh na nea, malku boli, pa zatoa izbegnuvash da se soocish so sebe...
samorealizacija-dusheven mir...
ete kolku e ednostavno i ubavo
toa vo prevod bi znacelo vaka:
ti deneska ne si svesen za sebe, mislish deka si , ama ne e taka, zatoa sto ne si svesen deka si sega i ovde, tuku kopash po minatoto, se obiduvash da ja predvidish, isplanirash idninata...
kopanjeto po minatoto ti nosi cuvstvo na vina, nostalgija, taga...
pogledot kon idninata ni nosi grizi, strav, gnev...
koga ke se napolnish so site tie cuvstva ti nemozesh da kazesh deka si postignal dusheven mir...
od druga strana
denes si svesen deka postoish, svesen si deka si tuka i ovde i ziveesh samo vo ovoj momen, se lizgash od eden na drug moment bez da mislish na minatoto i idninata, taka gi izbegnuvash site predhodno spomenati negativni cuvstva i sostojbi
ti si svesen za sega i ovde i rabotish svesno na momentot, taka ne pravish greshki, fokusiram si tuka, nishto ne ti bega...ne ostavash mesto da se kaesh, ne ostavash mesto da se plashish za idninata, zatoa sto si postignal da napravish neshto sto e ispravno i sto e kako sto treba da bide...
znaci posle ova zaklucuvame deka koga se e vo red nie sme zadovolni, srekni, nasmeani, bez stravovi i grizi, so lesnotija go ziveeme sekoj moment i mozeme da kazeme deka sme dushevno mirni...
pa sega ti vidi koj pat ke go odberesh
Here we go again...

Kajgana Shop

На врв Bottom