Душевен мир

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Zelbata e samo na materjalna osnova,a celta moze da bide i na druga osnova.....
На пример имаме потреба за храна, кога ќе го замислиме објектот кој ќе ни ја задоволи таа потреба да речеме пица, тогаш се јавува желба за пица и наша цел е да набавиме пица и ја јадеме. Истото се јавува и кај останатите потреби да речеме потреба за друштво која еве не е материјална. Ја замислуваш женската со која сакаш да се дружиш и се јавува желба па цел(и се јавуваш и ја викаш).

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
На пример имаме потреба за храна, кога ќе го замислиме објектот кој ќе ни ја задоволи таа потреба да речеме пица, тогаш се јавува желба за пица и наша цел е да набавиме пица и ја јадеме. Истото се јавува и кај останатите потреби да речеме потреба за друштво која еве не е материјална. Ја замислуваш женската со која сакаш да се дружиш и се јавува желба па цел(и се јавуваш и ја викаш).
Zaebi prosti prìimeri. Nejkam da gi 'davam' drugite, inace ke ti dadev odgovor. Ne gi meshaj rabotite, potreba, zelba, cel,zamisla itn,itn....
Ovde zboruvame za povisoki raboti........dusheven mir!!!

S

smexy

Гостин
За чиста Волја, неоспорена од Цел, неизвалкана од желби, секој пат е совршен.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Zaebi prosti prìimeri. Nejkam da gi 'davam' drugite, inace ke ti dadev odgovor. Ne gi meshaj rabotite, potreba, zelba, cel,zamisla itn,itn....
Ovde zboruvame za povisoki raboti........dusheven mir!!!
Ништо не измешав само ги разделив онака како што се дефинирани во психологијата за полесно да се разбереме е сега ако ти имаш некои твои дефениции кои на мене не ми се познати тогаш тешко ќе се разбереме.
Лесно е да се зборува за "повисоки работи" кои секогаш се недефинирани и непрактични.Прашањето е како до душевен мир конкретни чекори?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ништо не измешав само ги разделив онака како што се дефинирани во психологијата за полесно да се разбереме е сега ако ти имаш некои твои дефениции кои на мене не ми се познати тогаш тешко ќе се разбереме.
Лесно е да се зборува за "повисоки работи" кои секогаш се недефинирани и непрактични.Прашањето е како до душевен мир конкретни чекори?
Konkretno....pocni so meditacija

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Ме
Konkretno....pocni so meditacija
Медитирам секој ден и да носи мир, кој е привремен но не траен, овде бараме траен мир. Медитацијата е ефикасна колку и алкохолот или спортот не повеќе од тоа. Целта на медитацијата е состојба без мисли а оттаму и без желби али ќе повторам тоа е привремено не трајно. Единствен траен мир веројатно е смртта затоа што се надевам сите желби исчезнуваат.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ме
Медитирам секој ден и да носи мир, кој е привремен но не траен, овде бараме траен мир. Медитацијата е ефикасна колку и алкохолот или спортот не повеќе од тоа. Целта на медитацијата е состојба без мисли а оттаму и без желби али ќе повторам тоа е привремено не трајно. Единствен траен мир веројатно е смртта затоа што се надевам сите желби исчезнуваат.
Ne ja sporeduvaj meditacijata so alkoholot i drogata, mada i so niv mozat da se postignat nekoi momentalno povisoki stadiumi kaj covekot.
Pa meditiraj 24h dnevno.....dovolno e toa.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ме
Точно така. Медитацијата е само уште една дрога повеќе. Дали ќе се испијаниш, издрогираш, медитираш, или ќе се залажуваш со поезија, на крајот му доаѓа на едно исто.

Гуру зен зборува за цел, која е различна од желбите, затоа што е "духовна" цел. Тоа е вртење во круг, тој повторно има желба а желбата му е да нема желби...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Точно така. Медитацијата е само уште една дрога повеќе. Дали ќе се испијаниш, издрогираш, медитираш, или ќе се залажуваш со поезија, на крајот му доаѓа на едно исто.

Гуру зен зборува за цел, која е различна од желбите, затоа што е "духовна" цел. Тоа е вртење во круг, тој повторно има желба а желбата му е да нема желби...
Najveke sakam koga mi kazuvaat shto sakam...hahahahaha ......
Poshto nemam zelbi, dobro e koga drugite mi kazuvaat shto sakam.....

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ke se naklukas helex asentra anafranil riset i lorsilan i koga ke zaspies ko mrtov ete ti duseven mir!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Najveke sakam koga mi kazuvaat shto sakam...hahahahaha ......
Poshto nemam zelbi, dobro e koga drugite mi kazuvaat shto sakam.....
Твојот јалов обид за сарказам покажува дека мојот пост беше точно на место. Си го врвиш животот обидувајќи се да ја негираш својата природа, односно желбениот дел на твојата душа, и тоа се нарекува "духовност".

Но, тоа е данокот што се плаќа на читање Ошо мошо глупости...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Твојот јалов обид за сарказам покажува дека мојот пост беше точно на место. Си го врвиш животот обидувајќи се да ја негираш својата природа, односно желбениот дел на твојата душа, и тоа се нарекува "духовност".

Но, тоа е данокот кој се плаќа на читање Ошо мошо глупости...
Go spomnuvash OSHO???-----samo toa ti e kako odbrana i ne samo na ovaa tema.
Zboruvaj so fakti, a ne so gluposti....osho, mosho,nemash shto drugo da kazesh pa mora nego da go spomnesh.
Inace ,OSHO ima postignato dusheven mir.
A ti, do kaj si so tvojot???

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322

Но, тоа е данокот кој се плаќа на читање Ошо мошо глупости...
ТОЧНО!
Неверојатно е колку луѓе има на светов што се негираат себеси и својата "човечност"(не ја сфаќам како лоша или добра туку каква што е) а најтрагично е тоа што цврсто се убедени дека се во право. Неможам да разберам како некој може себе да се лаже толку добро, нема никогаш да разберам.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
ТОЧНО!
Неверојатно е колку луѓе има на светов што се негираат себеси и својата "човечност"(не ја сфаќам како лоша или добра туку каква што е) а најтрагично е тоа што цврсто се убедени дека се во право. Неможам да разберам како некој може себе да се лаже толку добро, нема никогаш да разберам.
Isto i jas ne mozam da razberam kako denes vo 21 vek ima ljugje so tolku niska svest

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Go spomnuvash OSHO???-----samo toa ti e kako odbrana i ne samo na ovaa tema.
Zboruvaj so fakti, a ne so gluposti....osho, mosho,nemash shto drugo da kazesh pa mora nego da go spomnesh.
Inace ,OSHO ima postignato dusheven mir.
A ti, do kaj si so tvojot???
Како знаеш дека Chandra Mohan Jain има постигнато душевен мир?

Kajgana Shop

На врв Bottom