Домашни обврски

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Средината е големо влијание. Ама ако имаш родители со цврста рака, и правилен пристап, влијанието на средината може да се распрска и да биде само потпора на нештата шо и ги објаснуваш на твојте деца.

Кај нас се краде ногу од нивите. Факт. Како дете еднаш ојдееме да крадеме едни лубеници. Ама они беа зелени оти беше некаде крај на јуни, почеток на јули. И тате се научи оти јас и брат ми сме ојделе да крадеме со другите деца лубеници. Тава пеглајне нема никојпат да го забравам у живото. Со една тенка а долга дреновица. Јас и брат ми рикаме, дереме се на сет глас, он вика ќутејте, апашишта неедни... и репа.. На крај изедееме лубениците, иако зелени..за казна.... Од тогај мислеш ли оти сам пробал да открадам нешто друго од некоја нива? Имам некои пријатели и познаници и ден денеска шо крадат од мене и мојте нешта од нивите.
Движел сам се натам навам, колку толку, и сам забележал оти ретко има така добро изделкани деца.. Повеќето са оставени на образованието и уличното школо од средината. Мојте дома не го дозволија тава. (ама как и да е, тава е друга приказна).

Да се врнеме на обврските...
Дали секој сам требе да се пере и да си ги спростира алиштата, да си има распоред кој која недела го праве тава, или сет товар да паѓа на еден човек?
Цврста рака на родителите ??!
Чекај малце, родителот може и смее да делува(воспитно) ако има потреба од такво нешто, но што ако нема потреба !
Јас во животот до сега ниту сум се степал со некого, ниту пак некој ме удрил, ниту пак јас некого сум удрил/нападнал, ниту сум украл од некого нешто, ниту пак од мене некој украл ................ ниту сум коцкар, алкохоличар, наркоман... единствен порок на мои 26 год. ми се само цигарите и ништо повеќе од тоа !
Значи постојат работи кои се негативни и кои едноставно не треба да се прават, за овие негативни работи секој сам треба да си биде свесен, без разлика од каде е, кој е, што е ................ е сега ако има потреба да родителот треба да интервенира(воспитно), но само ако има потреба, не секогаш кај сите деца има потреба од такво нешто, постојат немирни деца и постојат мирни/примерни деца, тоа го имало отсекогаш и во било која средина !
Но на темава не збориме за девијации/негативности, туку за сосема други работи ................ средината на живеење ите-како има најголема улога во начинот на живот, јас сум градско дете, порастен сум на асфалт и на бетон, не сум порастен по ниви, јас сум порастен со книгите/школото, со телевизорот, со нинтендото, со компјутерот... со такви ствари, мене да ме ставиш 3 дена да живеам во село(било кое) одма ќе се вратам дома во градот ............. јас многу добро те сфаќам што сакаш да кажеш, меѓутоа доста сме различни во скоро сите погледи, ти повеќе збориш за оние традиционалните работи кои ете во твојата средина сеуште се живи и постојат, но што сум јас како индивидуа виновен што живеам во голем град/урбана средина во која таквиот начин на живот(традиционалниот) е замрен уште од одамна и што сега треба да правам јас, да плачам бидејќи таквиот живот овдека го нема, со сила неможам да се правам да бидам поинаков, секој е тој што е и таков каков што е .............. начинот на живот и сфаќањата се градат со години/децении(во зависност од повеќе фактори) и невозможно е да ги менуваш, ниту пак има право некој друг да ти наметнува негово лично мислење !
П.С. Да се навратиме на темата ............. да не одиме и понатака во оффтопици кои сепак се ин/директно поврзани со дадената тема за дискусија !
Секако дека товарот не треба да паѓа само на еден човек во куќата ................ секој по дома треба да си ги знае своите обврски ........... некој ќе фати едно, друг друго...
 
Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.683
Фактот дека живеете во град и дека никогаш не сте биле во село, не значи дека живото треба да ви се сведе на нинтендото и компјутерите или пак дека не треба да почитувате некои традиции, зашо почитувањето на традициите се дел од карактеро на еден човек и одраз на неговото воспитување одд родителите
Мојата другарка на пример, што никогаш не видела село - не знае да разликува коза од говедо, магаре од прч... уствари не ни знае што е тоа прч... А којзнае и дали знае дали лубениците растат на земја или на дрво...Што не е оправдување тоа што не била во село никогаш.

Да не бидам и јас офтопик, еве кај мене се знае дека во недела се чисти - и тоа сите чистиме, кога татко ми има слободен ден, тој готви. Кога и мајка ми и татко ми се на работа - сестра ми.
Јас бидејќи уште не знам да готвам сум задолжена за салатата. Кога моите си доаѓаат од работа на масата мора да има салата и ракија, прво се мезат па дури потоа се руча. И иако живеам во град мајка ми знае често да замеси леб, а ретко и да направи некој зелник или боденик. Сега ја учи и сестра ми, за некое време здравје и мене. За кифли да не ни зборувам. Се што се работи дома, се работи колегијално и нема дискриминација како на пр.татко ми бил маж, не требало да готви и чисти и слично.
Значи се зависи од тоа како ќе ве воспитаат. И подоцна во бракот - како ќе се поставите.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Фактот дека живеете во град и дека никогаш не сте биле во село, не значи дека живото треба да ви се сведе на нинтендото и компјутерите или пак дека не треба да почитувате некои традиции, зашо почитувањето на традициите се дел од карактеро на еден човек и одраз на неговото воспитување одд родителите
Мојата другарка на пример, што никогаш не видела село - не знае да разликува коза од говедо, магаре од прч... уствари не ни знае што е тоа прч... А којзнае и дали знае дали лубениците растат на земја или на дрво...Што не е оправдување тоа што не била во село никогаш.

Да не бидам и јас офтопик, еве кај мене се знае дека во недела се чисти - и тоа сите чистиме, кога татко ми има слободен ден, тој готви. Кога и мајка ми и татко ми се на работа - сестра ми.
Јас бидејќи уште не знам да готвам сум задолжена за салатата. Кога моите си доаѓаат од работа на масата мора да има салата и ракија, прво се мезат па дури потоа се руча. И иако живеам во град мајка ми знае често да замеси леб, а ретко и да направи некој зелник или боденик. Сега ја учи и сестра ми, за некое време здравје и мене. За кифли да не ни зборувам. Се што се работи дома, се работи колегијално и нема дискриминација како на пр.татко ми бил маж, не требало да готви и чисти и слично.
Значи се зависи од тоа како ќе ве воспитаат. И подоцна во бракот - како ќе се поставите.
Оф леле мајко .............. абе тие работи нинтенда, компјутери, флипери, фудбалчиња... зборам за како деца, не за сега... нормално дека неможе човек цел живот да го пројде со тие ствари, зборам за како деца во основно школо, после веќе во средно школо е друга песна, па факс, па работа и.т.н. .............. и не е точно дека гратските луѓе не ги распознаваат животните(јас на пр. сите животни ги распознавам, сум престојувал кај роднини на село повеќепати) и исто така не е точно дека гратските луѓе не ги распознаваат земјоделските култури, дрвјата и сл. можеби има и такви да, но не се сите такви табуларази, поентата ми беше во тоа да кажам дека никој во урбана средина не се занимава со тие работи ........... во урбана средина не се чуваат животни/стока, ниту пак се одгледуваат бавчи/ниви, мислам дајте малце, зарем да земат во сред град луѓето по бетонските тротоари или по паркинзите да садат бавчи, или по тоа асфалтот да тераат стока ........... во град земјоделските продукти, како и сточните се купуваат од продавница/пазар... и сега пак некој ќе рече гратските луѓе имаат само изговори ова она, не се изговори туку едноставно таков е начинот на живот, традиционален не е, земјоделски не е, сточарски не е и што сега да земат сите луѓе кои живеат во град да плачат !
Крај краева форумов се претвори во војна и навреди помеѓу едни и други ............... јас го почитувам секое мислење, но тоа не значи и дека го прифаќам, а некој упорно да ми наметнува негово лично мислење е такви работи не проаѓаат кај мене ............... секој нека си тера по свое, со своите сфаќања, желби, начини на живот... кој сака нека си тера традиционализми и сл. кој несака и не е навикнат на тие работи нека не ги тера и тоа е тоа !
 
Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.683
PIRATIC Епа затоа не се вели за џабе дека теле се учи, а не крава, што беше и всушност мојата поента во постот. Од каде го извади тоа дека навредуваме и наметнуваме свои мислење стварно не знам. Само кажувам дека иако и јас како тебе сум пораснала во град со нинтенда и на асфалт, моите ми покажале и некои други работи. Значи треба да си малку open minded да знаеш што се случува и надвор од кутијата во која живееш, не за џабе сме гледале народни приказни како деца (па и сега) нели? Не се нервирај... те разбираме што сакаш да кажеш
 
L

Luki Junior

Гостин
Цврста рака на родителите ??!
Чекај малце, родителот може и смее да делува(воспитно) ако има потреба од такво нешто, но што ако нема потреба !
Јас во животот до сега ниту сум се степал со некого, ниту пак некој ме удрил, ниту пак јас некого сум удрил/нападнал, ниту сум украл од некого нешто, ниту пак од мене некој украл ................ ниту сум коцкар, алкохоличар, наркоман... единствен порок на мои 26 год. ми се само цигарите и ништо повеќе од тоа !
Значи постојат работи кои се негативни и кои едноставно не треба да се прават, за овие негативни работи секој сам треба да си биде свесен, без разлика од каде е, кој е, што е ................ е сега ако има потреба да родителот треба да интервенира(воспитно), но само ако има потреба, не секогаш кај сите деца има потреба од такво нешто, постојат немирни деца и постојат мирни/примерни деца, тоа го имало отсекогаш и во било која средина !
Но на темава не збориме за девијации/негативности, туку за сосема други работи ................ средината на живеење ите-како има најголема улога во начинот на живот, јас сум градско дете, порастен сум на асфалт и на бетон, не сум порастен по ниви, јас сум порастен со книгите/школото, со телевизорот, со нинтендото, со компјутерот... со такви ствари, мене да ме ставиш 3 дена да живеам во село(било кое) одма ќе се вратам дома во градот ............. јас многу добро те сфаќам што сакаш да кажеш, меѓутоа доста сме различни во скоро сите погледи, ти повеќе збориш за оние традиционалните работи кои ете во твојата средина сеуште се живи и постојат, но што сум јас како индивидуа виновен што живеам во голем град/урбана средина во која таквиот начин на живот(традиционалниот) е замрен уште од одамна и што сега треба да правам јас, да плачам бидејќи таквиот живот овдека го нема, со сила неможам да се правам да бидам поинаков, секој е тој што е и таков каков што е .............. начинот на живот и сфаќањата се градат со години/децении(во зависност од повеќе фактори) и невозможно е да ги менуваш, ниту пак има право некој друг да ти наметнува негово лично мислење !
П.С. Да се навратиме на темата ............. да не одиме и понатака во оффтопици кои сепак се ин/директно поврзани со дадената тема за дискусија !
Секако дека товарот не треба да паѓа само на еден човек во куќата ................ секој по дома треба да си ги знае своите обврски ........... некој ќе фати едно, друг друго...
Не ти викам оти си грешка, само сакам да ти објаснам мојта перспектива. Да те убедувам или учам ми е најмалата намера. Не си маленко дете..

Цврста рака, да се знае оти требе да се слуша/почитува. Не си тепан ти од деца, не си се тепал со деца, не са те тепале у школото учиталите. Селата са една идеја посурови околини за растејне отколку градовето. Барем така беа 90тите де.. Сите нешта шо сам ги добијал од мојте дома са праведно заслужени (и арните и не толку арните). Исто има повеќе место за развивајне на ситни пороци за кражби (оти реално има шо да се откраде од толку отворен простор.

Имаше ги тие работи и по селата шо ги набројуваш. Јас ги немаах, ама познаваах еден куп деца шо ги имаа. Додека сите деца играа нинтендо, јас и брат ми бееме седнани и тате не учеше математика, и решавајне задачи. Книги има и на село, само биди мераклија за читајне.
Не, традиционалните нешта са у изумирајне. Селата станаа како градове. Едино оште домашните работи паѓат у најголем дел на невестите/жените. Иначе се друго е исто како у град да живееш. Е сега нема толку цемент и асфалт.

Не викам дека си крив за нешто. Јас коа беех помал демек не ги сакаах селските и традиционалните работи. Требеше да се оддалечам малку од них, за да забележам оти са добри у основата, оти ми недостигат, и оти неправедно исчезнуват.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
PIRATIC Епа затоа не се вели за џабе дека теле се учи, а не крава, што беше и всушност мојата поента во постот. Од каде го извади тоа дека навредуваме и наметнуваме свои мислење стварно не знам. Само кажувам дека иако и јас како тебе сум пораснала во град со нинтенда и на асфалт, моите ми покажале и некои други работи. Значи треба да си малку open minded да знаеш што се случува и надвор од кутијата во која живееш, не за џабе сме гледале народни приказни како деца (па и сега) нели? Не се нервирај... те разбираме што сакаш да кажеш
Јас сум го научил во животот она што сум сакал да го научам и она што сум сметал дека ќе ми биде потребно, а непотребни работи никогаш не сум бил заинтересиран да учам ................. родителите ме учеле да бидам мирен, поштен, штедлив и скромен ............. таков и сум навистина, е сега да бидам искрен не сум традиционалист и не ни сакам да бидам, може само минимално, си го терам животот како мислам дека е најдобро и ги правам само оние работи кои ме привлекуваат и интересираат, она што ми е глупо и она што не ме интересира не го правам и воопшто не сакам некој да ми наметнува мислење .......... секој нека си тера по свое ............ мене не ме интересира какво било времето порано пред 100 год. каков бил животот тогаш, традиционализми ти реков ми рече, тие работи нека си почиваат во Историјата, јас живеам во сегашноста и среќен сум со тоа !
Е сега и денеска кој сака нека си тера традиционализми, немам ништо против, ама некој да ми наметнува и да ми кажува дека тоа е правилно е тоа кај мене не проаѓа !
поздрав
 
Член од
11 септември 2012
Мислења
20
Поени од реакции
10
Фифти-фифти друже ............. кој има поголемо слободно време по дома од партнерите(без разлика дали мажот или жената) нормално дека тој ќе треба повеќе да работи по дома .......... пр. ако жената работи, а мажот не, тогаш он повеќе ќе се ангажира за домашните работи, доколку па мажот работи, а жената не тогаш таа повеќе ќе се ангажира за домашните работи, но сепак фифти-фифти ............ или пак да си ги поделат работите, едниот партнер(мажот) ќе работи едни домашни работи, другиот партнер(жената) други домашни работи ........ значи компромис .......... од работа никој не умрел, можеш и ти некад да фатиш крпа и правосмукалка во раце, да фатиш метла надвор(доколку живееш во куќа), да спржиш нешто, да направиш кафе или да фрлиш ѓубре и.т.н. ............ б.т.в. не постојат машки и женски работи, потребно е разбирањето и почитувањето во бракот, а домашните работи/обврски се најмал проблем ...... секој има раце да фати по нешто дома !
Respekt za razmisluvanjevo, se nadevam i deka go primenuvas ili ke go primenuvas vo bracni okolnosti. Vo sekoj slucaj bravo! Pozz :)
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 11:58 ---
You are so lucky girl... Јас имам професионална деформација од мама, а и момчето такво се погоди, од мандалото негово потешко да не крева. Кога и да се кажеше дека треба да се чисти, јас му велев: Можам сама јас, не ми се мешај. Е можев сама пред да тргнам на работа, но сега се нема време. :)
Aaaa jas bev poucena, takva recenica "jas mozam, ti sedi si" na mazot ne se kazuva! ;) Uste od pocetok sve zaedno, zatoa sto ke dojde moment kako sto si pisala deka sega od opravdani pricini ne mozes, no mazot veke e naucen na "druga prikazna" deka ti mozes sve bez ogled na toa koi se okolnostite :( Kako i da e sve moze da se promeni samo treba dosta trud, srekno (y) Girl power :)
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 12:18 ---
Podrskata i razbiranjeto e neohodno vo sekoe semejstvo ili vrska. Zatoa podelbi na masko-zesnki raboti ne bi trebalo da ima. No mnogu mazi za bilo koja "zenska" rabota velat: ne znam jas toa! Strasnooooo! Znaat sve, no taka im cini!!! Mnogu e lesno nekoj drug da "znae sve" za tebe po doma, a ti-mazot ne! Jas mislam deka sepak deka golemo vlijanie ima i domasnoto vospituvanje i najvazno ljubovta i megusenoto pocituvanje na partnerite. Nikoj na nikogo ne mu e rob i obratno. Se nadevam i iskreno veruvam deka TAKVITE mazi se sve pomalku ;)
 
Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Поделба на машко-женски работи не треба да има, освен ако станува за исклучоци каде некој од фамилијата е спречен да ги извршува на некој начин, или ако станува збор за некои исклучително тешки физички работи, кои жената не би можела да ги изврши.
 
R

Randy

Гостин
Го делам мислењето со останатите дека треба да е 50/50, да има договор и да нема присила. Секој по нешто да направи.
Кога ја отворив темава мислев ќе има clash помеѓу машките и женските, ама испадна дека по тоа прашање сме доста модерни (повеќето што одговорија беа за 50/50).
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
935
ама испадна дека по тоа прашање сме доста модерни (повеќето што одговорија беа за 50/50).
Да, на прв поглед би се извлекол тој заклучок дека сме модерни и веднаш добиваш филмски кадар од американски пар каде таа ги мие, тој брише чиниите :D...

Всушност ние се држиме до традицијата, ние како народ сме во глобала домаќини, уште од мали нозе учиме да помагаме по дома и ги совладуваме сите активности поврзани со тоа, па така тоа преминува во навика :)...

И секогаш помагањето меѓусебно меѓу паровите е израз и одраз на слогата и љубовта која ја поседуваат :), во правопропорционална врска се...
 
L

Luki Junior

Гостин
Да, на прв поглед би се извлекол тој заклучок дека сме модерни и веднаш добиваш филмски кадар од американски пар каде таа ги мие, тој брише чиниите :D...

Всушност ние се држиме до традицијата, ние како народ сме во глобала домаќини, уште од мали нозе учиме да помагаме по дома и ги совладуваме сите активности поврзани со тоа, па така тоа преминува во навика :)...

И секогаш помагањето меѓусебно меѓу паровите е израз и одраз на слогата и љубовта која ја поседуваат :), во правопропорционална врска се...
Ај фиил сарказм... Јас мислам оти момите работат повеќе по домашните обврски, а машките тука глумат совесни и посветени момци...
 

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Додека сите деца играа нинтендо, јас и брат ми бееме седнани и тате не учеше математика, и решавајне задачи. Книги има и на село, само биди мераклија за читајне.
Е за тава Луки не го знаеш конами кодо да фанеш бесплатно порно на сајтове што ги одржуват нердови. Пак да одеш да учеш математика.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
935
Ај фиил сарказм... Јас мислам оти момите работат повеќе по домашните обврски, а машките тука глумат совесни и посветени момци...
Не, овојпат навистина не бев саркастична :)...

Во секој случај, мене ми се многу симпатични парови во поодминати години кога ќе видам дека заедно извршуваат некоја домашна обврска пр. прават ајвар или перат теписи во двор :)...

За мене лично доволно е партнерот да е доволно педантен и да не создава огромен неред наоколу (така го елиминира или олеснува чистењето и собирањето по него) и да се грижи повеќе за машкиот дел од обврските, како поправки по дома, ангажирање мајстори кога е вон неговиот домен нешто :), во кујна и не мора да ми се меша во манџи :)...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom