На темата каке-економија и нефункционални држави би сакал да кажам збор-два за Германија. Го мразам тоа што во моментов ќе бидам уште еден од тие Ауслендери кои јадат лајна за земјата во која живеат, ама има моменти кога Македонија ми делува понормално и пофункционално, а тој факт што *Македонија* ми делува нормално во споредба, кажува доволно за себе.
Имено живеам на самиот југ и тука цените се катастрофални, лебот 500 гр е 230 денари, и тоа пазарам од маркет каде цените би требало да се на минимум пошто и робата е бош. Ако одиш во Едека, таму можи и 600 денари да е 500 гр леб. Вчера вечерта бев да пазарам и во маркетот имаше двајца Швајцарци. Едниот постар, видно попизден му вели на продавачот на излегување - wieso ist es hier alles so teuer? in die Schweiz sind die waren auch teuer, aber unser lohn ist auch 3 mal so hoch. damit die leute überhaupt überleben können!
груб превод: зошто е овде сето толку скапо, во Швајц исто се е скапо, ама нашите плати се поголеми - за да можат луѓето да преживеат. Го гледам и си велам, I feel you bro, и јас со месеци го трубам истото ама наводно не сум се одбирал јас, ова била најјаката земја во Европа, my ass - на Скандинавија болно и љубоморат.
Вратата од мојата банка беше речиси 3 недели скршена, никој не ја поправи, си реков ако не јас да земам да ја напрам. Банкоматите беа недела дена надвор од употреба неможиш да подигниш пари. За споредба кога бев во Америка, некој деликвент беше ичкртал некоја зграда во грчки стил во центарот на Минеаполис со спреј и глупости. Веќе другиот ден имаше мажи на терен кој со ласер го стружеја каменот и одма падна чкртаницата. Има земји и земји. Затоа извесни семоќни Европи, вечно се и ќе си останат маријонета во рцете на други.
Кутриот продавач ме гледа збунето вчера после настанот и крева рамена. Јас во умот се сеќавам како пазарев во САД, сам го титкаш баркодот на своите производи на излегување, чукаш картичката, ти се отвора вратата за да излезиш. Така прват и други купувачи на одделни компјутери, без колони и чекање. Се водат од тоа дека е нехумано, 8 часа, да титкаш производи, пошто како човек имаш потенцијал за подобро од тоа.