Државна матура

Статус
Затворена за нови мислења.

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Во приватните ќе може без државна матура, што значи училишна, интерна, врскаџиска... Тој што е неписмен и ќе иде на приватен, нема да има проблеми... Ќе имаат тие што ќе треба да учат глупи предмети како социологија или биологија за да положат глупа матура, па после да полагаат нови глупи приемни на факултетите пошто секогаш има на некои одредени премногу гужва...

Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
abe ja razbiram do nekade zaso se bunat tie so se 4ta ama neznam za nas drugite so sme pomali zaso se bunime ali nema veze, bitno ideme na strajk i gubime casovi. aj ako nekoj e informiran dali utre ke ima neso da mi kaze da si se spremam da ne nosam knigi u skolo!!

a inace ja mislam najbolje e da ne se zalazuvame deka maturata e losa rabota koga ne e. ja sum za toa da se polaga iako neznam dali i ja samiot ke polozam. a i kako so vikaat site ako si gi pominal site 4 god garant ke ja polozis i maturata. pa kolku moze da e teska?

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
немам време за пост околку матурата за или против ама да ве информирам дека утре во охрид ќе има протести пред гимназија ќе бидат ученициве од гимназија и економски во 7:30

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
За у Скопје мене ми рекоа утре у 9 пред министерство пак ќе биле сите... Се надевам ќе ги остаат јајцата дома:nenene:

Член од
14 мај 2007
Мислења
167
Поени од реакции
0
So pocetok vo 9 casot vo Tetovo i Skopje ce se pocne so strajk osven vo ovie dva grada strajkot ce se odviva i vo nekolku drugi

:helou:

Маца_мк

♫♥good girl gone bad♥♫
Член од
13 февруари 2007
Мислења
6.421
Поени од реакции
464
да и ја знам дека утре има штрајк пред министерство за образование у 9 сабајле

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Заклучок: Вас не ви се ој на сколија, не ви е за матурата!!

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Абе сте збеснале , учете таму не туку кревајте прашина ќе полагате матура џабе се буните. Арно вели синдикат не ви се ој на училиште.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
abe taka e ama koa imame sansa da ne ideme zaso da ne?!?! imame posle cela god za ucenje!!

Narkos

...::enter my mind::...
Член од
12 април 2007
Мислења
677
Поени од реакции
5
за струмица никој не пише???
и тука има штрајкови, ама не толку, со јајца и шишиња, туку само како да глеаш некој натпревар у живо, многу бучни. ние, помалите генерации одиме на настава како да нема штрајкови, само четврта година не учат од сите три школи.
и шо беше настанот на денот, дојдоа телевизии, а1 и телма, и интервјуираат ученик
Зошто штрајкувате?
Емиии, штрајкуваме!
Зошто не сакате да полагате матура?
Еми, не сакаме, тешка е, нема да ја положиме!

btw утре сите ќе се собираат во 8 сатот на центар, па накај собранието ќе одат
денес направија муабет со градоначалникот, утре ќе се собираат потписи од сите ученици, и ќе се пише писмо до Министерството
ја тка

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Муабетов е веќе правен, се знае не беа подготвени и две години го одлагаа воведувањето на државната , матура.
Во основа матурата е иста со таа јас што ја имав, македонски и математика плус теза која терба да се одбрани пред комисија, и на тоа имавме плус уште 2 предмети кои се полагаа на факултет како приемни. Принципиелно со државната матура треба треба само да се преместата приемните по два специфични предмети од факултетите во средните односно да се интегрираат со матурата.
Јас бев последна генерација каде што од почеток до крај си бев природноматематичка гимназија, генерацијата после мене почнаа со бирање во прва па во терта пак дополнително смер. Смислата со изборот на смерот не е да се земат само предмети кои на ученикот му одговараат туку да се насочи кон една определена група на струки. Нажлост очигледно тоа средножколциве тоа не го разбраа и си бираа што ќе им стигне па сега им се јавува проблем со изборот на двата предмети кои им се потребни за запишување на факултет. Затоа треба заклучно од оваа следните 4 генерации да имаат можност без разлика на смерот да можат да си изберат 2 предмети кои сакаат за матура, додека на тие што наредната година ќе запишуваат прва во средно да им се каже дека решенијата во врска со смеровите директно влијаат на подоцнежниот избор на факултетот.
Сосема е во ред да се консултира и д аима состаноци со органита на министерство за образование за да се дефинираат кои се фиксни а кои изборни предмети за избор, и кои ограничувања во односно на изборните ќе имаат тиа што наредна година ќе запишуваат прва.
Знам дека се буните и јасно ми е дека ви е непријатно што така ве наместија баш вие да бидете жртвените јагниња во првите борбени радови, од кои што ќе се влечат искуствата за израмнување на проблемите за нареднита генерации, ама што да се прави некој мора да биде жртва за да може процесот да почне да функционира, гледајте на ова како на ваш личен придонес за квалитетот на образованието на сите наредни генерации.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Пред 2год, кога беше пробна матура...кај мене у школо од 250ученици, македонски положија само 7%!
Може да замислите кога ке се полага македонски + англиски/мат+ изборен.

али незнам што сте се уфилмале...ако не ја положите матурата чабе ке идете на фалкутет (кога и таму ништо нема да положите)-зборам ако нема матура
Клучен збор ти е “пробна матура“. И кај нас кога се полагаше математика, некои само се потпишаа и си отидоа. За тоа немаше успех. Сега ве чека полесно оти пробната беше разочарувачка што беше неверодостоен знак дека треба полесни тестови.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Ти викаш дека се два предмета затоа што така напишал членот што го цитираше. Јас лани пред крај на година бев на совет со професори и една типка која дојде да ја претстави матурата, како и што ќе биде. До тогаш знаевме дека ќе бидат тие двата екстерни испити за македонски и англиски или математика. Жената не информираше дека всушност покрај тие два предмета ќе има изработка на матурска тема која треба да е готова до мај и да се брани и плус два изборни предмета, а пошто пола од предметите ги учиме една година, нема некој голем избор! Сеа на почеток на година едни зборат ќе ги нема двата изборни, едни ќе ги има, а никој официјално не рекол ништо како вистински ќе биде. Знае некој што вистински ќе се полага од сигурен извор? Не! Епа како да не се буниме бе, да чекам крај година и да ми речат ајде бирај одма предмети пошто решено е да се полагаат?... Сите што сте прочле викате сте знаеле пред сто години за матура, па зошто тогаш ниедна генерација пред нас не полагаше и сите штрајкуваа и се бунеа, а лани сите се радуваа што не полагаат...
А тоа што беше денес е посебна приказна во која десет кретени маваа со јајца(и по некој портокал), се дереа и понашаа ко животни. Бај д веј се збори дека утре у 9 саат ќе се собирале пак пред министерство...ако биде како денес, срамота е што такви ни се средношколците што догодина ќе се запишуваат на факултети, друго не знам што да кажам...
Тие што фрлале со се и сешто и тој што се соблекол нема да се запишат на факултет. Тие само бегаат од часови, ај колку да не одат паај ке протестирам.....татиното галениче ќе го снимаат и ќе го види тато, дедо и ќе му рече: “Уб(л)ав тој на дедо, дој да ти земам јаначе и на ти 1 000 купи си едно сокче“. Тие се ментални....само се срам за протестите, само се плашат да им речат....

Член од
27 март 2007
Мислења
735
Поени од реакции
316
Денес во Велес имаше протести од сите средни училишта, утре во 10 часот продолжуваме пак.
Нешто се зборуваше да одиме во Скопје, да се собереме од цела Македонија. Договорете се и вие што се од другите градови и идеме во Скопје на масовен протест пред министерството. Но секако, без јајца и такви срања.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.405
Поени од реакции
5.964
за струмица никој не пише???
и тука има штрајкови, ама не толку, со јајца и шишиња, туку само како да глеаш некој натпревар у живо, многу бучни. ние, помалите генерации одиме на настава како да нема штрајкови, само четврта година не учат од сите три школи.
и шо беше настанот на денот, дојдоа телевизии, а1 и телма, и интервјуираат ученик
Зошто штрајкувате?
Емиии, штрајкуваме!
Зошто не сакате да полагате матура?
Еми, не сакаме, тешка е, нема да ја положиме!

btw утре сите ќе се собираат во 8 сатот на центар, па накај собранието ќе одат
денес направија муабет со градоначалникот, утре ќе се собираат потписи од сите ученици, и ќе се пише писмо до Министерството
ја тка

Ти беше таму присутен кога даваше изјава ученикот или само од рекла-казала зборуваш?
Рече дека ќе продолжиме со штрајк и во текот на наредните денови доколку не ни ги исполнат барањата од Министерство.
Договорено е утре во 8 часот сите да бидат на плоштадот (или на центаро, по Струмички :))
Ученици од гимназијата разговарале со градоначалникот и се согласил да помогне доколку ги напишеме тие барања и контрадикторности што се јавуваат при полагање. Ама им рекол дека додека не го изработиме тоа треба да следиме настава, па тек ако не ни го одобрат имаме право да штрајкуваме, а вака само лутаме по улици без цел. И се согласувам со тоа.
И утре сигурно ќе биде хаос, зашто има поделени мислења и меѓу учениците.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom