Домашни обврски

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Во Македонија.
Пустина се стори од секакви неолиберални апологети на се што не чини.
Кој збори за конзервативизми и (нео)либерализми ........... тоа се само политички правци ............... темава не е за политика, туку за секојдневен живот и кои се тие работи што не чинат...
 
L

Luki Junior

Гостин
Ох да, така е. Денеска можат да се купат сите тие нешта. Ако имаш пари. Тава јас не го одрекувам. Тава си е твој избор.

Мојо е една идеја поразличен. Јас нејќам мојте деца да мислат оти млекото иде од тетрапак кутија, баницата од баничарница, лебо од дуќан. Јас нејќам за мојте деца 90% од нештата да са мисловна именка и да не знаат од дека идат икако се прават, да се плашат од се шо мрда, и да да са затворени у 4 зида.
Ако мојта домаќинка е од таква средина, а согласила се да ми биде невеста, ќе науче се од почеток до крај. Кое од дека иде и како иде.

Каква и да е средината, македонското и домашното ќе ми е у крвта, јас нема да го заборавам, а мојте наследници има да го научат како 2 и 2. Истото е и со идната невеста. Ако биде моја невеста, има да знае од каква фамилија сам, да знае куќнио ред, как се пречекуват госќе, как се испраќат, да знае да приготвува нешта (и да не знае ќе се науче... мора да се науче), има да знае чие име ќе го носе, да знае у шо се впушта.... Знам какви са “модерните човеци“ со модерните оправданија и затава нејќам да бидам дел од таа багра шо нон стоп си мисле оти испушта нешто од живото и не се занимава со тривијални нешта како губејне време заради домашно зготвена вечера, со баница, и ракиичка со салата пред да се почне да се јаде. Има си ред за тија работи. Не значи ако некое нешто е модерно, или оти сите така го прават, е правилно. Јас ако сам селско дете, не сам прошетал толку ногу, ама сам учен на ред и почит од мал. Цел живот сам чекал тате да апне за почеток на јадејне (дури и баба додека беше при свест го чекаше домаќино да чофне прв), или да му принесувам. Така ќе научат и мојте деца да знаат кој е домаќин, кој е глава. И на Прочка ќе му бацуваш рака, и че го молеш за прошка.


Домаќинката моја ќе има 100% поддршка од мене за шо и текне и како и текне (или шо требе да зготве, направе, сака да има, да добие), ама требе да се потруде. Исто како јас шо ќе се трудам... А за време, ќе си најде време. Ако не сака и не знаа, не е од домаќинска куќа.

А свето ако сака нека се хране само со процесирана храна од црево, Не сам заинтересиран.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Кој збори за конзервативизми и (нео)либерализми ........... тоа се само политички правци ............... темава не е за политика, туку за секојдневен живот и кои се тие работи што не чинат...
Па тоа не чини.
Ти пиша Луки, да не се повторувам и јас или да го цитирам.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Ох да, така е. Денеска можат да се купат сите тие нешта. Ако имаш пари. Тава јас не го одрекувам. Тава си е твој избор.

Мојо е една идеја поразличен. Јас нејќам мојте деца да мислат оти млекото иде од тетрапак кутија, баницата од баничарница, лебо од дуќан. Јас нејќам за мојте деца 90% од нештата да са мисловна именка и да не знаат од дека идат икако се прават, да се плашат од се шо мрда, и да да са затворени у 4 зида.
Ако мојта домаќинка е од таква средина, а согласила се да ми биде невеста, ќе науче се од почеток до крај. Кое од дека иде и како иде.

Каква и да е средината, македонското и домашното ќе ми е у крвта, јас нема да го заборавам, а мојте наследници има да го научат како 2 и 2. Истото е и со идната невеста. Ако биде моја невеста, има да знае од каква фамилија сам, да знае куќнио ред, лак се пречекуват госќе, как се испраќат, да знае да приготвува нешта (и да не знае ќе се науче... мора да се науче), има да знае чие име ќе го носе, да знае у шо се впушта.... Знам какви са “модерните човеци“ со модерните оправданија и затава нејќам да бидам дел од таа багра шо нон стоп си мисле оти испушта нешто од живото и не се занимава со тривијални нешта како губејне време заради домашно зготвена вечера, со баница, и ракиичка со салата пред да се почне да се јаде. Има си ред за тија работи. Не значи ако некое нешто е модерно, или оти сите така го прават, е правилно. Јас ако сам селско дете, не сам прошетал толку ногу, ама сам учен на ред и почит од мал. Цел живот сам чекал тате да апне за почеток на јадејне (дури и баба додека беше при свест го чекаше домаќино да чофне прв), или да му принесувам. Така ќе научат и мојте деца да знаат кој е домаќин, кој е глава. И на Прочка ќе му бацуваш рака, и че го молеш за прошка.


Домаќинката моја ќе има 100% поддршка од мене за шо и текне и како и текне (или шо требе да зготве, направе, сака да има, да добие), ама требе да се потруде. Исто како јас шо ќе се трудам... А за време, ќе си најде време. Ако не сака и не знаа, не е од домаќинска куќа.

А свето ако сака нека се хране само со процесирана храна од црево, Не сам заинтересиран.
Зашто градските луѓе ги нарекуваш багра ............ никој не те тера да го прифаќаш градскиот живот .............. секој нека си живее како што си е навикнат и секако во зависност од средината ............. значи тука збориме за различни животни средини, различни концепти, животот во град т.е. во урбана средина(без разлика дали во стан или во куќа) и животот на село т.е. во рурална средина се две тотално различни нешта !
И нема врска тука ниту помодарство, ниту мрза, ниту пак наоѓање на оправданија... тука збориме за начин на живот кој е општо прифатен во средината ............. јас роден сум и цел живот живеам во град и тука сите живеат на тој начин на живот кој погоре го опишав... ти живееш во рурална средина и те сфаќам што сакаш да кажеш .... б.т.в. имам роднини кои живеат на село и сум престојувал честопати кај нив и ги прават потполно истите работи кои ти ги опиша за тебе/вас ............... но крај краева кој каде се нашол(родил) и кој каде живее така ќе си тера докрај и не се сите луѓе кои живеат во град богати, повеќето се просек па има и доста испод просек, но начинот на живот е тој !
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 18:59 ---
Па тоа не чини.
Ти пиша Луки, да не се повторувам и јас или да го цитирам.
ОК извини ............... :icon_mrgr:
Ах сфатив ти си му портпарол на Лаки Џуниор ........... :D
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Зашто градските луѓе ги нарекуваш багра ............ никој не те тера да го прифаќаш градскиот живот .............. секој нека си живее како што си е навикнат и секако во зависност од средината ............. значи тука збориме за различни животни средини, различни концепти, животот во град т.е. во урбана средина(без разлика дали во стан или во куќа) и животот на село т.е. во рурална средина се две тотално различни нешта !
И нема врска тука ниту помодарство, ниту мрза, ниту пак наоѓање на оправданија... тука збориме за начин на живот кој е општо прифатен во средината ............. јас роден сум и цел живот живеам во град и тука сите живеат на тој начин на живот кој погоре го опишав... ти живееш во рурална средина и те сфаќам што сакаш да кажеш .... б.т.в. имам роднини кои живеат на село и сум престојувал честопати кај нив и ги прават потполно истите работи кои ти ги опиша за тебе/вас ............... но крај краева кој каде се нашол(родил) и кој каде живее така ќе си тера докрај и не се сите луѓе кои живеат во град богати, повеќето се просек па има и доста испод просек, но начинот на живот е тој !
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 18:59 ---


ОК извини ............... :icon_mrgr:
Ах сфатив ти си му портпарол на Лаки Џуниор ........... :D
Дај бе не рипај. не се чепкај, И јас знам да сум пис на јазик.
Не е ли идиотски ако некој кажал пред мене да се повторувам или да повторувам едно исто?

Багра се мисли во поглед на тоа што сметајќи дека е ниско и долно да знаеш да готвиш или да сакаш домашно се заборава коренот и убавината на дружбата и семјните вредности при маса на вечера или ручек.
Разбираш.
Јас живеам во град, а сепак почитувам семејни вредности. Моите деца знаат дека лебот не се прави во Жито Лукс на тезга од црво. Туку дека се меси. Се сука. Дека млекото е од крава или овца, понекогаш од коза. дека сирењето не доаѓа во ќесичка, туку од животни. И сакаат да помагаат кога се сука или меси или готви.
Јас готвам. Уживам во тоа. Жена ми сакада чисти, да суредува, си имаме поделено обврските. И стигаме се да постигнеме.
не е срамота да почитваш такви вредности.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Дај бе не рипај. не се чепкај, И јас знам да сум пис на јазик.
Не е ли идиотски ако некој кажал пред мене да се повторувам или да повторувам едно исто?

Багра се мисли во поглед на тоа што сметајќи дека е ниско и долно да знаеш да готвиш или да сакаш домашно се заборава коренот и убавината на дружбата и семјните вредности при маса на вечера или ручек.
Разбираш.
Јас живеам во град, а сепак почитувам семејни вредности. Моите деца знаат дека лебот не се прави во Жито Лукс на тезга од црво. Туку дека се меси. Се сука. Дека млекото е од крава или овца, понекогаш од коза. дека сирењето не доаѓа во ќесичка, туку од животни. И сакаат да помагаат кога се сука или меси или готви.
Јас готвам. Уживам во тоа. Жена ми сакада чисти, да суредува, си имаме поделено обврските. И стигаме се да постигнеме.
не е срамота да почитваш такви вредности.
Не збориме за чистење и сл. работи ............ конкретно значи муабетов го почнавме околу месењето на леб дома, сукањето кори и сл. јес да треба да се работи по дома(ова важи за сите во домот) и јас уште од мал сам си чистам и средувам по дома и во моја соба и низ цела куќа и низ двор, родителите и двајцата ми биле претежно зафатени со работа и подоцна доаѓале... така да сам сум се снаоѓал и со јадење и со чистење, па и чат-пат со перење... никаде не реков дека треба по дома само да се дреме и ништо да не се фаќа .............. но конкретно она месењето на леб и сукањето на кори/баница некако ми го привлече вниманието со оглед на тоа што не познавам ниту една куќа/стан барем во мојава средина, а и пошироко каде што сеуште ги прават тие работи по дома ОК освен постарите жени(бабите), додека пак средовечните жени и помладите жени/девојки секако дека не, значи зборам општо во глобала !
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Не збориме за чистење и сл. работи ............ конкретно значи муабетов го почнавме околу месењето на леб дома, сукањето кори и сл. јес да треба да се работи по дома(ова важи за сите во домот) и јас уште од мал сам си чистам и средувам по дома и во моја соба и низ цела куќа и низ двор, родителите и двајцата ми биле претежно зафатени со работа и подоцна доаѓале... така да сам сум се снаоѓал и со јадење и со чистење, па и чат-пат со перење... никаде не реков дека треба по дома само да се дреме и ништо да не се фаќа .............. но конкретно она месењето на леб и сукањето на кори/баница некако ми го привлече вниманието со оглед на тоа што не познавам ниту една куќа/стан барем во мојава средина, а и пошироко каде што сеуште ги прават тие работи по дома ОК освен постарите жени(бабите), додека пак средовечните жени и помладите жени/девојки секако дека не, значи зборам општо во глобала !
Pak i ti ne me docita ili ne razbra.
Покрај домашни редовни работи, говорам за сукање и месење и готвење.
Јас знам да пукнеш од сласт зелник. И ред други работи. Ќеиф ми е да готвам. Ќеиф ми е да сукам, да месам, а нема послатко од домашно.
Знам и да орам. И тоа кај Луки у село ме научија ;) кога Луки ваљда проодувал.


А и сакам дома да знаат како се прави мазник, или баклава или суканица, туршија, ајвар. Клање не. Јас таа работа, ама месо транжирање и пакување за во замрзнувач за зимо...тоа треба.
Ем поефтино, ем знам какво е. Од кај да знам што лајно ми продаваат во продавницине.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Pak i ti ne me docita ili ne razbra.
Покрај домашни редовни работи, говорам за сукање и месење и готвење.
Јас знам да пукнеш од сласт зелник. И ред други работи. Ќеиф ми е да готвам. Ќеиф ми е да сукам, да месам, а нема послатко од домашно.
Знам и да орам. И тоа кај Луки у село ме научија ;) кога Луки ваљда проодувал.


А и сакам дома да знаат како се прави мазник, или баклава или суканица, туршија, ајвар. Клање не. Јас таа работа, ама месо транжирање и пакување за во замрзнувач за зимо...тоа треба.
Ем поефтино, ем знам какво е. Од кај да знам што лајно ми продаваат во продавницине.
Мушки кухар .................... :cool: ОК доколку си уживаш во твоите домашни работи(што ги опиша) и те прават среќен и исполнет тогаш не гледам причина зашто би ги баталил ! ОК
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Мушки кухар .................... :cool: ОК доколку си уживаш во твоите домашни работи(што ги опиша) и те прават среќен и исполнет тогаш не гледам причина зашто би ги баталил ! ОК
Елем така де.

Инаку, не се потсмевај, најпознатите готвачи се мажи. кај се давало на жена да готви, ќе заебе ствар, не знаат жени уметност да прават в куња? :pos:;)

Пробај и ти.

Плус, најлесен пат до срцето и меѓуножјето на женките е преку стомакот (или ушите, ако си поет).
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Елем така де.

Инаку, не се потсмевај, најпознатите готвачи се мажи. кај се давало на жена да готви, ќе заебе ствар, не знаат жени уметност да прават в куња? :pos:;)

Пробај и ти.

Плус, најлесен пат до срцето и меѓуножјето на женките е преку стомакот (или ушите, ако си поет).
Не ме бива за мушки кухар ............. знам само да сварам кафе, какао, чај, млеко... и да спржам нешто набрзинка ! :icon_mrgr:
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Не ме бива за мушки кухар ............. знам само да сварам кафе, какао, чај, млеко... и да спржам нешто набрзинка ! :icon_mrgr:
Ќе научиш, се се може ако се проба.
Бац, веруј, најлесно е.
 
L

Luki Junior

Гостин
Зашто градските луѓе ги нарекуваш багра ............ никој не те тера да го прифаќаш градскиот живот .............. секој нека си живее како што си е навикнат и секако во зависност од средината ............. значи тука збориме за различни животни средини, различни концепти, животот во град т.е. во урбана средина(без разлика дали во стан или во куќа) и животот на село т.е. во рурална средина се две тотално различни нешта !
И нема врска тука ниту помодарство, ниту мрза, ниту пак наоѓање на оправданија... тука збориме за начин на живот кој е општо прифатен во средината ............. јас роден сум и цел живот живеам во град и тука сите живеат на тој начин на живот кој погоре го опишав... ти живееш во рурална средина и те сфаќам што сакаш да кажеш .... б.т.в. имам роднини кои живеат на село и сум престојувал честопати кај нив и ги прават потполно истите работи кои ти ги опиша за тебе/вас ............... но крај краева кој каде се нашол(родил) и кој каде живее така ќе си тера докрај и не се сите луѓе кои живеат во град богати, повеќето се просек па има и доста испод просек, но начинот на живот е тој !
ОК извини ...............:icon_mrgr:
Ах сфатив ти си му портпарол на Лаки Џуниор ........... :D
Јас портпарол немам.
А Дивајдер нема шанси да е портпарол. Постар, поучен, попрошетан од мен. Бил е низ градове од Западна Македонија. Јас не сам бил...

Не е до урбана средина, а до фамилија, фамилијарни вредности, и воспитание. Тие работи ни град може да ти ги даде, ни село. Само мајка ти и татко ти задно со баба и дедо (ако са живи и здрави).

Е сега, таква мома јас сакам. Знам оти са ретки, ама голем дел од них имат искрена желба да научат. Оти живеат како тебе (не дека лошо живееш или неарно), а потајно имат желба да живеат како мене. Ама не и стиска да признаат, оти некој може да ги декларира како заостанани. И затава се оде на тврдо и жестоко одрекувајне од се шо е потрадиционално, и подалеко од миризба на манџи, запршки, лук и кромид.
А у селата живеат повеќе исто како у градовето. На купечко... Од немукает.
На брат ми женската е од Село. Коа се фатија заедно она едни јајца знаеше да спрже само, оти дома мајка и нон стоп готвила. И оти се плетка нон стоп со мене и брат ми, научи се да готве, научи се да месе, научи се да сука....
Сите мои моми шо сам се водил, ниедна не е знајала да готве, и да пере (знаеја да чистат барем) а имало ги е од секакви средини. 80% сакаа да научат да готват, другите 20% уопште не ги интересираше ни готвејне, ни перејне.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Јас портпарол немам.
А Дивајдер нема шанси да е портпарол. Постар, поучен, попрошетан од мен. Бил е низ градове од Западна Македонија. Јас не сам бил...

Не е до урбана средина, а до фамилија, фамилијарни вредности, и воспитание. Тие работи ни град може да ти ги даде, ни село. Само мајка ти и татко ти задно со баба и дедо (ако са живи и здрави).

Е сега, таква мома јас сакам. Знам оти са ретки, ама голем дел од них имат искрена желба да научат. Оти живеат како тебе (не дека лошо живееш или неарно), а потајно имат желба да живеат како мене. Ама не и стиска да признаат, оти некој може да ги декларира како заостанани. И затава се оде на тврдо и жестоко одрекувајне од се шо е потрадиционално, и подалеко од миризба на манџи, запршки, лук и кромид.
А у селата живеат повеќе исто како у градовето. На купечко... Од немукает.
На брат ми женската е од Село. Коа се фатија заедно она едни јајца знаеше да спрже само, оти дома мајка и нон стоп готвила. И оти се плетка нон стоп со мене и брат ми, научи се да готве, научи се да месе, научи се да сука....
Сите мои моми шо сам се водил, ниедна не е знајала да готве, и да пере (знаеја да чистат барем) а имало ги е од секакви средини. 80% сакаа да научат да готват, другите 20% уопште не ги интересираше ни готвејне, ни перејне.
Не е само до домашното воспитание, огромна огромна улога игра и средината ............ неможеш да одиш против и спротивно од другите околу тебе ........... особено не во градска/урбана средина ............... јас не викам дека не си во право, дека грешиш... ги почитувам твоите размислувања, како и секое друго размислување од било кој форумски член, но знај дека покрај фамилијата ите-како и средината игра голема улога во тоа каков начин на живот ќе имаш... под средина мислам општо на комшилук/соседство, роднини, пријатели, познаници, колеги, колешки и.т.н. и.т.н. и место во кое живееш, си пораснал, си учел, места во кои се движиш, работиш... какво е мнозинството околу тебе сакал-нејќел и ти ќе бидеш горе-доле таков колку и да си тврд, не викам дека 100% ќе прифатиш се, ама добри 70% ќе прифатиш ........ конкретно зборам за начинот на живот, навиките, сфаќањата... ! поздрав
 
L

Luki Junior

Гостин
Не е само до домашното воспитание, огромна огромна улога игра и средината ............ неможеш да одиш против и спротивно од другите околу тебе ........... особено не во градска/урбана средина ............... јас не викам дека не си во право, дека грешиш... ги почитувам твоите размислувања, како и секое друго размислување од било кој форумски член, но знај дека покрај фамилијата ите-како и средината игра голема улога во тоа каков начин на живот ќе имаш... под средина мислам општо на комшилук/соседство, роднини, пријатели, познаници, колеги, колешки и.т.н. и.т.н. и место во кое живееш, си пораснал, си учел, места во кои се движиш, работиш... какво е мнозинството околу тебе сакал-нејќел и ти ќе бидеш горе-доле таков колку и да си тврд, не викам дека 100% ќе прифатиш се, ама добри 70% ќе прифатиш ........ конкретно зборам за начинот на живот, навиките, сфаќањата... ! поздрав
Средината е големо влијание. Ама ако имаш родители со цврста рака, и правилен пристап, влијанието на средината може да се распрска и да биде само потпора на нештата шо и ги објаснуваш на твојте деца.

Кај нас се краде ногу од нивите. Факт. Како дете еднаш ојдееме да крадеме едни лубеници. Ама они беа зелени оти беше некаде крај на јуни, почеток на јули. И тате се научи оти јас и брат ми сме ојделе да крадеме со другите деца лубеници. Тава пеглајне нема никојпат да го забравам у живото. Со една тенка а долга дреновица. Јас и брат ми рикаме, дереме се на сет глас, он вика ќутејте, апашишта неедни... и репа.. На крај изедееме лубениците, иако зелени..за казна.... Од тогај мислеш ли оти сам пробал да открадам нешто друго од некоја нива? Имам некои пријатели и познаници и ден денеска шо крадат од мене и мојте нешта од нивите.
Движел сам се натам навам, колку толку, и сам забележал оти ретко има така добро изделкани деца.. Повеќето са оставени на образованието и уличното школо од средината. Мојте дома не го дозволија тава. (ама как и да е, тава е друга приказна).

Да се врнеме на обврските...
Дали секој сам требе да се пере и да си ги спростира алиштата, да си има распоред кој која недела го праве тава, или сет товар да паѓа на еден човек?
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Да се врнеме на обврските...
Дали секој сам требе да се пере и да си ги спростира алиштата, да си има распоред кој која недела го праве тава, или сет товар да паѓа на еден човек?
Според мене се тоа е работа на договор. јас не сакам да пеглам и да перам, но немам гајле да мијам садови или да избришам прозорци. не сакам, ама ако мора, и правосмукам, но, затоа спростирам алишта...договор.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom