Државна матура

Статус
Затворена за нови мислења.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.968
Во ред. Целта на една држава е да направи младината да стане нешто во животот.
Но целта на нашата држава е да го намали бројот на студенти затоа што има некои што навистина не заслужуваат да одат на факултет.
Зборот ми беше дека се бара квалитет, а со државната матура би требало да се селектираат таквите ученици.
Тоа е една од причините што треба да се полага, а ги има еден куп поради кои не би требало да се полага.
И преку глава ми е да ве читам оние што веќе завршиле дека нема од што да се плашиме, дека треба да седнеме и да учиме. Кога лани истите тие се радуваа што нема да полагаат.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Во ред. Целта на една држава е да направи младината да стане нешто во животот.
Но целта на нашата држава е да го намали бројот на студенти затоа што има некои што навистина не заслужуваат да одат на факултет.
Зборот ми беше дека се бара квалитет, а со државната матура би требало да се селектираат таквите ученици.
Тоа е една од причините што треба да се полага, а ги има еден куп поради кои не би требало да се полага.
И преку глава ми е да ве читам оние што веќе завршиле дека нема од што да се плашиме, дека треба да седнеме и да учиме. Кога лани истите тие се радуваа што нема да полагаат.
Мене ми се обраќаш? и на цела моја генерација?

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.968
Не, туку на тие што завршија лани.
Што штрајкуваа за да не полагаат, а сега делат таканаречени совети како би требало ние да постапуваме.
Мојот пост беше одговор на male4kata зашто ме цитираше.

Член од
23 септември 2007
Мислења
61
Поени од реакции
0
.....
...

kako prvo: jas ne spagam vo tie so lani strajkuvale...mene maturata doprva mi idi..
i to deka treba kvalitet a ne samo "inteligentni studenti" e fakt! a bez selekcija....site se isti...vaka barem ke se vidi koj kolku ucel (ama pred se kolku e sposoben za ponataka)
Dzabe e da se protestira sea...namesto vakvi glupi komentari i ne znam so...trudetese da dobiete ispiti kako sto treba (spored programata ete) zosto ako tie lani strajkuvaa i pominaa taka, ako vie istoto go naprajte....us malku ke stani navika (nevozmozno)....fakt e deka ednas mora da se pocne.

Член од
25 јуни 2006
Мислења
759
Поени од реакции
11
Ногу нормално дека не го поминат од причина што сите имаат петки по стрина и чичо тие што им се заслужени оценките ќе поминат и то како јас полагав припремна матура ја поминав а ја поминавме само 40% тоа е СТРАМОТА и така требе веќе еднаш .

На таа матура ќе има прашања директно од факултетите при што секои со таа матура ќе си го обезбеди местото на соодветниот факултет каде што сака да се запише, нормално ако има знаење ако не ќе падне.

Редно беше веќе еднаш да се спроведи ова во Македонија. Во светот сме на последните места по интелегенција на лицата од средни школи. Време е да се поправи тоа.

Te molam PERE kazi mi od kade ti se ovie informacii, po sse izgleda deka ne si dovolno informiran ama voopsto ne si informiran. Daj iznesi gi tie podatoci od kade i da ti se i da vidime em kolku se validni em dali sme posledni na tabelata za intelegencija.
Izgleda ne si znael deka toa nie sto go ucime vo 5to odelenie vo amerika go ucat vo 9to, i napravija taa razlika sega koj i kako e pointelegenten ili koj poveke uci.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.968
kako prvo: jas ne spagam vo tie so lani strajkuvale...mene maturata doprva mi idi..
i to deka treba kvalitet a ne samo "inteligentni studenti" e fakt! a bez selekcija....site se isti...vaka barem ke se vidi koj kolku ucel (ama pred se kolku e sposoben za ponataka)
Dzabe e da se protestira sea...namesto vakvi glupi komentari i ne znam so...trudetese da dobiete ispiti kako sto treba (spored programata ete) zosto ako tie lani strajkuvaa i pominaa taka, ako vie istoto go naprajte....us malku ke stani navika (nevozmozno)....fakt e deka ednas mora da se pocne.

Јас не сум против матура, сум за тоа ама ако сите работи се средени како што треба. Немам ништо против да полагам македонски и од изборните ќе земам англиски и една проектна задача и готово.
Не гледам која е логиката да полагам хемија, биологија или технологија (а тука спаѓаат: технологија на брашно и шеќер, технологија на пијалоци, технологија на овошје и зеленчук, технологија на млеко и месо и технолошки операции кои патем ни ги сметаат како 1 предмет под име Технологија) а сакам да идам на филолошки?
Нека ги средат тие работи прво па после да полагаме, или како прва генерација нека направат некое олеснување за нас.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Te molam PERE kazi mi od kade ti se ovie informacii, po sse izgleda deka ne si dovolno informiran ama voopsto ne si informiran. Daj iznesi gi tie podatoci od kade i da ti se i da vidime em kolku se validni em dali sme posledni na tabelata za intelegencija.
Izgleda ne si znael deka toa nie sto go ucime vo 5to odelenie vo amerika go ucat vo 9to, i napravija taa razlika sega koj i kako e pointelegenten ili koj poveke uci.
Не се карајте кој е поинтелегентен а кој не, студиите покажуваат колку добро образовниот систем функционира, односно нивото на познавања и разбирања на материите се показател за квалитетот на образованието а не за интелегенцијата на учениците.

Член од
23 септември 2007
Мислења
61
Поени од реакции
0
Izvini Sina^ no ova e tipicno sporeduvanje na dve drzavi....ako e za to odi vidi kolku i sto ucat vo nekoja zapadna zemja od evropa... materijalot kaj nas e posirok dodeka vo drzemji se ucat drugi MN POKORISNI RABOTI so se dosta pobitni za opsta kultura. Ajde neka im napravat eden test vo osmo pa ke vidime kolku se pospremni nasite (so pojke ucele) ili onie so pomalku ucele ama so pojke detali i pojasno...

Член од
23 септември 2007
Мислења
61
Поени од реакции
0
....
Не гледам која е логиката да полагам хемија, биологија или технологија (а тука спаѓаат: технологија на брашно и шеќер, технологија на пијалоци, технологија на овошје и зеленчук, технологија на млеко и месо и технолошки операции кои патем ни ги сметаат како 1 предмет под име Технологија) а сакам да идам на филолошки?
Нека ги средат тие работи прво па после да полагаме, или како прва генерација нека направат некое олеснување за нас.
toa e toa sto rekov i jas...namesto da se zalite zosto ke ima matura....pojke logicno e da barate ispitite da bidat onakvi kakvi sto smetate deka treba da se.

Член од
23 септември 2007
Мислења
1
Поени од реакции
0
zdravo

Kako nov clen na kajgana forum sakam da se izjasnam deka nema da toteliram nikakvi gluposti i deka sekoj nema da bide golema bukvalista...
Sto se odnesuva do maturata sekoj treba da ja polaga cisto informativno zasto vo idnina ke mu pomogne sekomu za zapis na faks ili za rabota...
vo sekoj slucaj jas polagav matura vo privatno skolo i tamu e kazano deka mora taka zasto drzavata taka kazala...i nie toa i go napraivme...a vie imate na makedonski i na angliski...a kaj nas imase 3 maturi na angliski i toa minimum po 30 strani...kako sto sme mozele toa jas i moite drugari da go napraime vie uste poveke..ne krevajte panika zasto vo sekoj slucaj ke gi odrabotite denovite izgubeni na neznacajniot strajk...toa e se pa sea vie mislete mu ja...:pos2:

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Јас што ја полагав не сум информиран ??? па провери по архивите на сите телвизии и весници ќе најдеш.

Америка остави ја таму на пример историја децата учат АМЕРИКАНСКА ИСТОРИЈА а ние најмалце што учиме е македонската историја тие учат со факти со примери и не бубаат туку ПРАКТИЧНО РАБОТАТ ... бев на факултет во Бугарија таму биле лесни факултетите ехехехех таму само не се учи т.е не се буба таму преку примери се полага и така примерот ќе ти остане во глава ама бубањето е дур те испрашат ... бтв јасно е дека сме на последните места по интелегентност на средношколците кога имаме средношколци ко вас на кои им е тешко да докажат дека учеле и дека чичко им не им ги ставал петките....помирете се со фактите а фактите не се на ваша страна тоа е и повеќе од сигурно !

Член од
23 септември 2007
Мислења
61
Поени од реакции
0
Јас што ја полагав не сум информиран ??? па провери по архивите на сите телвизии и весници ќе најдеш.

Америка остави ја таму на пример историја децата учат АМЕРИКАНСКА ИСТОРИЈА а ние најмалце што учиме е македонската историја тие учат со факти со примери и не бубаат туку ПРАКТИЧНО РАБОТАТ ... бев на факултет во Бугарија таму биле лесни факултетите ехехехех таму само не се учи т.е не се буба таму преку примери се полага и така примерот ќе ти остане во глава ама бубањето е дур те испрашат ... бтв јасно е дека сме на последните места по интелегентност на средношколците кога имаме средношколци ко вас на кои им е тешко да докажат дека учеле и дека чичко им не им ги ставал петките....помирете се со фактите а фактите не се на ваша страна тоа е и повеќе од сигурно !
e za toa so bold bas sakam da vidam nekoja anketa.....iako ne sme na prvo mesti sigurno ne sme na posledno zatoa sto kako i da e ima nekoj so ima um vo glavata.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Мене веќе ми се смачи од кажувања, бладања, убедувања. Дечките немаат слух, и не сакаат да разберат.
“Ако не можеш да го победиш - придружи му се“. Сеа нема да ви се придружам, со ќе барам со вас :pos2: , ама можам само да ве подржам и мирно да си гледам на ТВ како ќе ви оди.
Среќно утре, со успех и најважно - СО ПАМЕТ !!!

П.С. И молам без јајца, шишиња, патлиџани, шумско овошје и зеленчук.... Ако направите нешто слично, јас да сум на нивно место (Владата) ќе го кажам ТИТОвото НЕ ! и крај ќе биде со вас.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Денес имаше организирано протести против матурата и во охрид,беа собрани сите матуранти од 4те средни училишта и се направи еден круг низ охрид,беа поминати 4те средни училишта со попатно блокирање улици и скандирање против матурата.
Целиот протест помина без некакви инциденти и во никој случај со јајца и сл.
За целото време бевме пратени од полицијата(тоа беше претходно организирано)и од повеќето локални и национални медиуми така да гледајте вечерва на вести за случувањата во охрид.
За утре не се најавени протести и учениците се враќаат во клупите.
Следни протести доколку ги има ќе бидат на ниво на држава доколку се организираат такви.
Поздрав

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom