Драга Кајгана

Статус
Затворена за нови мислења.

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Лусиен Оливие, #руска салата

Остај шо бил Белгиец (како Азарчето:love:) кој во 1860 година го држел еден од најпознатите ресторани во Москоу „Херитаж", бил и шеф на кујната.

Во тоа време неговата салата била голем хит и многу луѓе доаѓале во ресторанот баш поради неа.

#Баш ова барде? Баш тоа барде!

Рецептот бил строго чувана тајна која никому не ја предал, дури ни кога решил да се гушка со бескрајот. Салатата ја спремал сам - навечер, не дозволувајќи никому да влезе во кујната, за да не ја дознае неговата тајна.

Една вечер Оливие заради итен случај морал да ја напушти кујната у сред спремање салату. Тоа го искористил Иван Иванов - #вероватно Изи (неговиот асистент), кој влегол во кујната и све препишал.

После смртта на Оливие, Изи фатил и го продал тајниот рецепт на новинските куќи, кои го популаризирале митот за неговата салата.

Луѓето кои успеале да ја пробаат салатата на Оливие, тврделе дека никој како неа не бакнува (#Тоше) и никој како Оливие не праи салата. #тако укусна.

Со текот на времето оваа руска гурманска бајка се проширила во повеќето европски земји, Блискиот Исток, па дури и во некои држави од Јужна Америка.

Кај Словените, оваа салата станала традиционален симбол за Њу иар и се дегустира без усул.

#Томми

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Драга К,

Кажи му на Скај мал е и има уште многу да учи за многу работи. Секако млад е не разбира уште...и другата година кога ќе го види постов нека размисли. и др пат така да не прави бидејќи што ќе си направиш за јадење и тоа ќе си го јадеш поточно што си посеал тоа ќе жнееш. Е така Кајганче да му кажеш и да му кажеш колку што е убав за некои работи толку и е глупо :facepalm: и по пошта да му пратиш волку :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Пошто ставрно деген голем е. Нели кајгано кажале колку и да тие убаво во патиката тури си камче пошто многу арно не е на арно.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Грбов камен е не го чувствувам повеќе :icon_lol:. М. му скријал 2 кила коњак, а овај вика ќе сетат каде има две празни шишиња од коњак ги испразнивме некни :icon_lol:.

Лажи овај бе пред мене била не сум ја видел ја никогаш немам дупка во меморијата независно колку алкохол и да се има испиено.

Онај законот што беше што ќе испорачаш тоа и ќе добиеш и се случуваат исти циклуси на случки настани и луѓе, е тоа ми се случува мене не пак таква еј. На М. му викам оваа тој вика онаа маж не знае што е :icon_lol:, не пак таква со што ја заслужив оваа судбина јас :icon_lol:, пак има да биде држ не давај охоооооооооо :icon_lol:.

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.947
драга, не сум спиел салам уште од петокот. :confused:

Член од
9 јануари 2013
Мислења
619
Поени од реакции
466
Кајги ма уште ме држи расположението од синоќа :D незнам колку пати ми ја исвирија песната која дира многу поготово стиховите : и наеднаш се ќе згасне......ааа .. за една судбина. оној кој силно љуби мора да губи туѓа си бескарајно.. оној што сега молчи ќе биде осамен,оној сега плаче вечно ќе тагува ИСПЛАЧИ СЕ СЕГА МИЛА ИСПЛАЧИ СЕ ТАКА САМА ...ама болдираново премногу

Член од
27 август 2012
Мислења
1.024
Поени од реакции
2.539
Кајгич...
Како ме нервира оваа новогодишна паника! Аман ко да е крај на свет утре! Вечер и крај!
Колку ја воопшто не сум возбудена, нит ме фаќа еуфорија никаква, не ми се ни спрема, упицува, шминка, пегла косичка....нишо.. Чудно за мене.. Леле ко за инат нејќам баш вечер!..
Само знам да ќе пијам и знам дека ќе го сакам. Остало не ми е важно...
На полноќ имам само една ЖЕЛБА. Ќе бидам најсреќна ако ми се исполни, а во неа имам уште 10 поджелбички:P
Се надевам ќе ми биде многуууу фина 2014 пошто 13кава си го заслужи бројчето..
Си ју кајгич;) Бајјј

Член од
26 август 2013
Мислења
213
Поени од реакции
245
драга кајгана, изгледа дека ова ке ми биде последниот пост за оваа година.. се шо сакам да кажам е дека пробах да бидам подобар човек у однос на претходната година и верувам дека успеах. Не верувам дека ти ке го видеш тава ами тие шо се околу мене. остани со здравје кајги, читаме се здрави и живи следната година. позз и Среќна Нова Година и на тебе шо оддели 1 минута да прочиташ напишаното...

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Ти Кајгано не си била родена уште, а наредните 2-3 години и мала си била, ама сигурно ти кажувале што се дешавало во предновогодишните денови до 2008/09 година. Ова моментално е мизерија еј. Не знам дали само тука е вака или ова самото си дојде со глобализацијата и IT револуцијата, ама во секој случај не ми се допаѓа.

Порано имаше еуфорија во воздухот, сеа има смог. И тогаш се вдишуваше еуфоријата како што сега се вдишува смогот. Само што различен им е вкусот/мирисот. Сето тоа сивило те голта колку и да сакаш да избегаш од него. Не знам како било порано но мислам дека сме генерации кои трпат едно вртоумно „менување“ на светов...

Туку ај, заеби. Да не го рушиме и тоа мало новогодишно расположение кое го има. Пази прееска шо се деси:

Идам у маркет, гужва као никад, редици по 10 души. Сите стандард за денеска нели, со пиење, месо, благо итн. конзумирачки артикли во кошниците, класика. И одеднаш доаѓа еден човек позади со онакво XXL пакување тоалетна хартија, со 24 ролни шо е. :pos: Само тоа носи со себе ништо друго.
Мене ми падна смешно, али се вртам напред и се напрегам, срамота е си викам ај не биди дете.
Али се врти еден дечко шо беше пред мене, го глеа и му вика на другарот: -Е шо ќе прави бе овој за нова година, ќе сере? :pos:
Тоа го изговори баш у тој класика момент коа заќутеа многумина па убаво се слушна. Настна општонароден делириум. :pos:
Му падна срам малку на дечкото али и чоеков не се налути, или можеби не слушна пошто беше последен у редицата.

И тоа е. Среќна нека ти е новата година и тебе и на сите тука кои придонесуваат за тебе со нивните постови. Ќисчиња! :pipi:

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
ДК

Мало загревање оставам пред да го фатам вечерниот пат :D

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Драга,

Да го видиш лицето на возрасен човек, кога ќе му поклониш играчка, која цел живот ја посакувал, а никогаш не ја имал. :love:
Непроценливо драга.
Па уште и кога ќе видиш како си игра со неа...
Не за џабе рекле, детството е најубавиот период од животот. Посебно па на стари години кога го доживуваш пак. :)

Среќна нова, драга Кеј.
Сината бубамара :P

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom