Докажете дека Господ (не) постои

R

reactive89

Гостин
значи ти како вистина го прифаќаш само она што е од пред 2000 години и повеќе а ова што сега се случува...не е битно,нели?
ако е така немаше ни ова да можеш да го напишеш ако не беше напредната технологијава и науките али...секој си има право на свое мислење...можеби халуцинирам...гледам компјутер пред мене...:pos2:

Извини Јоване, но јас викам дека не се согласувам во поглед на религијата - во поглед на науката спрема Бога, е со тоа не се согласувам со науката... го пишав истото и пред неколку поста:smir: Само кој чита...

Инаку, да науката си го прави своето во другите погледи, али не и во овој поглед на Бога!!!

Неможе мене некој си Дарвин да ми каже како настанал човекот, кога тој се роди на средината на човештвото, и плус кога Еден вистинит Бог-човек ми вика дека после Него (негово прво доаѓање) ќе се појават лажни пророци...

п.с. Не халуцинираш не се секирај, добар си...

l33tz

Macedonian Security Crew
Член од
9 септември 2007
Мислења
84
Поени од реакции
34
Eden e Gospod isus Hristos, a onie kojsto Nego go narekuvaat Alah, i na pogresen nacin go pocituvaaat, toa e niven problem. Hristos zivee vo site nas, Negovata dejnost e iskupuvanje od grevovite na site nas samo spomnuvatev brak, deca, dokazi a kaj e tuka Golgotskata zrtva, toa stradanje nekako se zatisuva ajde da podiskutirame i na taa teme, ne e dobro da govorime samo za toa sto e vo nasa polza. Hristos kako Bogocovek, bezgresen spored Evrejskiot zakon (dokolku ne go obvinia lazno) nemase potreba da go raspnat. hristos ne fojde na zemjata da go narusi zakonot i prorocite, tuku da go dovrsi i ispolni, toa e negovata spasitelna cel na zemjata krsnata zrtva pokazuva se ja pokazuva lubovta i podvigot vo potpolna posusnos kon Otecot vo Hrista, zaradi nas samite i seto toa sto zaradi nas stana krstot, grobot, sleguvanjeto vo adot, tridnevnoto voskresenie, voznesenieto na nebesata, vtoroto i slavno Hristovo doaganje.
Токму така....

Ај да почнеме.
Православниот став кон спасението на човечкиот род е следен:
- човекот, т.е. единката се спасува пред се, поради големата МИЛОСТ Божја, а не поради некои лични заслуги;
- православните верници треба да веруваат дека најголемата веројатност за спасение е преку членувањето во Црквата, а не надвор од неа;
Што се случува со паганските и идолопоклоничките народи? Или припадниците на другите религии кои за Христа никогаш не слушнале, а може никогаш и нема да слушнат? Па и за нив постои истата “процедура“ како и за сите останати: ќе одговараат пред Христа. Разликата е во тоа што на православните, Христос ќе им суди по Новиот Завет; на старозаветните евреи, Христос ќе им суди според Стариот Завет, а на сите кои се надвор од Црквата: идолопоклоници, пагани, припадниц на оваа или онаа конфесија, судот Христов ќе биде според Законот на совеста и Законот на природната креација. Значи, на своето второ пришествие, Христос ќе им суди на сите, според претходно наведените 4 Закони.
Да те надополнам...
Точно е дека се спасува по милост божја, но таа милост нема да ја добијат и неверниците (не сум јас компетентен да кажувам, библијата така вели).
Да треба да се членува во црква, но и да се молиме и за себе и за пријателите и за непријателите. Многу светци се молеле надвор од црква/манастир (во пустини итн.) не треба да се оди во црква за таму да се дреме...
Во врска со паганските народи, да ке одговараат пред Бога, но не само тие сите ние ке одговараме на судниот ден.
Како ке суди Бог не знаат ни ангелите, по второто доаѓање на Христос и војната на полето армагедон луѓето што ке им се придружат на сатаната и лошите ангели (Ѓаволи) без судење ке бидат испратени во адот.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Еве ме со мало задоцнување. Значи...
НЕ ПОСТИ напредок. Ако нешто претходно не постоело, а сега постои, тоа незначи и дека нештата “напреднале“. Новотариите, сами по себе, не се никаков напредок. Компјутерот е човечки производ, но да не беше авторот/авторите од тој компјутер, тогаш комјутерот не би постоел.
Вистини постојат и од пред 2000 г. До 19-от век, исклучиво Писмото било извор на историски податоци, пред да се појави класичната историја и археологија.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
До бОжИцА: Црквата е ТЕЛО ХРИСТОВО а сам Христос е нејзина глава. Лично Христос ја има формирано Цквата, на денот кој денес го именуваме Духовден, кога Светиот Дух слегува врз Апостолите. Тогаш, всушност е одреден СВЕШТЕНИЧКИОТ дел од Црквата. Набрзо потоа, кога Апостолот Петар покрсдтил 5000 јудејци во новата вер, тогаш е формиран ВЕРНИЧКИОТ дел од Црквата. Скраја да е тоа дека Црквата е мафијашка работа! МАфијата зе занимава со дејанија кои не се ни достојни за споменување!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
До бОжИцА: Црквата е ТЕЛО ХРИСТОВО а сам Христос е нејзина глава. Лично Христос ја има формирано Црквата, на денот кој денес го именуваме Духовден, кога Светиот Дух слегува врз Апостолите. Тогаш, всушност е одреден СВЕШТЕНИЧКИОТ дел од Црквата. Набрзо потоа, кога Апостолот Петар покрсдтил 5000 јудејци во новата вер, тогаш е формиран ВЕРНИЧКИОТ дел од Црквата. Скраја да е тоа дека Црквата е мафијашка работа! МАфијата зе занимава со дејанија кои не се ни достојни за споменување!

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Да можеби порано црквата претставувала нешто свето,но сега.....:nenene:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи, ЖИВАТА Црква ( а не храмот црковен) е собор, заедница од поединцни кои исповедаат ист Бог (Христа) и иста вера.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Црквате сеуште е света, како што е света Главата на Црквата, а веќе рековме дека сам Христос е нејзина глава. Во храмовите, постои сликарски канон, при што ликот Хрисов редовно е насликан на калотата од тамбурот од црковниот храм и таа фреска редовно е именувана како „Исус Христос пантократор/седржител“.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Извини Јоване, но јас викам дека не се согласувам во поглед на религијата - во поглед на науката спрема Бога, е со тоа не се согласувам со науката... го пишав истото и пред неколку поста:smir: Само кој чита...

Инаку, да науката си го прави своето во другите погледи, али не и во овој поглед на Бога!!!

Неможе мене некој си Дарвин да ми каже како настанал човекот, кога тој се роди на средината на човештвото, и плус кога Еден вистинит Бог-човек ми вика дека после Него (негово прво доаѓање) ќе се појават лажни пророци...

п.с. Не халуцинираш не се секирај, добар си...
Тоа што го кажал Дарвин е документирано и поткрепено со докази,а тоа што го кажал Исус...епа,единствен доказ за него може да се најде во Библијата,а што се однесува до мене,таа може да е напишана и од некој ретардиран...
А црковните догми уште помалку се докажуваат: тие се утврдени на Вселенските Собори, како колективни заклучоци а не како нечии лични одлуки. Догмите се ПРИФАЌААТ така како што се одредени.
Значи,утврдени се од луге,а не од Бог...Како може да ги прифатиш догмите,кога знаеш и си свесен,дека се донесени од некој што е рамен на тебе...Ако донесам ја догма,ке ја прифатиш?
До бОжИцА: Црквата е ТЕЛО ХРИСТОВО а сам Христос е нејзина глава. Лично Христос ја има формирано Цквата, на денот кој денес го именуваме Духовден, кога Светиот Дух слегува врз Апостолите. Тогаш, всушност е одреден СВЕШТЕНИЧКИОТ дел од Црквата. Набрзо потоа, кога Апостолот Петар покрсдтил 5000 јудејци во новата вер, тогаш е формиран ВЕРНИЧКИОТ дел од Црквата. Скраја да е тоа дека Црквата е мафијашка работа! МАфијата зе занимава со дејанија кои не се ни достојни за споменување!
Црквата не е мафија?
Хахаха...знаеш ли ти колку попови се педофили?
Колку од нив се судени за силување?
Колку од нив проневериле пари?
Мене тоа ми личи на мафија,за тебе не знам.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Fabullous_178 братче како што гледам ти си заслепен од Дарвин (не зимај при срце!) што сакаш повеќе од материите добиени од луѓе кои го истражувале тој период (кој го истражувале периодот на Исуса)?! Што сакаш повеќе од Библијата која збори за сите тие вистинити настани?!

И сеа мене ми се појави некој си Дарвин, кој мене ми збори дека сум настанал од мајмун... ма дај ти се молам... хахаха, тоа само ме смее до бескрајност, али ај... нека ти е така...

Сепак, ние идеме по наше, ти иди по твое... на крајот како што кажав ќе видиме кој ќе има право на тоа :smir:

Верувањето во било што, си е ЛИЧНО, секој со своја глава се определува на што ќе верува!!!

Тука јас ќе завршам со оној исказ на Исуса, кој пред некој ден сум го пишал;

"... После Mене ќе се појават многу лажни пророци..."
Воопшто не сум заслепен од Дарвин.
Секоја теорија има свои недостатоци,па затоа ниедна не ја земам за комплетно вистинита,исто како што не ја отфрлам можноста било која од нив да е точна.Тоа важи и за твојата.
Единствено што не прифакам се догми.Неможам слепо да верувам во нешто,само затоа што некаде пишувало дека е така,а во суштина нема ни еден цврст доказ што би го поддржал тоа тврдење.
Сепак,како што кажа,секој со своето верување.Peace:smir:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што се однесува до Дарвин и еволуционистичките “докази“, јасно е од моите претхидни текстови за какви докази се работи.
Црквата не е мафија. Поединци, кои во храмот Божји влегуваат на венчавки и крштевки, склони се кон сатанизирање на црковното свештенство. Никој не вели дека во Црквата сите се ангели. Да, има и девијантни појави, не велам не. Но, тоа се исклучоци а ни случајно не е тоа некое правило. А исклучокот е исклучок и не создава правило. Она што е битно, тоа е да не се занимаваме со осудување на туѓото однесување (нема јас да одговарам за туѓото однесување, ниту некој друг за моето!) туку за се занимаваме со својата огревовеност и поправање по тој основ.
Мафијата сама за себе е приказна и не би се занимавал со неа.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Веќе напишав: должност од секој верник (но и свештеник!) да се занимава со свото спасение а не да се занимава со туѓите гревови.
Христос вели: „..кому му е многу дадено, многу и ќе се бара од него...“. На свештенството му е многу дадено, преку примањето на даровите од Светиот Дух и исто тоа свештенство мора да внимава на своето однесување. Но, како веќе напишав, и свештениците не се имуни на ѓаволски влијанија па од таму и таквото нивно однесување.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Поздрав до сите и дочитање.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Да, сум слушнал за Дарвин, но сум читал и тоа дека “типот“ бил побожен. Неговото дело “Потеклото на видовите“ е основа за еволуционистичкото учење. Арно ама! Секогаш постои едно “арно ама“. ЦЕлата таа книга е полна со несигурни ставови и шпекулации од авторот, кои, по принципот “расипан телефон“, НЕКОЈ ги издигнал во НОВА вера, т.е. теорија која НИКОЈ не ја докажал, а како одат работиве, нема ни да ја докаже. Да ја споменам само лакрдијата со т.н. “пилтдаунски човек“, а тоа рачно изработен и “подметнат“ череп од некое, наводно човеколико творение, кое требало да ја глуми “аклата која недостасува“ помеѓу мајмунот и човекот. Обиди се да го замислиш разочарувањето по откритието дека черепот во кој “верувале“ еволуционистичките научници е една обична измама. Е па, толку за доказите во еволуцијата.
Стално ќе има болни за слава, тие само ја уништуваат работата на стварните научници, и што сте се фатиле за тој пример како репер...има многу други веродостојни.
И не е само Дарвин во прашање (во тоа време со тоа што располагале и тоа е доста), тука се Галилео, Бруно, Ајнштајн......
И ајде веќе еднаш да чуеме малку поразличен одговор од тоа "верувајте и не прашувај премногу", па нели секојдневно,по некое верување (догма) паѓа во вода.
Е сега ние си мислиме дека сме центарот на светот па според тоа и Христијанството треба да е она најточното, па за источните народи центарот на светот е кај нив и нивните религии се постари и постабилни од оние на западниот човек, колку што знам имаат една религија која не признава бог, туку е посветена на човекот.
Сите тие работи во религијата се засновани на човечкиот страв од смрта и манипулацијата со него заради остварување на владеење на човек врз човек.
На крај ...светот е создаден за шест дена...па од кај се тогаш фосилните остатоци на видови изумрени стотици милиони години пред појавата на човекот.....според некои тврдења (религиски) светот е створен пред околу седум илјади години.

Kajgana Shop

На врв Bottom