THE_CHOSEN_ONE
1903-2012
- Член од
- 13 август 2007
- Мислења
- 3.735
- Поени од реакции
- 1.340
Нека се јави Let3 на темава да го прашам за совет пошто не можам да го контактирам преку приватна порака. 

шосакашНека се јави Let3 на темава да го прашам за совет пошто не можам да го контактирам преку приватна порака.![]()
za vince ce izode zza rakija ic ne kapnuvaНе е ваљда дека сега се реши да почнеш со правење вино, во најлошата година за тоа (од кога јас памтам)?
Скоро никој од луѓево што прават свое вино, годинава нема земено грозје. Малку има понуда, што ја дигна цената иако грозјето е со прилично лош квалитет (многу малку шеќерни единици).
Летово пробав сајдер па сакам да прашам за совет.шосакаш
Хихихи... во украсни милеа ги прецедува мелените јаболки. Ќе го сокрши од ќотек мајка му.
Неам правено јабуковача имам пиено иако не би требало да е нешто посебно комплицирано, пошто принципот на сите алкохолни пијалоци е вриењето, јас лично се мислам медовина да направам, кажи што те интересира?[DOUBLEPOST=1415173824][/DOUBLEPOST]Летово пробав сајдер па сакам да прашам за совет.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cider
https://www.youtube.com/watch?v=-qYknjqEAWc
Јас турив иако моето шесто чуло ми викаше “немој ќе се заебеш“ и така и бидна, комината е кислојна, а излаченото вино не проработи, нкако да врие, последно му ставив и вински квасец, деновиве ќе пробам да видам што е, ако е направено во киселкасто вино ќе пробам да спуштам киселината со сода, ако не ќе го дооставам да скисне до крај па че си имам 50 литри убава домашна киселина, не турам јас по многу 100-150 кила годишно лачам 50 литри вино остаток оди во ракија и добивам во завискност од грозјето од 15-25 литри ракија 53-55 степена која после ја спуштам на околу 50. Ова година зедов прокупец, ми се виде добар, али ете скисна, годината беше ужас за грозјето, нема гајле ќе имам киселина за следни 5-6 години, и така само домашна користам и веќе ми е при крај.Годинава лајно грозје, лајно! Не туривме од ко памтам на назад години со ред, не можам да се сетам, а да не сме туриле.
Со купечко ќе се истера некако.
Рефрактометар само од ибеј/алиескпрес. Квасец можеш од тука (има и храна за квасец ти ја препорачувам да ја земеш) може и по карго да ти прати. За затката доволно ти е црево и во шише со вода да го ставиш (се треба да ти биде дезинфикувано и да дихтува) И на крај спреми се да чекаш над 3 недели за да исферментира и да се избистри. Немој да додаваш бел шеќер затоа што ќе има гаден вкус, само жолт шеќер ако сакаш да има повеќе алкохол.Каде да најдам рефрактометар и вински/шампањски квасец и дали ми треба таа специјалната затка или можам да импровизирам како што ти кажа ставаш црево на чепот во бочвата, а другиот крај во вода за да не прима воздух?
Инаку не е тоа јаболковача(ракија) тука некоја варијанта на лесно алкохолно сокче и млак оцет инаку вкусот е доста пријатен.