Драга Кајгана

Статус
Затворена за нови мислења.

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269

Језиво. Детство. Го обожавам тоа чувство на меланхолија и тага. Која мазохистичка меморија!

Покрај сиот свет шарен ем палав, еве, овој тип на музики ми се врежал во срце и ум.
Линч не е Линч ако не те линчува.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Најефтиното месо од Промес за кебапи и вино Смедеревка за бунар во помодарската кафана не ми пречат кога сум во супер друштво.

Член од
8 октомври 2011
Мислења
249
Поени од реакции
65
DRAGA KAJGANA I DRAGI SITE VIE KOI MISLAT DEKA SUM TOJ STO SE POTPISUVA SUTRAK DA ZNAETE DEKA JAS TOJ TIP NE GO NI POZNAVAM DENES OTVORIV DA VIDAM KOJ E SOZTO PROCITAV 1 GLUPAV KOMENRAT ME PRASAA DALI SUM MU DEVOJKA ZOSTO SME PISUVALE ISTO EPA LEJDISEND JENTLMETS DA SI ZNAETE DEKA NE SUM JAS SUTRAK ILI DEVOJKAMU AMA AKO SAKATE DA SI PROLDOLZITE DA SI FANTAZIRATE FANTAZIRAJTESI JAS NEMA DA SE RASPRAVAM TUKA SO VAS A AKO NA NEKOGO NE MU SE DOPAGAAT MOITE LUBOVNI PROBLEMI NEKA NE GI NI CITA NEKA SI CITA SPORT TAMU NEMA NIKOGAS DA ISKOMENTIRAM A AKO MISLI DEKA SE SAMO PRIKAZKI TOGAS TOJ NIKOGAS NEMAL SERIOZNI PROBLEMI PA SE MU SE CINI CUDNO NEKOJ LUGE IMNAAT VISTINSKI PROBLEMI I STRADAAT SENERVIRAAT NE IM ODI SEKAKO STO TREBA OD IKS - PRICINI NE ZNACI DEKA TIE SE KRIVI I ZATOA STO NEMAAT VISTINSKI DRUGARKI MORAAT DA BARAAT SOVET TUKA AKO NESAKATE DA DADETE SOVET MOZE IMA NEKOI STO SAKA STO IMAL IST PROBLEM MENE SO MAZKITE NIKOGAS NE MI ODI I SAKAM DA ZNAM ZOSTO SE TAKVI MI SE PAGAAT SELACI I IMA TUKA NEKOJ STO ZNAE NESTO NAJ MNOGU ZENSKITE AKO SE TOA ZENSKI JMUABETI TOGAS VIE MAZKITE STO SE PIKATE SEKADE VIE SOVETUVAJTE MAZKI KAKO VAS........................................ZAPAMTETE DEKA TOJ SUTRAK NI GO ZNAM NI GO POZNAVAM ISTO I ZENSKAMU AKO NE VERUVAJTE DOSAGAJTE MU NA NEGO NE NA MENE CAO

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
Д.
после долго време мора да ти се исповедам.
имам некое чудно чувство во мене......нешто како да чекам, како нешто да ме јаде внатре.....
дали давам премногу ветувања, дали давам лажни надежи или пак мене ми даваат??... стварно не знам.
гадно чувство, а не знам што е причината :confused:
љубов не е во прашање, пари не се, оценки не се...тогаш што е?

M

Mussolini

Гостин
драга, значи денеска од Piazzale Roma во Венеција до Piazzale San Marco сум ојдел и сум се врнал за точно еден саат без да одам со гондолите!! требаше да ме видеш как се нушкаах низ човеците :D

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.405
Поени од реакции
25.269
Ретко кога нешто ме терало да се испразнам, онака квалитетно... Паметам само неколку поста на оваа тема кои сум ги напишал и за чудо, ми олеснало после тоа. И мислам дека тие биле до негде искрени. Ако нешто повеќе мразам, тоа е искреноста на форум. Контрадикторност. Читам некој пост кој делува искрено и се прашувам зошто еден член успева да се отвори пред цел свет? Зарем нема да му се нафрлат и да го отворат како паштета, нема да го етикетираат како лигуш, педер, дебил, овчар, морон, глупак? Зарем не е тоа поентата на форумот? Да мразиш имиња, а не личности кои стојат позади тоа? Често се прашувам како ли изгледаат тие луѓе во реалниот живот.
Постојат членови, кои да бидам искрен, ги презирам, ама сигурен сум дека надвор од форумот повеќето од нив се прекрасни. Доволно ми е да го помислам тоа. Никогаш во оваа 2011 година не влегов во сериозна дискусија со некој член надвор од подфорумот Филм и Тв. Често отварам форум и уживам само да го читам. Го читам наутро, често го читам преку ден ако сум слободен, а најчесто го читам навечер. Затоа што во оваа година не се сеќавам кога последно спиев мирно. Ме гризе совеста. Стигнав до тој период од животот кога се ќе ти стежне во еден момент. Сите грижи и обвинувања се собираат постепено и доаѓаат во исто време.

Ме гризе совеста затоа што никогаш не бев доволно среќен се додека животот ми удри една воспитна... Беше 13 март денот кога го промени мојот живот засекогаш.
Недела. Имаше сонце кога се разбудив. Го имав наместено алармот да ѕвони во 12 часот затоа што во 12:30 играа Милан - Бари. Колку само проклето јасно се сеќавам на тој ден... Години поминуваат, денови и минути никогаш... Ни век не може да донесе тоа што може да му го донесе минутата на еден обичен човек како мене.
Велат дека не знаеш што си имал се додека не го изгубиш. Се слагам со тоа, ама луѓето погрешно ја интерпретираат смислата на поговорката. Често ја користат кога станува збор за дечко/девојка. Тоа е погрешно. Само прост човек може да изгуби личност за после да сфати колку му значи...
Она за кое сакам да кажам е дека само здравјето го цениш откако ќе го изгубиш. Баталете секаков вид на изгубена комуникација, завршено другарство, раскината врска. Ништо, ама баш ништо не може да се мери со болката која ја имаш откако ќе сфатиш дека не си го ценел здравјето, а си го имал.
Често се прашувам зошто луѓето размислуваат за сериозни работи само кога ќе им се случи нешто лошо во животот? Зошто, барем во еден момент не бев среќен кога можев да трчам, да играм фудбал, да пливам и да правам уште триста работи...? Никогаш никој не се обиде да ми каже carpe diem, со сета сила и енергија. Иако потајно во себе го знаев тоа, си велев себе си дека има време... Ако денес не направив ништо, утре ќе направам. Мадиња рендани. Не правев никогаш ништо заради сопствена среќа. Не ни се посветував себе си целосно затоа што тоа го сметав за луксуз. Затоа што се плашев дека ќе бидам етикетиран како тежок егоист.
И мака ми е што барем малку не бев себичен, ќе ме спасеше од многу неволји. Сега ги гледам луѓето околу мене и им се восхитувам на нивната себичност. Никогаш нема да имаат мака.

Сега, после скоро 10 месеци од тој баксузен датум, јас сум друг човек. Пред една недела за прв пат играв фудбал... После толку време... Дадов еден гол. Бев пресреќен. Издржав само 30 минути и после не можев да земам душа, ама бев премногу среќен што истрчав барем 30 минути. Кога можев да играм и по 2-3 сати бев рамнодушен спрема животот, ама сега за тие триесет минути дадов се. Си ветив себе си дека другиот пат наместо 30 ќе се 35, следниот ќе бидат 40, се додека можам... се додека ја стигнам просечноста и рамнодушноста, ќе се борам.
Често гледам како луѓето околу мене се нервираат за глупости. И колку само не уживаат во работите кои им се подарени. Имам еден другар, има се што ќе посака и пак не е среќен. Се обидувам да го научам нешто од тоа што го научив јас, ама сфатив дека се додека луѓето не ја почувствуваат болката на себе, нема да сфатат ништо. Убавината на животот ја дознава човек само кога ќе се подружи со грдотата на животот. Исто како што убавината на една жена ја дознава човек само откако ќе ја воочи одвратноста кај некоја друга.
Сега ми сметаат луѓе на кои им сметаат непотребни работи.

Еднаш ги прочитав сите теми на членот што ги отвори "Низ призмата на...." ти реков ми рече и си велам поооо еј колку само се депримирав... После истиот отвори тема "Сум се разбудил денес" и го опиша светот како одвратно место за живеење.
Сигурен сум дека на тој форумџија, ако барем еднаш го заболе заб, онака силно и стигне до дереџе живецот да му го ваѓаат, кур нема да го здоболи повеќе за гладните во Африка, за битолските кабадаји и загадениот воздух во Скопје.
Се возам со автобус од ЈСП во вторник со еден другар и ме праша дали ми сметала миризбата и старците што се возеле гага. Него го нервирало тоа. О брате, јас поминав низ пеколот и назад, три пати оваа година, видов се и сешто, зарем тоа ќе ме изнервира сега? Не... Треба да сум тежок дебил и неблагодарник ако стигнам уште еднаш да ме изнервираат толку безначајни работи. Додека јас сум добар и се чувствувам добро во своето тело, можам да бидам над се.

Друго што сакав да кажам е дека истите тие луѓе се занимаваат со просечноста и обичноста на Македонецот. Марјан "комичарот" им го испра мозокот на луѓето. Откако се појави на јутуб и го опиша обичниот Македонец, луѓето му се поклонија и му ги бакнаа нозете. О Боже мој... Па во оваа земја луксуз е да се биде обичен. Секоја чест на тие што остануваат такви. Ја сакам обичноста на луѓето околу мене и можеби ќе звучам како искомплексиран егоист, ама сакам да ја достигнам. Сакам да станам сабајле и единствена дилема во денот да ми е со кого ќе пијам кафе и што ќе играм во кладилница. Исмејувањето на славите, манекенките, пијаниците, глупите луѓе, начинот на навивање... тоа е она што го прави Македонецот Македонец. Нема ништо смешно во тоа. Колку само обожавам слави, визити, напорни комшии, бурни навивачи, пијани луѓе... среќни луѓе. Тоа е она што нас не дели од Американците. Марјан успеа да им набие комплекси на квазиинтелектуалната маса и да ги направи Американци во само 10 клипа и сето тоа беше проследено со бурен аплауз.
А кога само би му кажал дека мојот бербер ми дава гратис бричење откако ќе ме ишиша, само затоа што ми е многу добар пријател и сум оставил почит кај него и затоа сум го стекнал тоа "гратис бричење". Секогаш кога сакам да му платам ми ги враќа рацете в џеб, седи, пријател ми си, не можам да ти земам пари. Дали тоа го има во било која друга земја на светов?

^ Е за вакви работи, драги мои, се живее. Заради вакви работи ја сакам нашава напатена држава. Затоа на некој начин сум и овде на форумов. Затоа што ми помогнале луѓе кои не ги ни знам, не знам ни како изгледаат, колку се високи, како мирисаат... Затоа што не е важно како изгледаат, важно е што претставуваат. Поради тоа форумов и покрај сите спамери, хејтери, тупаџии и банирани членови со нови јузери, вреди за цело поминато време. Затоа го сакам и Филм и Тв и е единствената причина зошто одамна не сум заминал одовде. Затоа што таму не ми е битно дали некој е Македонец или не, дали има 15 или 35 години, битно ми е што ќе научам од него и за што ќе дискутирам... А сум научил многу, сум дискутирал многу, сигурно и некој друг научил нешто од мене таму.

Пред еден месец кога се вратив дома, се качив на горниот спрат да земам некои филмови кога случајно го видов стрико ми како зборува на мобилен со некоја. - Чичо ништо не прам. - Чичо не ми е гајле, твоја работа - му реков. Live and let live.
Кога по 2 недели од тогаш пак се вратив дома, стрико ми спиеше на мојот кревет. Изгледа го јадел стапот. Јас легнав на троседот во дневната.
Другиот ден кога станав, отидов во мојата соба и видов дека стрико ми го нема, заминал по работи. Брат ми седеше на фејсбук, не отишол на школо затоа што не му се одело. Кога јас бев на негова возраст не ни помислував да отстапам школо... Бев ентузијаст. За џабе. Слегов долу и го начекав татко ми како го листа билтенот за да пише ливче, рече дека гледал типови на интернет и дека денес е денот кога ќе лапне 300 илјади денари. Со 20 денари сакаше да фати 5 илјади евра. Го обожавав поради тоа. Дедо ми беше во дворот и со неговото друштво уметници уште го пцуеја Тито... Се облеков за да одам на кафе кога баба ми ме праша кај одам. Одам да фатам негде у курац, и реков на заебанција. И кога и го реков тоа таа само ме погледна и рече "пред да одиш таму, да ти направам нешто за јадење, да не одиш гладен".
Е тогаш сфатив колку е убав животот. Тоа беше знакот што го чекав... 2011 слободно може да помине сега. И лошото со неа. Знам, сигурен сум, дека наредната ќе биде подобра.

"Се надевам дека луѓето нема да се истепаат меѓу себе, секој со секого, поради пари, поради љубомора, поради сиромаштија, поради завист, поради црни очи, плава крв, поради еден прст, поради два прста, поради среден прст... Поради Бог, поради различен Бог, поради ист Бог поради солидарност, поради глупавост, поради незнаење и примитивизам, поради тоа што треба - а зошто треба, тоа никој не го знае, а ако некој не го знае тогаш страв му е да праша за да не испадне глуп пред другите. Па и тој се смее, иако не го сфатил вицот. Па и тој се тепа, иако не знае зошто..." - Ж. Р.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Драга,
Откога разбрав дека сум просечен, животот започна да ми се менува. Што ќе направиш откако ќе го искачиш врвот на планината? Дали некој помислил да направи една компарација, што е со успехот. Дали би останал горе каде што дуваат студени ветрови, или би се спуштил на разумна височина каде што колку-толку ќе бидеш засолнет...

Се изгубив! Ова погоре ми се врти во глава веќе 2-3 дена, конечно успеав да го средам некако. Седам и блеам во една точка, од време на време ќе видам како студот си игра со мојот прозорец, ми прави уметнички дела за безпари.

Член од
8 мај 2009
Мислења
57
Поени од реакции
20
Koja bese taa u taxitooooo alooooooooooooooo?????????????????
--- надополнето: 17 декември 2011 во 05:39 ---
ED. Tи си најголем идиот.....Земи начукај се...или пробај да фатиш женска, у секој случај болје ќе се осеќаш....Не глуми луфило/уметност.... у 5 сабајле.... поздрав

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Драга Кајгана, ова текстов цело време во глава ми е хехех....
Mnogu prasanja vo glavata se prasuvam dali bi znael
Dalaj Lama sto e makata ziveam vo mala palata
a znam deka e raat zad planinata bi trgnal vednas nataka

