Драга Кајгана (виртуелен дневник)

OMG!!

Пилот
Член од
27 февруари 2017
Мислења
2.724
Поени од реакции
2.496
Prijatelje, zene, sam umeo da cenim Voleo sam svoje ovim srcem celim
Moju dusu njima nek' ponese vetar
Kad na nebo odem da sa njima opet budem srecan
Toga dana hocu slavlje - necu suze da vam gledam
Gore kada odem slava bice vecna.

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.398
Поени од реакции
5.780
Ништо не очекувам од народ кој пуши ајкос цигари во автобус на ЈСП, онака како да е најнормално и без грам чувство за луѓето околу себе.

Впрочем тоа ја објаснува и целата ситуација со Македонија.

Член од
1 октомври 2022
Мислења
302
Поени од реакции
586
Да се биде фин незначи да се биде слаб напротив тоа значи да се биде трпелив, многу финиот човек е многу трпелив што пак значи дека е многу психички јак.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.819
Поени од реакции
6.407
Кеј викендов сум без планови, па ехх че ме потрпите,
прашања шо ме мачат денес се, како Јапонија е земја на залезот на Сонцето? ако овој Источен Супер-свет, со градини поперфектни и посиметрични дури и од француски градини, изгледа вака

како е можно Македонија да е земја на изгревот на Сонцето, а да изгледа вака?

Намерно не постирам споредба Токио/Скопје, туку периферни места за живеење Осака/Велес на пример.
Изгледа не не бива. Ја велам Америка ни е крива бе! Иначе и ние че бевме ко Јапан. Можда и поарни. (;

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.819
Поени од реакции
6.407
Не ја споредувам Јапонија со нејзината бивша сојузничка. Ме интересираше зошто токму сонцето за најважен симбол, пошто се комплексен народ. Веруваат дека потекнуваат од божицата Аматерасу или на јапонски - 天照 персонификација на Сонцето. Врховно божество над сите други, имаат доста митови за оваа од нив присвоена мајка (воедно мајка и на Империјалната Фамилија), можеби им е мајка и на Јакузите. :ROFLMAO:
Сонцето е на бела основа, пошто оваа боја симболизирала искреност во Јапонија, а ова за нив е идеална човечка особина/доблест. Знамето порано им било со зраци слично на сликава од 19ти век.

Се чудам ние што би кажале на прашањето, зошто се крстите во Сонцето? Александар? Овај не отпиша ко го отруфме, гарант Грк. Можи зато и со векој се трујаме едни со други (ако не е Гоце предаен од Македонци/Бугарофили на Турците Е.). Клетва има манато Алхемичарот таква историја да не следи. Хелиос? Вергина?

Слично на Албанците ко че ги прашаат шо ви значи Орелот? Еднаш една германка овде го праша еден Албанец, што им значел Орелот и зошто им е толку важен, го носат на прстен, обетки, ланци, насекаде е, а овај и врати баш вака (збунето): дека Орелот, дека ја победивме Србија, оттогаш ни е симбол. Хаштаг Ќумрам. На што јас му вратив, а зошто тогаш и Србија и Црна Гора имаат двоглаф орел? Бетер се збуни. Потона во неукост.

Енивејс. Секоја чест за Јапонциве. Некој треба и да го бива.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.818
Поени од реакции
17.404
Ве молам не му реплицирајте веќе, тоа е како женско да му каже добар ден, па да му се дига курот, ако го има воопшто и секако, ако му се дига. Да не му реплицира никој ке направи самоубиство од депресија со оние ножеви со кои сече кромид за плескавиците.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.376
snake-vs-cat.jpg

Кајг,
кога некој има мачка како домашен миленик уште како мала асоцирав на природна заштита од стаорци и глувци, искрено не ги сакав, но нели човек учи додека е жив, така да во разговор со еден постар човек додека одмарав после подолго пешачење покрај кејот на Вардар ми го смени мислењето за мачките.
... не ги поднесувам мачките, оти се дволични, непредвидливи и никогаш искрено питоми, а посебно мрзам кога ми се мотат меѓу нозете додека одмарам на клупа, од каде испаднавте и кај ме најдовте од толку природа наоколу, пис бегај, мор!

... „немој да ги бркаш“ можеби некогаш ќе те спасат од незгодна ситуација, ми вели еден постар господин и седна на клупата, „може нели да седнам“,
...да, да, повелете слободно, да станам ако ви пречам!

... не немој, седнувам поради тебе да ти објаснам нешто, порано кога немаше зидано корито кон реката доаѓаа многу змии да пијат вода, па таа навика им остана и покрај бетонот, со години истото го прават иако не можат да се симнат сега да пијат им остана како условен животински рефлекс, а знаеш од кого највише се плашат и бегаат? од мачките!

... продолжив муабет во еден здив, зарем тие не се по глувците и стаорците? што врска имаат со змиите, зарем нив ги јадат, вакви мали никакви?

...не не, тие не јадат ниту стаорци, па ниту змии, мачките само со своите шепи од каде излегуваат остри нокти (канџи) ги удираат по глава додека не ги отепат и потоа ги фрлаат, така да ако има во близина некоја змија, било каква мачка мала, голема ќе се справи со неа удирајќи ја по глава додека не ја убие!

од сега јас во природа „ мац мац, ела ма до мене! “ :)

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.818
Поени од реакции
17.404
Драга

Полошо од Македонец кој пробуда да зборува српски (мада има и занимливи кога пробуваат да причат српскиот), е Македонец кој пробува да зборува на кумановски дијалект.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.819
Поени од реакции
6.407
Првпат да се согласам со фашистката. Александар е убиен од своите. Од завист. Од алчност. Од љубомора за туѓи афинитети. Неможност да се носиш со туѓите интелектуални или финансиски капацитети. Од невозможноста на ситни ликови да ја достигнат неговата големина. Од ситни ликови кои морале да создадат цели тимови, за да турнат, еден.

И само мавни поглед на нашата историја, ако се појави само еден да вреди, одма че биди сплескан од неговите. Или Ѓорче Петров (овај е убиен од лик на кој му го спасил животот ко дете). Или Гоце Делчев. Или Трајкоски. Или Проески.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
465
Поени од реакции
1.296
Не ми е јасно шо народ ќе бевме.Народ шо има фетиш за сечење дрвја.Значи независно дали се работи за парк нечив двор само да се исечт шо повеќе дрва.Тука се и градоначалниците шо се такмичат шо повеќе дрва да се исечат,искастрат , осакатат.И после ќе кукаме загадено било.Е па чист воздух не ни заслужуваме.

Kajgana Shop

На врв Bottom