А те праша црквата тебе или мене или некој верник шо да прат со парите?
ете зедоа плати платија сметки и сега останаа 100.000 евра, дали синодот го собра народот да рече „Чеда од ВАШИТЕ пари ни останаа 100.000 евра, дал да си купиме џипови и лимузини или да пратиме деца на операции или да нахраниме гладни“ Народот дава пари на црква но кој одлучува за трошење на тие пари? кај се финансиските извештаи на МПЦ дали од народ избрани луѓе раководат со тие пари?
Jas za razlika od site ovde ateisti i satanisti,imam hrabrost da kazam deka NEMAM ODGOVOR NA SITE PRASANJA.Vo konkretniov slucaj nemam odgovor za finansiskite izvestai koi ti gi spomnuvas zatoa sto ne sum vraboten vo MPC.
Ti odgovoriv veke sto da se pravi so parite spored moeto mislenje.
Drugo,NE SI NI TI NI BILO KOJ OVDE VO PRAVO AKO MPC JA SUDITE KAKO CELINA.Pod MPC spagjaat i monasite.Igumenot na Bigorskiot Manastir,Otec Partenij dobi nagrada od 40.000 denari za nesto,licnost na godinata ili ne znam za sto bese.On tie pari gi donirase za nekoja bolnica vo Gostivar ako ne se lazam.Plus ne se sekjavam dobro,na KOD imas za neizlecivi bolesti emisija,i eden decko kaza deka dobiva pari od istiot ovoj Otec Partenij za neophodnata terapija i toa skapa terapija.Ako ne se lazam.
Drugo,Pravoslavnata Crkvam mnogu pati i pomognala na socijalno zagrozeni slucai so sredstva za higiena,hrana,obleka,aparati za domakinstvo itn.Da,treba poveke,no treba i malite fakti da gi priznavame.[DOUBLEPOST=1437482877][/DOUBLEPOST]
Апсолутно никаква врска нема стихов со предходната дискусија! На кој начин зборовите плата, смрт и вечен живиот, што си ги цитирал се аргумент дека треба да се наплаќаат духовните услуги? Каде во оваа реченица виде такво нешто?! Од една страна имаш јасни и недвосмислени пораки дека бесплатно треба да се дава, дека ако го сакаш светот и тоа што е во него, не го сакаш небесниот татко, дека неможеш да им служиш на двајца господари и дека ќе им служиш или на парите или на бог.... Од друга страна во реалноста имаш спротивна фактичка ситуација.
Треба да си или тотален лаик и неук или да си очаен и да се фаќаш за сламки, надевајќи се дека соговорникот нема познавања од теологија, за во ваква ситуација да користиш пораки од стариот завет! Во стариот завет исто така пишува дека ако го видиш соседот дека работи во сабота, треба да го убиеш! Според стариот завет треба да си обрежан, според стариот завет не смееш да јадеш свинско..... Само теолошки неписмен човек може за цитат од новиот завет, да користи како аргумент цитат од стариот завет.
COVECE BOZJI,KAKVO CRNO SLUZENJE E NA PARITE SO ZARABOTKA NA 200 EVRA PLATA MESECNO ?????????????????????????????? KE MI OBJASNIS KAKVO ?????????? KAKVO E TOA BOGATENJE SO 200 EVRA ?????????????????????????? DA ZARABOTUVA SEKOJ POP PO 200.000 EVRA MESECNO,PO 10 MILIONI EVRA,PA DA RECEME DA,PARI SE,GOLEMI.TI SO 200 EVRA MI VIKAS ONI IM SLUZAT NA PARITE I SE BOGATAT ???????????????????????????????????????????????/ EJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ ALOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!
Jas ti kazav deka platata vo Biblijata se odnesuva na BENEFICII koi covekot ke gi dobie od Bog! Toa se zdravje,plodnost,zdravi pokolenija,postojana hrana i obleka,dolg zivot,zdrav brak itn... TI AKO SI SATANIST I KAJ VAS SATANISTITE SVE SE VRTI OKOLU PARITE,GLEDAS BOG DAVA PLATA VO VAKVI RABOTI!
Neka otide covek koj nema pari vo crkva i neka kaze NEMAM PARI DA SE KRSTAM A SAKAM i da vidis dali nema BEZPLATNO DA MU SE DADE KRSTEVANJETO.
Klevetnik nieden...
A za Stariot Zavet,PA TOA POKAZUVA KOLKU SI TI VERSKI NEOBRAZOVAN COVEK.Stariot Zavet e TEMELOT na Hristijanstvoto,zapoznavanjeto na BOG.Kako moze da se nikne drvo ako nema koren be duduk eden nepismen ??????????????????????????????
Ima ovde sto nemaat hrabrost kako Subzero,sto klevetat kako Let, ama vakvi zlotvori kako tebe da kazat deka nekoj so 200 evra se bogati ili im sluzi na parite..................... ti ili ne znaes sto zboris,ili gresno si razbral sto ti dale za domasna tvoite satanisticki svestenici,ili nemas pojma kolku se 200 evra! I pazi uste sto mi vikas SE VAGJAS NA PORAKI OD STARIOT ZAVET.. pa on sto da ti dadem ? od Talmudot,Kuranot ??
Idi zapalija diplomata sto ja imas,samo te srami!