Koga bi postoel nekakov raj,i rajot da bide vo svetot
dali bi sakal da bides vo nego i dali bi otidel so nekoj
dali bi sakal da custvuvas makar i da bide bolka
dali bi rizikuval se matrijalno samo za dusata da ti e polna?!?
kako sto rekata koga patekata vi bila vo trkata dolga
dali bi sakal da dojdes do rajot maker i dasi vo zabaven sokak
dali bi prekinal popat ili bi odel do krajot
I bez da vidis dali bi osetil kako ti sjae vo liceto sjajot
Dali bi ostavil se emocii, custva ljubov
Pa seta omraza taga i srekja uzivanje blago macenje grubo
Dali bi mozel da znaes a nikogas da ne si ucel
Si rekol a sepak si kjutel kako da bide minatoto utre
bi go pretvoril svojot zivot pa za da bide posleden vo krugot
I konecno iskoci nadvor ajde baraj nirvana opasno budno
Dali bi ti bilo cudno ako posle zivoto nema nisto
No nemas nisto se e pisano kristalno cisto.

Dali e dobro da ljubis a ljubovta pa te povreduva
no mozebi taka i treba da ti se dopadne duri i bolkata
go zivees svojot zivot a znaes deka ke umres
imas seesetina godini fora stanes skitnik i mudrec
dali bi mozel da sakas nekoj pa koja pa tebe te mrazi
dali bi mozel da mrazis nekoj pa koj te saka ajde kazi?
Dali bi ti bilo seedno koga bi zagubil sakana licnost
Moze li da se svetec isto ko Isus Hristos
Moze li a se prosvetlis isto ko dasi Buda
Na krajot da bides so Alah kade sto pripaga dobrata dusa
Znaes li deka kolku se poviskoko letas gore
se pomil im izgledas na tie dole
dali moze da bides pomal od drugite a sepak golem i sakan
dali moze da ima odgovor na se za sto ke prasam
ima li kraj na site ovie prasanja kade e tajnata
pa kako sto koga dali vo Boga dali vo dusata

Се извинувам зошто е со латиница така ја најдов... 1L​

gata salvaje

matufa
Член од
2 декември 2011
Мислења
6.882
Поени од реакции
10.440
Draga kajgana
seuste me drzi ludiloto od sinoka, pa ne sum si pominala taka ne znam od koga...kolegionalna zabava(mislam koleski..i kolegi;))poveke koleski...totalen haos,tolku zeni na edno mesto,plus podnapieni, a be sto da ti raspravam ...site na pocetok cekaa nekoj da go skrsi mrazot so orce (nabare zetot i nevestata gi cekaa da ja otvorat svadbata)ama vinoto si go istera svoeto...koga se nafrlija posle odi zapri gi....ama ne ...toa ne bese vrvot na zabavata, zabavata stotuku pocna doma koga se vrativ seuste me drzese euforijata, pa sto padna eden sex be kajgi e toa bese vrvot na zabavata. Mu treba na covek odvreme na vreme nekoja luftaracija (na rabota - doma , doma- na rabota)zaborajv kako izgleda noken zivot...i utrovo koga zvona toa alarmot mi idese da go aknam ,pak na rabota i eve me sega pisuvam seuste me drzi od sinoka, potocno utrovo ,si se smeskam na ludostite kako malo dete. Aj da ne go tupam po mnogu dosta bese i se izvinuvam mnogu na pravopisot.CAO

N

Nessa Alcarin

Гостин
Драга пак на работа ... Сама сум во фирма ... Сите се дома во кревет најверојатно ... Ајде еден маратон и денес од мене гратис па утре ќе се спие ... :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ајде Боже поможи утре за јубилејот и за другата работа :icon_lol:. Не толку за јубилејот колку за другата работа :icon_lol:. Чесен сум во душава и секогаш гледам да сум со чисто срце, сум помагал на луѓе во невољи не барам многу.

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Убав ден, станав во 10 часот...свеж...излегов да пијам кафе...станав и си го купив ОВА само темно сиво, веднаш ми падна в очи среќа шо носев пари.Наредниве 2-3 дена ќе бидам пијаница.....и пак пијаница и одеднаж че се претворам во :нинџ:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom