Драга,
Пред некој ден имав една mind blowing ситуација.
Си ја пеглам косата пред работа и гледам некои видеа на јутуб. И почнува едно за 5/25 правилото на Ворен Бафет.
За тие што не знаат, тоа оди вака:
Еден ден Бафет се шетал низ една од неговите компании и го сретнал пилотот Мајк (името е небитно) кој работел за него веќе десет години.
Бафет му рекол "Ти чим работиш за мене десет години, нешто мора да правам сосема погрешно" - во смисла, досега Мајк би требало да има своја компанија или слично.
Бафет го замолил Мајк на лист да му ги напиши 25 работи кои сака да ги постигне во животот, без разлика колку лудо му звучат.
Овој ги напишал и Бафет го прашал од овие сите 25 да ги заокружи оние 5 кои му се најбитни.
И после тоа Бафет го прашал Мајк - А што ќе правиш со останатите 20?
Мајк му кажал дека ќе ги извршува кога ќе има време.
Не, му рекол Бафет. Тие 20 работи само што ги стави на листата "одбегнувај по секоја цена". Никогаш нема да ги започниш ниту завршиш се додека не ги завршиш овие пет.
Не се сеќавам дали имаше морал приказнава, мислам дека каснев на работа за да го дослушам видеото.
Но ми остана во глава цел ден.
И кога се вратив од работа седнав да видам кои се моите 25 работи кои сакам да ги постигнам во животот.
И сфатив една многу клучна работа за себеси.
Јас на листата може да напишам дека сакам отворам три СОС детски села или дека сакам да помагам постојано на сиромашните или дека сакам целиот мој профит да го делам со помалку моќните - сето тоа ќе е само привидение на она што вистински се трудам јас да го постигнам во мојот живот.
Да си простам на себеси.
Јас имав само една работа на мојот список од 25 работи кои сакам да ги постигнам.
Да си простам на себеси.
За тоа каков човек бев.
За тоа колку бедна, злобна, плитка, себична ќерка, сестра, внука, девојка бев.
Да си простам за тоа каков човек никогаш нема да бидам.
Да си простам за тоа дека најверојатно никогаш нема да сум финансиски стабилна.
Да си простам за тоа дека кога требаше да вложувам во себеси, јас се што правев беа да запознавам мажи, да откривам мажи, да бидам со мажи.
Да си простам дека никогаш не инвестирав во себеси.
Да си простам за тоа дека најверојатно никогаш нема да станам мајка, дека сеуште сум пресебична за таква обврска.
Да си простам на себеси што никогаш нема да имам доволно пари во животот.
Да си простам на себеси што никогаш нема да сум доволно паметна да работам две работи како мнозинството на луѓе кои ги познавам.
Да си простам на себеси што секогаш ќе се сметам за помалку од другите луѓе.
Да си простам на себеси за сите работи кои ги правев на сите мажи во мојот живот.
Да си простам на себеси за Славе.
Никогаш нема да успеам да го направам ова и што и да напишам на таа листа ќе се врти околу овоа.
Да си простам од тоа што совеста ќе ме изеде за сите овие работи.