Докажете дека постои вашиот бог!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Prorabote poznatiot ateisticki kukavicluk :D
Zasto odbegnuvas da mi dades odgovor na prasanjeto AKO NE DOBIVAAT SVESTENICITE PLATA,KAKO DA SI KUPAT HRANA,KAKO DA PLATAT DANOK NA SVOJOT DOM KOGA KE IM STIGNE SMETKA ZA TOA,KAKO DA PLATAT STRUJA,VODA,KOMUNALII ? EVE SEGA IMAS ZA MRTV PLUS... SO STO DA GO PLATAT TOA ?
Ajde veke odgovori 10 pati te prasuvam.Ne bidi kukavice jaje :D
24. Никој не може да им слугува на двајца господари: оти, или едниот ќе го замрази, а другиот засака; или кон едниот ќе се приврзе, а другиот ќе го презре. Не можете да им служите на Бога и на Мамона.
25. Затоа ви велам: немојте да се грижите за душата – што ќе јадете или што ќе пиете; ниту за телото, во што ќе се облечете. Зар не чини душата повеќе од храната, и телото – од облеклото?
26. Погледајте ги птиците небески; тие ни сеат, ни жнеат, ниту во амбар собираат; но вашиот Отец ги храни. Зар не сте вие многу поскапи од нив?
Матеј 5

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Види, твојот капацитет да сваќаш и разбираш не е мој проблем, ниту значи дека не сум одговорил, а за кукавичлук, ете имаш конкретен предлог од моја страна, кога сакаш и каде сакаш, ќе седнеме очи во очи, па ќе видиме кој колку познавање има од сите теолошки области.
Читај:
Od milostinjata da zivat velis... pa da ti kazam ako Crkvata go prifati ovoj tvoj nenormalen predlog koj go nema vo Biblijata,togas svestenstvoto na site Pravoslavni Crkvi bi ispocrkalo od glad i od prviot do posledniot bi bile bezdomnici ili barem bi ziveele so sveki doma.
Sto se odnesuva do tvojot predlog za debata vo zivo.Procitaj ova:

Кога веќе ги создал без можност да имаат пород, зошто ги создал со нагон за секс?

Друго јас те прашувам. Значи ти велиш дека похотите и страстите биле спротивни на божјата волја! Јас те прашувам: Како е можно да постојат нешта кој се спротивни на волјата на битие за кое се тврди дека е семоќно и сезнајно?
Da ne go postiram prasanjeto kade ti kako ''DIPLOMIRAN TEOLOG'' prasuvas ZOSTO BOG SE ODMAZDUVA!? Za sto da debatiram so tebe vo zivo ? Za ova ???????????????? Pa ja bi trebal da sum 170.000 pati ponenormalen od tebe koga covek so vakvi prasanja saka da debatira so mene vo zivo za Hrisitjanstvo...............................
Ti ispisismus siguren si deka ne te izdrogirale tie tvoite vo zdruzenieto na satano-telemiti i ti rekle deka si teolog :D?
Ova sto ti prasuvas e isto kako diplomec od Prirodno-matematickiot fakultet vo Skopje da prasa Kolku e 8x7 ? Sto e toa geometrija ? algebra ? Cekaj,sto pa sega e ova kalkulus.. ?????
Sto ako sedneme vo zivo,ete jas bi viknal nekoi svestenici,ti si spremen da kazes DOBRO PRIZNAVAM VO PRAVO STE ZA BILO STO? Da,ako sakas posle da te obesat tie tvoite krvopijaci... ili ne ti dava srceto,zaradi niv fakultet zavrsi sega ti da im go napikas do grlo so priznavanje na Hristijanski fakti.. ti ovde na forum,virtuelno ne prizna nikogas nisto za Biblijata i Hrisitjanstvoto,nisto nisto,pa zasto toa vo zivo bi go napravil ?
Pak da te prasam,siguren si deka ti si teolog ???? Da ne imas ti diploma po nesto za ekologija,sumarstvo ? Ova sto ti prasuvas,ne go prasuva teolog :D

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Od milostinjata da zivat velis... pa da ti kazam ako Crkvata go prifati ovoj tvoj nenormalen predlog koj go nema vo Biblijata,togas svestenstvoto na site Pravoslavni Crkvi bi ispocrkalo od glad i od prviot do posledniot bi bile bezdomnici ili barem bi ziveele so sveki doma.
24. Никој не може да им слугува на двајца господари: оти, или едниот ќе го замрази, а другиот засака; или кон едниот ќе се приврзе, а другиот ќе го презре. Не можете да им служите на Бога и на Мамона.
25. Затоа ви велам: немојте да се грижите за душата – што ќе јадете или што ќе пиете; ниту за телото, во што ќе се облечете. Зар не чини душата повеќе од храната, и телото – од облеклото?
26. Погледајте ги птиците небески; тие ни сеат, ни жнеат, ниту во амбар собираат; но вашиот Отец ги храни. Зар не сте вие многу поскапи од нив?
Матеј 5
Бруки......!:sramezliv: Го немало во библијата...... Пет примери, со конкретно евангелие, стих и глава ти посочуваме, и после се тоа, велиш го нема во библијата....!:facepalm:
Sto se odnesuva do tvojot predlog za debata vo zivo.Procitaj ova:

Da ne go postiram prasanjeto kade ti kako ''DIPLOMIRAN TEOLOG'' prasuvas ZOSTO BOG SE ODMAZDUVA!? Za sto da debatiram so tebe vo zivo ? Za ova ???????????????? Pa ja bi trebal da sum 170.000 pati ponenormalen od tebe koga covek so vakvi prasanja saka da debatira so mene vo zivo za Hrisitjanstvo...............................
Ti ispisismus siguren si deka ne te izdrogirale tie tvoite vo zdruzenieto na satano-telemiti i ti rekle deka si teolog :D?
Ova sto ti prasuvas e isto kako diplomec od Prirodno-matematickiot fakultet vo Skopje da prasa Kolku e 8x7 ? Sto e toa geometrija ? algebra ? Cekaj,sto pa sega e ova kalkulus.. ?????
Sto ako sedneme vo zivo,ete jas bi viknal nekoi svestenici,ti si spremen da kazes DOBRO PRIZNAVAM VO PRAVO STE ? Da,ako sakas posle da te obesat tie tvoite krvopijaci... ti ovde na forum,virtuelno ne prizna nikogas nisto za Biblijata i Hrisitjanstvoto,nisto nisto,pa zasto toa vo zivo bi go napravil ?
Pak da te prasam,siguren si deka ti si teolog ???? Da ne imas ti diploma po nesto za ekologija,sumarstvo ? Ova sto ti prasuvas,ne go prasuva teolog :D
Теологијата е далеку повеќе од православие. Јас имам теолошки чин - титула во Ecclesia Gnostica Catholica, не во МПЦ. Но и покрај тоа, ги изучуваме сите религии, а не само тоа што ни одговара. Со тебе во секое време и на секое место прифаќам дискусија.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Матеј 5
Let,ti si isto ka ispisimus.Od vas dvajca ne se znae koj ponepismen e.Zamisli da ti kazam deka vo Biblijata ima stih kade Bog veli deka ZIVA VODA KE POTECE OD VAS... ti i ispisimus so vasata intelegencija ke mi se kacite na glava da mi kazete kade e smestena cesmata od koja ke potece taa voda vo stomakot na covekot.. :D
No da ti odgovoram za ova.Kako sto kazav,platata e zasluzena nagrada za izvrsena rabota.Jas ti citirav stih deka RABOTNIKOT TREBA DA DOBIVA PLATA!
Nemoze tolku mnogu lugje da ziveat od milositnja kako sto vika ispisimus.Toa prv pat slusam vo zivot deka tolku lugje moze da ziveat od milostinja.Ti vidi,umiraat deca koi im trebaat 3000 evra za operacija a zamislis tamu 1000 svestenici ili ne znam kolku gi ima MPC da ocekuvaat da zemaat tolku pari od milostinja za da se nahranat i sebe i svoite,za da platat smetki,danoci...
Pa Makedonija treba da bide 1000 pati pobogata od Katar,Makedoncite da ne znaat sto ke pravat so parite pa da im ostavaat site po 500,1000 evra milostinja za da ziveat taka.
Ne bidi nenormalen kako nego..

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Let,ti si isto ka ispisimus.Od vas dvajca ne se znae koj ponepismen e.Zamisli da ti kazam deka vo Biblijata ima stih kade Bog veli deka ZIVA VODA KE POTECE OD VAS... ti i ispisimus so vasata intelegencija ke mi se kacite na glava da mi kazete kade e smestena cesmata od koja ke potece taa voda vo stomakot na covekot.. :D
No da ti odgovoram za ova.Kako sto kazav,platata e zasluzena nagrada za izvrsena rabota.Jas ti citirav stih deka RABOTNIKOT TREBA DA DOBIVA PLATA!
Nemoze tolku mnogu lugje da ziveat od milositnja kako sto vika ispisimus.Toa prv pat slusam vo zivot deka tolku lugje moze da ziveat od milostinja.Ti vidi,umiraat deca koi im trebaat 3000 evra za operacija a zamislis tamu 1000 svestenici ili ne znam kolku gi ima MPC da ocekuvaat da zemaat tolku pari od milostinja za da se nahranat i sebe i svoite,za da platat smetki,danoci...
Pa Makedonija treba da bide 1000 pati pobogata od Katar,Makedoncite da ne znaat sto ke pravat so parite pa da im ostavaat site po 500,1000 evra milostinja za da ziveat taka.
Ne bidi nenormalen kako nego..
Kолку плата ете земаше Исус или Павле или Петар? Колку пари наплаќаше крштевка Исус а колку Павле?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Бруки......!:sramezliv: Го немало во библијата...... Пет примери, со конкретно евангелие, стих и глава ти посочуваме, и после се тоа, велиш го нема во библијата....!:facepalm:

Теологијата е далеку повеќе од православие. Јас имам теолошки чин - титула во Ecclesia Gnostica Catholica, не во МПЦ. Но и покрај тоа, ги изучуваме сите религии, а не само тоа што ни одговара. Со тебе во секое време и на секое место прифаќам дискусија.
Kaj pisuva deka treba da ziveat od MILOSTINJA ?
Ovoj stih kako prvo ne se odnesuva na svestenstvoto tuku na lugjeto.Jas ti dadov stih koj se odnesuva na svestenstvoto a toa e:
„Не врзувај му ја устата на бикот, кој го врши житото“ и „Работникот ја заслужува својата плата“ 1 Timotej 5:18
Затоа треба да плаќате и даноци. Извршителите на власта се во служба на Бог и треба да бидат платени за она што го работат. Затоа, давајте им го она што им припаѓа. Плаќајте ги даноците и царините, имајте страхопочит спрема властите, укажувајќи им чест кога заслужуваат.” (Римјаните 13:6,7)

Aaaaaaaaaaaa cekajjj... ti sakas da mi kazes deka si vo pravo,deka ovoj stih mojov ne vazi a tvoeto tolkuvanje vazi samo zatoa sto ti velis taka a ? abeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee sto si pameteeeeeeeeeeeennnnn :D :D
Kako ti ova ziti diplomata falcifikatorska si volku nadprosecno intelegenten :D??????????????????????
Zasto ako si ti vo pravo niedna od trite priznati Hrisitjanski crkvi ne zivee OD MILOSTINJA tuku zema plata svestenstvo ????
Znaci ti ispisimus iz makedonije si vo pravo,a celi tri crkvi ne se :D
Jeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ispisimus beeeee! silo kromidova! hahahahahahahahahah :D[DOUBLEPOST=1437476112][/DOUBLEPOST]
Kолку плата ете земаше Исус или Павле или Петар? Колку пари наплаќаше крштевка Исус а колку Павле?
Nikolku bidejki prvo Isus e Gospod i ne mu trebaat pari.Vtoro Petar i Pavle ne zemale zosto toa bile pocetocite na Hristijanstvoto + bile daleku posiromasni od nie deneska.Treto Crkvata togas ne postoela kako institucija,tie lugje ziveele od ona sto go proizveduvale a ne od ona sto go zarabotuvale.Tie bile ribari,ako deneska ne ulovi riba on ke nema sto da jade.Ako ne seele nemale ni da jadat.Ako deneska vo 21 vek svestenikot ne dobie plata,on ke nema so sto da kupi leb.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Nikolku bidejki prvo Isus e Gospod i ne mu trebaat pari.Vtoro Petar i Pavle ne zemale zosto toa bile pocetocite na Hristijanstvoto + bile daleku posiromasni od nie deneska.Treto Crkvata togas ne postoela kako institucija,tie lugje ziveele od ona sto go proizveduvale a ne od ona sto go zarabotuvale.Tie bile ribari,ako deneska ne ulovi riba on ke nema sto da jade.Ako ne seele nemale ni da jadat.Ako deneska vo 21 vek svestenikot ne dobie plata,on ke nema so sto da kupi leb.
Значи може и денес попот да биде рибар или автомеханичар или земјоделец или програмер или доктор или сопственик на бутик или газда на ноќен клуб.... и да живее од тоа а верата да ја шири онака како правеа Исус Павле Петар.... бесплатно за спас на душите на луѓето
Фала што ми помогна да ја докажам поентата

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Значи може и денес попот да биде рибар или автомеханичар или земјоделец или програмер или доктор или сопственик на бутик или газда на ноќен клуб.... и да живее од тоа а верата да ја шири онака како правеа Исус Павле Петар.... бесплатно за спас на душите на луѓето
Фала што ми помогна да ја докажам поентата
Posto ti si moderno dete,da ti kazam deka da se bide zemjodelec treba mnogu sredstva,vreme i pot.Mnogu posvetuvanje dur da nikne plodot,dur da se obere pa pak poznee.A ako na toa se posvetat,togas voopsto ne treba da bidat popovi.
Gazda na noken klub,progaramer.................
I kade e tuka sluzenjeto na Bog ??? siguren si deka gazda na noken klub e bogougoden covek ?? ja mislam ne...
Poentata e,vreminjata se razlicni.Deneska crkvata e institucija.Makedonija niti pa 95% od drzavite od svetot ne zemaat po 10.000 evra plata sekoj covek pa idi vo crkva ostavi 100 evra na ikona.. sto e toa,kako muva da te oblazila.. nisto..
Ovde 100 evra e plata cela,mesecna.Plus koj kako ostava pari na ikoni i donacii.I tie sto ostavaat davaat po 10,20 denari,retko koj po 50 ili 100.. znam toa,idam cel zivot vo crkva.
So taa ''milostinja'' ne e dovolno EDEN svestenik da zivee a kamo li cela crkva.............
Samo dobro,ispisimus i negovata procuena intelegencija moze toa da go kazat.Jas ne se lutam,mu go otrule mozokot vo zdruzenieto :) Ne smee da zbori podrugo bidejki oni go pogurnale da zavrsi fakultet.. nema smisla sega da kaze DA TREBA SVESTENSTVOTO PLATA DA ZEMA.. ejjjjjjjjjjjjjj pa nie pocnavme ispisimus da go razoblicuvame!!!!
Daaaa beee.. gledas ne mi tekna.. ne gi povrzav rabotite... a ja pa se cudam kako moze satanist koj proklamira PRAVI STO TI E VOLJA da nikogas za nisto ne se slozi od ona sto funkcionira vo crkvata.... aiiii...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Kaj pisuva deka treba da ziveat od MILOSTINJA ?
Ovoj stih kako prvo ne se odnesuva na svestenstvoto tuku na lugjeto.Jas ti dadov stih koj se odnesuva na svestenstvoto a toa e:
„Не врзувај му ја устата на бикот, кој го врши житото“ и „Работникот ја заслужува својата плата“ 1 Timotej 5:18
Затоа треба да плаќате и даноци. Извршителите на власта се во служба на Бог и треба да бидат платени за она што го работат. Затоа, давајте им го она што им припаѓа. Плаќајте ги даноците и царините, имајте страхопочит спрема властите, укажувајќи им чест кога заслужуваат.” (Римјаните 13:6,7)

Aaaaaaaaaaaa cekajjj... ti sakas da mi kazes deka si vo pravo,deka ovoj stih mojov ne vazi a tvoeto tolkuvanje vazi samo zatoa sto ti velis taka a ? abeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee sto si pameteeeeeeeeeeeennnnn :D :D
Kako ti ova ziti diplomata falcifikatorska si volku nadprosecno intelegenten :D??????????????????????
Zasto ako si ti vo pravo niedna od trite priznati Hrisitjanski crkvi ne zivee OD MILOSTINJA tuku zema plata svestenstvo ????
Znaci ti ispisimus iz makedonije si vo pravo,a celi tri crkvi ne se :D
Jeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ispisimus beeeee! silo kromidova! hahahahahahahahahah :D
Кутриот ти, почна да се повторуваш во немоќ и недостиг на аргументи.
Еве уште еднаш, штом си мазохист. Првиот стих 1 Тимотеј 5:18 во никој случај не е е дозвола да се наплатува, од проста причина што постојат јасни и недвосмислени стихови, каде токму тоа се забранува! Најдиректен е стихот во Матеј 10:8, каде на апостолите им се порачува да излекуваат болни, да истеруваат демони, да воскреснуваат мртви, веднаш после упатствата што да прават, стои јасно и гласно - „Бесплатно добивте, бесплатно давајте!„ и со тоа да ја заслужат својата „плата``! Дека наплаќање, богатење и оддавање на материјални добра не доаѓа во предвид, сведочат и стиховите што предходно беа посочени! 1 Јован 2:15, Матеј 6:19,20, Матеј 5:24,25,26...итн, итн!
Што се однесува до стихот од Римјаните 13:6,7, веќе ти објаснив дека се однесува на световните власти од тоа време! Тоа е порака до верниците, на даночниците да им даваат тоа што државата и властите го бараат! За апостолите пораката е сосема спротивна, и присутна во цитатите што ги посочив! Бидејќи црквата и поповите се сметаат за наследници на апостолите, а не на световната власт од тоа време, пораката за нив е онаа да не наплаќаат, да не го сакаат светот и се што е во него, дека неможат да им служат на два господари, или ќе им служат на парите или на бог, дека богатството што тие треба да го собираат не е она што `рѓа го фаќа, молец го јаде и крадец го краде...... Значи повеќе од јасна е пораката, единствено дволичноста може со глава во ѕид да го негира тоа, но колку и да негирате, пред аргументите и боговите молчат! Неможете да го смените тоа што го пишува.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
.Plus koj kako ostava pari na ikoni i donacii.I tie sto ostavaat davaat po 10,20 denari,retko koj po 50 ili 100.. znam toa,idam cel zivot vo crkva.
So taa ''milostinja'' ne e dovolno EDEN svestenik da zivee a kamo li cela crkva.............
http://star.vest.com.mk/default.asp?id=157881&idg=8&idb=2491&rubrika=Makedonija
ете се берат и за џипови и за лимузини и за хотели и за дуќани и за земја и за злата а останува по тро и за некоја платичка.
Во Македонија владика чија епархија е се на се 50 километри не може да ја обиколи без климатизиран мерцедес, а Исус и апостолите пеш одеа боси ни коњи ни кочии немаа и стигнаа низ цело римско царство
Е то е еволуција, Исус пешки одеше и плата не земаше, владика Македонски денес со пола кило злато на него во модерно возило ни да сети камче ни дупка ни жешко ни ладно на патот се возика

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Кутриот ти, почна да се повторуваш во немоќ и недостиг на аргументи.
Еве уште еднаш, штом си мазохист. Првиот стих 1 Тимотеј 5:18 во никој случај не е е дозвола да се наплатува, од проста причина што постојат јасни и недвосмислени стихови, каде токму тоа се забранува! Најдиректен е стихот во Матеј 10:8, каде на апостолите им се порачува да изкекуваат болни, да истеруваат демони, да воскреснуваат мртви, и кога со тоа да ја заслужат својата „плата``! Дека наплаќае, богатење и оддавање на материјална добра не доаѓа во предвид, сведочат и стиховите што предходно беа посочени! 1 Јован 2:15, Матеј 6:19,20, Матеј 5:24,25,26...итн, итн!
Што се однесува до стихот од Римјаните 13:6,7, веќе ти објаснив дека се однесува на световните власти од тоа време! Тоа е порака до верниците, на даночниците да им даваат тоа што државата и властите го бараат! За апостолите пораката е сосема спротивна, и присутна во цитатите што ги посочив! Бидејќи црквата и поповите се сметаат за наследници на апостолите, а не на световната власт од тоа време, пораката за нив е онаа да не наплаќаат, да не го сакаат светот и се што е во него, дека неможат да им служат на два господари, или ќе им служат на парите или на бог, дека богатството што тие треба да го собираат не е она што `рѓа го фаќа, молец го јаде и крадец го краде...... Значи повеќе од јасна е пораката, единствено дволичноста може со глава во ѕид да го негира тоа, но колку и да негирате, пред аргументите и боговите молчат! Неможете да го смените тоа што го пишува.
Kakvo bre ispisimus,duduk eden crno bogatstvo e plata od 150,200 evra ??????????????????????????????? abe ti normalen si sto zboris ??????????????????????????
Pod toa ti sto velis ''plata'',toa e metafora za blagostostojbata koja ke ja dobijat od Bog o duduk eden! Samo vo stihot koj ti go citirav za Rimjanite se misli na plata kako pari.Go imas toa i vo blagoslovite sto gi kazuva Isus Hristos,BLAGOSLOVENI SE TIE.... ZOSTO ONI... go imas toa vo celiot Star Zavet kade Bog veli da go pocituvaat Nego a ne da se klanjaat na drugi,da pravat losi raboti ako ne sakaat da zaginat,da se razbolat,da bidat plodni,pokolenijata da im bidat nenormalni i deformirani! TI MISLIS DEKA SE VO BIBLIJATA E MATERIJALNO ?? Ukluci malce mozok i citaj!

Зашто платата што ја дава гревот е смрт, а подарокот што го дава Бог преку вера во нашиот Господ Исус Христос е вечен живот.” (Римјаните 6:23)

Кога Јаков вечерта си идеше од полето, Лија му излезе во пресрет и му рече: „Ќе легнеш со мене зашто те најмив за мандрагорите на син ми“. Така тој легна таа ноќ со неа. 17 А Бог ја чу и ја услиши Лија, па таа забремени и му роди на Јаков петти син. 18 Тогаш Лија рече: „Бог ми даде плата зашто му ја дадов на маж ми својата слугинка“ 19 И Лија забремени уште еднаш и му роди на Јаков шести син - 1 Mojsej.

Внимавајте да не правите праведни дела пред луѓето за да ве видат. Инаку нема да добиете плата од својот Татко кој е на небесата. - Matej

„Затоа, кога даваш милостина, не труби пред себе, како што прават лицемерите во синагогите и по улиците за да ги слават луѓето. Вистина, ви велам, тие веќе ја добиле својата плата“ - Matej 6:2

„А ти кога даваш милостина, твојата левица нека не знае што прави твојата десница, за да биде твојата милостина во тајност. Тогаш твојот Татко, кој гледа во тајност, ќе ти возврати“ - Matej 6:3
Кој е милостив кон сиромавиот, му дава заем на Јехова, и
Тој ќе му плати за неговите дела - Izreki 19:17

По седумдесет години, Јехова ќе го погледне Тир, и тој пак ќе ја прима својата плата и ќе врши блуд по лицето на земјата со сите царства на светот.Неговата добивка и неговата плата ќе станат свети за Јехова. Нема да се трупаат, ниту да се чуваат, зашто неговата плата ќе биде за оние што престојуваат пред Јехова, за да имаат храна до ситост и убава облека
Јехова нека ги награди твоите дела и Јехова, Богот на Израел, под чии крилја си дошла да побараш засолниште, нека ти даде целосна плата!“ Rut 2:12
Така Вооз ја зеде Рут, и таа му стана жена, па легна со неа. А Јехова ѝ даде да забремени, па роди син. - Rut 2:13
По седумдесет години Господ ќе го посети Тир. И градот ќе ја добива пак својата блудничка плата. Ќе блудствува со сите царства на лицето на земјата“ - Isaija 23:17

Ете, денес
пред тебе ставам живот и добро, смрт и зло.16 Ако ги слушаш заповедите на Јехова, својот Бог, кои ти ги давам денес, да го сакаш Јехова, својот Бог,да одиш по неговите патишта и да ги држиш неговите заповеди, неговите одредби и неговите закони, ќе останеш жив и ќе се намножиш, и Јехова, твојот Бог, ќе те благослови во земјата во која одиш за да ја заземеш - Mosej 5:17
ако се одврати твоето срце и не послушаш, туку дозволиш да бидеш заведен и почнеш да им се клањаш на други богови и да им служиш,ви објавувам денес дека
сигурно ќе пропаднете. Нема да живеете долго во земјата во која одите преку Јордан за да ја заземете. Mojsej 5:17

VEKE NEMA DA BRISEM PATOSI,VISE KE TKAEM KILIMI! PRV KILIM KE ISTKAEM SO OVA TVOJOV AMBLEM NA SATANISTITE,NE E INTERESNO VEKE,LAMINATOT DOMA KE MI SKAPE OD TOLKU BRISENJE.[DOUBLEPOST=1437481443][/DOUBLEPOST]
http://star.vest.com.mk/default.asp?id=157881&idg=8&idb=2491&rubrika=Makedonija
ете се берат и за џипови и за лимузини и за хотели и за дуќани и за земја и за злата а останува по тро и за некоја платичка.
Во Македонија владика чија епархија е се на се 50 километри не може да ја обиколи без климатизиран мерцедес, а Исус и апостолите пеш одеа боси ни коњи ни кочии немаа и стигнаа низ цело римско царство
Е то е еволуција, Исус пешки одеше и плата не земаше, владика Македонски денес со пола кило злато на него во модерно возило ни да сети камче ни дупка ни жешко ни ладно на патот се возика
Jas veke sum kazal 10 pati i ke kazam uste 10 ako treba.Jas nemam protiv da idat vo mercedes,ama ako ima pari za mercedes neka ima pari i za onie koi se bolni,koi im treba operacija.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Jas veke sum kazal 10 pati i ke kazam uste 10 ako treba.Jas nemam protiv da idat vo mercedes,ama ako ima pari za mercedes neka ima pari i za onie koi se bolni,koi im treba operacija.
А те праша црквата тебе или мене или некој верник шо да прат со парите?
ете зедоа плати платија сметки и сега останаа 100.000 евра, дали синодот го собра народот да рече „Чеда од ВАШИТЕ пари ни останаа 100.000 евра, дал да си купиме џипови и лимузини или да пратиме деца на операции или да нахраниме гладни“ Народот дава пари на црква но кој одлучува за трошење на тие пари? кај се финансиските извештаи на МПЦ дали од народ избрани луѓе раководат со тие пари?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Kakvo bre ispisimus,duduk eden crno bogatstvo e plata od 150,200 evra ??????????????????????????????? abe ti normalen si sto zboris ??????????????????????????
Pod toa ti sto velis ''plata'',toa e metafora za blagostostojbata koja ke ja dobijat od Bog o duduk eden! Go imas toa i vo blagoslovite sto gi kazuva Isus Hristos,BLAGOSLOVENI SE TIE.... ZOSTO ONI... go imas toa vo celiot Star Zavet kade Bog veli da go pocituvaat Nego a ne da se klanjaat na drugi,da pravat losi raboti ako ne sakaat da zaginat,da se razbolat,da bidat plodni,pokolenijata da im bidat nenormalni i deformirani! TI MISLIS DEKA SE VO BIBLIJATA E MATERIJALNO ?? Ukluci malce mozok i citaj!

Зашто платата што ја дава гревот е смрт, а подарокот што го дава Бог преку вера во нашиот Господ Исус Христос е вечен живот.” (Римјаните 6:23)
Апсолутно никаква врска нема стихов со предходната дискусија! На кој начин зборовите плата, смрт и вечен живиот, што си ги цитирал се аргумент дека треба да се наплаќаат духовните услуги? Каде во оваа реченица виде такво нешто?! Од една страна имаш јасни и недвосмислени пораки дека бесплатно треба да се дава, дека ако го сакаш светот и тоа што е во него, не го сакаш небесниот татко, дека неможеш да им служиш на двајца господари и дека ќе им служиш или на парите или на бог.... Од друга страна во реалноста имаш спротивна фактичка ситуација.
Кога Јаков вечерта си идеше од полето, Лија му излезе во пресрет и му рече: „Ќе легнеш со мене зашто те најмив за мандрагорите на син ми“. Така тој легна таа ноќ со неа. 17 А Бог ја чу и ја услиши Лија, па таа забремени и му роди на Јаков петти син. 18 Тогаш Лија рече: „Бог ми даде плата зашто му ја дадов на маж ми својата слугинка“ 19 И Лија забремени уште еднаш и му роди на Јаков шести син - 1 Mojsej.

Внимавајте да не правите праведни дела пред луѓето за да ве видат. Инаку нема да добиете плата од својот Татко кој е на небесата. - Matej

„Затоа, кога даваш милостина, не труби пред себе, како што прават лицемерите во синагогите и по улиците за да ги слават луѓето. Вистина, ви велам, тие веќе ја добиле својата плата“ - Matej 6:2

„А ти кога даваш милостина, твојата левица нека не знае што прави твојата десница, за да биде твојата милостина во тајност. Тогаш твојот Татко, кој гледа во тајност, ќе ти возврати“ - Matej 6:3
Кој е милостив кон сиромавиот, му дава заем на Јехова, и
Тој ќе му плати за неговите дела - Izreki 19:17

По седумдесет години, Јехова ќе го погледне Тир, и тој пак ќе ја прима својата плата и ќе врши блуд по лицето на земјата со сите царства на светот.Неговата добивка и неговата плата ќе станат свети за Јехова. Нема да се трупаат, ниту да се чуваат, зашто неговата плата ќе биде за оние што престојуваат пред Јехова, за да имаат храна до ситост и убава облека
Јехова нека ги награди твоите дела и Јехова, Богот на Израел, под чии крилја си дошла да побараш засолниште, нека ти даде целосна плата!“ Rut 2:12
Така Вооз ја зеде Рут, и таа му стана жена, па легна со неа. А Јехова ѝ даде да забремени, па роди син. - Rut 2:13
По седумдесет години Господ ќе го посети Тир. И градот ќе ја добива пак својата блудничка плата. Ќе блудствува со сите царства на лицето на земјата“ - Isaija 23:17

Ете, денес
пред тебе ставам живот и добро, смрт и зло.16 Ако ги слушаш заповедите на Јехова, својот Бог, кои ти ги давам денес, да го сакаш Јехова, својот Бог,да одиш по неговите патишта и да ги држиш неговите заповеди, неговите одредби и неговите закони, ќе останеш жив и ќе се намножиш, и Јехова, твојот Бог, ќе те благослови во земјата во која одиш за да ја заземеш - Mosej 5:17
ако се одврати твоето срце и не послушаш, туку дозволиш да бидеш заведен и почнеш да им се клањаш на други богови и да им служиш,ви објавувам денес дека
сигурно ќе пропаднете. Нема да живеете долго во земјата во која одите преку Јордан за да ја заземете. Mojsej 5:17

VEKE NEMA DA BRISEM PATOSI,VISE KE TKAEM KILIMI! PRV KILIM KE ISTKAEM SO OVA TVOJOV AMBLEM NA SATANISTITE,NE E INTERESNO VEKE,LAMINATOT DOMA KE MI SKAPE OD TOLKU BRISENJE.[DOUBLEPOST=1437481443][/DOUBLEPOST]
Треба да си или тотален лаик и неук или да си очаен и да се фаќаш за сламки, надевајќи се дека соговорникот нема познавања од теологија, за во ваква ситуација да користиш пораки од стариот завет! Во стариот завет исто така пишува дека ако го видиш соседот дека работи во сабота, треба да го убиеш! Според стариот завет треба да си обрежан, според стариот завет не смееш да јадеш свинско..... Само теолошки неписмен човек може за цитат од новиот завет, да користи како аргумент цитат од стариот завет.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
А те праша црквата тебе или мене или некој верник шо да прат со парите?
ете зедоа плати платија сметки и сега останаа 100.000 евра, дали синодот го собра народот да рече „Чеда од ВАШИТЕ пари ни останаа 100.000 евра, дал да си купиме џипови и лимузини или да пратиме деца на операции или да нахраниме гладни“ Народот дава пари на црква но кој одлучува за трошење на тие пари? кај се финансиските извештаи на МПЦ дали од народ избрани луѓе раководат со тие пари?
Jas za razlika od site ovde ateisti i satanisti,imam hrabrost da kazam deka NEMAM ODGOVOR NA SITE PRASANJA.Vo konkretniov slucaj nemam odgovor za finansiskite izvestai koi ti gi spomnuvas zatoa sto ne sum vraboten vo MPC.
Ti odgovoriv veke sto da se pravi so parite spored moeto mislenje.
Drugo,NE SI NI TI NI BILO KOJ OVDE VO PRAVO AKO MPC JA SUDITE KAKO CELINA.Pod MPC spagjaat i monasite.Igumenot na Bigorskiot Manastir,Otec Partenij dobi nagrada od 40.000 denari za nesto,licnost na godinata ili ne znam za sto bese.On tie pari gi donirase za nekoja bolnica vo Gostivar ako ne se lazam.Plus ne se sekjavam dobro,na KOD imas za neizlecivi bolesti emisija,i eden decko kaza deka dobiva pari od istiot ovoj Otec Partenij za neophodnata terapija i toa skapa terapija.Ako ne se lazam.
Drugo,Pravoslavnata Crkvam mnogu pati i pomognala na socijalno zagrozeni slucai so sredstva za higiena,hrana,obleka,aparati za domakinstvo itn.Da,treba poveke,no treba i malite fakti da gi priznavame.[DOUBLEPOST=1437482877][/DOUBLEPOST]
Апсолутно никаква врска нема стихов со предходната дискусија! На кој начин зборовите плата, смрт и вечен живиот, што си ги цитирал се аргумент дека треба да се наплаќаат духовните услуги? Каде во оваа реченица виде такво нешто?! Од една страна имаш јасни и недвосмислени пораки дека бесплатно треба да се дава, дека ако го сакаш светот и тоа што е во него, не го сакаш небесниот татко, дека неможеш да им служиш на двајца господари и дека ќе им служиш или на парите или на бог.... Од друга страна во реалноста имаш спротивна фактичка ситуација.

Треба да си или тотален лаик и неук или да си очаен и да се фаќаш за сламки, надевајќи се дека соговорникот нема познавања од теологија, за во ваква ситуација да користиш пораки од стариот завет! Во стариот завет исто така пишува дека ако го видиш соседот дека работи во сабота, треба да го убиеш! Според стариот завет треба да си обрежан, според стариот завет не смееш да јадеш свинско..... Само теолошки неписмен човек може за цитат од новиот завет, да користи како аргумент цитат од стариот завет.
COVECE BOZJI,KAKVO CRNO SLUZENJE E NA PARITE SO ZARABOTKA NA 200 EVRA PLATA MESECNO ?????????????????????????????? KE MI OBJASNIS KAKVO ?????????? KAKVO E TOA BOGATENJE SO 200 EVRA ?????????????????????????? DA ZARABOTUVA SEKOJ POP PO 200.000 EVRA MESECNO,PO 10 MILIONI EVRA,PA DA RECEME DA,PARI SE,GOLEMI.TI SO 200 EVRA MI VIKAS ONI IM SLUZAT NA PARITE I SE BOGATAT ???????????????????????????????????????????????/ EJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ ALOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!
Jas ti kazav deka platata vo Biblijata se odnesuva na BENEFICII koi covekot ke gi dobie od Bog! Toa se zdravje,plodnost,zdravi pokolenija,postojana hrana i obleka,dolg zivot,zdrav brak itn... TI AKO SI SATANIST I KAJ VAS SATANISTITE SVE SE VRTI OKOLU PARITE,GLEDAS BOG DAVA PLATA VO VAKVI RABOTI!
Neka otide covek koj nema pari vo crkva i neka kaze NEMAM PARI DA SE KRSTAM A SAKAM i da vidis dali nema BEZPLATNO DA MU SE DADE KRSTEVANJETO.
Klevetnik nieden...

A za Stariot Zavet,PA TOA POKAZUVA KOLKU SI TI VERSKI NEOBRAZOVAN COVEK.Stariot Zavet e TEMELOT na Hristijanstvoto,zapoznavanjeto na BOG.Kako moze da se nikne drvo ako nema koren be duduk eden nepismen ??????????????????????????????
Ima ovde sto nemaat hrabrost kako Subzero,sto klevetat kako Let, ama vakvi zlotvori kako tebe da kazat deka nekoj so 200 evra se bogati ili im sluzi na parite..................... ti ili ne znaes sto zboris,ili gresno si razbral sto ti dale za domasna tvoite satanisticki svestenici,ili nemas pojma kolku se 200 evra! I pazi uste sto mi vikas SE VAGJAS NA PORAKI OD STARIOT ZAVET.. pa on sto da ti dadem ? od Talmudot,Kuranot ??

Idi zapalija diplomata sto ja imas,samo te srami!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom